Προς το περιεχόμενο

Κοινόχρηστο partition Win/Linux: ext2fs, ntfs ή fat32;


alkisg

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια χαρά,

 

με στόχο να αρχίσω να δουλεύω περισσότερο σε Linux, χρειάζομαι ένα κοινό partition με τα Windows, ώστε εκεί να έχω τα προσωπικά μου αρχεία.

Π.χ. μπουτάρω σε Windows, λαμβάνω τα mail στο Thunderbird, ξεκινάω να γράφω ένα κείμενο OpenOffice. Μετά χρειάζομαι κάτι στο Linux, κάνω reboot, επιλέγω Linux και συνεχίζω να λαμβάνω τα mail στο Thunderbird και να γράφω το κείμενο στο OpenOffice.

 

Ποιο file system θεωρείτε πιο σίγουρο για καθημερινή χρήση;

Το NTFS, αν και πλέον έχει και write support στο Linux, δεν το πολυεμπιστεύομαι αφού ο driver στηρίζεται σε reverse engineering.

Το Fat32 υποθέτω ότι είναι το πιο σταθερό και στα δύο λειτουργικά, αφού το specification είναι ανοικτό. Αλλά δεν είναι journaling file system και έχει και το πρόβλημα με αρχεία > 4Gb (π.χ. για ταινίες από κάμερα).

Ο driver που δίνει ext2fs πρόσβαση στα Windows πόσο σταθερός να είναι;

Έχω δοκιμάσει όλα τα παραπάνω μερικές φορές, αλλά όχι συχνά.

 

Έχει κανείς δουλέψει κάποιο από αυτά τα file systems σε καθημερινή βάση;

(εννοείται από το "αντίθετο" λειτουργικό)

 

Ειδικά αν έχετε αρνητικές εμπειρίες πείτε μου ώστε να επιλέξω κάποια vmware-style λύση (τότε θα βλέπουν τα αρχεία μέσω εικονικού δικτύου οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το file system)...

 

Ευχαριστώ,

Άλκης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα προτιμούσα το ntfs-3g που δίνει write access σε ntfs δίσκους από Linux. Δεν είχα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα όταν το χρησιμοποιούσα. Με τον ext2fs είχα πολλά προβλήματα. Τώρα έχω ένα σε FAT32. Δεν χειρίζομαι τόσο μεγάλα αρχεία (>4 Gbytes).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ firewalker. Δεν με πειράζει και τόσο το >4Gb αρχεία, το πολύ πολύ τα κρατάω σε άλλο partition και τα χρησιμοποιώ μόνο στο ένα λειτουργικό.

 

Πόσο καιρό δουλεύεις με FAT32; Είχες κανένα πρόβλημα;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μήπως θα ήταν καλύτερα να έχεις το ένα λειτουργικό σε virtual machine μέσω κάποιας λύσης virtualization (π.χ. virtualbox, vmware, qemu) ώστε να μπορείς και να τα δουλεύεις παράλληλα και να μην ανησυχείς για τέτοια πράγματα;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν υπάρχει πιθανότητα να χαθούν δεδομένα, τότε θα πάω σε virtualization (το γράφω και παραπάνω).

Αλλά αν π.χ. το FAT32 είναι αρκετά σταθερό κάτω από Linux, τότε θα προτιμήσω native για λόγους απόδοσης: θέλω να μπουτάρουν καμιά 10ριά thin stations από ένα laptop με Edubuntu (περίπου), οπότε με 2 Gb RAM μείον 1,5 που θα τρώνε τα Vista, δε θα μένει τίποτα για το Linux και τους απομακρυσμένους υπολογιστές...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με ntfs-3g δε θα έχεις ιδιαίτερα προβλήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι έφαγαν 10+ χρόνια σε development και bug-testing πριν το χαρακτηρίσουν σχετικά πρόσφατα stable.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με το FAT32 δεν έχω κανένα πρόβλημα εδώ και 2 χρόνια. Δεν το δουλεύω όμως ταυτόχρονα με Windows. Ο μόνος λόγος που το έχω είναι για να μπορώ να βάζω τον δίσκο σε φίλους μου που δεν έχουν Linux και να ανταλλάσσω αρχεία. Επίσης τα περισσότερα usb drives είναι σε FAT32. Τώρα για την ασφάλεια των αρχείων... Ανά πάσα στιγμή το FAT μπορεί να "κλατάρει". Νομίζω όμως ότι όσο κινδυνεύει να "κλατάρει" σε Windows άλλο τόσο κινδυνεύει και σε Linux.

 

Ααααα... Και κάτι άλλο... Είχα διαβάσει ότι το FAT έχει κάποια θεματάκια με το μέγεθος του partition. Ότι δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλο. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

προσωπικά θεωρώ πολύ πιο πιθανό να σου κάνει πρόβλημα το ext2fs των win πάρα ο ntfs-3g. Τώρα ntfs με fat δεν νομίζω ότι συγκρίνονται καν.. Οπότε σου προτείνω ntfs-3g αυτό είχα όσο καιρό ήμουν σε dual-boot (πλέον είμαι αποκλειστικά linux) και δεν είχα πορβλήματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

+1 για ntfs-3g. Σχεδον 1 χρονο τωρα το χρησιμοποιω σε dual boot συστημα σχεδον σε καθημερινη βαση και κανω αρκετα συχνα αντιγραφες αρχειων χωρις το παραμικρο προβλημα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ πολύ παιδιά, θα πάω στη λύση ntfs-3g.

 

@firewalker: ναι, υπάρχει όριο γύρω στα 32Gb με κανονικό cluster size και πάει και παραπάνω αν το φορμάρεις με μεγαλύτερο cluster size (αλλά όχι από XP, δεν το επιτρέπουν κατά το φορμάρισμα). Anyway, αχρείαστο να είναι! :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η επιλογή ntfs-3g είναι η καλύτερη και αυτήν "χρησιμοποιώ". (Τα vista τα οποία πλήρωσα μαζί με το PC τα χρησιμοποιεί άλλος χρήστης για SIMS2 - χωρίς σχόλιο παρακαλώ - άρα η χρήση μου είναι εξαιρετικά ελαφριά).

 

Το κοινό partition (το οποίο είναι ουσιαστικά το C:\ των vista) το πασπατεύω απο περιέργεια 10 μήνες τώρα και ΟΥΔΕΠΟΤΕ αντιμετώπισα σοβαρό πρόβλημα .

 

Ασήμαντα προβλήματα θεωρώ:

1. Να γράφεις αρχείο από OpenSUSE 10.3-64 στο c:\ των vista και να κόβεται το ρεύμα. Σε αυτή την περίπτωση τα vista απλά έκαναν εκκαθάριση ... (...και που να'ξεραν)

 

2. Χρησιμοποίησα "για πλάκα" κοινά thunderbird folders σε VISTA και OpenSUSE (10.2 τότε) και ακόμα και με την ίδια έκδοση thunderbird είχα προβλήματα στα τοπικά inboxes ("χαμένα" συννημένα αν δεν ήταν συμπιεσμένα - και φυσικά προβλήματα με τα ελληνικά άλλων). Ίσως για αυτό να φταίνε και τα 64 Bit.

 

Καλά "κοινόχρηστα"...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...