Προς το περιεχόμενο

Πρέπει να επιβλέπει διαιτολόγος τα εστιατόρια;


afternetst

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators
Δε τα μάθατε για τα αντικολλητικά….σκέτος καρκίνος…στην Αμερική τα αποσύρουν. Ειδικά αν ξυθεί αποβάλει πολλαπλάσιες καρκινογόνες ουσίες.

Αυτά άκουσα αυτά λέω…μη σας πάρω στο λαιμό μου

 

Μήπως μπορείς να δώσεις μια πηγή γι'αυτά που γράφεις; Γιατί από μία γρήγορη ματιά που έριξα, στην Αμερική δεν αποσύρεται τίποτα.

Ούτε στην Ευρώπη.

Ούτε πουθενά.

 

Μία περιβαλλοντική ομάδα είχε αναφέρει το 2003 ότι αν ζεσταθούν πολύ, τα αντικολλητικά σκεύη απελευθερώνουν τοξικές αναθυμιάσεις. Πόσο πολύ; Γύρω στους 700 βαθμούς Φαρενάιτ (370 βαθμούς Κελσίου) - όχι η καθημερινή θερμοκρασία που βρίσκουμε στην κουζίνα μας. Άλλωστε τέτοιες θερμοκρασίες θα μετέτρεπαν σε κάρβουνο οποιοδήποτε φαγητό βάζαμε στα σκεύη μας.

 

http://lowfatcooking.about.com/od/healthandfitness/a/nonstickpans.htm

http://www.cancer.ca/ccs/internet/standard/0,3182,3172_1295614293__langId-en,00.html

http://www.abc.net.au/health/thepulse/s1576391.htm

http://nicnas.gov.au/Media/Latest_News/Teflon_270106.asp

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 52
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

το τεφάλ (η επίστρωση που κάνει το τηγάνι αντικολλητικό) έχει θεωρηθεί ύποπτο για καρκινογενέσεις. Κάποια στιγμή είχα διαβάσει κάποιο άρθρο, δεν θυμάμαι που, κάποιου χημικού που υποστήριζε πως το τεφαλ αν ζεσταθεί πολύ, απελευθερώνει τοξικές ουσίες στο φαγητό, όπως λέει ο παρεδώσε. Το "πολύ", όπως έλεγε, ήταν όσο φτάνει το λάδι όταν τηγανίζεται. Γι αυτό και, όπως έλεγε, πρέπει τα τεφάλ τηγάνια να χρησιμοποιούνται χωρίς λάδι αλλά μόνο με νεράκι, ώστε να μην αναπτυχθούν θερμοκρασίες πολύ πάνω από 100 βαθμούς. Γι αυτό και είναι αντικολλητικά, άλλωστε, για να τηγανίζεις χωρίς λάδι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators
[...] Το "πολύ", όπως έλεγε, ήταν όσο φτάνει το λάδι όταν τηγανίζεται. Γι αυτό και, όπως έλεγε, πρέπει τα τεφάλ τηγάνια να χρησιμοποιούνται χωρίς λάδι αλλά μόνο με νεράκι, ώστε να μην αναπτυχθούν θερμοκρασίες πολύ πάνω από 100 βαθμούς. Γι αυτό και είναι αντικολλητικά, άλλωστε, για να τηγανίζεις χωρίς λάδι.

 

Όπως διάβασα στα links που παραθέτω ως πηγές, οι θερμοκρασίες στις οποίες έχει παρατηρηθεί έκλυση τοξικών ουσιών είναι πάνω από 360 βαθμοί Κελσίου. Δεν νομίζω να λέει κανένας να μην τηγανίζουμε με λάδι ούτε ότι οι 200 βαθμοί πειράζουν.

 

Αλλά, όπως λέει και το τελευταίο link (του Υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας) που παρέθεσα, οι θερμοκρασίες στις οποίες εκλύονται τα τοξικά αέρια είναι θερμοκρασίες που θα έκαναν ούτως ή άλλως το φαγητό κάρβουνο: "[...] fumes are released only when cookware is heated to extremely high temperatures (between 340°C to 650°C), that is, temperatures which in fact would incinerate food. "

 

Πάντως πουθενά δεν διάβασα κάτι για απόσυρση...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

κάπου σε ένα έντυπο το είχα διαβάσει…μάλιστα αν γρατσουνιστεί και φύγει η επικάλυψη είναι πολλές φορές πιο επικίνδυνο.

Η θερμοκρασία επικινδυνότητας που ανέφερε δεν ήταν κάτι το εξαιρετικό – θερμ. τηγανίσματος δηλ. Βέβαια μπορεί να μην είναι σε πρώτη φάση επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό οι ουσίες που εκλύονται, δρουν όμως σωρευτικά.

 

Απλώς ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη, ξερωγώ τόσα τηγάνια στην αμερική και πρέπει να αποσυρθούν. de facto δηλαδή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators
κάπου σε ένα έντυπο το είχα διαβάσει…μάλιστα αν γρατσουνιστεί και φύγει η επικάλυψη είναι πολλές φορές πιο επικίνδυνο.

Η επικάλυψη από Teflon είναι που δημιουργεί το όλο ζήτημα.

Αν φύγει τελείως η επικάλυψη τότε:

α. Το σκεύος παύει να είναι αντικολλητικό και ως εκ τούτου είναι άχρηστο.

β. Το σκεύος παύει να έχει Teflon και ως εκ τούτου δεν υφίσταται θέμα έκλυσης τοξικών αερίων.

 

Η θερμοκρασία επικινδυνότητας που ανέφερε δεν ήταν κάτι το εξαιρετικό – θερμ. τηγανίσματος δηλ.

Όπως μπορείς να διαβάσεις στα παραπάνω links, η θερμοκρασία κατά την οποία υπάρχει πιθανότητα έκλυσης αερίων είναι από 360 βαθμούς Κελσίου και πάνω.

Πολύ μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία τηγανίσματος.

 

Βέβαια μπορεί να μην είναι σε πρώτη φάση επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό οι ουσίες που εκλύονται, δρουν όμως σωρευτικά.

Σωρευτικά με τι;

 

Απλώς ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη, ξερωγώ τόσα τηγάνια στην αμερική και πρέπει να αποσυρθούν. de facto δηλαδή

 

Σε κανένα site δεν διαβάζω ότι πρέπει να αποσυρθούν.

Σε κανένα site δεν διαβάσω ότι "στην Αμερική τα αποσύρουν", όπως έγραψες στο προηγούμενό σου post.

 

Ξαναρωτάω: Κανά link έχεις;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν είπα να φύγει τελείως η επικάλυψη…απλώς μπορεί σε κάποιο σημείο να γρατσουνιστεί, καθώς το πλένεις.

Τώρα για την θερμ τι να σου πω? Αυτά διάβασα αυτά λέω…άλλωστε με τις έρευνες δε βρίσκεις άκρη.. άλλοι έτσι άλλοι γιουβέτσι.

Αυτές οι ουσίες τεσπά συσωρεύονται με τα χρόνια στον οργανισμό. Μπορεί δηλαδή με ένα τηγάνισμα να μην είναι επικίνδυνα, αλλά όταν μαγειρεύεις συνέχεια με τέτοιο τηγάνι έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες για καρκινογενέσεις από τον μέσο όρο.

Link για απόσυρση όχι δεν έχω….εξάλλου έγραψα για de facto απόσυρση…τώρα τι να σου πω μπορεί να είναι και συμφέροντα.

Τα ελενιτ τα έχουν αποσύρει εδώ στην Ελλάδα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για να μη θεωρηθω εκτος θεματος,

 

"Πρέπει να επιβλέπει διαιτολόγος τα εστιατόρια;"

 

Οχι, για το αν ειναι βρωσιμο ή οχι κατι, υπαρχει (ή υποτιθεται) το υγειονομικο.

 

Δεν εχεις κατανοησει την φυση αυτου του thread οταν γραφεις "βρωσιμο ή οχι" ή δεν το διαβασες ολοκληρο. Δεν ειναι θεμα για δυαδικη σκεψη τυπου ασπρο-μαυρο. θα δωσω ενα ακομα παραδειγμα χωρις να θελω να σε πεισω για την αποψη μου αλλα μονο για να το κατανοήσεις.

 

Α) Οταν ξεκινα καποιος να χτισει ενα ακινητο υπαρχει ενας συντελεστης δομησης. Μπορει δηλαδη να χτισει Χ τετραγωνικα μετρα. Η πολεοδομία κοτοπιν μπορει να ελεγχει αν αυτος ο συντελεστης τηρείται. Ας πουμε λοιπον οτι ο ελεγκτικός μηχανισμος "πολεοδομία" ειναι αναλογος του "υγειονομικου" με την έννοια οτι οπως ή πολεοδομια δεν πολυενδιαφερεται για το αν εχτισες παλατι ή απλο σπιτι (στα ιδια τετραγωνικα παντα), το υγειονομικο εξεταζει μονο "βρωσιμο ή οχι".

 

Β) Το ακινητο ειναι κατασκευη οπως και το φαγητο. Και ενω για το ακινητο υπαρχουν εστω οι εννοιες ανακτορο, επαυλη, μεζονετα, παραγκα, κοτετσι κτλ. για το φαγητο ουσιαστικα απουσιαζουν οι αντιστοιχες εννοιες ποιοτητας. Και μην μου πει κανεις οτι εχουμε συμφωνησει τι θα εννοουμε καλο ή κακο φαγητο επακριβως απο πριν. Αλλωστε οι έννοιες καλο και κακο ισχύουν για ολα τα πραγματα και ειναι γενικες. Εδω μπαινει το θεμα του αρθρου με την προαποφασιμενη, αναρτημενη, βαθμολογημενη ποιοτητα και τους ελεγκτές αυτης, τους διατροφολογους-διατολογους. Και δεν με ενδιαφερει ποια υπηρεσια θα το κανει ας ειναι και η πολεοδομια :-)

 

Και "εκτος" θεματος τωρα,

 

Το τι θα τρωει ο καθενας ειναι δικαιωμα του.

 

Επισης εκτος θεματος: "Aμα εχω συμφερον να φτιαχνω, να πουλαω, να διακινω, να διαφημιζω απαραδεκτα προιοντα, τα δικαιωματα δεν θα μου σταθουν εμποδιο."

 

Το να τρως σωστα ομως ειναι θεμα παιδειας, που αμα δε διαβασεις μονος σου δε θα τη βρεις (τη παιδεια) πουθενα.

 

Αυτο το thread ειναι απο μονο του μια τετοια προτροπη προς αυτου του ειδους την παιδεια. Καλη η παιδεια, αλλα αν δεν εχουμε αρκετη για ολους, οπως δεν εχουμε τοσα χρονια τωρα, να μην εχουμε και τους νομους; Εδω μπαινει η αναρτηση της ποιοτητας και η συμφωνια αυτης στις πρωτες υλες και στα ετοιμα ωστε να μην χρειαζεται να γινουμε ολοι διαιτολογοι και διατροφολογοι.;) Αλλωστε η παιδεια εχει γενικους στοχους. Δεν μπορεις να βασιστεις πανω της και ως δια μαγειας πχ. δεν θα γινονται ατυχήματα στους δρομους!!! Θα βαλεις και πινακιδα οριου ταχυτητας και ABS και αεροσακο και τροχαια και νισηδα ασφαλειας και προστατευτικο κιγκλίδωμα κτλ. Και μην ξεχνας πως σε καθε εποχη υπαρχουν απαιδευτοι δηλαδη ΠΑΝΤΑ.

 

Αντε να πεισω τωρα εγω τη μανα μου (ή οποιον αλλο) οτι να μαγειρευει με 30 τονους λαδι το φαι, ή οτι τα λαχανικα στη κατσαρολα για 1 ωρα, ή οτι οι μεριδες 1kg-θανατου-κατοχικο συνδρομο ειναι καταστροφη για την υγεια... αδυνατο.

 

Συμφωνω καποιοι ανθρωποι δεν αλλαζουν αντιληψεις και χουγια. Με αυτην ομως την απαισιοδοξη-πεσιμιστική λογικη δεν μπορουμε να κανουμε τιποτα. Τα μετρα πρεπει να παιρνονται για αυτους που μπορουν να τα ακολουθησουν πχ. τους νεους. Αρα μπορουμε να παρουμε τα μετρα μας απο τωρα και οι αλλοι ας κανουν οτι κακως εμαθαν. Κανεις δεν θα ενοχληθει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.


  • Δημιουργία νέου...