Προς το περιεχόμενο
dimitris2006

Ανατρέπεται η θεωρία της σχετικότητας;;

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στην καθημερινή ζωή, για μια καθυστέρηση τεσσάρων λεπτών «δεν χάνεται ο κόσμος», στον χώρο της κοσμολογίας όμως προκαλούνται σοβαρές αναταράξεις, καθώς ενδέχεται να ανατραπεί σημαντικό μέρος των επιστημονικών δεδομένων. Τον περασμένο μήνα το τηλεσκόπιο MAGIC ακτίνων γάμμα στο Λας Πάλμας των Καναρίων Νήσων κατέγραψε για πρώτη φορά μια απόκλιση τεσσάρων λεπτών στο μακρύ ταξίδι φωτονίων υψηλής και χαμηλότερης ενέργειας από τον γαλαξία Markarian 501 που απέχει από τη Γη μισό δισεκατομμύριο έτη φωτός. Τι πρακτικά σημαίνει αυτή η μικρή αργοπορία στην άφιξη των φωτονίων; Οτι η ταχύτητα του φωτός την οποία ο Αϊνστάιν θεώρησε ως σταθερή για να διατυπώσει την περίφημη εξίσωση E=mc2 μπορεί να μην είναι και τόσο σταθερή και κατά συνέπεια συνολικά η Θεωρία της Σχετικότητας που καθόρισε επί εκατό και πλέον χρόνια την εικόνα του ανθρώπου για το Σύμπαν να επιδέχεται τεκμηριωμένων, πλέον, αμφισβήσεων.

 

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ιδιαίτερα ευχάριστες, διότι αφ' ενός δίνουν νέα ώθηση -εάν αποδειχθούν οριστικά- στην επιστημονική έρευνα και αφ' ετέρου διότι δικαιώνεται σε πρώτη φάση μια προ δεκαετίας θεωρητική προσέγγιση την οποία συνυπέγραφε τριμελής ομάδα επιστημόνων, δύο εκ των οποίων είναι Ελληνες. Ο Δημήτρης Νανόπουλος του Πανεπιστημίου του Τέξας και ο Νικόλαος Μαυρόματος του λονδρέζικου Kings College. Ο τρίτος της επιστημονικής ομάδας είναι ο Αγγλος Τζων Ελλις από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της Ευρώπης (CERN).

 

Οι τρεις επιστήμονες υποστήριξαν ότι η ταχύτητα του φωτός εξαρτάται από τη συχνότητα. Μια πιθανή αλλαγή της μπορεί να ανιχνευθεί μόνο μέσω του φωτός που προέρχεται από αντικείμενα πολύ μακριά από τη Γη και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν είχε έως τώρα παρατηρηθεί. Ενας τρόπος για την επαλήθευση της «σχετικής» τιμής της ταχύτητας του φωτός είναι η ανίχνευση φωτονίων διαφορετικών συχνοτήτων που εκπέμπονται ταυτόχρονα από μακρινούς γαλαξίες. Σύμφωνα με τη θεωρία των τριών, οι χρόνοι άφιξης στη Γη των φωτονίων υψηλότερης συχνότητας θα πρέπει να είναι μεγαλύτεροι από αυτούς των φωτονίων χαμηλότερης συχνότητας, αντίθετα με την προσέγγιση του Αϊνστάιν που πίστευε ότι η άφιξή τους θα ήταν ταυτόχρονη.

 

Η ανακοίνωση των μετρήσεων του τηλεσκοπίου MAGIC δικαιώνει την ομάδα Νανόπουλου προκαλώντας παράλληλα πραγματική αναστάτωση στην επιστημονική κοινότητα, με την είδηση να κάνει τον γύρο του κόσμου και να αποτελεί το κεντρικό θέμα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων στα καλύτερα blog κοσμολογίας. «Εάν οι τιμές που δίνει το τηλεσκόπιο MAGIC είναι πραγματικές, τότε μιλάμε για μια επιστημονική ανακάλυψη Βραβείου Νόμπελ» σχολίασε σε σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού New Scientist o αστροφυσικός του Πανεπιστημίου της Οχφόρδης Subir Sarkar, ενώ ο ειδικός στη θεωρία των υπερχορδών Joe Polchinski του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας τόνισε ότι «εάν τα αποτελέσματα είναι ακριβή, θα πρόκειται για έναν σεισμό στον κόσμο της επιστήμης», προσθέτοντας παράλληλα ότι η θεωρία των υπερχορδών θα αποδεικνυόταν πλήρως λανθασμένη.

 

Η «Κ» επικοινώνησε με τον κ. Δημήτρη Νανόπουλο προκειμένου να μας μιλήσει για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις που καταγράφονται και στις οποίες ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι πρωταγωνιστές.

 

«Ο άνθρωπος θα μπορέσει να ερμηνεύσει τον κόσμο»

 

- Τέσσερα λεπτά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο της Φυσικής;

 

- Στο πλαίσιο του πειραματικής παρατήρησης φωτονίων από το τηλεσκόπιο «Magic» που προέρχονταν από τον γαλαξία Markarian 501, καταγράφηκαν φωτόνια που φθάνουν με τέσσερα λεπτά καθυστέρηση. Τα περίφημα τέσσερα λεπτά... Φανταστείτε ότι τα συγκεκριμένα φωτόνια ξεκίνησαν πριν από μισό δισεκατομμύριο έτη φωτός σε μια περίοδο που δεν γνωρίζουμε επακριβώς σε ποιο στάδιο βρισκόταν η εξέλιξη της ζωής πάνω στη Γη. Ξεκίνησαν από τότε για να τα παρακολουθήσουμε εμείς σήμερα, και υπό αυτή την έννοια είναι εντυπωσιακό ακόμη και για εμάς που ασχολούμαστε με το σύμπαν.

 

Η συγκεκριμένη μέτρηση του τηλεσκοπίου είναι απολύτως πραγματική, δεν επιδέχεται δηλαδή καμία αμφισβήτηση ως προς την ορθότητά της και είναι ευχάριστο ότι κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την εγκυρότητά της. Απομένει ωστόσο να γίνει η επαλήθευσή της σε μια επόμενη μέτρηση και για να είμασε απόλυτα σίγουροι ότι τα φωτόνια ξεκίνησαν την ίδια στιγμή. Εάν δεν ξεκίνησαν ταυτόχρονα θα ήταν ένα... «βρώμικο κολπάκι» της Φύσης, ωστόσο τα πάντα είναι πιθανά σε αυτό τον κόσμο. Εάν πάντως παρατηρήσουμε και σε μια άλλη ομάδα φωτονίων διαφορετικών ενεργειών διαφορά στον χρόνο, τότε δεν μας σταματάει κανείς!

 

Θα αλλάξουμε τα βιβλία

 

- Αναγνωρισμένης αξίας και προσφοράς συνάδελφοί σας στο εξωτερικό κάνουν λόγο για ανακάλυψη επιπέδου Νομπέλ και για πολλές ανατροπές στα επιστημονικά δεδομένα.

 

- Το έχω ακούσει. Θα έλεγα ότι θα χρειαστεί να αλλάξουμε τα βιβλία της Φυσικής εάν η θεωρία μας είναι σωστή. Πρέπει, όμως, να είμαστε προσγειωμένοι. Εχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε μπροστά μας. Διάβασα αυτές τις δηλώσεις και χαίρομαι πραγματικά, κυρίως γιατί αντιμετώπισαν πολύ θετικά την ανακοίνωση της ομάδας μας, χωρίς εμπάθειες και ζήλιες. Λόγω συναδελφικού ίσως ανταγωνισμού, θα μπορούσαν να πουν ότι είναι ανοησίες. Αλλά φαίνεται ότι έχει χτυπήσει καμπανάκι στα επιστημονικά κέντρα της κοσμολογίας. Εάν λοιπόν η θεωρία μας είναι σωστή, οδεύουμε ολοταχώς προς διάφορες ανατροπές.

 

Η βασικότερη αφορά γενικά τη θεωρία της Σχετικότητας, ξεκινώντας από την Ειδική θεωρία της Σχετικότητας. Η βασική παραδοχή της θεωρίας του Αϊνστάιν είναι ότι η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή. Εμείς λέμε ότι η ταχύτητα εξαρτάται από τη συχνότητα του φωτός, χωρίς να αρνούμαστε το σύνολο της θεωρίας. Γίνονται όμως θεμελιακές αλλαγές και ο περιβόητος τύπος E=mc2 αλλάζει. H ταχύτητα του φωτός παραμένει σταθερά ως προς τον χρόνο και τον χώρο, εξαρτάται όμως από τη συχνότητα. Η Γενική θεωρία της Σχετικότητας, η οποία περιέχει σαν βασικό συστατικό της την Ειδική θεωρία της Σχετικότητας, προφανώς θα υποστεί αλλαγές, διότι είναι η κατ' εξοχήν θεωρία που μας περιγράφει το σύμπαν, δηλαδή την κοσμολογία. Αρα πάμε για αλλαγές στην κοσμολογία.

 

- Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αφορμή για να αμφισβητήσετε εσείς και οι συνεργάτες σας τη σταθερή τιμή της ταχύτητας του φωτός;

 

- Γνωρίζαμε ότι συνολικά η θεωρία της Σχετικότητας χρήζει αλλαγών. Ηταν ξεκάθαρο σε όλους εκείνους που έχουν ανοιχτό μυαλό. Δεν μας ήρθε, λοιπόν, ξαφνικά να δούμε πώς συνδέεται η συχνότητα με την ταχύτητα του φωτός. Οι δικές μας θεωρητικές προσεγγίσεις έγιναν περίπου δέκα χρόνια πριν, όταν δουλεύαμε πάνω στη θεωρία των υπερχορδών. Είχαν μάλιστα δημοσιευτεί στο περιοδικό «Nature», μαζί με ένα editorial πάνω στην ανακοίνωσή μας. Αναπτύξαμε μια συγκεκριμένη ερμηνεία της θεωρίας των υπερχορδών για να μελετήσουμε τα κοσμολογικά της δεδομένα. Καταλήξαμε αφενός στο συμπέρασμα της μεταβολής της ταχύτητας του φωτός με τη συχνότητα και επίσης σε μια θεωρητική προσέγγιση της σκοτεινής ενέργειας, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των τελευταίων ετών. Ολα αυτά συνδέονται αυξάνοντας τις δυνατότητές μας για πιο σωστή εικόνα του κόσμου.

 

Να κοιτάξουμε τη Φύση

 

- Πρακτικά, τι θα σήμαινε η ανατροπή της θεωρίας της Σχετικότητας; Τι μπορεί να περιμένει η ανθρωπότητα από μια νέα αντίληψη του σύμπαντος;

 

- Οι ανατροπές οι οποίες γίνονται είναι στην πραγματικότητα επεκτάσεις της γνώσης μας. Στηριζόμαστε στις υπάρχουσες θεωρίες, αλλά η γνώση επεκτείνεται. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι και ειδικά οι νεότερες γενιές είναι αυτό που υποστήριζαν οι αρχαίοι Ελληνες. Οτι μπορούμε να κοιτάξουμε τη Φύση κατάματα και να την ερμηνεύσουμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο άνθρωπος μπορεί να δώσει μια ερμηνεία αυτού που λέμε σύμπαν. Πώς, δηλαδή, εμφανίστηκε, πώς εξελίχθηκε και πού πηγαίνει. Και νομίζω ότι δεν υπάρχει ανθρώπινο ον, είτε είναι στην Αφρική είτε είναι στη Λαπωνία ή αλλού, που να μη διερωτάται «τι είναι αυτό στο οποίο ζούμε;». Οδεύουμε προς μια τέτοια απάντηση. Η εξέλιξη που προκύπτει από τις μετρήσεις στην ταχύτητα του φωτός, είναι ένα ακόμη βήμα προς αυτές τις απαντήσεις. Δεν θέλω να πω ότι θα έχουμε την τελική εικόνα του κόσμου, αλλά σίγουρα θα είναι πιο καθαρή και πιο πλήρης. Η δική μας γενιά είναι τυχερή γιατί βιώνει πρωτόγνωρες εξελίξεις. Ζούμε σε μια εποχή πιο επαναστατική, σημαντικότερη και από αυτή του Νεύτωνα ή του Γαλιλαίου. Με τις εξελίξεις που καταγράφονται στην επιστήμη, πιστεύω ακράδαντα ότι η εποχή μας θα χαρακτηριστεί στο μέλλον ως κοσμοϊστορική...

 

Για την Ελλάδα...

 

- Τι σκέφτεσθαι τώρα που η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις ιδέες σας;

 

- Το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετρήθηκε η διαφορά στην ταχύτητα του φωτός με ικανοποιεί. Τι άλλο μπορεί να ονειρευτεί ένας επιστήμονας; Αυτή τη στιγμή, όλα τα τηλεσκόπια του πλανήτη κάνουν μετρήσεις της ταχύτητας των φωτονίων. Χρειάζεται όμως να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας.

 

Ενα ακόμη γεγονός που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο είναι ότι μέσα σε αυτή την επιστημονική ιστορία πρωταγωνιστές είναι και δύο Ελληνες. Δεν είμαι εθνικιστής με την αρνητική έννοια που συνήθως αποδίδεται στη λέξη, αλλά πολλές φορές αισθάνομαι να με γεμίζει η γνωστή φράση της Βούλας Πατουλίδου όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης. Μέσα από την παραγωγή έργου οι Ελληνες επιστήμονες δυναμώνουν τη φήμη της πατρίδας τους στο εξωτερικό.

 

Θα ξαναγραφτεί όλη η Φυσική;

 

Εάν τελικά αποδειχτεί ότι η ταχύτητα του φωτός δεν είναι σταθερή, τότε κλονίζονται σοβαρά όλα όσα γνωρίζαμε από τη Γενική θεωρία της Σχετικότητας και την κβαντική φυσική, και η Φυσική θα πρέπει να ξαναγραφεί από την αρχή προσεγγίζοντας το διαχρονικό όνειρο, το Ιερό Δισκοπότηρο, δεκάδων φυσικών επιστημόνων για τη δημιουργία της Θεωρίας των Πάντων.

 

Η Γενική θεωρία της Σχετικότητας μας λέει ότι ζούμε σ' έναν τετραδιάστατο χωροχρόνο, ο οποίος καμπυλώνεται ανάλογα με τη μάζα που βρίσκεται μέσα του. Μπορούμε να φανταστούμε τον χωροχρόνο σαν ένα τεντωμένο σεντόνι, στο κέντρο του οποίου τοποθετούμε μια μπάλα· το σεντόνι θα στρεβλωθεί και θα κάνει κοιλώματα. Ετσι και ο χωροχρόνος· με την παρουσία μάζας στρεβλώνεται και όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η στρέβλωση.

 

Η κβαντική φυσική είναι μια αξιωματικά θεμελιωμένη φυσική θεωρία, που αναπτύχθηκε με σκοπό την ερμηνεία φαινομένων που η νευτώνεια μηχανική αδυνατούσε να περιγράψει. Η κβαντομηχανική περιγράφει τη συμπεριφορά της ύλης στο μοριακό, ατομικό και υποατομικό επίπεδο.

 

Ο όρος κβάντο (quantum, μικρή ποσότητα - προέρχεται από τη λέξη quantus που στα Λατινικά σημαίνει πόσο) αναφέρεται σε διακριτές μονάδες που χαρακτηρίζουν συγκεκριμένες φυσικές ποσότητες, όπως η ενέργεια ενός ατόμου ύλης σε κατάσταση ηρεμίας.

 

Λεξιλόγιο όρων

 

Ειδική θεωρία Σχετικότητας. Αλλαξε ριζικά τις έννοιες του χώρου, του χρόνου, της μάζας και της ενέργειας. Συμπληρώνει τους νόμους κίνησης του Νεύτωνα, ώστε να ισχύουν και σε ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του φωτός.

 

Γενική θεωρία της Σχετικότητας. Ουσιαστικά είναι μια νέα μακροσκοπική θεωρία της βαρύτητας. Αντικατέστησε το έργο του Νεύτωνα. Μαζί με την Ειδική θεωρία της Σχετικότητας και τη θεωρία της Κβαντομηχανικής χαρακτήρισαν τη Φυσική του 20ού αιώνα.

 

Η Θεωρία των Υπερχορδών. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο μαθηματικό μοντέλο φτιαγμένο ώστε να περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του μικρόκοσμου, του μακρόκοσμου, του χώρου, του χρόνου, όλων των στοιχειωδών σωματιδίων, αλλά και όλων των φυσικών δυνάμεων. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει πειραματική επαλήθευση της θεωρίας.

 

Φωτόνιο. Είναι ένα κβάντο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ενέργειας), ο φορέας της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης.

 

Συχνότητα. Ο αριθμός των επαναλήψεων ενός γεγονότος στη μονάδα του χρόνου.

 

 

Source.png Πηγή: kathimerini.gr

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μην ξεχναμε οτι αυτος που ερμηνευσε και βοηθησε τον ΑΙνσταιν στη διατυπωση της θεωριας του ηταν ενας Ελληνας, ο διακεκριμενος Καραθεοδωρης ο οποιος θεωρειται ο ανθρωπος που ηταν πολυ κοντα στον Αινσταιν..

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

απ'τα λιγα που ξερω απο φυσικη,αλλα και για το συγκεκριμενο θεμα,το θεωρω λιγο μεγαλη κουβεντα αυτο το "ανατρεπεται η θεωρια της σχετικοτητας"

 

πιστευω οτι στο ταξιδι των εκατομμυριων ετων φωτος,η καθυστερηση των 4 λεπτων ειναι απειροελαχιστη διαφορα.οτι ειναι μια σημαντικη ανακαλυψη,ναι ειναι.αλλα δεν νομιζω οτι ανατρεπεται τπτ.

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
απ'τα λιγα που ξερω απο φυσικη,αλλα και για το συγκεκριμενο θεμα,το θεωρω λιγο μεγαλη κουβεντα αυτο το "ανατρεπεται η θεωρια της σχετικοτητας"

 

πιστευω οτι στο ταξιδι των εκατομμυριων ετων φωτος,η καθυστερηση των 4 λεπτων ειναι απειροελαχιστη διαφορα.οτι ειναι μια σημαντικη ανακαλυψη,ναι ειναι.αλλα δεν νομιζω οτι ανατρεπεται τπτ.

 

Ρίξε μια ματιά στην αρχική πηγή της είδησης στην Καθημερινή και θα δεις ότι αυτό που λες στο τέλος είναι άσχετο. (σόρυ που στο λέω έτσι, αλλά είναι)

 

Επίσης αυτή η πηγή (η οποία αναγράφεται στο newsfilter.gr) που περιέχει το πλήρες άρθρο είναι πολύ καλύτερη όπως επίσης και του cosmo.gr το άρθρο με την ίδια αρχική πηγή είναι πολύ καλύτερο από του newsfilter.gr.

 

Θα πρότεινα στον dimitris2006 να άλλαζε την πηγή με αυτή της καθημερινής ώστε να μπορεί κάποιος να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο που είναι πολύ ενδιαφέρον.

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
- Τέσσερα λεπτά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο της Φυσικής;

- Στο πλαίσιο του πειραματικής παρατήρησης φωτονίων από το τηλεσκόπιο «Magic» που προέρχονταν από τον γαλαξία Markarian 501, καταγράφηκαν φωτόνια που φθάνουν με τέσσερα λεπτά καθυστέρηση. Τα περίφημα τέσσερα λεπτά... Φανταστείτε ότι τα συγκεκριμένα φωτόνια ξεκίνησαν πριν από μισό δισεκατομμύριο έτη φωτός σε μια περίοδο που δεν γνωρίζουμε επακριβώς σε ποιο στάδιο βρισκόταν η εξέλιξη της ζωής πάνω στη Γη. Ξεκίνησαν από τότε για να τα παρακολουθήσουμε εμείς σήμερα, και υπό αυτή την έννοια είναι εντυπωσιακό ακόμη και για εμάς που ασχολούμαστε με το σύμπαν.

Η συγκεκριμένη μέτρηση του τηλεσκοπίου είναι απολύτως πραγματική, δεν επιδέχεται δηλαδή καμία αμφισβήτηση ως προς την ορθότητά της και είναι ευχάριστο ότι κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την εγκυρότητά της. Απομένει ωστόσο να γίνει η επαλήθευσή της σε μια επόμενη μέτρηση και για να είμασε απόλυτα σίγουροι ότι τα φωτόνια ξεκίνησαν την ίδια στιγμή. Εάν δεν ξεκίνησαν ταυτόχρονα θα ήταν ένα... «βρώμικο κολπάκι» της Φύσης, ωστόσο τα πάντα είναι πιθανά σε αυτό τον κόσμο. Εάν πάντως παρατηρήσουμε και σε μια άλλη ομάδα φωτονίων διαφορετικών ενεργειών διαφορά στον χρόνο, τότε δεν μας σταματάει κανείς!

 

ε,ναι το προηγουμενο ποστ εγινε σε μια στιγμη ακρατης ελαφροτητας.δικιο εχεις.... ;)

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στη Φυσική, το 'σχεδόν ίσο' από το 'ίσο' απέχει παρασάγγας. Ειδικά όταν μιλάμε για μεγέθη που, καθόλου τυχαία, τα χαρακτηρίζουμε 'αστρονομικά'. Όταν μιλάμε για χρόνο με τάξη μεγέθους εκατομμυρίων ετών ή για απόσταση της τάξης των εκατομμυρίων ετών φωτός, τότε και μια απόκλιση της τάξης του 0,000001% γίνεται μετρήσιμο μέγεθος. Ακόμη χειρότερα, όταν ξαφνικά η ταχύτητα του φωτός στις εξισώσεις, από c γίνει c(f) --δηλαδή συνάρτηση της συχνότητας-- τότε όλες οι εξισώσεις θα πρέπει να επαναποδειχθούν, διότι ακόμα και μια απλή απαλειφή ή παραγοντοποίηση του c θα πρέπει να εξεταστεί πιο προσεκτικά. Και βέβαια, να βρεθεί αυτή η συνάρτηση c(f), και να δούμε πως ακριβώς συμπεριφέρεται η ταχύτητα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με τη συχνότητα. Εξαρτάται μόνο από αυτήν; Πόσο; Υπάρχει κάποια άλλη σταθερά πίσω από το c;

Ακόμα και τέσσερα δέκατα του δευτερολέπτου να ήταν, για ένα ταξίδι 500 εκατομμυρίων ετών φωτός, θα αρκούσε.

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τώρα θα βγω εγώ και θα αμφισβητήσω τον Νανόπουλο..? Ε, μάλλον όχι, αλλά τέτοιες ειδήσεις έχω ακούσει και παλαιότερα να έρχονται να κλονίσουν τα θεμέλια της θεωρίας της σχετικότητας Του Αινστάΐν και δεν είδα στο τέλος να το κάνουν. Βέβαια, μπορεί απλά να μην το έχω πάρει εγώ είδηση, άλωστε δεν διαθέτω και το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο που απαιτείται για να μπορέσω έστω να τις παρακολουθήσω πώς εξελίχθηκαν αλλά, ένα τόσο σημαντικό γεγονός δεν θα πέρναγε και έτσι.

Και αναφέρομαι στην παρακάτω πολύ παλιότερη είδηση

 

"Ανατρέπεται η θεωρία της σχετικότητας: επιστήμονες έσπασαν το φράγμα της ταχύτητας του φωτός"

 

http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn2796 (2002)

 

και ακόμα παλιότερη (2000)

 

http://www.cbc.ca/health/story/2000/07/20/speedlight000720.html

 

και οι δύο, δημοσιευμένες στο Nature.

 

 

Δεν λέω επειδή δεν συνέβη τίποτα τότε, το ίδιο και τώρα,δεν ξέρω καν πόσο σχετίζονται μεταξύ τους αυτές οι δύο ειδήσεις.

 

Άρα, ας κρατήσουμε απλά την ψυχραιμία μας?

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
απ'τα λιγα που ξερω απο φυσικη,αλλα και για το συγκεκριμενο θεμα,το θεωρω λιγο μεγαλη κουβεντα αυτο το "ανατρεπεται η θεωρια της σχετικοτητας"

 

πιστευω οτι στο ταξιδι των εκατομμυριων ετων φωτος,η καθυστερηση των 4 λεπτων ειναι απειροελαχιστη διαφορα.οτι ειναι μια σημαντικη ανακαλυψη,ναι ειναι.αλλα δεν νομιζω οτι ανατρεπεται τπτ.

 

Και όμως ανατρέπεται, διότι αν ισχύει αυτό που λένε οι δύο Έλληνες, θα ταρακουνήσει ιδιαίτερα τον τομέα χρονολόγησης του σύμπαντος. Την ηλικία του σύμπαντος την "υπολογίζούμε" με βάση αυτό που βλέπουμε σήμερα στα τηλεσκόπια, θεωρόντας ότι αντιστοιχεί σε μια ΠΟΛΥ παλιά εικόνα που φτάνει σε μας σήμερα. Τα 4 λεπτά lag που ανακάλυψαν σε ΕΝΑ ΜΗΝΑ, ειναι πολλά εκατομμύρια έτη φωτός lag αν τα ανάγει κανείς στα δισεκατομμύρια έτη που μεσολάβησαν από την αρχή του σύμπαντος. Αυτό αλλάζει τον χάρτη-εικόνα που έχουμε για το σύμπαν, καθώς και τον τρόπο που νομίζαμε ότι μεταβάλεται.

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εχω αλλαξει ολη την ειδηση με αυτη οπως αναφερεται στην καθημερινη.

η αρχικη ειδηση που οπως διαπιστωσαμε ηταν ελλειπης βρισκεται εδω

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άρα, ας κρατήσουμε απλά την ψυχραιμία μας?

 

Αυτός είναι κι ένας απ' τους λόγους που έγραψα παραπάνω ότι καλύτερο είναι να διαβάσουμε την είδηση από την αρχική πηγή η οποία έχει διαφορετικό τίτλο.

 

dimitris2006 σωστός δεν πρόλαβα να το δω πριν ποστάρω

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι....

Αν πιστεύαμε ότι γράφεται και ότι παίζεται στην TV, έλληνες επιστήμονες έχουν βρει το φάρμακο για τον καρκίνο 27.534 φορές...

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εχω καποιες αποριες. η ταχυτητα του φωτος ειναι στο κενο σωστα?

 

The speed of light in vacuum is an important physical constant denoted

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Speed_of_light

 

μπορεί να θεωρηθεί κενό όταν το ταξίδι διαρκεί μισό δισεκατομμύρια χρονια και το φως έχει περάσει από εκατομμύρια αστρα και πλανήτες και έχει υπάρξει αλληλεπίδραση με βαρυτικά σώματα?

 

από πρακτικής μεριάς μπορεί το σύμπαν να θεωρηθεί κενό?

 

Επισης βλεπω εδω οτι

 

Many properties of space approach non-zero values in a vacuum that approaches perfection. These ideal physical constants are often called free space constants. Some of the common ones are as follows:

 

The speed of light approaches 299,792,458 m/s, but is always slower

Index of refraction approaches 1.0, but is always higher

Electric permittivity () approaches 8.8541878176x10-12 farads per meter (F/m).

Magnetic permeability (μ0) approaches 4π×10−7 N/A2.

Characteristic impedance (Z0) approaches 376.73 Ω.

 

εκτος απο την ταχυτητα του φωτος υπαρχουν και αλλες σταθερες που βασιζονται στο κενο. οποτε αν το κενο δεν ειναι και τοσο κενο οσο θεωρουμε τοτε λογικα επηρεαζονται και αυτες περα απο το φως. αρα μαλλον δεν τιθεται θεμα αμφισβητησης του ορου κενου.

 

επισης η ταχύτητα του φωτός στο ίδιο μέσο παραμένει σταθερή.

 

μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα 2 φωτόνια που μετρήθηκαν ακολούθησαν ακριβώς την ίδια διαδρομή μετά από μισό δισεκατομμύριο χρονια?

 

μπορεί να θεωρηθεί το σύμπαν ίδιο μέσο? το σύμπαν δεν είναι ούτε νερό ούτε άλλο ομοιογενές υλικό

 

 

διότι αν πάρουμε τον τύπο E=MC^2 μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι τα φωτόνια με μεγαλύτερη ενέργεια έχουν και μεγαλύτερη μάζα. άρα και μεγαλύτερη μάζα. επόμενος μεγαλύτερη βαρυτική αλληλεπίδραση. άρα λογικό να φτάσουν αργότερα από αυτά με μικρότερη ενέργεια όπως λέει το κείμενο. φυσικά εδώ προσπαθούν να αποδείξουν ότι η ταχύτητα του φωτός είναι ασταθής αλλα εξακολουθεί να υπάρχει η αναλογια μεταξύ μάζας και ενέργειας.

 

αν υπάρχει κάποιος σχετικός ας μου λύσει αυτές τις απορίες που έχω

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα.

Η σωστή αντίληψη της μάζας είναι σαν μέτρο της αδράνειας και όχι η μακροσκοπική αντίληψη που έχουμε από την καθημερινή εμπειρία. Οι συλλογισμοί που κάνεις έχουν λανθασμένη βάση. Θα προσπαθήσω να επανέλθω αργότερα με λεπτομέρειες (κάποτε σπούδασα φυσική).

 

Σε ότι αφορά την ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική και αναμένεται τουλάχιστον μία παρόμοια για επιβεβαίωση. Όπως λέει και ο Νανόπουλος υπάρχει ενδεχόμενο τα φωτόνια να μην ξεκίνησαν ταυτόχρονα.

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...