manolitozahos Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2008 χρονια πολλά σε όλους! είμαστε μια παρέα γύρο στα 10 άτομα και θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα τοπικό δίκτυο από σπίτι σε σπίτι & από pc σε pc! οι αποστάσεις είναι μέχρι και 600m το μέγιστο. με καλώδια δε το συζητώ, υπάρχει άλλος τρόπος? ασύρματος ας πούμε? αν ναι θα ήθελα να μάθω ποιος είναι αυτός ο τρόπος και τι θα πρέπει να κάνουμε.. όλο αυτό για να παίξουμε κάνα lan game, να μοιραζόμαστε αρχεία και να δώσουμε πρόσβαση σε κάποιους στο internet αφού η τεχνολογία όσο γρηγορη & αν είναι, δεν έχει φτάσει ακόμα παντού!! ευχαριστώ εκ τον προτερων!!!
parsifal Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2008 Μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες σε forum κάποιας κοινότητας όπως AWMN, SWN, PWN κ.ά. Καλή χρονιά!
manolitozahos Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2008 το ξέρω το site αλλα κυριολεκτικά δε βγάζω άκρη! μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει?
100 010 00 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2008 Ειναι ακριβή λύση με backbone κατευθυντηκες κεραιες (1,00μ - 1,20μ σε ιστο σε καθε ταρατσα) και access points, γνωσεις και επειδη εισαστε 10 ατομα, απο 2500 - 3500 ?
manolitozahos Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2008 ναι αλλα διά του δέκα αναλογούν στον καθένα μας 250-350 euro άρα αν αυτή η λύση είναι η καλλίτερη τότε γιατί όχι??? για τι ταχύτητες μιλάμε? πες μου κι αλλα σε παρακαλώ 100 010 00
dark_banishing Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2008 Φίλε μου εκτός από αυτά χρειάζεσαι και ρεύμα στην ταράτσα (ή όπου βάλεις την κεραία). Επίσης αν υπάρχει κάποιος που τον βλέπουν οι υπόλοιποι 9 για να κάνει τον κεντρικό server πιστεύω είναι εφικτό. Αν υπάρχουν ψηλές οικοδομές ή άλλα εμπόδια που κόβουν την οπτική επαφή δεν γίνεται όμως..
100 010 00 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2008 Σαφως θες ρευμα (στεγανοποιηση σε ηλεκτρολογικο κουτι τα καλωδια) και οπτικη επαφή, καλο σημαδι για να μην εχεις αποκλειση πανω απο 15 μοιρες. Αυτα τα access points παιζουν στα 54mbits και στην ουσια τους βαζεις static ΙP συμβατες με τα PC σας και δημιουργεις ασυρματο τοπικο δικτυο (στην ουσια μπορειτε να μοιραζεστε το net απο ενα router αν θελετε καποια οικονομια, με κοινο gateway ολοι το ενα router), αν μετα την εγκατασταση τα ping σου δεν υπερβαινουν τα 10msecs, εισαι τελειος με ελαχιστα lag times στα games, το οποιο ψιλομαζευετε με tweaks αν ρυθμισετε το RWIN σε σχεση με το MTU σας (οταν ερθει η ωρα θα στα πω αυτα.... για να μη ξενερωσεις τωρα). Εξοπλισμο αν ψαχτεις θα βρεις σε πολλα μαγαζια, ξερουν και οι ιδιοι που τα πωλουν να σε καθοδηγησουν. Εχω φτιαξει τετοιες εγκαταστασεις και σε μεγαλυτερη αποσταση και δεν ειχα κανενα προβλημα ΥΓ. οι κεραιες θελουν καλο στερεωμα με ντιζες για να μη κουνιεται ο ιστος απο τον αερα
gdp77 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2008 To κόστος είναι πολύ μικρότερο από 300? ανά άτομο. Γύρω στα 150-200? ανά άτομο και το δίκτυό σας θα είναι έτοιμο! Απλά χρειάζεται να υπάρχει οπτική επαφή αναμεταξύ σας, εννοείται από την ταράτσα. (Από τον 1ο στον 2ο, από τον 2ο στον 3ο κ.ο.κ.). Αν υπάρχει και κάποιο κεντρικό κτήριο με οπτική επαφή από όλους, όπου θα μπορούσε να στηθεί κάποιος server, ακόμα καλύτερα.
100 010 00 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2008 Αναλογα τις κεραιες, με 150 κοστος οι κεραιες θα εχουν απωλειες σε db και στασιμα, ειμαι της γνωμης αν ειναι να φτιάξουν κατι τετοιο ας δωσουν κατι παραπανω καλες κεραιες= 200 ευρω και πανω access points= 100-120 ευρω καλωδια, ιστοι, βιδες, κ.λ.π
manolitozahos Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2008 υπάρχει οπτική επαφή και δε μας χωρίζουν "μεγαλα κτιρια"! οι ταράτσες είναι στα ίδια επίδεδα σχεδόν όλες! το κεντρικό σπίτι μπορεί να είναι και το δικό μου αλλα υπάρχει και δεύτερη επιλογή! το επόμενο βήμα είναι νομίζω μια λίστα για τον εξοπλισμό που θα χρειαστούμε! το θέμα μου όμως είναι ( εντάξει τα αγοράσαμε, μετά τι γίνετε???)θα βγάλω άκρη από εδώ για να τα κάνω να δουλέψουν??? με λίγα λόγια στηριζόμαστε όλοι και κύριος εγώ στις γνώσεις και την υπομονή σας! αν δε τα καταφέρω θα με "κρεμάσουν οι άλλοι). λοιπoν ας αρχίσουμε και ο θεός βοηθός! πρέπει πρώτα να επιλέξω ποια απ τις 2 ταράτσες είναι η πλέων κατάλληλη ώστε να έχουμε όλοι οπτική επαφή! μετά περιμένω την λίστα εξοπλισμού από σας.. και θα αρχίσουμε απ τον πιο μακρινό (600m) και μετά επεκτείνουμε το δίκτυο και στους άλλους.. Υ.Γ. θέλω ακόμα να σας ζητήσω να είστε λεπτομερείς στις περιγραφές σας γιατί με δίκτυα ασχολούμαι πρώτη φορα! επίσης σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση σας!!!
manolitozahos Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2008 υποθέτω οι κεραίες θα ποικίλλουν ανά απόσταση! για παράδειγμα μονο ο ένας από μας είναι στα 600m περίπου ευθεία όλοι οι άλλοι έχουμε αποστάσεις από 100m έως και 300m
100 010 00 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2008 γιαυτον απλα παρτε μια με λιγοτερες απωλειες τοτε, θα σε καθοδηγησει και το μαγαζι που θα τις παρεις αν του πεις τις αποστασεις
manolitozahos Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2008 υπαρχει καποιος τυπος κερaiας που θα πρεπει να προτιμισω? τι προτεινεις? μαζι με την κεραια τι αλλο θα πρεπει να παρω για να εχω ολο τον εξοπλησμο για να συνδεσω τα 2 πρωτα pc?
gdp77 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2008 Χωρίς να έχω ασχοληθεί με το θέμα, από http://www.awmn.net/?id=quickstart βρήκα τα εξής : Πάντως οι βασικές απαιτήσεις για τον εξοπλισμό είναι (τα παραδείγματα δεν αποτελούν προτάσεις αγοράς εξοπλισμού): * Συσκευές που κατεβάζουν ισχύ σε 0dBm (π.χ. Linksys WRT54g με Sveasoft ή OpenWrt firmware, διάφορα μοντέλα καρτών και συσκευών Cisco, όπως LMC340 & LMC352, PCI340 & PCI352, ΑΡ340 & AP352, WGB340 & WGB350 αλλά και Orinoco PCI abg gold. Αν χρησιμοποιηθεί το λειτουργικό σύστημα GNU/Linux, ισχύ κατεβάζουν και οι κάρτες βασισμένες σε Intersil Prism 2, 2.5 και 3.0 chipset αλλά και οι Orinoco Silver b, Gold b/g, PCI abg Gold. * Να έχουν συνδετήρα για εξωτερική κεραία. * Να έχουν δυνατότητα για site survey (κυρίως για εξωτερικές συσκευές). * Κεραίες απλών κόμβων "πελατών" (clients) όσο το δυνατόν μεγαλύτερες, περί τα 21-24dbi ώστε να εξασφαλίζουν την μέγιστη δυνατή ενίσχυση της λήψης, ενώ η συνολική εκπεμπόμενη ισχύς δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20dBm (κέρδος κεραίας + έξοδος συσκευής - απώλειες καλωδίων). Η ύπαρξη εξωτερικής κεραίας είναι απαραίτητη, ακόμα και για link κάτω από 100 μέτρα. * Κεραίες με όσο το δυνατόν στενότερη δέσμη εκπομπής (προτιμάμε δορυφορικά πιάτα με το κατάλληλο feeder), αποφεύγουμε κεραίες με μεγάλους πλαϊνούς λοβούς καθότι μαζεύουν θόρυβο αλλά και δημιουργούν (παράδειγμα προς αποφυγήν, αποτελούν οι κεραίες από την Stella Doradus, οι οποίες είναι χαμηλής ποιότητας και κακοσχεδιασμένες) * Δεν αγοράζουμε omnidirectional (πολυκατευθυντικές) κεραίες μεγαλύτερες από 8-10dΒi, ενώ γενικά η αγορά omni αντενδεικνύεται καθότι αφορά μόνο τη δημιουργία Access Point (AP), τα οποία δεν είναι πλέον τόσο απαραίτητα σε πολλές περιοχές της Αθήνας αφού εκτός της υπερπροσφοράς που υπάρχει, δημιουργούν πολύ θόρυβο. Τα AP θα πρέπει να στήνονται μόνο μετά από προσεχτική έρευνα με τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου και να αντισταθμίζονται τα θετικά και αρνητικά της επιλογής. * Τοποθετούμε ειδικά καλώδια χαμηλών απωλειών, με μεγάλη διατομή, αντίστασης 50 Ohm, όπως LMR-400/WBC-400, Aircom+, H2000 για αποστάσεις πομπού-κεραίας μέχρι 20 μέτρα, RG-8, RG-213 για αποστάσεις μέχρι 5 μέτρα, και για αποστάσεις πάνω από 20 μέτρα βάζουμε LMR-600/WBC-600, Heliax ή και καλύτερα. Λογικά θα πρέπει πρώτα να αποφασίσετε πού θα στήσετε το server ώστε όλες οι κεραίες να βλέπουν τον server. Εκτός και αν κάνετε point to point δίκτυο οπότε ο καθένας από σας πρέπει να βλέπει με πολυκατευθυντική κεραία 2 άλλους. 1) access point με τις άνωθεν προδιαγραφές 2) κεραία με τις άνωθεν προδιαγραφές 3) παροχή ρεύματος στο access point που θα είναι στην ταράτσα 4) καλώδιο από το access point στο pc σου 5) στεγανοποίηση του χώρου όπου βρίσκεται το access point Υ.Γ. Περισσότεροι σχετικοί από μένα, θα σου δώσουν πιο λεπτομερείς οδηγίες.
manolitozahos Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2008 ωραια ! αυτο einai μια αρχη! ευχαριστω!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.