Προς το περιεχόμενο
Psyx

Κρυφή απειλή τα κινητά

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η χρήση κινητού τηλεφώνου για πάνω από 10 χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με την πιο εκτενή έρευνα για τους κινδύνους από τα κινητά που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

 

Η έρευνα αντικρούει τα πορίσματα παλαιότερων ερευνών που υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσοι χρησιμοποιούν επί 1 ώρα κάθε μέρα το κινητό τους τηλέφωνο ή το ασύρματο, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν κακοήθη όγκο στη μεριά του εγκεφάλου στην οποία συνήθως κρατούν το κινητό τηλέφωνο όταν μιλούν σε αυτό. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα τονίζουν ότι «χρειάζεται προσοχή στη χρήση των κινητών», ότι τα σημερινά όρια εκπομπής ακτινοβολίας «δεν είναι ασφαλή και χρειάζονται επανεξέταση» και ότι στα παιδιά που είναι ιδιαίτερα ευπαθείς οργανισμοί- λόγω του πιο αδύνατου κρανίου τους και των νευρικών τους συστημάτων που βρίσκονται ακόμα σε ανάπτυξη- θα πρέπει να απαγορευθεί η χρήση τους.

 

Η έρευνα την οποία πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής δύο διάσημους Σουηδούς καθηγητές, δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Οccupational Εnvironmental Μedicine», είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή συγκέντρωσε μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα κινητά πολλά χρόνια. Αντικρούει μια βρετανική έρευνα που είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από έναν μήνα- και την οποία είχαν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ» στις 14 Σεπτεμβρίου- σύμφωνα με την οποία υπήρχαν «μόνο κάποιες υποψίες» για την αρνητική επίδραση στην υγεία. Εκείνη η έρευνα είχε χρηματοδοτηθεί από την βρετανική κυβέρνηση και μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

 

Αυξημένοι κίνδυνοι

Οι Σουηδοί επιστήμονες συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα 11 ερευνών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και εξετάζουν τη συχνότητα εμφάνισης όγκων σε άτομα που χρησιμοποιούν κινητά περισσότερο από μια δεκαετία σε χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιαπωνία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Βρήκαν ότι όλες οι έρευνες είχαν ανακαλύψει αυξημένο κίνδυνο, ιδιαίτερα στην πλευρά του κεφαλιού όπου κράταγαν τα κινητά τους οι χρήστες. Όσοι χρησιμοποιούν κινητά πέραν των 10 ετών για μια ώρα την ημέρα έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ακουστικά νευρώματα- όγκους που μπορεί να είναι καλοήθεις αλλά συχνά προκαλούν κώφωση- και 30% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης κακόηθων γλοιωμάτων- καρκίνος των νευρογλοιακών κυττάρων που προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος (έως και 5 φορές) για τη μεριά από την οποία χρησιμοποιούμε το κινητό. Επίσης, δεν αποκλείεται η εμφάνιση και άλλων μορφών καρκίνου. Ο καρκίνος του εγκεφάλου είναι σπάνια μορφή καρκίνου. Στη Βρετανία έχει υπολογιστεί ότι αποτελεί το 2% των συνολικών περιπτώσεων. Όμως είναι από τις πιο θανατηφόρες μορφές.

 

Οι Σουηδοί καθηγητές Χαρντέλ και Μάιλντ που ήταν επικεφαλής της έρευνας, εστίασαν την προσοχή τους και στα ασύρματα τηλέφωνα και βρήκαν ότι η χρήση και αυτών κρύβει αυξημένους κινδύνους. Όποίος μιλά στο ασύρματο κάτι λιγότερο από μια ώρα κάθε μέρα επί 10 χρόνια έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

 

Ο καθηγητής Μάιλντ τονίζει ότι σύντομα θα εξεταστεί η πιθανή σχέση μεταξύ κινητών και Αλτσχάιμερ, μια και «υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως δημιουργείται πρόβλημα», καθώς και η πιθανότητα σύνδεσης μεταξύ κινητών και Πάρκινσον, «που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε».

 

source.gif Πηγή: tanea.gr

source.gif Το πλήρες κείμενο της έρευνας (στα Αγγλικά): oem.bmj.com

view.gif Πίνακας συσκευών και ακτινοβολίας

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολλες και ενδιαφεροσυες οι ερευνες αλλα η μια καταρριπτει την αλλη, ωστοσο η ανωτερω ερευνα απλα επιβεβαιωνει αυτο που χορνια λεω και νομιζω οτι μας εκφραζει ακομα και για τη χρηση του κινητου. Παν μετρον αριστον...

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδιά καταλαβαίνετε βέβαια 2 πράγματα. Ότι 1ον, διπλάσια πιθανότητα σε μια μορφή καρκίνου που αποτελεί το 2% όλων των περιπτώσεων καρκίνου δεν λέει και πολλά, ενδεικτικά οι καπνιστές έχουν 10πλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο στον πνεύμονα (μια πολύ πιό συνηθησμένη μορφή καρκίνου). Όπως επίσης το 20 και 30% στις άλλες. Επίσης μην ξεχνάτε πως το δείγμα πιθανόν να μην είναι σωστό. Μηλάμε για ανθρώπους που μηλάνε τουλάχιστον 1 ώρα τη μέρα για πάνω από 10 χρόνια, δηλαδή περίπου από το 1992-1995 και ύστερα. Είμαι σίγουρος πως ο άνθρωπος που είχε κινητό τηλέφωνο το 1993 (μια πανάκριβη executive συσκευή τότε, που είχαν μόνο πολύ σοβαροί επαγγελματίες) και μήλαγε μια ώρα τη μέρα (δηλαδή πλήρωνε επίσης τα μαλιοκέφαλά του, άρα προφανώς είχε κάτι πολύ σοβαρό να κάνει εκείνη τη μια ώρα) είχε πιθανότατα αυξημένες πιθανότητες καρκίνου λόγο του σκληρού lifestyle του έτσι κι αλλιώς. Συνεπώς δεν ξέρω πόσο σοβαρή μπορεί να θεωρηθεί και πάλι μια τέτεια έρευνα, αφού δεν ξέρω η δειγματοληπτική διαδικασία τι σφάλματα μπορεί να είχε (εσκεμένα ή μη).

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...