Προς το περιεχόμενο

Τεχνητό αίμα παράγεται στο εργαστήριο από εμβρυϊκά κύτταρα


privateer

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ερευνητές στην Αυστραλία ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ανέπτυξαν μια τεχνική για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων σε μεγάλες ποσότητες, χρησιμοποιώντας ως αρχικό υλικό εμβρυικά βλαστικά κύτταρα. Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει στην μαζική παραγωγή κυττάρων του αίματος για μεταγγίσεις.

 

Αίμα που παράγεται στο εργαστήριο θα μπορούσε στο μέλλον να καταστήσουν περιττές τις αιμοληψίες, οι οποίες αφενός δεν επαρκούν, αφετέρου ενέχουν τον θεωρητικό κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

 

Ωστόσο, οι έρευνητές του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη διευκρινίζουν ότι απαιτούνται ακόμα αρκετά χρόνια ερευνών πριν μπορέσουν να παράγουν ερυθροκύτταρα σε τόσο μεγάλες ποσότητες.

 

Όπως αναφέρει το Reuters, η ομάδα του Αντριου Ελέφαντι κατάφερε να μετατρέψει ανώριμα εμβρυικά κύτταρα σε ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους χημικούς παράγοντες. Αν και ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και στο παρελθόν, η παραγωγή τους ήταν πολύ βραδύτερη και απαιτούσε τη χρήση πολλών ουσιών ζωικής προέλευσης.

 

Αντί να χρησιμοποιήσει ζωικά συστατικά ως θρεπτικό υλικό για την καλλιέργεια των κυττάρων, η αυστραλιανή ομάδα χρησιμοποίησε ένα διάλυμα ηλεκτρολυτών, αμινοξέων και λιπαρών. Στο σύστημα υπήρχε αλβουμίνη από ορό αίματος αγελάδας, η οποία θα μπορούσε όμως να αντικατασταθεί από συνθετική αλβουμίνη.

 

Το σημαντικό στοιχείο της έρευνας, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Blood, είναι ότι παρόμοιες μεθοδολογίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διαφοροποίηση των βλαστικών κυττάρων σε άλλου είδους εξειδικευμένα κύτταρα.

 

Source.png Πηγή: news.in.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι ιατρικες εφαρμογές ειναι πραγματικα τεράστιες και θα βοηθησει ασθενεις σε πολλες περιπτωσεις, οι εξελιξεις στον κλαδο τρεχουν οντως ραγδαια...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...