Προς το περιεχόμενο

Vista σε triple boot σύστημα (έχει ήδη XP και Gentoo)


CyberWalker

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θέλω να εγκαταστήσω τα Vista σε ένα μηχάνημα στο οποίο έχω ήδη εγκατεστημένα XP και Gentoo Linux. Το boot menu είναι του Gentoo.

 

Αν εγκαταστήσω και τα Vista, θα χαθεί το linux ή θα εμφανιστεί και το sub-menu* των windows; :-( :confused:

 

Αυτή τη στιγμή τα xp και το linux είναι σε διαφορετικά partition του ίδιου σκληρού. (Και ήδη έχω έτοιμο ένα άδειο partition που θα φιλοξενήσει τα Vista)

 

*έχω την εντύπωση πως αυτό που θα συμβεί είναι το ότι θα παραμείνει το πρώτο menu και απλά θα εμφανιστεί και το menu επιλογής των windows. Έτσι αρχικά το grab θα με προτρέπει (όπως και τώρα) να επιλέξω μεταξύ Windows or Gentoo και μετά το sub-menu των windows θα με ρωτάει αν θέλω Vista or XP. ;)

 

Έχει δοκιμάσει κανείς κάτι παρόμοιο; Λογικά αν συμβεί αυτό που φαντάζομαι, μετά θα μπορώ να διαμοφρώσω κατάλληλα και το grab ώστε να προσθέσω και επιλογή για τα Vista. Για πείτε γνώμες! Thanks! :-D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ πολύ και τους δυό σας για τις αμεσότατες απαντήσεις! :)

 

Ναι, στην περίπτωση που χάσω μόνο το grab (και στο υπάρχον menu φαίνονται τα XP) θα αποκαταστήσω το πρόβλημα με κάποιο live CD, κατά προτίμηση του gentoo και πάλι.

 

Ωστόσο, αν χαθεί το GRUB, δεν υπάρχει πιθανότητα να χαθεί και η επιλογή των XP; Λογικά τα VISTA δε θα αντικαταστήσουν τον bootloader (δε θα τον κάνουν overwrite δηλαδή) αλλά θα τον υπερσκελίσουν (override) και θα εισάγουν τον δικό τους, έτσι δεν είναι; Το λέω αυτό γιατί από την εμπειρία μου έχω 'ξαναβρεί' bootloaders φορτωμένους με τις ρυθμίσεις που τους είχα αφήσει, που σημαίνει ότι μάλλον δεν χάνονται, απλά κρύβονται ή κατεβαίνουν στο stack (αν υπάρχει κάποια τέτοια δομή από παλαιότερα MBR στον HDD, ή περισσότερες διευθύνσεις μέσα στα 16-byte του IBM Partition Table scheme), σωστά τα φαντάζομαι;

 

Μήπως ξέρετε πως ακριβώς σώζονται οι διευθύνσεις των primary partitions κατά την εγκατάσταση ενός νέου λειτουργικού; (το λήμμα στη wiki δε βοηθά και πολύ...)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τι ακριβώς εννοείς; Να επιλέξω το πρώτο partition του σκληρού δίσκου; Να αναθέσω άλλο drive letter; Η έννοια της αρίθμησης των partitions υπάρχει στο Linux. Αυτό εννοείς;

 

Αυτή τη στιγμή έχω χωρίσει τον σκληρό στα εξής partitions ώς εξής :

[ [XP] [Vista] [Documents] [Gentoo] ]

 

Εννοείς ότι πρέπει να αλλάξω την σειρά; Και αν ναι, πως να την κάνω; (Εννοείται πως τα partitions των XP, Vista και Gentoo θα είναι primary)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ θα σου προτείνω το GAG (Graphical Boot Manager) το οποίο μπορεί να διαχιριστεί μέχρι και 9 λειτουργικά συστήματα.

Όταν το είχα εγκαταστήσει, δεν με ενδιέφερε αν θα σβήσω κάποιο λειτουγικό και αν στη θέση του θα εγκαταστήσω κάποιο άλλο. Η παραμετροποίησή του είναι απλούστατη και πιστεύω οτι θα σου λύσει το "πρόβλημα" που έχεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ για την απάντηση! :-)

Έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς διάφορους alternative boot managers αλλά σήμερα πλέον αντιμετοπίζω τα εξής δύο διλήμματα. Το ένα είναι πως τα vista έχουν ένα τελείως διαφορετικό boot loader και ίσως δεν υπάρχει υποστήριξη αυτού του συγκεκριμένου ακόμα (θα ψάξω και το GAG να δω τι παίζει). Το άλλο είναι ότι προτιμώ να γνωρίζω πως δουλεύουν οι boot loaders και να τους διαχειρίζομαι αναλόγως παρά να δουλεύω στα 'τυφλά'... :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1) Βάζεις Vista. Χαλάνε τον mbr, οπότε δεν φορτώνει ο grub. Επομένως μετά τα Vista θα έχεις επιλογές για Vista και XP.

2) Με κάποιον τρόπο ξαναφτιάχνεις τον grub και είσαι έτοιμος. Αντί για live cd προτείνω grub4dos, ώστε όλες οι επιλογές να σου δίνονται από τον boot manager των Vista.

 

 

Δεν πειράζεται το partition table. Στον MBR υπάρχουν τα δεδομένα για τα primary partitions και κάποιος μικρός κώδικας εκκίνησης. Ο κώδικας αυτός είναι που πειράζεται.

 

Εφόσον έχεις primary partitions, καλύτερα πριν κάνεις εγκατάσταση ενός λειτουργικού να το κάνεις active. Έτσι το λειτουργικό θα γράφει τον σωστό boot sector (δεν λέω για τον mbr, άλλο πράμα ο boot sector) κάθε φορά, και επομένως για να αλλάξεις λειτουργικό θα αρκεί στη συνέχεια να αλλάζεις active partition. Αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά, π.χ.

*) Αν κάνεις active partition το 2ο που θες να βάλεις τα Vista,

*) εγκαταστήσεις τα Vista,

*) για κάποιον λόγο σβηστεί ο κώδικας που έβαλαν τα Vista στον mbr (π.χ. περάσεις grub από πάνω),

==> μετά πάλι θα μπορείς να μπουτάρεις Vista/XP κτλ αλλάζοντας μόνο το active partition. Αυτό επειδή το κάθε λειτουργικό θα γράφει τον boot sector του partition του, και δεν θα πέφτουν όλα πάνω στον boot sector του πρώτου partition.

 

Ξαναλέω, όλο το τελευταίο κομμάτι είναι συμπληρωματικό, δηλαδή σου δίνει την δυνατότητα να μπουτάρεις ακόμα και αν έχει χαλάσει ο boot loader. Φυσικά αν έχεις σωστά εγκατεστημένο το grub ή τον vista boot manager, δεν θα χρειάζεσαι αυτήν την συμπληρωματική λειτουργία, απλά καλό είναι να υπάρχει για ώρα ανάγκης.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...