Προς το περιεχόμενο

το τέλος των palm?


xalia

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μετά από καιρό (χρόνια) ασχολούμαι με το θέμα ξανά, λόγο ανάγκης αυτή τη στιγμή (δουλειά) και όχι λόγο hobby. Είχαν περάσει από τα χέρια διάφορα palm με αποκορύφωμα το palm TT. Ρίχνοντας μία ματιά βλέπω ότι γενικά τα palm σα να έχουν πεθάνει… τα χάσαμε? Μόνο ppc πλέον?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από τότε που έχεις να ασχοληθείς, η Palm έχει βγάλει τα εξής μοντέλα:

Palm TT2

Palm T3

Palm Tx

 

Το Τχ είναι το τελευταίο highend μοντέλο της, και το μόνο που προσθέτει σε σχέση με το TT που ήξερες είναι τα εξής:

- Οθόνη 320χ480 (με κόστος στο μέγεθος βέβαια αφού κατήργησε το slider)

- WiFi

- NVFS (Non Volatile μνήμη ώστε να μη χάνει τα data σε περίπτωση hard reset, με κόστος όμως στην ταχύτητα απόκρισης των εφαρμογών).

 

Και όλα αυτά έχει 2 χρόνια να τα ανανεώσει με ένα καινούριο μοντέλο, τόσο σε επίπεδο hardware όσο και σε επίπεδο λειτουργικού.

 

Γενικά η αγορά των PDA πάει κατά διαόλου, και οι πωλήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν πτωτική πορεία. Νομίζω ότι οι λόγοι είναι προφανείς: τα κινητά τηλέφωνα (ακόμη και τα non smartphones) καλύπτουν τις PIM ανάγκες των χρηστές. Πολλά από αυτά επιτρέπουν και το συγχρονισμό με Outlook, iCal κλπ.

Στο κομμάτι multimedia, η έκρηξη με τα iPod και τα υπόλοιπα μαραφέτια του είδους, έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τα PDA ως συσκεύες διασκέδασης. Συν του ότι και πάλι τα κινητά παίζουν mp3 και μπορούν να φτάσουν σε GB χωρητικότητας.

 

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, μεγάλοι κατασκευαστές του χώρου, την κοπάνησαν επισήμως από την PDA αγορά. Πρώτα η Sony έφυγε πριν κάποια χρόνια, κι έτσι η Palm έμεινε σχεδόν ο μόνος licensee του εαυτού της, αφού απορρόφησε τη Handspring.

 

Το ίδιο έπραξε και η Dell, το ίδιο και η Fujitsu Siemens, το ίδιο και η HP (τώρα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι η τελευταία).

 

Η τάση είναι τα smartphones πλέον. Αλλά ακόμη κι εκεί, η Palm εδώ και χρόνια βγάζει το Treo ως παραλλαγή στο ίδιο θέμα. Έχει λανσάρει μερικά Treo που η μόνη διαφορά που έχουν μεταξύ τους είναι λίγη RAM παραπάνω, ή η κατάργηση της κεραίας (big deal, ακόμη και κινητά των 50 Ευρώ δεν έχουν κεραία εδώ και χρόνια). Επίσης έβγαλε το Treo με WinMobile λειτουργικό, προκαλώντας τις ίδιες αντιδράσεις στην πιάτσα που θα προκαλούσε η αποκάλυψη ότι ο Τάκης Τσουκαλάς (που είναι ένας από σας) είναι κρυφοβάζελος.

 

Από την άλλη, αυτό δε σημαίνει ότι το Palm Tx δεν μπορεί να σε καλύψει. Εγώ έχω το Treo 650 και δεν μου λείπει κάτι, εκτός ίσως από το WiFi (που το Tx το έχει βέβαια).

Εξαρτάται λοιπόν από τις ανάγκες σου.

Αν και στην Ελλάδα, τα ppc δείχνουν να κερδίζουν κατά κράτος για δύο λόγους κυρίως: καλύτερη υποστήριξη ελληνικών (αφού υποστηρίζουν unicode out of the box, ενώ στην Palm γ@$#%$ντε ακόμη), και το γεγονός ότι παίζουν πολύ καλά ως λύση GPS με την την εφαρμογή Destinator, για την οποία βγάζει ελληνικούς χάρτες η ngi.gr και είναι πολύ ενημερωμένοι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...