Προς το περιεχόμενο

Οδηγός εγκατάστασης Ubuntu, μέσα από τα Windows! Πιο εύκολο δεν γίνεται !!!


TurboJugend

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πρόσφατα στο vidcast.gr (link) ανέβασα έναν οδηγό για εγκατάσταση του Ubuntu μέσα από τα Windows, χωρίς να πειράξουμε τον δίσκο μας, να κάνουμε partition αλλά ούτε μιλάμε για κάποιο emulation. Η όλη διαδικασία μοιάζει με την εγκατάσταση ενός οποιoυδήποτε προγράμματος στα windows (το ίδιο και η απεγκατάσταση!). Στη συνέχεια θα δείξω και τα πρώτα βήματα και την εγκατάσταση των περισσότερων αναγκαίων πακέτων και προγραμμάτων.

 

Το video podcast για όσους προτιμούν να το δούν σε video είναι εδώ (link) (διάρκεια 9 λεπτά).

 

Για τους υπόλοιπους, θα αναφέρω τα βήματα τις διαδικασίας γραπτώς εδώ. Προτιμότερος θα ήταν ένας συνδυασμός του βιντεο αρχικά και στην συνεχεια κατα την ώρα του έργου, από τα γραπτά εδώ.

 

Τέλος και πριν ξεκινήσω μερικές σημειώσεις (και για τους φοβητσιάρηδες):

1. Πιθανή απεγκατάσταση του ubuntu, γίνεται μέσα από τα windows σαν το ubuntu να ήταν ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα τους. (που δεν είναι)

2. Η όλη διαδικασία είναι ίσως πιο εύκολη και από εγκατάσταση του winamp ή του Microsoft Οffice λόγου χάρη.

3. Η εγκατάσταση γίνεται σε ένα φάκελο στο δίκσο με τα windows, στον οποίο δημιουργείται το λεγόμενο virtual disk image, μην το μπερδέψετε όμως, δεν πρόκειται για emulation.

4. Μετά την εγκατάσταση θα μπορείτε να επιλέγεται αν θα μπείτε στα windows ή στο ubuntu κατά την εκίνηση, δεν χρησιμοποιείται ο GRUB ή Lilo αλλά ο windows boot loader.

5. Δεν θα πειράξουμε καθόλου την εγκατάσταση των windows και μετά πιθανή απεγκατάσταση (ναι σιγά !) όλα μα όλα θα είναι όπως πριν.

6. Προτείνεται η μόνιμη σύνδεση adsl και ακόμα καλύτερα η παρουσία ενός router, τα περισσότερο USB modem τις ελληνικής αγοράς επήσεις λειτουργούν.

7. Aφού μπούμε στο ubuntu δείχνω πως εγκαθιστούμε: skype, iLinux, brasero, aMSN, audacity, nVidia drivers, γραμματοσειρές της Microsoft, Google Earth, Picasa κ.α.

8. Εγκαθηστούμε την έκδοση 7.04, για όσου θέλουν το gutsy, μετά την εγκατάσταση, αρκεί ενα upgrade.

 

Ξεκινάμε :

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

  • http://wubi-installer.org -> κατεβάζουμε το Wubi ! (καλύτερα στην επιφάνεια εργασίας)
  • Τρέχουμε το wubi installer με διπλό κλικ.
  • Στο μενού εγκατάστασης διαλέγουμε το δίσκο στον οποιό θα δημιουργηθεί ο φάκελος του ubuntu, το μέγεθος που θα του επιτραπει να έχει (καλύτερα πάνω από 5 gb) και το περιβάλλον εργασίας μας (προτείνω gnome - δλδ επιλογή ubuntu).
  • Στη συνέχεια διαλέγουμε ως γλώσσα τα αγγλικά (θα βάλουμε Ελληνικά μετά μέσα από το ubuntu), διαλέγουμε username και password (τα γράφουμε και σε ένα χαρτακι καλού κακού για αρχή) και δίνουμε install!
  • Στη συνέχεια κατεβαίνει το iso του ubuntu οπότε θα πάρει λίγη ωρίτσα. Αφού κατέβει γίνονται οι καθιερομένοι έλεγχοι. Δημιουργείται ο φάκελος, και μας βγαίνει μύνημα για επανεκίνηση. Επιλέγουμε reboot...
  • Mετα την επανεκίνηση θα βγει μια λίστα με δύο επιλογές, windows και ubuntu διαλέγουμε ubuntu.
  • Ακολουθεί η εγκατάσταση όλων απαραίτητων αρχείων και η ρύθμιση των συσκευών μας. Σε όλη την διάρκεια των μπλε αυτών οθονών δεν χρειάζεται να κάνουμε σχεδόν τίποτα, όλα γίνονται αυτόματα, ενώ μετά το τέλος της εγκατάστασης ξαναγίνεται επανεκκίνηση. Στο μενού ξαναεπιλέγουμε ubuntu.
  • Βάζουμε τα username κai password, και συνδεόμαστε στο ubuntu. Έτοιμοι!

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΡΗΣΙΜΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΚΕΤΩΝ :

  • κατεβάζουμε τον automatix από εδώ (link)
  • τον ανοίγουμε από τα εργαλεία συστήματος (στο μενου εφαρμογές-applications>system tools)
  • αφου φτάσουμε στο μενού με τις εφαρμογές διαλέγουμε ότι μας αρέσει (τικ) από όλα τα υπομενου, πατάμε start. Ακολουθεί η εγκατάσταση και όλα κατεβαίνουν & εγκαθιστούνται αυτόματα. Ισως χρειαστεί να αποδεχθούμε κάποιες άδειες χρήσεις.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ:

  • Τέλος για τα ελληνικά πηγαίνουμε, system > administration > language support, εγκαθηστούμε τα πακέτα που μας λέει ότι είναι αναγκαία.
  • Στη συνέχεια διαλέγουμε τα Ελληνικά (greek modern) από το μενού, και πατάμε OK.
  • Αφου εγκατασταθούν κάνουμε log out * log in (αποσύνδεση και πάλι σύνδεση στο λογαριασμό μας).
  • Κάνουμε δεξί κλικ στην άνω μπάρα εργασίας, και διαλέγουμε προσθήκη στον πίνακα εφαρμογών, ζητάμε από τις επιλογές "ένδειξη γλώσσας πληκτρολογίου" (προς τα κάτω).
  • Στο "us" που εμφανήστηκε, δεξι κλικ > προτιμήσεις πληκτρολογίου, πάμε στην καρτέλα "διατάξεις", και από εκεί προσθήκη των Ελληνικών απο την λίστα (greek extended).
  • Στην καρτέλα "επιλογές διάταξης" επιλέγουμε να αλλάζει η γλώσσα με alt+shift και είμαστε έτοιμοι !

 

Συγνώμη με το εύρος και την έκταση του οδηγού, αλλά όπως πολύ σωστά λένε μια εικόνα = χίλιες λέξεις. Ελπίζω πολλοί από εσάς να είστε με ubuntu όταν ξαναδιαβάσετε αυτό τον οδηγό. :-D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 302
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Kαλησπερα καταρχην.

Θα ηθελα να ρωτησω αν σε windows vista home x86 η εγκατασταση του ubuntu ειναι η ιδια οπως περιγραφεις ή υπαρχουν προβληματα,ασυμβατοτητες κτλ.

Με ενδιαφερει πολυ και σε ευχαριστω προκαταβολικα για τον οδηγο σου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από ότι διαβάζω στο site τους, to wubi λειτουργεί σε όλα τα windows από 98 - Vista, οπότε ναι μπορείς να ξεκινήσεις!:P Πάρε μια ιδέα και από το video, είναι κάτι παραπάνω από εύκολο :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπράβο TurboJugend είναι ότι ακριβώς χρειαζόμουνα.Ήθελα να δοκιμάσω ubuntu σε ένα 2ο pc και είχα μπερδευτεί και δεν ήξερα τι να κάνω.Σε λίγο θα κατεβεί το iso και θα δούμε...congrats και από μένα !!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπράβο! Πολύ καλός οδηγός. Συγχαρητήρια και για το contribution. Ο στόχος είναι κάθε pc και μια εγκατάσταση Ubuntu!

 

Y.Γ. : όποιος ελεύθερα συλογγάται... τρώει ban...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σας ευχαριστώ και τους 2 παιδία!

 

Ελπίζω πράγματι να δοκιμάσουν πολλοί τον οδηγό, όσοι από εσάς φοβούνται (ακόμα;), δείτε το video, δεν είναι τίποτα!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χμμμμ...βιάστηκα να μιλήσω :lol: Ακολούθησα όλα τα βήματα(κατέβασα το wubi,το έτρεξα,επέλεξα αυτά που ήθελα.κατέβασα και το iso)..μέχρι εκεί όλα καλά.Έκανα και reboot και επέλεξα να bootαρει ubuntu...άρχισαν να φορτώνουν διάφορα λοιπόν και σε μια φάση σταματάει και μου γράφει segmentation fault και δεν συνεχίζει. Δεν είμαι και πολύ σχετικός..καμιά ιδέα ??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

και εμενα, εκανε το install, παει να αρχισει και μου λεει οτι το x failed (gdi output kati tetio) kai me petaei se konsola

edit: το error :

(EE) VESA(0) : No matching noges

(EE) Screen(s) found, but non have a usable configuration.

fatal server error:

no screens found

 

και μετα.

the X server is now disabled. Restart GDM when it is configured correctly.

η καρτα στο laptop ειναι χ3100 intel.

vesa,vga δεν δουλεψανε.

το live cd δουλευε μια χαρα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπόν παιδιά υπό αλλες συνθήκες, θα σας έλεγα χιλια δυο για να τα βγάλουμε πέρα, αλλά τώρα (με το wubi) αρκεί να σας πώ μόνο αυτό:

 

Δείτε στο vidcast πως το κάνουμε απεγκατάσταση. Μετά ξανά εγκατάσταση (διαλέξτε γλώσσα Αγγλικά όπως λέω, τα ελληνικά να τα βάλουμε μετά). Δεν είναι τίποτα, φροντίστε μόνο στην απεγκατάσταση να κρατήσετε το iso και να σβήσετε το home σας (έχει σχετικά check boxes)

 

Έτσι δλδ επειδή (ΔΕΝ) είναι δύσκολο :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπόν δοκίμασα ξανά εγκατάσταση μόνο που αυτή τη φορά το δοκίμασα από το αρχικό μου pc μιας και δεν μπορούσα από το 2ο.Η εγκατάσταση έγινε κανονικά χωρίς προβλήματα και έτρεξα κανονικά ubuntu.Έχω όμως μια απορία,αν μπορεί να με βοηθήσει κανείς.Δεν ξέρω πώς θα συνδεθώ στο internet,δεν μου βγάζει το εικονίδιο που πατάω να συνδεθώ ..είμαι κάτοχος του απλού modem sagem που δίνει η otenet...λογικά θα πρέπει να αναγνωρίσει το modem.Πώς όμως ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορεις να κοιτάξεις εδώ (link), και εδώ (link2), τέλος αν και το έψαξα εδώ στο insomnia, περιέργως δεν βρήκα κάπιο νήμα να σε βοηθήσει, όπως και να έχει πάντως έχε υπ' όψην σου ότι το για πολλούς λόγους τα ρουτερ είναι προτημότερα από τα usb modems (κοίτα τα σχόλια στο vidcast.gr).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.


  • Δημιουργία νέου...