Προς το περιεχόμενο

Poia Pistevete ine h Pio Grigorh Dianomi?


blashyrkh+

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αναγκαστικά ένα σωστά customarismeno gentoo θα είναι ό,τι πιο γρήγορο. Όμως δε θα είναι σημαντικά πιο γρήγορο λόγω optimization flags, ή ακόμη και λόγω ελάχιστων compile options στις εφαρμογές, αλλά για τον απλούστατο λόγω ότι προτρέπει (ή κατά κάποιον τρόπο απαιτεί από) τον χρήστη να βάλει μόνο ό,τι ξέρει ότι υπάρχει και χρειάζεσαι (το base του είναι πραγματικά minimum). Μια εγκατάσταση Archlinux (το οποίο ακολουθεί την ίδια λογική) θα είναι ουσιαστικά το ίδιο γρήγορη, ενώ μια εγκατάσταση Gentoo που να περιλαμβάνει όλες τις βλακείες που βάζει π.χ. το Suse ή το Mandrake θα είναι ουσιαστικά το ίδιο αργή με αυτά.

 

Η νοοτροπία είναι που κάνει τη διαφορά, όχι μόνο στις επιδόσεις, αλλά και στην σταθερότητα και τη συνολική εμπειρία χρήσης.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αναγκαστικά ένα σωστά customarismeno gentoo θα είναι ό,τι πιο γρήγορο. Όμως δε θα είναι σημαντικά πιο γρήγορο λόγω optimization flags, ή ακόμη λόγω ελάχιστων compile options στις εφαρμογές, αλλά για τον απλούστατο λόγω ότι προτρέπει (ή κατά κάποιον τρόπο απαιτεί από) τον χρήστη να βάλει μόνο ξέρει ότι υπάρχει και χρειάζεσαι (το base του είναι πραγματικά minimum). Μια εγκατάσταση Archlinux (το οποίο ακολουθεί την ίδια λογική) θα είναι ουσιαστικά το ίδιο γρήγορη, ενώ μια εγκατάσταση Gentoo που να περιλαμβάνει όλες τις βλακείες που βάζει π.χ. το Suse ή το Mandrake θα είναι ουσιαστικά το ίδιο αργή με αυτά.

 

Η νοοτροπία είναι που κάνει τη διαφορά, όχι μόνο στις επιδόσεις, αλλά και στην σταθερότητα και τη συνολική εμπειρία χρήσης.

 

Βρε, βρε. Σαν τα χιόνια... :-) :-) :-) Συμφωνώ απόλυτα. Επίσης το Arch έχει το συν ότι είναι i686 optimized. Δεν ξέρω αν ισχύει και για Gentoo.

 

 

Βάλε ξερό kernel με build in μόνο τα βασικά και θα σφυρίζει... :-D :-D :-D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ξέρω αν ισχύει και για Gentoo.

Είναι αν και όσο του πεις να είναι, τα optimization flags ορίζονται από το χρήστη (το gentoo δε χρησιμοποιεί binary πακέτα αλλά έχει source-based package manager ο οποίος κάνει compile on-demand οποιαδήποτε από τις υποστηριζόμενες εφαρμογές, με τα compiler flags και τα configuration options που έχει ορίσει ο χρήστης). :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η «ταχύτητα» μιας διανομής είναι ένα σύνθετο μέγεθος που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Το πόσο «βαρύ» είναι το init system (για το boot)
  • Το πόσο optimized είναι τα εκτελέσιμα
  • Το πόσο optimized είναι ο πυρήνας
  • Το πόσο φορτωμένο είναι το root filesystem
  • Το πόση μνήμη καταλαμβάνουν αυτά που φορτώνει, οπότε αλλάζει η διαθέσιμη μνήμη για cache + buffers

Απ' όλα αυτά - πιστέψτε με - το πλέον ασήμαντο είναι αν είναι optimized τα εκτελέσιμα ή όχι. Οι διαφορές που κάνουν οι διάφορες βελτιστοποιήσεις στο compile είναι οριακές και στο 99,9% των περιπτώσεων δε γίνονται καν αντιληπτές από το χρήστη. Πιο μεγάλο ρόλο στην ταχύτητα εκκίνησης μιας εφαρμογής παίζει το αν είναι stripped το binary, παρά το αν είναι -O3 και με -fomit-frame-pointer και -mcpu=2xquad_core_sta_420_GHz.

 

Όσο για το gentoo, όχι, δεν είναι η «ταχύτερη» διανομή (τουλάχιστον σε αίσθηση), κυρίως γιατί συνήθως έχει το portage στο root filesystem, με αποτέλεσμα να έχει περίπου 130.000 αρχεία παραπάνω απ' ότι οποιαδήποτε άλλη διανομή, κάτι που μεγαλώνει αρκετά το inode table (σε ext2/3) ή τα B-trees του reiserfs και καθιστά το filesystem σε κάθε περίπτωση πιο αργό. Επίσης το init system του είναι αρκετά «βαρύ», αφού κάνει load-time dependency resolving.

 

Από τις πιο γρήγορες (σε αίσθηση τονίζω, γιατί για να μιλήσουμε αντικειμένικά πρέπει κάποιος να φτιάξει ένα testbed και να θεσπίσει τα αντίστοιχα κριτήρια μέτρησης) είναι το Arch Linux και το Slackware, κυρίως λόγω της απλότητάς τους και της τάσης τους να περνούν τα απολύτως απαραίτητα.

 

Τέλος, οι custom πυρήνες, με την ευρεία χρήση του initramfs έχουν χάσει πλέον το νόημά τους στις περισσότερες των περιπτώσεων: οι default πυρήνες είναι ελαφρείς, αφού δεν χρειάζεται να έχουν compiled-in drivers και ο πυρήνας αποκτά κατά την εγκατάσταση ένα initramfs «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του εκάστοτε συστήματος. Σίγουρα, ένας μονομπλόκ πυρήνας με τα απολύτως απαραίτητα θα φόρτωνε πιο γρήγορα στην εκκίνηση, αλλά η ευκολία αναβάθμισης είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα των stock πυρήνων των διανομών.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...