Προς το περιεχόμενο

MULTIRAMA FLG 7500 REVIEW


yiankap

Προτεινόμενες αναρτήσεις

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσω ότι είναι η πρώτη φορά που κάνω κάτι τέτοιο. Ότι ακολουθεί είναι εκτιμήσεις και απόψεις προσωπικές γι’ αυτό και παρακαλώ να συγχωρεθούν οποιαδήποτε λάθη ή παραλείψεις.

ΣΚΟΠΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΝΟΤΕΒΟΟΚ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΓΟΡΑΣ

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα η σύζυγος μου αποφάσισε να μου κάνει ως δώρο κάτι το οποίο ήθελα από καιρό: ένα notebook. Aπο καιρό επιθυμούσα ένα φορητό ως δεύτερο σύστημα για χρήση όταν βρίσκομαι μακριά από τη κατοικία μου κατά την διάρκεια των αδειών μου στις επισκέψεις στα πεθερικά μου και στον πατέρα μου, οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές διαφορετικές από εμένα.

Η χρήση του Notebook προορίζεται για surfing στο internet, κανα παιχνίδι FPS χωρίς πολλές απαιτήσεις, επεξεργασία video με το Pinnacle, emulation παλαιότερων συστημάτων (κυρίως Amiga), DVD backup και authoring.

Οι προδιαγραφές που είχα θέσει ήταν :

α. Intel επεξεργαστής καθώς στο video editing είναι αποδοτικότεροι από τους AMD,

β. Ανεξάρτητη καρτα γραφικών με chipset Geforce 8600

γ. RAM 2 GB και δίσκος 5.400 rpm

δ. Εγγύηση 3 έτη ή μικρότερη με δυνατότητα επέκτασης.

ε. Ετοιμοπαράδοτο καθώς βλέπετε δεν είμαι και πολύ της υπομονής. Να φανταστείτε ότι το NB που ήθελα αρχικά ήταν Apple αλλά όταν σε διάφορα forum διάβασα για κάτι χρόνους παράδοσης 30 εργάσιμων ημερών υποχώρησα.

Αφού μελέτησα χαρακτηριστικά από διάφορα μοντέλα, κατέληξα σε τρία υποψήφια μοντέλα τα οποία ήταν ακριβώς στην ίδια τιμή 1.199 €.

1. Το Fujitsu - Siemens Amilo Xi2428 το οποίο ήταν σε προσφορά στα Multirama με εγγύηση 3 ετών.

2. To HP 9660

3. To Multirama FL-G 7500

Δυστυχώς όταν πήγα στο κατάστημα Multirama, είχε τελειώσει η προσφορά του FS με τα τρία χρόνια εγγύηση, το ΗP δεν υπήρχε ετοιμοπαράδοτο και απέμεινε το Μultirama, το οποίο και αγόρασα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :Το συγκεκριμένο notebook είναι barebone της Compal (το έχω εντοπίσει σαν Compal IFL90) .

Οθόνη: 15,4" WXGA Ανάλυση 1280 x 800 , Glare type

Επεξεργαστής: Intel Core 2 Duo T7500 2,20GHz 800MHz 4MB

Chipset: Intel Crestline PM965 + ICH8-M

Μνήμη: 2.024 MB (2x1GB - DDR2 - 533 Mhz)

Δίσκος: Western Digital WD2500BEVS - 250 GB (5400 rpm)

DVD-R: Optiarc DVD RW AD-7530B ATAPI

VGA: Nvidia Geforce 8600M GT 512MB DDR2 / 128bit

N/C: Broadcom 5787 Gigabit LAN

Wireless: 802.11 a/b/g/n Intel WLAN card , Bluetooth 2.0

Sound: RealTek ALC268 High Defi nition audio quality, Two stereo 1.5W speakers with chamber

External Ports: 3-in-1 integrated Digital Media Reader for Secure Digital cards, MultiMedia cards, Memory Stick, 4 USB 2.0, 1 VGA out , 1 modem connector (motorola SM56), RJ-45 ethernet , S-video TV out, 1 headphones-out, 1 mic-in, 1 mini firewire, υποδοχή Kensington lock, αναγνώστης δακτυλικών αποτυπώμάτων,PCI Express card x1

Camera: 2 mpixels.

 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΣΧΕΔΙΑΣΗ

‘Όσον αφορά για το βάρος του φορητού (2.9 kg) και την δυνατότητα φορητότητάς του είναι αρκετά καλός δεν ενοχλεί στις μετακινήσεις και δεν είναι ογκώδες όπως το Acer ενός συναδέλφου. Από εξωτερικής άποψης είναι κάτι το λιτό και μέτριο δεν διεκδικεί και δάφνες στον σχεδιασμό (το macbook που είχα βάλει αρχικά στο μάτι ήταν η κορυφή από προσωπική άποψη). Υπάρχουν ωστόσο κάποια πλήκτρα αφής στο case για internet, media player και mute αλλά και αυτά χωρίς ιδιαίτερο σχεδιασμό.

Το glossy πίσω κάλυμμα της οθόνης λερώνει πολύ εύκολα με δακτυλιές και ειδικά άμα είσαι παρανοϊκός όπως εγώ κυκλοφορείς συνέχεια με ένα μικρό πανάκι (από το Soprano case του desktop μου) να το καθαρίζεις. Όσον αφορά στην ποιότητα κατασκευής δεν μπορώ να συγκρίνω γιατί δεν έχω πρότερες εμπειρίες με notebook και στην έκθεση δεν τα είχα δει και για πολύ ώρα ωστόσο υπάρχει μια πάρα πολύ μικρή (ανεπαίσθητη) φουσκάλα στο πίσω καλύμματος της οθόνης το οποίο μου εξήγησαν ότι είναι ατέλεια στην ηλεκτροστατική βαφή (έπεσε μια σταγόνα παραπάνω χρώμα).

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ - ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ SOFTWARE - ΕΓΓΥΗΣΗ

Τεκμηρίωση είναι πρακτικά ανύπαρκτη καθώς περιορίζεται σε ένα φυλλάδιο οδηγιών χρήσης για πολύ άσχετους χρήστες με οδηγίες του τύπου μη βάζετε βάρος στο φορητό, εδώ είναι η υποδοχή οθόνης κτλ). Άλλες οδηγίες ή προδιαγραφές όπως βλέπεις στα επώνυμα (π.χ. πως αλλάζεις μνήμη κ.α, τι μνήμες δέχεται κ.α) δεν υπάρχουν.

Συνοδευτικό software δεν υπάρχει παρά μόνο το dvd με τα premium vista και ένα cd με drivers και ηλεκτρονικό manual (οι drivers είναι και για xp οπότε θα είναι δυνατόν να εγκατασταθούν και τα xp στο μηχάνημα). Το λοιπό συνοδευτικό software είναι το PowerDvd suite και η δοκιμαστική έκδοση του Office 2007 προεγκατεστημένη. Απουσιάζει κάποιο πρόγραμμα εγγραφής CD όπως το Νero ή κάποιο άλλο αντίστοιχο.

Η εγγύση είναι μεν τριετής πλην όμως μόνο τον πρώτο χρόνο καλύπτονται όλα πλήρως ενώ τους υπόλοιπους μόνο τα ανταλλακτικά.

Και κάτι που πρόεκυψε στις 8/1 (ο υπολογιστής αγοράστηκε 15/12), Η οθόνη του φορητού εμφάνισε μπλέ κολλημένο pixel και σε επικοινωνία με την Multirama (κεντρικά) πήρα την απάντηση ότι αλλάζουν οθόνη στα 8 καμμένα pixel]

Η δέ παρεχόμενη ασφάλεια κλοπής έχει κάποιους συγκγκεριμένους όρους. Αν είστε στρατιωτικός ή κάποιος που πρόκειται να αλλάξει διεύθυνση σε σχέση με την αναγραφόμενη στην απόδειξη , για τον αμέσως επόμενο χρόνο από την αγορά καλό είναι να επικοινωνήσετε μαζί τους. Εγώ χρειάστηκε να στείλω και συνοδευτική επιστολή μαζί με το απόκομμα της ασφάλειας, και στο οποίο εξηγώ ότι τον επόμενο χρόνο ενδέχεται να μετατεθώ σε άλλη περιοχή.

 

ΟΘΟΝΗ - ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ

 

Η 15" widescreen οθόνη είναι glossy με μέτρια προς καλή ποιότητα απεικόνισης, ευκρινής από διάφορες normal γωνίες,, αρκετά φωτεινή και με καλή απόδοση χρωμάτων, αν και δεν έχω δει και πάρα πολλές TFT για να πω εντυπώσεις. Ωστόσο η glossy οθόνη (γενικά όχι απλά του συγκεκριμένου NB) πιστεύω ότι κουράζει όταν έχει φως και η αντανάκλαση του προσώπου καταντά εκνευριστική. Πάνω από την οθόνη είναι κεντρικά τοποθετημένη η camera χωρίς δυνατότητα περιστροφής.

Το πληκτρολόγιο είναι μέτριο χωρίς κάποια ιδιαίτερη αίσθηση. Για μένα το κορυφαίο πληκτρολόγιο από πλευράς αίσθησης είναι ένα Olivetti 102 πλήκτρων που το είχα καμιά 15αριά χρόνια και το αποχωρίστηκα λόγω καφέ.

 

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ - ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΘΟΡΥΒΟΣ

 

Όσον αφορά στην αυτονομία με απλή χρήση (όχι παιχνίδια) κρατά κανά 2ωρο (δυστυχώς δεν μπόρεσα να το δουλέψω συνεχόμενα καθώς το βλαστάρι μου το βλέπει λουκουμάκι το ΝΒ, του φαίνεται σαν τα παιδικά computer που διαφημίζουν στην τηλεόραση και θέλει να ασχοληθεί μαζί του).

Όσον αφορά στις θερμοκρασίες δεν παρατηρείται καμία υπερθέρμανση τόσο εξωτερική τόσο εσωτερική. Βασικά το δούλεψα με απλή εργασία γραφείου και surfing και σύμφωνα με το Speedfan 4.33 οι δύο πυρήνες δεν υπερέβησαν τους 37 οC.

Aπό πλευράς θορύβου δεν υπάρχει πρόβλημα. Στις συνθήκες που το δούλεψα ήταν αθόρυβο ενώ και το DVD κατά την εγκατάσταση του NIS 2008 που έκανα δεν ανέβασε ήχο.

 

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Όσον αφορά τις επιδόσεις τις κρίνω αρκετά ικανοποιητικές σε χρήση γραφείου και internet ενώ ακόμα και τα Vista πάνε εξαιρετικά και με Aero (τα 2 GB μνήμης και τα 512 MB VGA βοηθάνε πολύ!!!!). Θέλω να το δοκιμάσω και σε video editing. με τη χρήση του Pinnacle, αλλά το αναβάλω καθώς δεν έχω αγοράσει το Pinnacle 11 που θέλω να χρησιμοποιήσω.Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρώ κατά το κλικάρισμα μιας εφαρμογής έως την εκκίνησή της αλλά σε αυτό είμαι σίγουρος ότι φταίει το υπερλειτουργικό Vista το οποίο κάθε φορά με ρωτάει κιολας αν θέλω να τρέξω το πρόγραμμα κτλ. Ο σκληρός δίσκος είναι γρήγορος, (αχανής για notebook) αν και θα προτιμούσα να είχε χωριστεί από την αρχή σε δύο partition για λόγους ευκολίας στη χρήση.

Aν προχωρήσουμε σε benchmark επιδόσεις έχουμε :

1. Στο 3Dmark 06 έχει δείκτη 3.393 mark (sm2.0 1382, sm3.0 1199, cpu 1922), χωρίς ο/c και με τις βασικές ρυθμίσεις του προγράμματος. Με βάση το παραπάνω score εκτιμώ ότι πλην των υπερβολών τύπου crysis θα τρέχει ικανοποιητικά τα παιχνίδια αν δεν υπάρχουν υπερβολικές απαιτήσεις από πλευράς χρήστη. Οι παραπάνω επιδόσεις είναι λίγο πιο κάτω από αυτές του σταθερού μου (P4 3.0 Ghz/1 GB DDR400/ATIx1950GT super 512 MB DDR3 ΑGP) το οποίο τρέχει XP Home. Πιστεύω ότι όταν εγκαταστήσω τα ΧP Home στο ΝΒ θα έχουν ίδια περίπου mark και αυτό λόγω του ότι ναι μεν το notebook έχει καλύτερο επεξεργαστή έχει πιο αδύναμη από ότι φαίνεται κάρτα γραφικών οπότε τα αποτελέσματα βγαίνουν παρόμοια.

2. Στο Windows performance εμφανίζει συνολικό δείκτη: 4.6 και επιμέρους : CPU 5.1, RAM 4.8, VGA AERO 4.6, VGA GAMING 5.2, HARD DISK 5.2

3. Στο PC Mark 05 εμφανίζει ένα mark 5108 έναντι 3715 του desktop πράγμα που οφείλεται στην ανώτερότητα της DUAL CORE CPU έναντι του Prescott που έχω στο Desktop.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τα αισθήματά μου ? Ανάμικτα.

1. Είμαι ικανοποιημένος που αγόρασα κάτι το οποίο έχει πάρα πολύ καλές επιδόσεις και μεγάλες δυνατότητες σαν Notebook και το οποίο είναι ισάξιο ή και σαφώς ανώτερο σε κάποιες εφαρμογές από το desktop που έχω τώρα σε σημείο που σκέφτομαι να ξεφορτωθώ το desktop τώρα που ακόμα πιάνει κάποια χρήματα και να την βγάλω με το notebook για ένα - δύο χρόνια σαν κύριο σύστημα και αργότερα βλέπουμε.

2. Είμαι επίσης τυχερός που μπορώ να εγκαταστήσω XP στο μηχάνημά μου χωρίς προβλήματα (έτσι μου είπαν τουλάχιστον - όταν το δοκιμάσω θα σας πώ).

3. Μετανιώνω όμως για την ποιότητα κατασκευής που επέλεξα (όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με το pixel και την ανεπαίσθητη φουσκάλα θα προτιμούσα κάτι σαφώς ποιοτικότερο).

4. Οπωσδήποτε προτού αγοράσετε ένα nb, δείτε το πρώτα και ακόμα αφού το αγοράσετε ανοίξτε το μπροστά στον πωλητή ώστε να έχετε την δυνατότητα για αλλαγές αν εντοπίσετε κάτι παράξενο προτού κοπεί η απόδειξη. Ρωτήστε επίσης απλά πράγματα όπως στα πόσα pixel θεωρείται χαλασμένη η οθόνη (τα 8 που μου είπαν από τα κεντρικά των multirama κατόπιν του πανηγυριού το θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο!!!! και ελπίζω να μείνω στο ένα κολλημένω pixel).

5. Αν κάποιος έχει κάποια απορία ή έχει να προτείνει κάποιο test που θα ήθελε να τρέξω ας το πεί

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για να σου βγαζει 4.6 score στο aero και 5.2 στα games, λογικα δεν εχεις περασει καθολου νεους drivers για την καρτα γραφικων. Αν κατεβασε απο εδω: http://www.laptopvideo2go.com/forum/, ... το score aero+game θα ανεβει καθως και τα αποτελεσματα των 3dmark. Θα δεις μεγαλη διαφορα και στα παιχνιδια

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ολα τα λαπτοπ καπου εκει παιζουν στα καμμενα πιξελ...εκτος κ αν τα lg εχουν zero pixel οπως κ στις οθονες

ποιο μαγαζι θα δεχτει να ανοιξεις καινουργιο λαπτοπ σφραγισμενο?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για τους drivers ευχαριστώ για την συμβουλή. Για όσον αφορά στο αν μπορεί να αρνηθεί κάταστηματάρχης να ανοίξει το καινούριο laptop σφραγισμένο. Όταν δούλευα σε επαρχιακό μαγαζί μου έτυχε περίπτωση που πελάτης πήρε notebook και ζήτησε να του κάνουμε το windows activation εκέι καθώς και να του δείξουμε το μηχάνημα. Εκεί που το ανοίγουμε το μηχάνημα διαπιστώνει ότι είχε καμένο pixel στην πάνω δεξια πλευρά και αρνήθηκε την παραλαβή, τελικά το notebook μας έμεινε και το ξεφορτωθήκαμε αρκετό καιρό μετά και με σχετική έκπτωση.

Γιατί εγώ την πάτησα (για την φουσκάλα μιλάω γιατί το pixel το έβγαλε μετά) ? Γιατί είχα τον μικρό μαζί ο οποίος έκλαιγε και έπρεπε να τελειώνω και είπα δεν γ....ται, θα το κοιτάξω στο σπίτι και όταν το πήγα μετά την αγορά μου είπαν ότι δεν υφίσταται λειτουργικό πρόβλημα απλά μια σταγόνα παραπάνω χρώμα είναι και δεν αλλάζεται για αυτό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

χρησιμοποιήσω.Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρώ κατά το κλικάρισμα μιας εφαρμογής έως την εκκίνησή της αλλά σε αυτό είμαι σίγουρος ότι φταίει το υπερλειτουργικό Vista το οποίο κάθε φορά με ρωτάει κιολας αν θέλω να τρέξω το πρόγραμμα κτλ.

 

Δυστηχως αυτη η ελλειψη αποκρισης οφειλτε κυριως στις 5200 rpm του σκληρου...

 

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τα αισθήματά μου ? Ανάμικτα.

1. Είμαι ικανοποιημένος που αγόρασα κάτι το οποίο έχει πάρα πολύ καλές επιδόσεις και μεγάλες δυνατότητες σαν Notebook και το οποίο είναι ισάξιο ή και σαφώς ανώτερο σε κάποιες εφαρμογές από το desktop που έχω τώρα σε σημείο που σκέφτομαι να ξεφορτωθώ το desktop τώρα που ακόμα πιάνει κάποια χρήματα και να την βγάλω με το notebook για ένα - δύο χρόνια σαν κύριο σύστημα και αργότερα βλέπουμε.

2. Είμαι επίσης τυχερός που μπορώ να εγκαταστήσω XP στο μηχάνημά μου χωρίς προβλήματα (έτσι μου είπαν τουλάχιστον - όταν το δοκιμάσω θα σας πώ).

3. Μετανιώνω όμως για την ποιότητα κατασκευής που επέλεξα (όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με το pixel και την ανεπαίσθητη φουσκάλα θα προτιμούσα κάτι σαφώς ποιοτικότερο).

4. Οπωσδήποτε προτού αγοράσετε ένα nb, δείτε το πρώτα και ακόμα αφού το αγοράσετε ανοίξτε το μπροστά στον πωλητή ώστε να έχετε την δυνατότητα για αλλαγές αν εντοπίσετε κάτι παράξενο προτού κοπεί η απόδειξη. Ρωτήστε επίσης απλά πράγματα όπως στα πόσα pixel θεωρείται χαλασμένη η οθόνη (τα 8 που μου είπαν από τα κεντρικά των multirama κατόπιν του πανηγυριού το θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο!!!! και ελπίζω να μείνω στο ένα κολλημένω pixel).

5. Αν κάποιος έχει κάποια απορία ή έχει να προτείνει κάποιο test που θα ήθελε να τρέξω ας το πεί

 

Για το dead pixel...

Για δοκιμασε κατι τετοιο

http://forums.vr-zone.com/archive/index.php/t-56873.html

http://www.aximsite.com/boards/psp/206298-newer-deadpixel-fix.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγω παντως εχω το λαπτοπ 7500 εδω και 4 μηνες και ειμε πολυ ευχαριστημενος για φοριτος δουλευει μπιμπελο ετσι και αλλιως δεν ειναι οι φορητοι για τρελες επιδωσεις...

 

 

αργυρης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...