Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ένας άνθρωπος ξεριζώνει τα μαλλιά του και γλύφει τα χερια του σαν να είναι γάτα???

ειλικρίνα απορώ με το ανθρώπινο μυαλό

και δεν είναι η πρώτη φορά, πολλές φορές απορώ με κάτι τέτοια

τις προάλλες καθώς ανέβαινα απο τα πανεπιστήμια, στην εθνικής άμύνης ακούω κάτι αχ αχ και βλέπω έναν να αυνανίζεται, "άντε ρε ζώο" τού λέω.. Πραγματικά αναρωτιέμαι τη μπλοκάρισμα τρώει ο εγκέφαλός μας...

sorry για το off topic, δεν έχω εμπειρία με το συγκεκριμένο θέμα αλλά αν αυτά που διάβασα για τη μέθοδο Σίλβα αληθεύουν καλό θα ήταν το συγκεκριμένο άτομο να δοκιμάσει κάτι τέτοιο

Δημοσ.

τις προάλλες καθώς ανέβαινα απο τα πανεπιστήμια, στην εθνικής άμύνης ακούω κάτι αχ αχ και βλέπω έναν να αυνανίζεται

Μήπως απλώς τράβαγε τις πτστρίχες του;

Δημοσ.
Ένας άνθρωπος ξεριζώνει τα μαλλιά του και γλύφει τα χερια του σαν να είναι γάτα???

ειλικρίνα απορώ με το ανθρώπινο μυαλό

και δεν είναι η πρώτη φορά, πολλές φορές απορώ με κάτι τέτοια

τις προάλλες καθώς ανέβαινα απο τα πανεπιστήμια, στην εθνικής άμύνης ακούω κάτι αχ αχ και βλέπω έναν να αυνανίζεται, "άντε ρε ζώο" τού λέω.. Πραγματικά αναρωτιέμαι τη μπλοκάρισμα τρώει ο εγκέφαλός μας...

sorry για το off topic, δεν έχω εμπειρία με το συγκεκριμένο θέμα αλλά αν αυτά που διάβασα για τη μέθοδο Σίλβα αληθεύουν καλό θα ήταν το συγκεκριμένο άτομο να δοκιμάσει κάτι τέτοιο

Ε, κοιτα, για να φτασει καποιος να ξεριζωνει τα μαλλια του, που οπωσδηποτε ποναει, πρεπει συναισθηματικα να βιωνει σημαντικο πονο, ωστε το τραβηγμα του μαλλιου να τον αποσπαει εστω για καποιες στιγμες απο το προβλημα του, ισως και να του παρεχει καποια αισθηση προσωρινης ασφαλειας/ελεγχου που ενδεχομενως πιστευει πως εχει χασει.

Γνωριζω καποια κυρια που οταν εφυγε απο το σπιτι το πρωτο της παιδι για τις σπουδες του και αργοτερα για τη δουλεια του, το βιωσε σαν απωλεια/πενθος, με αποτελεσμα να αρχισει να ξεσπαει στα μαλλια της. Δεδομενου οτι δεν πηρε καποια ψυχολογικη στηριξη απο το περιβαλλον της η καποιο γιατρο(απο οσο γνωριζω ουτε η ιδια ειχε καταλαβει οτι το ξεσπασμα αυτο εκρυβε υπερβολη/"πληγη"), η κατασταση προχωρησε, και οταν πλεον εφυγε και το δευτερο παιδι σε αλλη πολη οπου και παρεμεινε, υποτροπιασε, με αποτελεσμα η "συνηθεια" της να ειναι πλεον ορατη λογω σημαντικης απωλειας στο τριχωτο της κεφαλης. Γνωριζω απο την ιδια την ιστορια της, πηγαινουμε στο ιδιο κομμωτηριο, και το μοιραστηκε μαζι μας, εφοσον πλεον ειναι σε καλυτερη φαση. Το ουσιαστικο ειναι οτι καταλαβε η ιδια πως επρεπε να διαχειριστει καλυτερα τα συναισθηματα της, και κυριως το εκμυστηρευτηκε αρχικα στους δικους της, και μετα πηρε ψυχολογικη στηριξη.

Τωρα μη συγκρινεις με τον τυπο που την παιζει σε δημοσιο χωρο, καθε περιπτωση κρυβει τα δικα της ιδιαιτερα χαρακτηριστικα.

Το ζητημα εδω ειναι πως ενας ανθρωπος επιλεγει να ποναει σωματικα, να αυτοτραυματιζεται η ακομη και να αυτο"ακρωτηριαζεται" οταν πνιγεται απο κατι που τον απασχολει και δεν το εχει εκφρασει/λυσει.

Το να το επισημανουμε οταν το κανει, δεν ειναι απο μονο του αρκετο, δεδομενου οτι μπορει να το κοψει μπροστα μας, και μετα να του δωσει να καταλαβει. Εφοσον εχουμε επαφη με το ατομο, καλο ειναι να το βοηθησουμε να μιλησει, να μοιραστει οσα το απασχολουν. Για πιο δραστικες βοηθειες, χρειαζεται η οικογενεια και ενδεχομενως γιατρος. Δεν ειμαστε απο μονοι μας παντοτε αρκετοι, αλλα σιγουρα μπορουμε να πλησιασουμε με αγαπη και προδερμ, αντι για ειρωνιες και κοροιδιες , ετσι?

Δημοσ.
nick[;2044757'']Όσο σοβαρό το θεωρήσεις.

Ως τωρα δεν το ειχα θεωρησει καθολου σοβαρο γιατι το ιδιο πραγμα το κανω, απ'οτι μου χουν πει, απο τα πολυ παιδικα μου χρονια.. Κατι σαν συνηθεια δλδ περισσοτερο..

δεν ποναει οταν τις βγαζετε ρε παιδια?δηλ.αν δεν το διαβαζες εδω τι θα ελεγες οτι εισαι μια χαρα?

Πληροφοριακα.. Δεν ποναει :-):-)

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Παιδιά γεια σας. Τυχαία έπεσα στα posts αυτά και είδα ότι μιλάτε για το πρόβλημα που με παιδεύει μια ζωή. Στεναχωριέμαι που ακούω για νέους ανθρωπους να υποφέρουν από την κατάσταση αυτή. Είμαι 42 χρονών και όσο κι αν προσπαθώ δεν μπορώ να το ελέγξω. Εκεί που λέω το ελέγχω και δεν θα το ξανακάνω εκεί επιστρέφει δριμύτερο... Μόνο ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει (και μάλιστα καλός...) και οπωσδήποτε να μην υπάρχει επικριτική αντιμετώπιση από το περιβάλλον... Και πάλι είναι δύσκολο...

Δημοσ.

αυτη η μανια προερχετε απο προβληματα που σου εχουν προκυψει δηλ?εχεις προβλημα μελαγχολιας με παρεες,οικογενεια,οικονομικο κ αυτη ειναι η αντιμετωπιση σου?

αν κ θα ακουστει αστειο αν ξυρισεις τα μαλλια σου δεν ειναι μια λυση ?

οτιδηποτε δεν ειναι λογικο δεν ειναι κ φυσιολογικο να αντιμετωπιζεται επικριτικα?

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

παιδια τυχαια εψαξα το θεμα της τριχοτιλλομανιας επειδη επασχα κι εγω πολυ πιο μικρος (10-14 ετων)ομως πρεπει να πω σε καποιους που εκφραζουν ακραιες αποψεις οτι δεν προκειται για ψυχασθενεια αλλα για εκδηλωση αγχους, μια συντροφος μου καποτε μου ειχε πει οτι πολυ πιθανον η μανια αυτη στην παιδικη μου ηλικια να ειχε σχεση με τον χαμο της μανας μου , ο οποιος συνεβη οταν εγω ημουν 6 ετων, ισως δεν ξερω , αυτο που ξερω ειναι οτι το αντιμετωπισα μονος χωρις ιχνος φαρμακευτικης αγωγης ή συμβουλευτικης, απλα το πηρα αποφαση γιατι εμπαινα στην εφηβεια και ηθελα να νιωθω ωραιος και οχι με πρωιμη μινι καραφλιτσα.παραθετω την εξης πληροφορια ισως φανει χρησιμη σε καποιους..θυμαμαι οτι πριν το ξεπερασω προσπαθουσα να πεισω τη μικρη μου αδερφη να το κανει και αυτη και οτι θα της αρεσει(θελω να πω οτι σε μικρες ηλικιες ειναι επικινδυνο να μπει 1 παιδι στη μανια απο μιμιτισμο η απο πιεση ενος μεγαλυτερου αδερφου π.χ ,ευτυχως η αδερφη μου με εκραζε!) μια καθηγητρια μου ψυχολογος αργοτερα(γυρω στα 22) μου ειπε πως αφησα μακρια μαλλια(πολυ μακρυ ομως) απο αμυνα ! πολυ λογικο βεβαια πιτσιρικας ημουν και μεταλλο..αλλα ενδομοιχα ολα παιζουν..πλεον το εχω σαν αναμνηση στο μυαλο μου θυμαμαι την ευχαρηστηση που μου εδινε αλλα πλεον στα 25 μπορω να θυμηθω και τον πονο που μου προκαλουσε (σωματικο απο ενα σημειο και μετα γιατι ειχε ερεθιστει το δερμα μου και ψυχολογικο για την καζουρα που μου εκαναν οι φιλοι) το κανω πολυ σπανια πλεον μια - δυο φορες θυμαμαι τον τελευταιο χρονο και απο αυτες τισ μισες φτανο στην πληρη καταστροφη της τριχας , σηνυθως την τεντωνω χωρις να την τραβαω(αυτο ειναι καλο κολπο

)
  • Moderators
Δημοσ.

Φυσικά πρέπει να επέλθει συζήτηση και σίγουρα υπάρχουν συμπεριφορές που πρέπει πρώτα να αλλάξουν αλλά πως αντιμετωπίζει κανείς το άτομο που πάσχει από την συγκεκριμένη πάθηση?

Απλά το αγνοείς? Του το αναφέρεις κάθε φορά που το κάνει?

Κατ' αρχάς η τριχοτιλλομανία δεν είναι κοινό τικ, όπως το φάγωμα των νυχιών ή το στριφογύρισμα και σπάσιμο των τριχών του κεφαλιού (επειδή κάποιος τα προανέφερε). Η τριχοτιλλομανία έχει ψυχολογικά αίτια και η κυριότερη αιτία της είναι η ύπαρξη στο σπίτι θυληκού ατόμου με χαρακτήρα δυναμικότερου από τα αντίστοιχα αρσενικά άτομα. Δηλαδή, όταν μέσα στο σπίτι η μητέρα κάνει κουμάντο και ο πατέρας είναι νωχελικός, αυτό διαταρράσει τις ισορροπίες του ψυχισμού του παιδιού με αποτέλεσμα την πάθηση της τριχοτιλλομανίας. Δεν αρκεί το άτομο να δει ψυχίατρο. Χρειάζεται αλλαγή συμπεριφοράς κι από τους γονείς.

• Moderators
Δημοσ.
Κατ' αρχάς η τριχοτιλλομανία δεν είναι κοινό τικ, όπως το φάγωμα των νυχιών ή το στριφογύρισμα και σπάσιμο των τριχών του κεφαλιού (επειδή κάποιος τα προανέφερε). Η τριχοτιλλομανία έχει ψυχολογικά αίτια και η κυριότερη αιτία της είναι η ύπαρξη στο σπίτι θυληκού ατόμου με χαρακτήρα δυναμικότερου από τα αντίστοιχα αρσενικά άτομα. Δηλαδή, όταν μέσα στο σπίτι η μητέρα κάνει κουμάντο και ο πατέρας είναι νωχελικός, αυτό διαταρράσει τις ισορροπίες του ψυχισμού του παιδιού με αποτέλεσμα την πάθηση της τριχοτιλλομανίας. Δεν αρκεί το άτομο να δει ψυχίατρο. Χρειάζεται αλλαγή συμπεριφοράς κι από τους γονείς.

Συμφωνω με τα ψυχολογικα αιτια.

Οσον αφορα το δευτερο, θα ηθελες να αναφερεις καποιες πηγες? Διοτι δεν ειμαι πολυ σιγουρος για το αν διαταρασσονται οι ισορροπιες του ψυχισμου ενος παιδιου απο κατι τετοιο (εκτος αν εννοεις ακραιες περιπτωσεις αλλαγης ρολων). Αν θεωρησουμε οτι ισχυει, πως γινεται αυτο να καταληγει στην τριχοτιλλομανια αφου το αναφερεις ως κυριο αιτιο της, αρα κανονα? Το part Κυριο Αιτιο ειναι που χανω, σαφως ο ψυχισμος καποιου σε μικρη ηλικια μπορει να διαταραχθει ενδεχομενως απο το οτιδηποτε.

Δημοσ.

O stormrain τρώει παντόφλα!

:-D

Malthador χωρίς παρεξήγηση, τα αίτια που αναφέρεις τείνουν σε φαλλοκρατική προπαγάνδα...

:P

• Moderators
Δημοσ.
Αν θεωρησουμε οτι ισχυει, πως γινεται αυτο να καταληγει στην τριχοτιλλομανια αφου το αναφερεις ως κυριο αιτιο της, αρα κανονα? Το part Κυριο Αιτιο ειναι που χανω, σαφως ο ψυχισμος καποιου σε μικρη ηλικια μπορει να διαταραχθει ενδεχομενως απο το οτιδηποτε.

Κατ' αρχάς, να σημειώσω ότι μιλάω για ακραίες αλλαγές ρόλων.

Να συμπληρώσω, επίσης, ότι ίσως να το έθεσα λίγο άκομψα, χρησιμοποιώντας τη φράση "κυριότερες αιτίες". Επίσης, πηγή γραπτή δεν έχω και δεν είμαι ψυχολόγος/ψυχίατρος για να αναφέρω ακριβείς ορολογίες, αλλά ας το θέσω ως εξής:

Ξέρω δύο περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από τριχοτιλλομανία. Επίσης, γνωρίζω ότι η μία περίπτωση κατέφυγε σε ψυχίατρο, ο οποίος εντόπισε ως μία από τις βασικές αιτίες της πάθησης (του συγκεκριμένου ατόμου) την αλλαγή των ρόλων που συμβαίνει στους γονικούς χαρακτήρες. Τέλος, όσον αφορά την άλλη περίπτωση ΔΕΝ γνωρίζω αν έχει καταφύγει σε ψυχίατρο/ψυχολόγο, ξέρω όμως ότι υπάρχει αντίστοιχη αλλαγή ρόλων στους γονείς.

Αυτά.

• 6 μήνες μετά...
Δημοσ.

ειδα τυχαια οτι αναφερθηκατε στο προβλημα τησ τριχοτιλομανιας. θελω πολυ να ακουσω απο καποιον που το ξεπερασε πως το καταφερε. το κανω εδω και δεκα χρονια στην αρχη μονο εκοβα τριχες απο τα μαλλια τωρα ξεριζωνω και δεν θελω να καραφλυνω!!! ενας ψυχολογος θα βοηθούσε??? ξερω οτι ειναι ψυχολογικο και η κατασταση στο σπιτι ειναι αφορητη αλλα αυτο δεν αλλαζει... οποτε??? αν μπορειτε απαντηστε...

ευχαριστω:-)

Δημοσ.

εμμ τωρα δεν ξερω ποσο εγκυρο ειναι αυτο αλλα ο ξαδερφος μου το εκανε για κανα δυο χρονια οταν ηταν 8-9.βασικα ουτε καν σημασια δεν του ειχαν δωσει τοτε.απλα το εκοψε...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...