Προς το περιεχόμενο

Υπολογιστής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου επιστρέφει στη δράση


dimitris2006

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λονδίνο: Έπειτα από 60 χρόνια απουσίας, ένας ανακατασκευασμένος υπολογιστής Colossus στη Βρετανία ξανάρχισε να «σπάει» κρυπτογραφημένα μηνύματα, όπως αυτά που πρόδωσαν στον πόλεμο τις κινήσεις των Γερμανών.

 

Υλοποιώντας ένα πρόγραμμα αναβίωσης των πρώτων υπολογιστών, Γερμανοί ραδιοερασιτέχνες μεταδίδουν μηνύματα κρυπτογραφημένα με τον ίδιο υπολογιστή Lorenz SZ42 που χρησιμοποιούσαν για τις μυστικές τους επικοινωνίες οι ναζί.

 

Ο Colossus, ένας από τους πρώτους ψηφιακούς υπολογιστές, δοκιμάζει στη συνέχεια αν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τη μετάδοση, αναφέρει την Πέμπτη το BBC.

Ο υπολογιστής θα αναλύσει τρία μηνύματα -ένα δύσκολο, ένα πολύ δύσκολο και ένα εξαιρετικά δύσκολο.

 

Η ανακατασκευή του συστήματος διήρκεσε 15 χρόνια, καθώς οι 10 Colossus που κατασκευάστηκαν στα τελευταία χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου διαλύθηκαν από τους Βρετανούς προκειμένου να παραμείνει μυστική η τεχνολογία. Το νέο σύστημα θα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Υπολογιστών που κατασκευάζεται στο Μπλέτσλεϊ.

 

Οι πληροφορίες που αποκάλυπτε ο Colossus και άλλοι υπολογιστές αποκρυπτογράφησης συντόμευσαν τον πόλεμο κατά ενάμισι χρόνο, δήλωσε ο επικεφαλής της ανακατασκευής Τόνι Σέιλ.

 

Οι επιδόσεις του πραγματικού Colossus θα συγκριθούν τώρα με τις επιδόσεις μιας εξομοίωσης του Colossus που τρέχει σε έναν φορητό υπολογιστή Pentium 2.

 

Παραμένει αμφίβολο αν το παλιό σύστημα θα χάσει, δεδομένου ότι είχε σχεδιαστεί αποκλειστικά για την αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων.

 

Source.png Πηγή: pathfinder.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εδω υπαρχει μια μεγλαη ιστορια με την αρχη της κρυπτογραφησης που ξεκινησε στο Β Παγκοσμιο αλλα και τη περιφημη μηχανη ΑΙνιγμα, παντως ειναι γεγονος οτι ενας υπολογιστης μετα απο δεακετιες επιστρεφει στην ενεργο δραση..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ειναι σαν εναν PII με τπτ. Απλα το emulation θελει πολλαπλασια ισχυ.

Αλλα για την συγκεκριμενη επεξεργασια μπορει να ειναι τελικα και πιο γρηγορος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...