Προς το περιεχόμενο

Θέρμανση με πετρέλαιο, κεντρική, βέλτιστο πρόγραμμα για οικονομία ?


random

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ψαχνω πληροφορίες για πιο οικονομική λειτουργία κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο.

έχουμε 11 διαμερίσματα (5 Χ 2, +1 δώμα), πολυκατοικια παλιά, καπου του 1981,

καυστηρας σχετικά καινουριος 3 ή 4 ετών,

Δεν υπάρχει αυτονομία. ο διαχειριστής ορίζει ποσες ώρες, και κάνει αναπροσαρμογές αναλογα τις αλλαγες καιρού, αν του παραπονεθεί καποιος για το κρύο, και αν του παραπονεθει αλλος για το κόστος. :cry:

 

 

απ ότι μου ειπαν, ο καυστηρας καίει 6 λιτρα την ώρα. Απο μετρήσεις καταναλωσεις που έκανα, το νουμερο ειναι κοντά στην αλήθεια.

 

Συμβουλές για φυσικό αέριο, δεν μ ενδιαφέρουν. Δεν υπάρχει συμφωνία των ιδιοκτητών για εγκατάσταση.

 

Αν έχετε καποια σαιτ, γραμμένα σε απλή γλώσα, όχι των τεχνικών, για συμβουλές.

οχι το αν θα μονωσουμε τα παράθυρα, και "πράσινα" σπιτια. Το κτιριο ειναι δεδομένο, και δεν μπορω να κανω παρεμβασεις στα σπιτια των άλλων. Το θεμα ειναι οι ώρες λειτουργίας, να ειναι αποδοτικές χωρις να ξεφυγουμε απο συγκεκριομένα πλαισια κόστους.

 

----------------------------------------------------------------------------------

Επίσης, αν θα με συνεφερε να πειράξω τη θερμοκρασία λειτουργίας του καυστήρα.

δηλ, εχει το boiler, 2 ενδείξεις.

το ένα το εχουν βαλει στους 40 βαθμους, το άλλο στους 70.

υποθετω οτι το 1ο ειναι η θερμοκρασια του νερού που παει στα σώματα.

 

Εστω οτι λειτουργει ο καυστηρας σημερα στους 40, επι 5 ωρες, και καει 30 λιτρα.

 

Αν χαμηλώσω το 40 σε 36. μεταβολη -4, μειωση 10%.

ειναι σωστο, οτι θα μπορουσα να καίω επι 5,5 ώρες (αυξηση 10%), χωρις να αυξηθούν τα 30 λίτρα κατανάλωσης???

 

Ναι, αλλη αίσθηση θα έχουν οι κάτοικοι, αλλο τα 40 αλλο τα 36. Με τα 40 νερο, εχουμε πχ. θερμοκρασια σπιτιου καπου 20. αλλα αν δουλέψει πάνω απο 3 ωρες συνέχεια η θερμανση, μετα αρχίζει και η δυσφορία. το ξεγύμνωμα.

με τα 36 νερου, που θα πάμε; θα μειωθει πολυ η θερμοκρασια διαμερισμάτων?

 

 

----------------------------------------------------------------------------------

 

το θεμα είναι..

αν ξεκινήσουμε με βάση, ενα μηνιαίο κόστος, που δεν θελουμε να ξεπεράσουμε..

οκ οι τιμες πετρελαιου κυμαινονται, οποτε ας το θεσουμε ως μαξ οριο λίτρων.

πως να εχω οσο το δυνατον περισσότερες ώρες "υποφερτης θερμοκρασίας".

υποφερτή ειναι υποκειμενικό, και προφανώς στον 1ο ζεσταινονται πολυ πιο ευκολα απο οτι στον 5ο...

αλλα, ας πουμε οτι το κρυο ειναι ενοχλητικο κατω απο τους 16, η ζέστη ενοχλει πανω απο τους 24, θελουμε στη μέση, στον 3ο οροφο, να εχουμε μια μεση θερμοκρασια 19-20 βαθμούς.

 

με συνεχή λειτουργία : 1 άναμα, επι χ ωρες,

ή με διακοπτόμενη: 2 ανάματα, επι χ/2 ώρες το καθένα ???

καθως μιλάμε πρώτα για οικονομική λειτουργία, σκοπος μου δεν ειναι να έχω 22 βαθμους, σε ολους τους οροφους, επι 24 ωρες, επι 4,5 μήνες χειμώνα.

 

κανουμε καποιος συμβιβασμούς:

1. θέρμανση μόνο μετα, ή λιγο πριν, τη δύση του ηλίου. τοτε κανει περισσότερο κρύο, και τότε ειναι και οι περισότεροι (εργαζόμενοι και μαθητές) στα σπίτια τους.

2. θέρμανση μόνο έως την ώρα που οι περισσότεροι πανε για ύπνο.

απο αυτα ξεφεύγουμε μονο σε έκτακτες περιπτώσεις πολυ κρύου,

 

Αρα έχουμε ενα ευρύ διάστημα, απο ωρα 16.00 - 24.00 = 8 ωρες, το πρόγραμμα Α.

μπορούμε να το καλύψουμε με 6 ώρες λειτουργίας? δηλ. καψιμο 36 λιτρων? και να το απλώσουμε στις ώρες , αν γίνεται να ειναι ηδη ζεστα τα σωματα στις 16, και να μενουν ζεστά οσο το δυνατον μετά τις 24...

 

ειναι καλυτερα να καίει:

α. 1 άναμα, ωρες 16-22

β. 2 ανάματα, 16-19 και 21-24

γ. 2 ανάματα, 15-18 και 19,30 - 22,30

 

3 ανάματα δεν μπορώ να ρυθμίσω, θα πρέπει να περιμένω να τελειώσει το 1ο, για να κατεβω κάτω πάλι, να ρυθμίσω το 3ο. Αυτο παίζει μόνο με πολυ κρύο, και αργίες, γιορτές, κλπ.

 

το στενεύουμε λίγο, γιατι ειμαστε τσιγγουνηδες, και θελουμε σκληραγώγηση :-D, ή δεν κάνει παρα πολύ κρύο: πρόγραμμα Β, παμε απο 17.00 - 22.00 = 5 ώρες.

πως να τη βγάλω καλύτερα, με μονο 3 ώρες κάψιμο?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν υπάρχει αυτονομία. ο διαχειριστής ορίζει ποσες ώρες, και κάνει αναπροσαρμογές αναλογα τις αλλαγες καιρού, αν του παραπονεθεί καποιος για το κρύο, και αν του παραπονεθει αλλος για το κόστος. :cry:

Και συνήθως δεν μπορείς να αποφύγεις κανένα από τα δύο. Δυστυχώς τα είχα φάει στη μάπα για αρκετά χρόνια ως διαχειριστής, μέχρι που τους έστειλα στο διάολο και δεν μιλάω με κανέναν στην πολυκατοικία.

 

απ ότι μου ειπαν, ο καυστηρας καίει 6 λιτρα την ώρα. Απο μετρήσεις καταναλωσεις που έκανα, το νουμερο ειναι κοντά στην αλήθεια.
Αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις μόνο με μετρήσεις κατανάλωσης σε διάφορες μέρες και να βγάλεις ένα μέσο όρο, γιατί η κατανάλωση αυξομειώνεται ανάλογα με τη θερμοκρασία των χώρων. Όσο πιο κρύα είναι τα σπίτια, τόσο περισσότερο πρέπει να λειτουργήσει ο καυστήρας για να τα ζεστάνει.

 

 

Επίσης, αν θα με συνεφερε να πειράξω τη θερμοκρασία λειτουργίας του καυστήρα.

δηλ, εχει το boiler, 2 ενδείξεις.

το ένα το εχουν βαλει στους 40 βαθμους, το άλλο στους 70.

υποθετω οτι το 1ο ειναι η θερμοκρασια του νερού που παει στα σώματα.

Οι 70 βαθμοί είναι η θερμοκρασία στην οποία σβήνει ο καυστήρας, δηλαδή η μέγιστη θερμοκρασία που φτάνει το νερό στα σώματα. Οι 40 βαθμοί είναι η θερμοκρασία που ενεργοποιείται ο κυκλοφορητής (ο καυστήρας ζεσταίνει το νερό μέχρι να φτάσει τους 40 βαθμούς και μετά αρχίζει να κυκλοφορεί στα σώματα).

Οικονομία μπορείς να κάνεις κατεβάζοντας τη θερμοκρασία του νερού στους 60 ή 65 βαθμούς που για τις συνθήκες που επικρατούν το μεγαλύτερο διάστημα του χειμώνα στην Αθήνα είναι αρκετοί. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει πάρα πολύ και καταλαβαίνεις ότι το καλοριφέρ δεν αποδίδει, μπορείς να την ανεβάσεις.

 

Όλα αυτά τα λέω από την εμπειρία μου. Για περισσότερες λεπτομέρειες καλύτερα να σου απαντήσει κάποιος που κατέχει και τεχνικά το θέμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο λέβητάς σου είναι ρυθμισμένος στους 70. Αυτή είναι μια τιμή λογική, η οποία άντε να κατέβει στο 65 σε περιόδους που δεν κάνει αρκετό κρύο. Έχε υπόψην πως όσο κατεβάζουμε την θερμοκρασία νερού, τόσο μειώνεται η απόδοση των σωμάτων.

 

Τα σώματα λειτουργούν με βάση την διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα σε αυτά και στο περιβάλλον. Τι εννοώ με αυτό.

 

Όλα τα σώματα έχουν κάποια ονομαστική απόδοση. Αυτή έχει προκύψει για θερμοκρασία προσαγωγής νερού 90 βαθμούς και απαγωγής 70 (εσύ έχεις ήδη ρίξει την προσαγωγή στους 70). Η μέση τους θερμοκρασία δηλαδή είναι 80 βαθμοί. Εάν υποθέσουμε ότι η επιθυμητή θερμοκρασία στους θερμαινόμενους χώρους σου είναι 20 βαθμοί τότε η θερμοκρασιακή διαφορά σώματος - χώρου είναι 60 βαθμοί. Μόνο όταν υπάρχει θερμοκρασιακή διαφορά ίση με 60 τα σώματα αποδίδουν το ονομαστικό.

 

Υποθέτω πως λόγω παλαιότητας και αδυναμίας εγκατάστασης αυτονομίας έχετε δισωλήνια εγκατάσταση. Άρα όλα τα σώματα τροφοδοτούνται με νερό 70 βαθμούς και ας κάνουμε την παραδοχή ότι το νερό που φεύγει από αυτά είναι είναι 60 βαθμοί. Άρα η μέση του θερμοκρασία είναι 65 βαθμοί και η θερμοκρασιακή διαφορά σωμάτων - χώρων είναι 45 βαθμοί, 15 κάτω από αυτή που δίνει την ονομαστική απόδοση. Με βάση τους πίνακες της Delonghi (κατασκευάστρια εταιρία σωμάτων) τα σώματά σας πρέπει να δουλεύουν περίπου στο 70% της ονοματικής τους ισχύος

 

newbitmapimageqx5.gif

 

Με βάση αυτό τον πίνακα θα μπορέσεις να βρεις τι επίπτωση θα έχει (χοντρικά πάντα) η περεταίρω μείωση της θερμοκρασίας του λέβητα. Το πόσο θα την κατεβάσεις είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από το μέχρι που θα μπορεί να θερμάνει ικανοποιητικά. Το ενεργειακό κέρδος που θα προκύψει από αυτή την μείωση είναι ότι ο καυστήρας (ο οποίος έχει σταθερή κατανάλωση όταν λειτουργεί) θα δουλεύει λιγότερα λεπτά ανά ώρα. Για να κάνεις σωστή μέτρηση της μέσης κατανάλωσης του καυστήρα θα πρέπει να κάνεις το εξής. Λόγω του ότι όταν ανάψουμε την εγκατάσταση το νερό που καλείται να φέρει σε θερμοκρασία 70 βαθμών είναι αρκετά κρύο, την πρώτη ώρα η κατανάλωση είναι αυξημένη (κάνει λιγότερες διακοπές). Στην συνέχεια οι διακοπές είναι περισσότερες. Άρα καλό είναι να μετρήσεις πόσο καταναλώνει την 1η ώρα και πόσο ας πούμε την 3η. Έτσι θα μπορέσεις να βγάλεις ένα καλύτερο συμπέρασμα.

 

Τώρα όσον αφορά το πρόγραμμα λειτουργίας. Αν κατάλαβα καλά δεν έχετε χρονοδιακόπτη. Κακώς. Το κόστος του είναι μικρό και η ευκολία μεγάλη. Όπως είπα και πριν όταν ο λέβητας ξεκινάει κρύος καταναλώνει περισσότερο καύσιμο. Άρα καλύτερα να αποφύγετε τα πολλά σπασίματα της λειτουργίας. 2 είναι αρκετά. Τώρα το πώς θα κατανείμετε τον χρόνο είναι δικιά σας υπόθεση. Πάντως η ζέστη διατηρείται χαλαρά για μία ώρα μετά το σβήσιμο της εγκατάστασης, άρα δεν βλέπω τον λόγο να λειτουργεί μετά τις 10:30 με 11:00 το βράδυ.

 

Συνοψίζοντας :

 

1. Κατέβασε την θερμοκρασία από το 70 εκεί που βλέπεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα (προς θεού όχι κάτω από 60)

2. Αν δεν έχετε χρονοδιακόπτη βάλτε (έστω ημερήσιου προγραμματισμού)

3. Δοκιμάστε εάν κάποιο πρόγραμμα του στυλ 4-6 απόγευμα και 7:30 με 10:30 σας βολεύει

3. Κάντε μια ερώτηση σε κάποιο μηχανολόγο για τα μακροπρόθεσμα ωφέλη εγκατάστασης αντιστάθμισης (δυστυχώς δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα και ό,τι σου πω θα είναι θεωρείες)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

χρονοδιακόπτη έχουμε,

αλλα λιγο απλοϊκός. δηλαδή επιτρέπει να ορίσεις μεχρι 2 διαστήματα.

δηλ, αν θελω απόγευμα, ωρες 17-19 και 20-22, τον σετάρω και τον ξεχνάω.

αλλα, αν μια μέρα κάνει πολύ κρυο, ή μια αργια που ειναι ολοι σπιτια τους, και θελεις να ζεστανει και πρωί.. δεν γίνεται με μια κίνηση.

πρεπει να το βαλω, πχ, 10-14, και 17-19, και

μετά τις 14, που ληγει το 1ο διαστημα , να κατέβω πάλι να ορισω το 3ο, 20-22.

--------------------------------------------------------------------------

 

Για τους διακόπτες, καλά που ρώτησα. θα κατεβάσω λίγο το 70άρι, και θα δώ σε βαθος χρόνου, τι επιπτώσεις θα έχω. θερμοκρασιακές και κοινωνικές :confused:

 

 

Ξερετε πόση διαφορά απόδοσης μπορει να έχει ο 1ος απο τον 5ο όροφο;

δηλ, για μια δεδομενη επιθυμητη θερμοκρασία, θελουν ολοι 20 βαθμους,

και αν ολα τα άλλα ειναι ίδια (μονωση σε πορτες, τζάμια, προσανατολισμος, εξ θερμοκρασια 12 C ),

αν στον 1ο θελουν 2 ωρες, για να φτάσουν τους 20, στον 5ο πόσες θέλουν;

 

άσχετο: οτι κάνει κρύο, μου γκρινιάζουν 2 άτομα: 1ος, και 2ος. :cry:

εγω ειμαι 3ο, και έχω ειδικό πρόβλημα με τη ζέστη, φουντώνω (χτες το βραδυ βγηκα με φανελάκι στο μπαλκόνι για τσιγάρο),

ενώ απο τους 4, και 5 πότε δεν ηρθαν να μου πουν τίποτα. :o

 

το κίνητρο περιορισμού του κόστους, ειναι μάλλον περισσότερο δικό μου. Κανένας δεν μου εχει πει ποτε τιποτα για σπατάλη. μαλλον ειμαι ο φτωχότερος της παρέας. :cry:

 

το I do δεν τό' πιασα.

 

ευχαριστώ!! :lol:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εμείς έχουμε κάνει και κάτι άλλο για να μην ανάβει το καλοριφέρ όταν δεν έχει κρύο. Εκτός από τον χρονοδιακόπτη, έχουμε βάλει και ένα θερμοστάτη στον ακάλυπτο χώρο ώστε να ανάβει το καλοριφέρ μόνο όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από την καθορισμένη (εμείς το έχουμε στους 13 βαθμούς, αλλά θα μπορούσε να ήταν και λίγο παραπάνω :P)

 

χρονοδιακόπτη έχουμε,

αλλα λιγο απλοϊκός. δηλαδή επιτρέπει να ορίσεις μεχρι 2 διαστήματα.

δηλ, αν θελω απόγευμα, ωρες 17-19 και 20-22, τον σετάρω και τον ξεχνάω.

αλλα, αν μια μέρα κάνει πολύ κρυο, ή μια αργια που ειναι ολοι σπιτια τους, και θελεις να ζεστανει και πρωί.. δεν γίνεται με μια κίνηση.

πρεπει να το βαλω, πχ, 10-14, και 17-19, και

μετά τις 14, που ληγει το 1ο διαστημα , να κατέβω πάλι να ορισω το 3ο, 20-22.

Γιατί δεν τον αλλάζετε; Δε νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα ακριβός ένας χρονοδιακόπτης που να δέχεται περισσότερες ρυθμίσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το I do δεν τό' πιασα.

 

Το Φρουφρουδάκι θεώρησε ότι όταν είπες "έχουμε" 11 διαμερίσματα, ανήκουν σε εσένα οπότε και δέχτηκε την πρόταση γάμου σου. :lol:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στον πρώτο όροφο αν έχουν πιλωτή από κάτω τους (η οποία δεδομένου ότι μιλάμε για πολυκατοικία του 81 κατά 90% είναι αμόνωτη) τότε το πρόβλημα μπορεί να λυθεί είτε με ανέβασμα του λέβητα, είτε με αλλαγή των σωμάτων με μεγαλύτερα είτε με μόνωση της πιλωτής. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι κατά τα άλλα τα σώματα του 1ου ορόφου λειτουργούν κανονικά. Αυτό με τον χρόνο που ρωτάς είναι δύσκολο να απαντηθεί.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...οτι κάνει κρύο, μου γκρινιάζουν 2 άτομα: 1ος, και 2ος. :cry:

εγω ειμαι 3ο, και έχω ειδικό πρόβλημα με τη ζέστη, φουντώνω (χτες το βραδυ βγηκα με φανελάκι στο μπαλκόνι για τσιγάρο),

ενώ απο τους 4, και 5 πότε δεν ηρθαν να μου πουν τίποτα. :o

 

επίσης μπορεί απλά αυτοί να είναι πιο κρυουλιάρηδες, απλά. Πχ εγώ γκρινιάζω ότι έχω πολύ ζέστη, η γυναίκα μου γκρινιάζει ότι κρυώνει. Και μένουμε στο ίδιο σπίτι, ε...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...