Προς το περιεχόμενο

Παρουσίαση Fifa 08 ( Xbox 360 )


Blackjim

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ήρθε λοιπόν το next-gen ποδοσφαιράκι της EA Sports για την χρονιά 2007/2008. Πολλά θετικά είχαμε ακούσει από τις demo εκδόσεις σε διάφορα games conventions. Το UEFA Champions League είχε αφήσει καλές εντυπώσεις ήταν όμως ένα sports sim που είχε ακόμη πολλά προβλήματα. Μπόρεσε λοιπόν το Fifa08 να είναι βελτιωμένο?

 

Με μια λέξη , ναι.

 

Ξεκινώντας το παιχνίδι , βρίσκεσαι στην γνωστή arena της ΕΑ με ( ποιον άλλον ) τον Ronaldinho. Το συγκεκριμένο feature είναι πολύ θετικό καθώς είναι ένα «γρήγορο» training και άμεσα προσβασιμο ακόμη και όταν κάνει loading το παιχνίδι. Μπορείς να βάλεις στην arena οποίον παίχτη θέλεις και να δοκιμάσεις ντρίπλες , σουτ , εκτελέσεις φάουλ και πέναλτι.

Τα μενού του παιχνιδιού είναι στο ίδιο στιλ με το περσινό Fifa.

 

Οι ομάδες του παιχνιδιού είναι πλέον υπεραρκετές. Όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα ( δυστυχώς όχι το ελληνικό ) και πολλά από αυτά με 2η ακόμη και 3η κατηγορία! Υπάρχουν 28 στάδια , 4 από αυτά generic , και τα υπόλοιπα πραγματικά. Έχει επιλογές day και dusk/night ( ανάλογα το γήπεδο ). Στα γήπεδα η ΕΑ πραγματικά έκανε πολύ καλή δουλειά. Ίσως το μόνο μείον είναι ότι στην TELE κάμερα , οι εξέδρες στο πάνω μέρος της οθόνης πάντα είναι λίγο πιο μακριά απʼότι στο πραγματικό γήπεδο. Ίσως για εξοικονόμηση πόρων της κονσόλας. Σε οποιοδήποτε replay όμως τα γήπεδα φαίνονται άψογα.

 

post-17293-129063000928_thumb.jpgpost-17293-129063001064_thumb.jpgpost-17293-129063001072_thumb.jpgpost-17293-129063001082_thumb.jpg

 

Και πάμε στο gameplay του παιχνιδιού.

- Στον χειρισμό έχεις επιλογές κατά πόσον θες να γίνονται κάποια πράγματα αυτόματα/με βοήθεια/manual. Δηλαδή για τις πάσες ( κοντινές , ψηλές και προωθημένες ) τις σέντρες και τα σουτ. Με αυτές τις επιλογές το παιχνίδι σου δίνει μεγάλη ελευθέρια κινήσεων. Μπορείς να πασάρεις οπουδήποτε και τα χειροκίνητα σουτ είναι πραγματικά δύσκολα καθώς πρέπει να σημαδέψεις εσύ που ακριβώς θα στείλεις την μπάλα. Αυτό κάνει πιο δύσκολο το παιχνίδι αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο «απολαυστικό» να πετυχαίνεις γκολ το οποίο έβαλες εσύ και όχι κάποιο βοήθημα του παιχνιδιού. Βέβαια για να φτάσεις σε ένα επίπεδο που να βγάζεις πραγματικά τις πάσες και τα σουτ που θες μέσα στο παιχνίδι, χρειάζεσαι αρκετές ώρες παιχνιδιού και προπόνησης. Αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.

 

- Όσον αφορά τα physics του παιχνιδιού , η ΕΑ έχει φτάσει αρκετά κοντά στην συμπεριφορά μιας πραγματικής μπάλας ποδοσφαίρου. Η δύναμη και τα φάλτσα που παίρνει η μπάλα είναι πολύ ρεαλιστικά , τουλάχιστον ότι καλύτερο έχουμε δει σε οποιοδήποτε ποδοσφαιράκι μέχρι σήμερα.

 

- Μερικά σουτ στην arena αρκούν για να το διαπιστώσεις και να δεις το πόσο λεπτομερές έχει γίνει ο συγκεκριμένος τομέας. Έχεις μάλιστα δυνατότητα είτε να πλασάρεις ( κρατώντας RB ) είτε να σουτάρεις δυνατά. ( Ένα μείον εδώ είναι ότι στις εκτελέσεις φάουλ ναι μεν σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις «δυνατό» σουτ – κρατώντας LB – άλλα το animation του σουτ είναι το ίδιο με το «πλασαριστό» σουτ , πράγμα λίγο αφύσικο αλλά παραμένει μικρή λεπτομέρεια ) Το σουτ στο Fifa 08 είναι ένα από τα καλύτερα σημεία του. Ο παίχτης μπορεί να πλασάρει ή να σουτάρει δυνατά , και το αποτέλεσμα είναι συνάρτηση της φόρας που έχει , της θέσης του σώματος του και φυσικά της ικανότητας του ( όπως επίσης και το αν σουτάρει με το «καλό» ή το «αδύναμο» πόδι του ). Το αποτέλεσμα είναι αρκετά ρεαλιστικό και απολαυστικό. Όταν μάλιστα έχεις το manual χειρισμό , το να σουτάρεις εκεί που ακριβώς θες είναι μεγάλη πρόκληση. Μερικά μακρινά σουτ με τον Gerrard το αποδεικνύουν …

 

- Η σέντρες επίσης είναι άριστα φτιαγμένες. Μπορείς να επιλέξεις την δύναμη καθώς και το ύψος ( α λα PES style πατώντας 1x/2x/3x την σέντρα ) και με τον manual χειρισμό μπορείς να σημαδέψεις όπου θέλεις. Ένα στοιχείο που ίσως θα έπρεπε να μπει είναι να επιλέγεις τον συνδυασμό που πατάς για την «αυτόματη» σέντρα όπως στο PES. Καθώς πριν την νοητή γραμμή της περιοχής πρέπει να κρατάς το LB για να κάνεις «αυτόματη» σέντρα.

 

- Η εναέριες διεκδικήσεις είναι ένα κομμάτι αρκετά δύσκολο καθώς για να πάρεις μια κεφαλιά είτε πρέπει να έρχεσαι με δύναμη είτε να έχεις πολύ καλή θέση.

 

- Στο κοντρόλ της μπάλας τώρα , έχεις αρκετές επιλογές που όταν σου γίνουν συνήθεια μπορείς να ελέγξεις απολυτά την μπάλα. Μπορείς είτε να σπιντάρεις , είτε να πηγαίνεις αργά. Ο δεξιός αναλογικός μοχλός είναι απίστευτα χρήσιμος καθώς σου δίνει την δυνατότητα να ελέγξεις την «πρώτη επαφή» όταν κάνεις κοντρόλ , καθώς και να πετάξεις την μπάλα προς μια κατεύθυνση , κοντά ή λίγο μακριά , ανάλογα με το πόσο κρατάς τον μοχλό. Δυστυχώς νομίζω πως είναι 8-way οι κατευθύνσεις που μπορείς να διαλέξεις , αλλά σίγουρα είναι κάτι που βοηθάει μέσα στο παιχνίδι.

 

- Και φτάνουμε και στις ντρίπλες του παιχνιδιού , ίσως η καλύτερη προσθήκη στο φετινό Fifa. Το dribbling system στο Fifa08 είναι λεπτομερέστατο , φυσικό και με μεγάλη ποικιλία. Για να κάνεις οποιαδήποτε ντρίπλα πρέπει να κρατάς το LT και να κάνεις την ανάλογη κίνηση με τον δεξί αναλογικό μοχλό. Υπάρχουν απλές προσποιήσεις , step over και άλλες πολλές ντρίπλες. Κάποιες γίνονται μόνο με ορισμένους παίχτες , πράγμα κάπως λογικό. Το σύστημα είναι αρκετά ισορροπημένο καθώς κατά την διάρκεια της ντρίπλας μπορείς κάλλιστα να χάσεις τη μπάλα από ένα σωστό μαρκάρισμα , καθώς και για να την κάνεις «σωστά» θες το ιδανικό timing. Επίσης για όλες τις κινήσεις ο προσανατολισμός του παίχτη είναι και αυτός που ισχύει για την κίνηση που θα κάνεις με τον αναλογικό μοχλό. Κάτι που ανεβάζει την δυσκολία. Θετικό διότι αυτές οι ντρίπλες θα μπορούσαν πολύ εύκολα να γίνουν exploit ( όπως στο 2006 Fifa WC ) και να χαλάσουν το παιχνίδι. ʽΈχοντας λοιπόν επιλογές : να τρέξεις , να πας αργά , να «ανοίξεις» την μπάλα ή να ντριπλάρεις με πολλούς τρόπους , το παιχνίδι σου δίνει μεγάλη ελευθερία κινήσεων και μπορείς να κάνεις οποιονδήποτε συνδυασμό θες για να αναπτύξεις το παιχνίδι σου.

 

post-17293-129063001091_thumb.jpgpost-17293-129063001099_thumb.jpgpost-17293-129063001108_thumb.jpgpost-17293-129063001117_thumb.jpg

 

- Στον αμυντικό τομέα , έχεις διάφορες επιλογές για να μαρκάρεις. Με το Α μπορείς να επιχειρήσεις το «συντηρητικό» τάκλιν , με Χ το κλασικό sliding τάκλιν και με το Β μπορείς να φέρεις έναν συμπαίκτη για να μαρκάρει τον αντίπαλο που έχει την μπάλα. Επίσης πολύ θετική προσθήκη τα «πίσω βήματα» που μπορείς να κάνεις κρατώντας το LT. Δηλαδή κρατώντας το LT οταν αμύνεσαι μπορείς να έχεις πάντα τον παίχτη σου γυρισμένο προς την μπάλα και να πηγαίνεις προς τα πίσω. Το βάδισμα αυτό βοηθάει και όταν θες να πάρεις καλή θέση για κεφαλιά καθώς ο παίχτης δε γυρνάει πλάτη προς την μπάλα που έρχεται και μπορεί να πάρει πολύ καλύτερη θέση. Υπάρχει επίσης το Cancel το οποίο είναι συνδυασμός των LT+RT που μπορείς να ακυρώσεις ένα σουτ ή μια πάσα , καθώς και να σταματήσεις τον παίχτη σου όταν τρέχει προς την μπάλα.

 

- Όσον αφορά τις κινήσεις χωρίς την μπάλα , είναι αρκετά καλές και ανάλογες της ικανότητας του παίχτη. Δηλαδή ένας παίχτης του 85 θα πάει πολύ πιο έξυπνα/σωστά στην μπάλα από έναν του 65. ʽΌμως , το παιχνίδι της ΑΙ σαν σύνολο όταν παίζεις αντίπαλος είναι κάπως αφύσικο. Δηλαδή ακόμη και μεσαίες ομάδες στο μεσαίο επίπεδο δυσκολίας πρεσάρουν ασφυκτικά και κάνουν πολύ σωστές πάσες με πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας. Γενικότερα είναι αρκετά δύσκολο το παιχνίδι ενάντιο στην ΑΙ. Το multiplayer είναι σαφώς πιο διασκεδαστικό και ισορροπημένο , ιδιαίτερα τα 2vs2 όπου οι συνδυασμοί γίνονται ακόμη καλύτερα.

 

- Οι τερματοφύλακες είναι ένα σημείο στο οποίο ίσως πρέπει να δοθεί βαρύτητα καθώς θέλει κάποια βελτίωση ακόμη. Οι τερματοφύλακες είναι αρκετά καλοί στο να αποκρούσουν κάποιο σουτ ή να βγουν να διώξουν μια σέντρα. Αλλά έχουν κάπως αργές εξόδους σε συρτές μπαλιές καθώς και μια περίεργη συμπεριφορά κάποιες φορές σε μακρινά σουτ , πηγαίνουν προς τα πίσω όχι με πίσω βήματα αλλά γυρνώντας την πλάτη στην μπάλα , πράγμα που ποτέ δε συμβαίνει σε πραγματικό αγώνα.

 

Όσο για τα γραφικά ,

- Τα γήπεδα είναι ότι καλύτερο έχουμε δει σε football game. Τα μόνα μείον είναι ο φωτισμός στο night mode και η απόσταση της κερκίδας/έλλειψη ρύθμισης της κάμερας δηλαδή για ευνόητους λόγους. ( επίσης η έλλειψη διαιτητή/επόπτη )

 

- Τα μοντέλα των παιχτών είναι όπως και στα προηγούμενα next-gen Fifa. Το motion capturing είναι ωραία δοσμένο μέσα στο παιχνίδι , οι αναλογίες στα fonts στις φανέλες των παιχτών είναι μάλλον κακές και τα πρόσωπα των παιχτών είναι μακράν το χειρότερο σημείο του παιχνιδιού. Ο σχεδιασμός των προσώπων ίσως πρέπει να γίνει από την αρχή γιατί είναι κάκιστος.

 

Ένα νέο πολύ σημαντικό mode κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του φέτος και λέγεται: Be-a-Pro. Σε αυτό το mode λοιπόν ελέγχεις έναν συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή αντί για όλη την ομάδα παίρνοντας ή χάνοντας πόντους για ότι κάνεις μέσα στο γήπεδο (γκολ, πάσες κτλ). Ανεξάρτητα απο το εαν η ομάδα σου χάνει η κερδίζει σημασία έχει η απόδοση σου για αυτό υπάρχει και ο μετρητής απόδοσης, ο οποίος αξιολογεί την επιτυχία ή αποτυχία των κόπων σου. Η επιτυχία του be a pro οφείλεται στην εξαιρετικά δυναμική κάμερα του που σου δίνει την δυνατότητα να ελέγχεις άριστα τον παίχτη σου βλέποντας παράλληλα σχεδόν όλο το γήπεδο. Η ΕΑ σκοπεύει σύντομα να κυκλοφορήσει ένα DLC το οποίο θα υποστηρίζει online μάχες 5vs5 με απώτερο στόχο το 11vs11. Δυστυχώς για την ώρα με το Be a Pro mode μπορείς να παίζεις μόνο απλά match και όχι tournaments ή career, κάτι που σίγουρα θα γίνει στο Fifa 09.

 

post-17293-129063001124_thumb.jpgpost-17293-129063001132_thumb.jpg

 

Tο online του Fifa 08 έχει σημαντικές βελτιώσεις. Πέρα από τα κλασικά quick matches και online leagues φέτος κάνουν την εμφάνιση τους και τα interactive leagues, στα οποία μπορείς να παίζεις με την αγαπημένη σου ομάδα εναντίον των ομάδων που παίζει και στην πραγματικότητα την ίδια χρονική στιγμή. Στα match που παίξαμε online το lag ήταν μηδενικό ενώ η εύρεση αντιπάλων ήταν εντυπωσιακά γρήγορη. Επίσης πολύ σημαντική δυνατότητα είναι το γεγονός πως μπορείς να ανεβάζεις τα goal ή κάποια ωραία φάση που έκανες μέσα στο παιχνίδι, στο site της EA και να τα βλέπεις από εκεί. Επειδή το site αυτό δέχεται ορισμένο αριθμό φάσεων μπορείς στην συνέχεια να τα κατεβάσεις στο pc σου και να τα δείς με έναν flv player. Τέλος χάρη στην ενσωμάτωση του ESPN Soccernet μπορείτε άμεσα να διαβάζετε τα τελευταία νέα της αγαπημένης σας ομάδας αλλά και να παρακολουθείτε τις τελευταίες εξελίξεις στα 6 μεγαλύτερα leagues στον κόσμο (βαθμολογίες, πρώτοι σκόρερ κτλ).

 

Σαν συμπέρασμα , το Fifa08 (με 620 ομάδες, 30 leagues και πάνω απο 15000 παίχτες) είναι μακράν το καλύτερο Football Simulator σήμερα. Έχει πολύ μεγάλο βάθος σαν παιχνίδι και πολλά επίπεδα μέχρι να φτάσεις στο να μπορείς να κάνεις εύκολα και με ακρίβεια οποιαδήποτε κίνηση θες. Έχεις πάρα πολλούς τρόπους να αναπτύξεις το παιχνίδι σου και να βγάλεις το στιλ παιχνιδιού που θέλεις. Κάθε ομάδα και κάθε παίχτης έχει τον «χαρακτήρα» του και δίνουν μεγάλη ποικιλία στο παιχνίδι. Τουλάχιστον προσωπικά με κέρδισε και έδειξε πόσο απαρχαιωμένος είναι ο Ιάπωνας αντίπαλος του , το PES. Το Fifa08 έθεσε νέα standards στα ποδοσφαιράκια και ελπίζω το FIFA 09 να έχει ανάλογη βελτίωση.

 

Gameplay video απο το ΕΑ Hellas event:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

poly kalo review blackjim, tha simfonisw sta perissotera. Stis fatses pou les

pragmati iparxoun paiktes pou den miazoun katholou me tin pragmatikotita alla iparxoun kai alloi pou miazoun ekpliktika opos o Henry, o Materazzi kai o Ronaldinho.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

poly kalo review blackjim, tha simfonisw sta perissotera. Stis fatses pou les

pragmati iparxoun paiktes pou den miazoun katholou me tin pragmatikotita alla iparxoun kai alloi pou miazoun ekpliktika opos o Henry, o Materazzi kai o Ronaldinho.

( de ta egrapsa ola egw , egrapse kai o privateer ;) )

 

Mpa , stin syntriptiki pleiopsifia to model gia ta faces einai aisxos.

Na to grapsoun apo tin arxi , de me noiazei ti tha kanoun alla na einai oi fatses anagnwrisimes kai "swstes" , opws sto PES.

Imarton , ftiaksane tosa pramata swsta kai sto pio "eukolo" pnigikan.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παλληκάρια μια ερώτηση...

 

Το game φαίνεται πολυ καλό από το review.. αλλά αξίζει να δώσω 70 euro ενώ μπορώ να το παίξω στο PC?

 

Πόσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ποιότητας? :shifty:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παλληκάρια μια ερώτηση...

 

Το game φαίνεται πολυ καλό από το review.. αλλά αξίζει να δώσω 70 euro ενώ μπορώ να το παίξω στο PC?

 

Πόσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ποιότητας? :shifty:

To review milaei gia tin xbox360 version.

H ekdosi gia PC/xbox/PS2 einai ALLO paixnidi teleiws.

To exoume pei 100 fores edw pera nomizw. :fear:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορεί κάποιος να μας πει που εστιάζονται οι διαφορές των δύο εκδόσεων; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι στις κονσόλες οι παίχτες αντιδρούν διαφορετικά, σουτάρουν διαφορετικά, κοντράρονται διαφορετικά (αυτό το ηλίθιο animation που το βλέπεις συνέχεια), ότι πασάρουν διαφορετικά, ότι στο σουτ η μπάλα φεύγει διαφορετικά, οι τερματοφύλακες βουτάνε διαφορετικά κλπ κλπ κλπ. Αν όλα αυτά γίνονται διαφορετικά, τότε πρόκειται για άλλο παιχνίδι. Αν οι διαφορές αφορούν τα γραφικά κλπ, δεν χρειάζεται καν να μου απαντήσετε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...