Προς το περιεχόμενο

Panasonic Lumix DMC-FZ18 review (αργο φορτωμα,πολλες φωτογραφιες)


mihalakis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η DMC-FZ18 αποτελεί την είσοδο της Panasonic στην κατηγορία των ultra zoom φωτογραφικών μηχανών. Με οπτικό ζουμ 18Χ και αισθητήρα 8 megapixels φέρει παρόμοια χαρακτηριστικά με τις Olympus SP560 και Fujifilm Finepix s8000fd.

 

Η μηχανή στη συσκευασία της περιλαμβάνει αναλυτικό εγχειρίδιο οδηγιών,δακτυλίδι για την τοποθέτηση επιπλέον φακών και φίλτρων, προστατευτικο δακτύλιο φακού για την αντηλιά, usb καλώδιο, καλώδιο σύνδεσης με τηλεόραση φορτιστή, μπαταρία καπάκι φακού λουράκι και το συνοδευτικό cd με διάφορα προγράμματα.

 

Τα χαρακτηριστικά της συνοπτικά είναι τα ακόλουθα:

 

Αισθητηρας: CCD 1/ 2.5'', 8.1 megapixels

Φακός: Leica DC Vario Elmarit, 18Xoptical zoom (28-504mm) • F2.8 - F4.2

ISO: Auto, 100, 200, 400, 800, 1250, 1600. (1600-6400 σε high sensitivity mode)

Ταχύτητα κλείστρου: 60-1/200sec

Macro: 1cm

Video: 640*480 @30/10fps 320*240 @30/10fps, 848*480 30/10fps

Οθόνη: 2.5''

Οπτικός σταθεροποιητής: ΝΑΙ

Βάρος χωρίς μπαταρία: 360γρμ

18 προρυθμσιμσένες σκηνές + Intelligent AUTO, Program AE, Aperture Priority, Shutter Priority, Manual, Custom, Motion Picture.

 

Η μηχανή βγαίνει σε 2 χρώματα, ασημί και μαύρο. Βγάζοντας τη μηχανή από τη συσκευασία συνειδητοποιείς οτι είναι σχετικά ελαφριά και συμπαγής για το φακό που έχει. Αρνητική εντύπωση μου προξένησαν τα πλαστικά της τα οποία δείχνουν φτηνά. Ωστόσο είναι πολύ καλά συναρμολογημένη. Επίσης το σώμα της είναι φτιαγμένο από ένα σαγρέ ματ πλαστικό που δεν καθαρίζει και τόσο εύκολα. Στο πάνω μέρος είναι το κουμπί για το κλείστρο και on off, ο μοχλός του ζουμ,το κουμπί για το μακρο και ο δίσκος επιλογής σκηνής. Στο πίσω μέρος βρίσκονται τα κουμπιά για το φλας, το μενού, χρονοδιακόπτης κ.α. Η οθόνη είναι πολύ ευκρινής μεγάλη και φωτεινή (ρυθμίζεται κιόλας, ενώ έχει και λειτουργία οικονομίας) ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα θέασης από διάφορες γωνίες.

 

1zvagvn7ge67pz2ysswh.jpg

 

mpbdredst2ghgy2uqmoe.jpg

 

Ανάβοντας τη μηχανή εντυπωσιάζεσαι από το πόσο γρήγορα ξυπνάει. Το μενού της είναι απίστευτα εύκολο, απλό και γρήγορο και δεν προβληματίζει ούτε τον αρχάριο και σε αυτόν το τομέα υπερέχει από μενού olympus, και sony που έχω δοκιμάσει. Η μηχανή είναι πολύ βολική στο χέρι και η εργονομία της άψογη. Το σκόπευτρό της επίσης είναι πολύ ευκρινές (δεν είναι οπτικό αλλά ηλεκτρονικό) αν και το περίγραμμά του είναι πλαστικό και όχι μαλακό πλαστικό.

 

Η χρήση της μηχανής είναι απλή περιλαμβάνοντας ακόμα και μια συνοπτική περιγραφή για τις διαθέσιμες σκηνές. Η FZ-18 έχει πολύ καλή και γρήγορη απόκριση ενώ το σύστημα αυτόματης εστίασης της δουλεύει άψογα στις περισσότερες περιπτώσεις με εξαίρεση όταν χρησιμοποιούμε πολύ ζουμ σε σχετικά χαμηλό φωτισμό όπου και δυσκολεύεται ελαφρώς να εστιάσει. Το ζουμ που διαθέτει είναι εντυπωσιακό (18Χ) φέρνοντας πολύ κοντά το θέμα σας,ωστόσο να ξέρετε οτι με τέτοιου μεγέθους φακό η απόδοσή του πέφτει αισθητά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Πέρα από το ζούμ πολύ σημαντικό είναι το οτι ο φακός της είναι 28mm που σημαίνει οτι είναι αρκετά ευρυγώνιος, δλδ σας δίνει τη δυνατότητα να χωρέσετε περισσότερα στο κάδρο σας χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθείτε από το θέμα σας. Αυτό το εκτίμησα ιδιαίτερα σε έναν γάμο όπου χρησιμοποιούσα 2 μηχανές (μια με 38-380mm φακό και τη δικιά μου με 28-504mm). Για να χωρέσουν όλα τα άτομα στην πρώτη μηχανή χρειαζόταν να απομακρυνθώ 3-4 βήματα ενω η panasonic τους χωρούσε όλους άνετα. Αυτό είναι επίσης πολύ χρήσιμο οταν φωτογραφίζετε τοπία ή κτίρια. Η λετιουργία μακρο της μηχανής είναι επίσης πάρα πολύ καλή επιτρέποντας σας να πλησιάσετε μέχρι και 1εκ από το θέμα σας, τόσο που δεν μπορείτε να το φωτογραφίσετε γιατί απλά το σκεπάζετε και χάνεται το φως... Στη λειτουργία μάκρο επιτρέπεται να ζουμάρετε επίσης. Το ζουμ (δουλεύει σε 2 ταχύτητες) είναι γρήγορο από άκρο σε άκρο και αρκετά αθόρυβο. Υπάρχει μια πληθώρα προεπιλεγμένων σκηνών να επιλέξετε (ενδεικτικά: σπορ, πορτραίτο, νυχτερινή λήψη,τοπίο,κτίρια,παραλία,χιόνι,κεριά, αεροφωτογραφία, πάρτυ, φαγητό κ.α). Για τους πιο ανήσυχους υπάρχει και πλήρως χειροκίνητη λειτουργία, καθώς και program AE. Αν θέλετε να αποφύγετε την ταλαιπωρία υπάρχει και η λειτουργία iA που επιλέγει αυτόματα τη σκηνή και στην πράξη δουλεύει αρκετά καλά. Θα βρείτε ακόμα και τη λειτουργία intelligent iso που επιλέγει αυτόματα το iso.

 

Οι φωτογραφίες της μηχανής έχουν μέγεθος περίπου 3,4-3,7μβ σε πολύ καλή ποιότητα (μικρή συμπίεση) και περίπου 1,8-2,2 σε καλή (μεγαλύτερη συμπίεση), ενώ έχετε και τη δυνατότητα να τραβήξετε σε μορφή raw (μιλάμε για πάνω από 12μβ φωτογραφία όμως). Τα χρώματά που παράγει είναι αρκετά ζωντανά με καλή αντίθεση όταν φωτογραφίζετε με λιακάδα ή αρκετό φωτισμό. Παρατήρησα ότι όταν υπάρχουν πολύ έντονες διαφορές στο φως τα ανοιχτά χρώματα βγαίνουν λίγο καμένα ενώ και ο ουρανός δεν είναι και τόσο γαλανός σε πολλές περιπτώσεις (αυτό οφείλεται μάλλον στο οτι ο αισθητήρας είναι λίγο μικρός και έτσι έχει περιορισμένο δυναμικό έυρος). Τις περισσότερες φορές, θα έλεγα πάνω από το 90% πάντως η φωτογραφίες ικανοποιούν απόλυτα, με τα χρώματα, τη λεπτομέρεια, την έκθεση, την αντίθεση, την καθαρότητα και την ευκρίνειά τους. Το φλας της μηχανής είναι αρκετά δυνατό και επιτρέπει να φωτογραφίσετε ακόμα και σε κοντινή απόσταση χωρίς να υπερφωτίσει το θέμα σας. Σε εσωτερικό χώρο πχ ένα πάρτυ με λογικό φωτισμό και φλας, τα αποτελέσματα είναι άψογα, με θέματα σωστά φωτισμένα και με αρκετά θερμά χρώματα. Ωστόσο ο φακός λόγω του οτι φέρει μεγάλο ζουμ σε μικρό μέγεθος οδηγεί σε όχι και τόσο άψογες φωτογραφίες όταν ο φωτισμός χαμηλώσει (πχ σούρουπο, εσωτερικός χώρος χωρίς φλας). Το σύστημα σταθεροποίησης βοηθάει πάρα πολύ και είναι απαραίτητο σε μηχανές με τέτοιο ζουμ και ομολογώ οτι με εντυπωσίασε (το θεωρώ πολύ καλύτερο από αυτο που είχε η προηγούμενη Sony DSC-H1 που είχα. Το σύστημα αυτό μπορεί να εγγυηθεί καθαρές φωτογραφίες χωρίς κούνημα σε περιπτώσεις που το τρίποδο θα ήταν απαραίτητο. Εντυπωσιάστηκα ακόμα από τη νυχτερινή λήψη της μηχανής (με τρίποδο πάντα).

 

Η αποθήκευση στη μνήμη είναι αρκετά γρήγορη. Μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα παίζει φυσικά και ο φακός της Leica. Είναι πραγματικά πολύ καλός χωρίς να παρουσιάζει παραμορφώσεις στο κάτω άκρο του ζουμ (ρύθμιση wide zoom δλδ) ενώ απουσιάζει το purple fringing (σε συνθήκες έντονου φωτισμού δλδ να εμφανίζονται μωβ γραμμές στην εικόνα σε σημεία με έντονη αντίθεση όπως για παράδειγμα σε έναν ιστό σημαίας με φόντο τον ουρανό). Αυτό που με προβλημάτισε κάπως είναι οτι οι φωτογραφίες έχουν αρκετό θόρυβο ακόμα και με το χαμηλότερο iso που είναι 100 ειδικά όταν τις βλέπεις σε 100% μεγέθυνση στον υπολογιστή (πράγμα σπάνιο όμως οταν έχεις φωτογραφία διάστασης 3264*2448 οπότε και δεν το θεωρώ σημαντικό μειον). Στις εκτυπώσεις αυτό πάλι δεν θα φανεί εκτός και αν εκτυπώνετε αφίσες... Επίσης να ξέρετε ότι το πολυδιαφημισμένο iso6400 (που πλέον υπάρχει στην πλειοψηφία των ψηφιακών μηχανών) είναι παντελώς άχρηστο μιας και ο θόρυβος είναι τόσο μεγάλος που δεν αξίζει να τραβήξετε καν τη φωτογραφία. Το ίδιο ισχύει και για τα iso3200, 1600. H κατάσταση βελτιώνεται κάπως στα 1250, περισσότερο στα 800 που προσωπικά θεωρώ οτι είναι και το μέγιστο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πράξη.

 

Η λειτουργία βίντεο με άφησε πολύ ευχαριστημένο επίσης. Τα αρχεία που δημιουργεί είναι .mov (quick time format) με μόνα μειονέκτηματα οτι ο ήχος δεν είναι και ο καλύτερος δυνατός και οτι το οπτικο ζουμ δεν δουλέυει οταν τραβάτε βίντεο, οπότε θα πρέπει να ζουμάρετε από πριν. Ενδεικτικά ένα βίντεο 1 λεπτού στα 640*480 @ 30 καρέ θα απαιτήσει περίπου 65mb από τη μνήμη της μηχανής.

 

Μερικά δείγματα από τη μηχανή ακολουθούν. Να τονίσω ότι ενω δεν έχω αλλάξει τη διάσταση των φωτογραφιών, τις έχω συμπιέσει παραπάνω για λόγους ευκολίας στην προβολή

p691qpft0trq22c5kxc1.jpg

 

wcqrn0gl928fsh81ah5b.jpg

 

1fixijsiefmf6x5yrcix.jpg

 

wjcuuk9o09h0d56q1659.jpg

 

vvbdc9bbigj69wm5g686.jpg

 

075e9pmemhany680nwl0.jpg

 

mqaveq50n5eic161dsnr.jpg

 

2o1luz0hqouid17bufm9.jpg

 

Τέλος η μπαταρία της μηχανής (710mah) είναι αρκετά δυνατή μιας και η panasonic ισχυρίζεται οτι είναι αρκετή για 400 φωτογραφίες. Στην πράξη μου φτάνει για 270-310 φωτογραφίες με κανονική χρήση χωρίς πολύ φλας. Ο φορτιστής γεμίζει την μπαταρία σε περίπου 2 ώρες. Η μεταφορά των αρχείων από τη μηχανή στον υπολογιστή είναι πολύ απλή ωστόσο απελπιστικά αργη.

 

Όταν την παρήγγειλα (σεπτέμβριο 2007 περίμενα σχεδόν 1 ½ μήνα να την παραλάβω) υπήρχε έλλειψη κομματιών, αλλά τώρα δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα και οι τιμές είναι γύρω στα 400 ευρώ με τον εξοπλισμό που σας ανέφερα στην αρχή.

 

Συμπερασματικά μια πολύ καλή αγορά με καλό value for money, που θα ικανοποιήσει τον αρχάριο που θέλει μια μηχανή απλή στη χρήση έτοιμη να τραβήξει φωτογραφίες χωρίς πολλές πολλές ρυθμίσεις, ενώ δεν πρόκειται να αφήσει παραπονεμένο τον πιο έμπειρο που θέλει να παίξει με τις ρυθμίσεις και να απολαύσει την ευελιξία που του προσφέρει το μεγάλο εύρος ζουμ του φακού χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψει μια περιουσία για μια dslr με τους ανάλογους φακούς, κάνοντας τις μικρότερες δυνατές παραχωρήσεις.

 

Συνοπτικά:

+

συμπαγής και καλοφτιαγμένη

ποιότητα φακού, τεράστιο ζουμ,μάκρο 1εκατοστού

ταχύτατη λειτουργία

χειροκίνητες ρυθμίσεις και πολλές προεπιλεγμένες σκηνές

καλή απόδοση χρωμάτων, αντιθεσης, ευκρίνειας, καλό βίντεο

ευανάγνωστη μεγάλη οθόνη

οπτικός σταθεροποιητής

αυτονομία μπαταρίας

τιμή

 

-

φτηνά πλαστικά

περιορισμένο δυναμικό εύρος

θόρυβος στις φωτογραφίες

iso πάνω από 800 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί

αργή μεταφορά αρχείων στον υπολογιστή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 81
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

To starry sky έχει επιλογή για 15 30 ή 60 δευτερόλεπτα. Εγώ χρησιμοποίησα night scenery σε εκείνη την περίπτωση και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει για 6 δευτερόλεπτα ανοιχτό το κέίστρο. Δεν ξέρω πιο θα ήταν το αποτέλεσμα με starry sky. Ίσως πιο φωτεινό ακόμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραία μηχανή, αλλά γιατί να μη μπορείς να ζουμάρεις στο video;

Σε πολλές φωτογραφικές γίνεται αυτό για να μην κάνει παράσιτα/θόρυβο ο μηχανισμός όταν μετακινεί το φακό κατα το ζουμάρισμα. Το μοναδικό που μπορείς να κάνεις είναι να χρησιμοποιείς ψηφιακό ζουμ το οποίο όμως δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό σε σχέση με το οπτικό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

βάλε και καμια φωτογραφία τραβηγμένη στην μεγαλύτερη δυνατή ποιότητα (super fine π.χ.) και τελείως ασυμπίεστη να δούμε.

 

Η μηχανή έχει 3 ρυθμίσεις ποιότητας. Η πρώτη είναι αυμπίεστη μορφή raw (γύρω στα 13μβ ανα αρχείο), και 2 jpeg (κάτι σαν super fine και fine με 3,7 και 1.5μβ μέγεθος αντίστοιχα). Τράβηξα 3 ίδιες φωτογραφίες μέσα στο σπίτι με φλας για να κάνεις μια σύγκριση.

rzr8itqupynjlzqwitu7_thumb.jpg

 

 

Δεν ανεβάζω το raw αρχείο γιατί δεν ξέρω με τι πρόγραμμα μπορεί να ανοίξει πέρα από το silkypix της panasonic. το μετέτρεψα σε jpeg 100% και ανεβαζω και τις 3 σε rapidshare.Θα δεις οτι μεταξύ των fine & superfine δεν υπάρχει κάποια ουσιώδης διαφορά. Το raw διαφέρει αρκετά και παράγει αποτελέσματα με λίγο μεγαλύτερη ευκρίνεια και φωτεινότητα μιαw και η φωτογραφία δεν δέχεται επεξεργασία από τη φωτογραφική μέσω του venus engine όπως το ονομάζει η panasonic. Να και το link

http://rapidshare.com/files/92661961/photo_samples.rar.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Έχω μια παλιότερη panasonic με 12x zoom...

 

To 18x μαζί με τα πολλά mpixel πραγματικά θα σπέρνει... Σαν τηλεφακός!!!

 

Πράγματι είναι πολύ δυνατό το ζουμ. Παραθέτω 2 φωτογραφίες τραβηγμένες από το ίδιο σημείο, μια με wide (1X) και μια με tele (18X). η απόσταση από την πινακίδα είναι γύρω στα 60 μέτρα

 

vymn6qwos061dtom8zv0_thumb.jpg

 

h2lg27q49qh3ryd11qjc_thumb.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

mihalakis πολύ όμορφες φωτογραφίες και καλό review!

Η φωτογραφία με τον ναό είναι από το μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας στην Ευρυτανία;!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

mihalakis πολύ όμορφες φωτογραφίες και καλό review!

Η φωτογραφία με τον ναό είναι από το μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας στην Ευρυτανία;!

 

Η φωτογραφία είναι από τα μετέωρα. Το εντυπωσιακό είναι οτι στην Παναγία Προυσιώτισσα είχα πάει την πρόηγούμενη μέρα :) Με έστειλες τώρα.... Στην Προυσιώτισσα (φανταστικό μέρος) δεν επιτρεπόταν η φωτογράφιση,αν και δεν είχα σκοπό να χρησιμοποιήσω φλας

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Οι φωτός αυτές θεωρούνται καλές δηλαδή?

Γιατί είναι τινγκα στο noise.

Το photoshop έχει τρομερό raw possessing. Οπως και το lightroom της adobe και πολλά άλλα σοβαρά photo editing προγράματα.

 

Προσωπικά δεν νομίζω οτι αξίζει κανείς να ξοδέψει λεφτά σε τέτοιου είδους μηχανή. Μιλάμε για το απόλυτο μπαστάρδεμα. Η θα πάρεις compact μηχανουλα να βγάζεις φωτός με φίλους στο χαβαλέ η θα πάρεις DSLR για να παίξεις και να ασχοληθείς πιο σοβαρά με την φωτογραφία.

 

Αυτό τούτο πάλι τι είναι?

 

Κάνεις review για φωτογραφική μηχανή και αναφέρεσαι στο μέγεθος των φωτογραφιών σε MB (τελείως άχρηστη πληροφορία) και δεν αναφέρεσαι στη φωτεινότητα του φακού που είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που υπάρχει πάνω σε μια μηχανή.

 

Ουσιαστικά ο μόνος λόγος για να αγοράσει κανείς αυτή τη μηχανή είναι το ζουμ της, το οποίο πάλι είναι άχρηστο αν αναλογιστεί κανείς ότι η φωτεινότητα του φακού στα 500mm είναι = 8, και η τιμή της. Με λίγα λόγια παίρνεις φτηνά μια φωτογραφική με πολύ ζουμ.

 

Προσωπικά θα κρίνω το συγκεκριμένο review επιεικώς απαράδεκτο.

(έτσι για να ακούγονται λίγο και άλλες απόψεις.)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι φωτός αυτές θεωρούνται καλές δηλαδή?

Γιατί είναι τινγκα στο noise.

Το photoshop έχει τρομερό raw possessing. Οπως και το lightroom της adobe και πολλά άλλα σοβαρά photo editing προγράματα.

 

Προσωπικά δεν νομίζω οτι αξίζει κανείς να ξοδέψει λεφτά σε τέτοιου είδους μηχανή. Μιλάμε για το απόλυτο μπαστάρδεμα. Η θα πάρεις compact μηχανουλα να βγάζεις φωτός με φίλους στο χαβαλέ η θα πάρεις DSLR για να παίξεις και να ασχοληθείς πιο σοβαρά με την φωτογραφία.

 

Αυτό τούτο πάλι τι είναι?

 

Κάνεις review για φωτογραφική μηχανή και αναφέρεσαι στο μέγεθος των φωτογραφιών σε MB (τελείως άχρηστη πληροφορία) και δεν αναφέρεσαι στη φωτεινότητα του φακού που είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που υπάρχει πάνω σε μια μηχανή.

 

Ουσιαστικά ο μόνος λόγος για να αγοράσει κανείς αυτή τη μηχανή είναι το ζουμ της, το οποίο πάλι είναι άχρηστο αν αναλογιστεί κανείς ότι η φωτεινότητα του φακού στα 500mm είναι = 8, και η τιμή της. Με λίγα λόγια παίρνεις φτηνά μια φωτογραφική με πολύ ζουμ.

 

Προσωπικά θα κρίνω το συγκεκριμένο review επιεικώς απαράδεκτο.

(έτσι για να ακούγονται λίγο και άλλες απόψεις.)

 

+1000 απο μενα....ειχα μια konica minolta z5...super zoom 12x αλλα τιγκα στον θορυβο....πηρα την e510 μου και χαιρομαι να πειραματιζομαι.... Τωρα τα mb ως χαρακτηριστικο ποιοτητας μηχανης...ή τα mp τα αφηνω σε ολους εκεινουν που αγοραζουν φωτογραφικες μηχανες απο το Πλαισιο και το multirama....ελεος...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.


  • Δημιουργία νέου...