Προς το περιεχόμενο

eSATA - FireWire - USB: φτιάχνοντας ή αγοράζοντας εξωτερικό storage;


jsmith6

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θέλω μία λύση εξωτερικού storage στο οποίο να έχω πρόσβαση μέσω Ethernet (Samba μάλλον, ίσως NFS αν βρω έναν καλό client για Windows), USB, FireWire, και eSATA. Είμαι διατεθειμένος να κάνω συμβιβασμούς αλλά θέλω να δω πρώτα τις επιλογές μου.

 

Έχω καταλήξει σε μία λύση backup με δύο εξωτερικούς σκληρούς δίσκους. Θέλω να έιναι δύο για redundancy, και εξωτερικοί για να μπορώ να τους συνδέω εύκολα σε άλλα PC. Τα δεδομένα θα είναι "κλονοποιημένα" (rsync κατά πάσα πιθανότητα) και στους δύο δίσκους. Έχω αποφασίσει να αγοράσω προιόντα της Seagate επιδή δίνουν 5 χρόνια εγγύηση.

 

Θα φτιάξω ένα Samba share σε ένα μικρό PC με Linux. Ξέρω πως υπάρχει ένας networked δίσκος της Western Digital, αλλά είναι πολύ ακριβός για το κομπόδεμα μου, συν οτι θα χρειαστώ δύο από δαύτους. Το PC που θα κάνει το Samba share έχει μόνο USB εξόδους (και μάλιστα θα πρέπει θα πρέπει να βάλω και PCI κάρτα για USB 2.0). Επιδή όμως οι δίσκοι είναι κάτι που μένει, στο μέλλον το πιο πιθανό είναι να χρειαστώ σύνδεση eSATA και FireWire.

 

Η μόνη έτοιμη λύση της Seagate είναι ο FreeAgent Pro 750GB (έχει και eSATA και FireWire), αλλά πάει πολύ το κόστος (500 ευρώ και οι δύο). Οπότε σκεύτομαι μήπως πάρω κουτιά και βάλω δίσκους μέσα.

 

Να τι με απασχολεί:

 

1. Υπάρχουν κουτιά με σύνδεση eSATA και FireWire? Φαντάζομαι πως για eSATA σύνδεση θα πρέπει να είναι SATA ο σκληρός που θα μπεί μέσα.

 

2. Επειδή δεν έχω ξανά-αγοράσει SATA (σε όλα τα PC έχω IDE), ποιά έκδοση πρέπει να αγοράσω; (έχω ακούσει για SATA-2)

 

3. Υπάρχουν κουτιά που να έχουν καλύτερη συμπεριφορά στην θερμοκρασία; Δηλαδή να έχουν ψήκτρες και ανεμιστήρες ώστε ο σκληρός να ψύχεται. Ίσως κάποιο dedicated κουτί που να χωράει δύο-τρείς δίσκους μέσα, αλλά να έχει ξεχωριστά καλώδια για πρόσβαση στον κάθε ένα.

 

4. Έχω καταλήξει στην λύση ενός μικρού PC που θα έχει τον έλεγχο των εξωτερικών δίσκων επείδη έτσι θα έχω περισότερη ελευθερία πάνω σε αυτά που μπορώ να κάνω στο σύστημα. Παρ'όλ'αυτά είμαι ανοιχτός σε προτάσεις που πετυχαίνουν το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδη: ένα storage στο οποίο θα έχω πρόσβαση μέσω Ethernet (Samba), eSATA, FireWire, και USB.

 

Τα μόνo πράγμα στο οποίο δεν είμαι διατεθειμένος να συμβιβαστώ είναι η υγεία των δίσκων. Θα πρέπει να ψύχονται σωστά.

 

Links για πληροφορίες και προιόντα είναι ευπρόσδεκτα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν έχω κάνει (ακόμη) κάτι αντίστοιχο με αυτό που ζητάς, αλλά μου φαίνεται ότι είναι too much το να αγοράσεις δύο εξωτερικές θήκες. Προσωπικά, θα προτιμούσα να δώσω τα χρήματα της μίας θήκης σε έναν SATA PCI controller και να έχω τον έναν δίσκο μόνιμα εσωτερικό στον file server. To redundancy μπορείς να το πετύχεις με ένα bash script που θα κάνει sync εσωτερικό με εξωτερικό δίσκο. Νομίζω πως γίνεται το script να τρέχει και αυτόματα με χρήση udev rules...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χμμ... Θα αντέξει ο Pentium3 το load του SATA controler?

 

Τώρα με αυτό που έιπες άρχισα να σκεύτομαι να βάλω και τους δύο δίσκους μέσα. Θα άσω το portability, αλλά ίσως μπορώ να βγάλω καλώδιο έξω για eSATA στο άλλο PC.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...