Προς το περιεχόμενο

O Τζίμι Ουέιλς λανσάρει την πρώτη μηχανή αναζήτησης wiki


privateer

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο ιδρυτής της Wikipedia εγκαινίασε σε δοκιμαστική μορφή τη Wikia Search, μια μηχανή αναζήτησης που θα αξιοποιεί τα σχόλια των ίδιων των χρηστών. Ακόμα και ο ίδιος ο Τζίμι Ουέιλς, πάντως, παραδέχτηκε ότι προς το παρόν η μηχανή «είναι χάλια».

 

«Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ποιότητα των αποτελεσμάτων αναζήτησης είναι χαμηλή» γράφει η κεντρική σελίδα της Wikia Search, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί σε έκδοση «άλφα», ένα πρώιμο στάδιο ανάπτυξης του λογισμικού της.

 

Η Wikia βασίζεται στην τεχνολογία wiki, ένα σύνολο εργαλείων που επιτρέπουν στους ίδιους τους χρήστες να διαμορφώνουν το περιεχόμενο ενός δικτυακού τόπου. Στο ίδιο σκεπτικό βασίζεται η εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, μια πρωτοβουλία του Ουέιλς που εξελίχθηκε σε μια από τις δημοφιλέστερες πηγές πληροφόρησης στο Διαδίκτυο.

 

Η αναζήτηση στον Παγκόσμιο Ιστό «θα έπρεπε να είναι ανοιχτή, δημοκρατική και συμμετοχική. Αυτή ήταν η αρχική ιδέα» γράφει στο ιστολόγιό του ο Ουέιλς.

 

Η σημερινή Wikia, ωστόσο απέχει πολύ από την αξιοπιστία της Wikipedia. Μερικές δοκιμές δείχνουν ότι τα αποτελέσματα της μηχανής σε αυτό το στάδιο είναι άσχετα ή αφορούν ιστοσελίδες που δεν υπάρχουν πια. Ο ιδρυτής της, πάντως, υπόσχεται ότι σε μερικά χρόνια αυτό θα αλλάξει, χωρίς όμως να διευκρινίζει πώς οι χρήστες θα συμβάλλουν στη λειτουργία της.

 

Η Wikia και η Wikipedia δεν συνδέονται επισήμως και τα μόνα κοινά τους είναι ότι ιδρύθηκαν από τον Ουέιλς και βασίζονται στην προσφορά εθελοντών.

 

Η διαδικτυκή εγκυκλοπαίδεια υιοθέτησε αυστηρότερους κανόνες για τους εθελοντές της και η αξιοπιστία της είναι κατά γενική ομολογία υψηλή. Παλαιότερη σύγκριση από το περιοδικό Nature είχε δείξει ότι η Wikipedia είναι εξίσου αξιόπιστη με τη Britannica, ενώ, σύμφωνα με το Techweb, η γερμανική έκδοση κρίθηκε πρόσφατα καλύτερη από τη Brockhaus, μια παραδοσιακή γερμανική εγκυκλοπαίδεια των 15 τόμων.

 

Source.png Πηγή: news.in.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακούγεται καιρό ότι η Wikipedia έχει στόχους να φτιάξει το δικό της Search.

Το Google αυτή την στιγμή είναι μακράν καλύτερο, όσο και άν προσπαθήσει να τελειοποιηθεί δέν φαίνεται ποτέ να το φτάσει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το ζήτημα σε αυτή την περίπτωση είναι να φτιάξει κάτι διαφορετικό ώστε να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες. Φυσικά όσο ανθρωποκετρική γίνει μια τέτοια μηχανή τόσο καλύτερα..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ πιστεύω ότι κάποτε θα είναι εξίσου αξιόπιστη με τι google.

Και παράλληλα το εύχομαι γιατί τελευταία βλέπω κινήσεις που δε μ' αρέσουν από τη δεύτερη. :rolleyes:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...