Προς το περιεχόμενο

Curb Your Enthusiasm ~ η εικονοκλαστική κωμική σειρά του Larry David


Eusebius

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το Curb Your Enthusiasm είναι μια δημοφιλής και βραβευμένη κωμική σειρά του αμερικανικού συνδρομητικού σταθμού HBO. Αποτελεί δημιουργία του Larry David (συνδημιουργού του Seinfeld, της κατά πολλούς καλύτερης κωμικής σειράς όλων των εποχών στην αμερικανική τηλεόραση), ξεκίνησε να προβάλλεται το 2000 και βρίσκεται φέτος στον 6ο κύκλο της.

 

Η σειρά αφηγείται καθημερινά περιστατικά από τη ζωή του ίδιου του Larry David, ο οποίος, πολυεκατομμυριούχος πλέον χάρη στην μεγάλη επιτυχία του Seinfeld (πραγματικό γεγονός), ζει στο Λος Άντζελες μαζί με τη γυναίκα του, απαλλαγμένος από το άγχος της βιοπάλης. Τον χαρακτήρα του Larry David τον υποδύεται ο ίδιος ο Larry David (όπως συνέβαινε και στο Seinfeld με τον Jerry Seinfeld), τα δε θέματα της σειράς είναι εικονοκλαστικά και το ύφος της, κατά έναν τρόπο, προωθεί ακόμη παραπέρα το βασικό μοτίβο του Seinfeld: «A show about nothing», δηλ, σε ελεύθερη απόδοση: «Μια σειρά με θέμα το τίποτα» ή «Μια σειρά χωρίς θέμα».

 

Καμιά φορά, όταν θέλω να περιγράψω το Curb Your Enthusiasm, λέω ότι είναι σαν διασταύρωση Seinfeld και Woody Allen, με πολύ αυτοσχεδιασμό και χαλαρό χαλινάρι (προβάλλεται από το συνδρομητικό ΗΒΟ, το οποίο δεν υπόκειται στον αυστηρούς θεματολογικούς κανόνες που οφείλουν να τηρούν τα εθνικά δίκτυα των ΗΠΑ).

 

Ο αυτοσχεδιασμός είναι από τα διακριτικά δημιουργικά συστατικά του Curb (όπως ονομάζουν τη σειρά για συντομία οι φίλοι της). Οι διάλογοι των σκηνών δεν γράφονται λέξη προς λέξη ~ αντίθετα, δίνονται ως ένα αδρό περίγραμμα και οι ηθοποιοί καλούνται να αποδώσουν το νόημα αυτού του αδρού περιγράμματος όπως το αντιλαμβάνονται, αυτοσχεδιάζοντας. Επίσης, οι ηθοποιοί δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων το θέμα του κάθε επεισοδίου, ενώ, ακόμα και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, δεν γνωρίζουν τί θα επακολουθήσει μετά από κάθε σκηνή. Η επιτυχία ενός τέτοιου τολμηρού εγχειρήματος απαιτεί όχι μόνο μια πολύ καλή διανομή αλλά και ηθοποιούς οι δεξιότητες των οποίων διαφέρουν από τα τυπικά υποκριτικά προσόντα. Πράγματι, πολλοί από τους συντελεστές του Curb Your Enthusiasm (περιλαμβανομένου του Larry David) έχουν θητεύσει επί μακρόν στο stand-up comedy και στο αυτοσχεδιαστικό θέατρο.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2007 άρχισε να προβάλλεται ο 6ος κύκλος του Curb. Οι πρώτοι πέντε κύκλοι κυκλοφορούν ήδη σε DVD.

 

Συστήνεται ανεπιφύλακτα!

 

Σύνδεσμοι

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 49
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

  • Moderators

Το έχω σκοπό να το κοιτάξω κάποια στιγμή σύντομα. Η δουλειά του L.David στο Seinfeld είναι κατα τη γνώμη μου άριστη (κρίνοντας από το αποτέλεσμα στις season που συμμετείχε στο writing). Σύμφωνα με τα extras στα πρώτα dvd του Seinfeld ήταν λίγο τραβάτε με και ας κλαίω περίπτωση, με συχνές (σχεδόν περιοδικές) δηλώσεις ότι παραιτείται, και ξανά-επιστρέφει, τους τα είχε κάνει λίγο τσουρέκια εκεί στη σειρά, ενώ γενικά τον άγχωνε πολύ το γεγονός ότι η σειρά συνέχιζε να ανανεώνεται κάθε season γιατί φοβόταν ότι δε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει με πρωτότυπα επεισόδια. Τελικά βέβαια, αν και "a show about nothing", τα περισσότερα επεισόδια είναι εξαιρετικά και πρωτότυπα (και έχουν κατα κόρον αντιγραφεί από κατοπινές επιτυχημένες σειρές -βλέπε Friends).

 

Σαν concept το Curb your enthusiasm ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Και για να το έχει κρατήσει το HBO για τόσες season νομίζω ότι θα αξίζει τον κόπο!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

exo dei kapou 3 sezon kai den anteksa parapano. Den einai oti einai kako, apla den antexa ton larry me to fonakladiko styl tou kai tis katastaseis stis opoies mplekei, den me epeithan poly. Genikos einai mia routina, olo kapou mplekete o larry kai arxizei na gkriniazei akatapausta. Epishs kai h gynaika tou kai o manatzer tou einai ekneuristikoi xarakthres. Exei kalo humour orismenes fores, merikes faseis stis opoies mplekei exoun plaka, alla den thn sympathisa thn seira. Protimo xilies fores arrested development, scrubs, office....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

+1 σε όσα λέει ο Tzinos. Καλά πώς άντεξες 3 σεζόν; εγώ το παράτησα στην 1η. Οι καταστάσεις δε με έπειθαν ούτε στο ελάχιστο, πολύ σωστά λες m8. Και είναι κα ι σχετικά σπαστικός και κάπως ηλίθιος στη σειρά ο Larry.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 χρόνια αργότερα...
  • Moderators

Kορυφαιο, μπραβο για την υπενθυμιση. Κι εγω το Seinfeld δεν το παω με τιποτα.

 

Εγώ ήμουν περίπου το αντίθετο από αυτό.

Μου άρεσε πολύ το Seinfeld, (χωρίς να λέω ότι δεν είχε συνολικά 1-2 σχετικά μέτρια επεισόδια :P ), αλλά το Curb μου πήρε αρκετό καιρό να το συνηθίσω και μπορώ να πω ότι πραγματικά άρχισα να το ευχαριστιέμαι από την 5η ή 6η season περίπου. Ήθελε αρκετό power-through.

 

Πάντως ως κεντρική ιδέα θυμίζει πολύ το Seinfeld (στην εκτέλεση διαφέρει), και μάλιστα έχω την εντύπωση ότι σε κάποιες στιγμές έχει ξαναχρησιμοποιήσει αστείες καταστάσεις δανεισμένες από το Seinfeld (χωρίς να μπορώ να θυμηθώ επεισόδια ή κάτι συγκεκριμένο).

 

Η 7η season ήταν gold, και εννοώ και τα επεισόδια που δεν είχαν σχέση με το reunion..

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα μετά...

ξερουμε αν απο φθινοπρωο, το Σταρ θα δειξει τα νεα επεισοδια η θα συνεχισει απο κει που σταματησε; την εδειχνε την σειρα τα πρωινα πριν μερικους μηνες,αλλα την εκοψε. :-(

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θεός ο Larry :P

Λέει αυτά που όλοι θέλουμε να πούμε αλλά δεν το κάνουμε λόγω κοινωνικών ταμπού.

 

Οπως λέει και ο ίδιος prty-prty-prty good :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
  • Moderators

Τι κορυφαίο επεισόδιο το 8x09. Ειδικά στη σκηνή με Larry και Sussie στο τέλος στο αμάξι, δεν μπορούσα να πάρω αναπνοή από το γέλιο

από τις εκφράσεις του Larry μέχρι την ατάκα "who cares", όταν τελείωσε το... συμβάν.

 

Θα πρέπει να έχετε δει και το υπόλοιπο επεισόδιο που εδραιώνει τη λογική πίσω από το αστείο (αν και δεν είναι και δύσκολο να το πιάσει κάποιος).

 

- Γενικά δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για καλή season του Curb Your Enthusiasm, και με ένα επεισόδιο να απομένει δεν φαίνεται να είχε κάποιο ιδιαίτερο focus/arc η season. Ωστόσο είχε αρκετές πολύ καλές στιγμές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...