Προς το περιεχόμενο

Γενετική παρέμβαση επαναφέρει τη νεότητα στο γηρασμένο δέρμα


privateer

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ερευνητές στις ΗΠΑ κατάφεραν να αντιστρέψουν τη γήρανση του δέρματος σε ηλικιωμένα ποντίκια απενεργοποιώντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο με μια ειδική κρέμα. Το πείραμα ίσως ανοίγει το δρόμο για επιδιόρθωση τοπικών βλαβών, όχι όμως και για το ελιξήριο της νεότητας.

 

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ θεωρεί ότι η ανακάλυψη του εν λόγω γονιδίου ενισχύει την άποψη ότι η γήρανση δεν οφείλεται σε συσσωρευμένες φθορές, αλλά είναι το αποτέλεσμα ενός ειδικού γενετικού προγράμματος. Οι απόψεις των επιστημόνων για το θέμα εξακολουθούν πάντως να διίστανται για το θέμα.

 

Ο Δρ Χάουαρντ Τσάνγκ και οι συνεργάτες του εφάρμοσαν μια περίπλοκη ανάλυση στον υπολογιστή για να ανακαλύψουν ένα γονίδιο που παίζει ρόλο στη γήρανση ρυθμίζοντας τη λειτουργία πολλών άλλων γονιδίων.

 

Το γονίδιο NF-eB αποτελεί «την κοινή κινητήριο δύναμη για τις γενετικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση σε μια πληθώρα διαφορετικών ιστών» δήλωσε ο ερευνητής στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Στη συνέχεια, οι ερευνητές δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια στα οποία το NF-eB μπορούσε να απενεργοποιηθεί κατά βούληση με την εφαρμογή στο δέρμα μιας ειδικής τοπικής κρέμας. Όταν τα ποντίκια έφτασαν σε ηλικία δύο ετών, η κρέμα αυτή εφαρμόστηκε μόνο στη μία πλευρά του σώματος.

 

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας, το δέρμα είχε επιστρέψει στη νεανική του κατάσταση, όπως έδειξαν οι ιστολογικές και γενετικές αναλύσεις.

 

Ο Δρ Τσανγκ σκοπεύει τώρα να επαναλάβει τα πειράματα και σε άλλα όργανα, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, για να επιδιορθώσει τις βλάβες του γήρατοπς. Τονίζει, όμως, ότι η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί μόνο τοπικά, καθώς το γονίδιο εμπλέκεται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η απενεργοποίηση σε όλο το σώμα πιθανώς θα επέφερε το θάνατο.

 

«Αυτό που ελπίζω ότι δεν θα συμβεί είναι να αρχίσει να με καλεί ο κόσμος ραντεβού αναζωογόνησης προσώπου», είπε ο Δρ Τσανγκ.

 

Η έρευνά του θα παρουσιαστεί στο εξώφυλλο της επιθεώρησης Genes and Development στις 15 Δεκεμβρίου.

 

Source.png Πηγή: news.in.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η επέκταση της ζωής του ανθρώπου είνα η μόνη λύση για να αποφασίσει το δίποδο αυτο ον να ασχοληθεί σοβαρά με το περιβάλλον. Όσο το πρόβλημα αυτό αφορά μόνο της επόμενες γενιές η τρέχουσα εφησηχάζει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...