Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπερα σας θα ηθελα να ρωτησω αν καποιος γνωριζει αν οι βλεφαριδες παυουν να βγαινουν υστερα απο 8 χρονια που εχω αυτη την διαταραχη...

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Καταρχήν ευχαριστώ εκ των προτέρων που μπορώ να φωτογραφήσω το πρόβλημά μου και να το μοιραστώ μαζί σας. Από την πρώτη γυμνασιου θυμάμαι να τυλίγω τα μαλλιά μου στα δάχτυλα μου και να τα ξεριζώνω μετά μανίας και το αποτέλεσμα ? καράφλα σε περισσότερα από ένα μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Είμαι 33 ετών και το πρόβλημα αυτό συνεχίζει να με ακολουθεί ιδίως τις νυτερινες ώρες η όταν στρεσαριστώ. Ομολογώ πως είναι επίπονο περισσότερο ψυχολογικά να βλέπεις τα μαλλάκια σου να αραιώνουν σε μεγάλο βαθμό . Πιστεύω πως έχει παίξει σε εμένα τουλάχιστο σημαντικό ρόλο το οικογενειακό περιβάλλον καθώς είμαι μοναχοπαίδι και από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου στη σχέσει των γωνιών μου έκανα (και κάνω) τον διαιτητή . Μιλάμε για μεγάλες εντάσεις και στρες σε όλο του το μεγαλείο Είναι ελάχιστες οι φορές που θυμαμε τον εαυτό μου ευτυχισμένο Ώρες ώρες νοιώθω τέτοια απελπισία, τόση κούραση από αυτά που νοιώθω και δε θέλω να τα νοιώθω που ενώ η λογική μου μπορεί να λέει ότι μπορώ να αλλάξω την κατάσταση στην οποία ζω εγώ νοιώθω σα να είμαι εγκλωβισμένη και δεν έχω το κουράγιο να κάνω τίποτα. Δεν μιλάω σε κανένα γι΄αυτά. Δεν θέλω να τους φορτώνω τα δικά μου αλλά και ντρέπομαι. Κι απ΄την άλλη πολλές φορές λέω ίσως δεν με καταλάβουν ή δεν έχω τίποτα μωρέ άσε τώρα καλά είμαι. Και αυτά που σας γράφω τώρα θεωρώ ότι κάνω μεγάλο βήμα, ίσως επειδή δεν σας ξέρω δε με ξέρετε να το κάνει ευκολότερο. Είναι πολλά ακόμα αλλά θα μπορούσα να γράφω σελίδες...

Πολλές φορές έχω σκεφτεί τη βοήθεια αλλά πάντα το μετανοιώνω ή ντρέπομαι ή λέω θα το ξεπεράσω. Έχω δοκιμάσει το κομπολόι για να απασχολώ τα χέρια μου αλλά μάταιο. Ευτυχώς ο σύζυγος μου κατανοεί τούτη την καταναγκαστική συμπεριφορά μου και με σταματά με διακριτικό τρόπο.

Δημοσ.

Και από που το έκανες copy-paste για να έχουμε καλό ερώτημα; Φαίνεται ότι είναι copy-paste από τους κώδικες που έχει μέσα ενώ δεν λειτουργούν εδώ.

Να ξέρουμε αν μιλάμε με τρολά ή με κανονικό άνθρωπο

• Like 1
Δημοσ.

ναι εκανα απο κατι που διαβασα και ενιωθα πως θα ταν ματιαο να το ξαναγραψω γιατι ειναι σαν να κοιταχτηκα μεσα απ αυτό.

​οτι εγραψα ειναι περα για πέρα πραγματικό και ετσι ακριβώς βιώνω και αισθάνομαι

θα ήθελα να μάθω αν έχει κάποιος το ιδιο πρόβλημα και πως το αντιμετωπίζει

Δημοσ.

Σορρυ δεν έχω ιδέα ούτε εμπειρία πάνω σε αυτό το θέμα, το πιο κοντινό που μπορώ να σου πω είναι όταν θέλουν κούρεμα τα μούσια και μασουλάω το μουστάκι γιατί με ενοχλεί.

Καλό θα ήταν να πας να δεις κανά ψυχίατρο/ψυχολόγο, σαν μανιοκατάθλιψη μου ακούγεται αυτό πάντως

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Κατ' αρχάς η τριχοτιλλομανία δεν είναι κοινό τικ, όπως το φάγωμα των νυχιών ή το στριφογύρισμα και σπάσιμο των τριχών του κεφαλιού (επειδή κάποιος τα προανέφερε). Η τριχοτιλλομανία έχει ψυχολογικά αίτια και η κυριότερη αιτία της είναι η ύπαρξη στο σπίτι θυληκού ατόμου με χαρακτήρα δυναμικότερου από τα αντίστοιχα αρσενικά άτομα. Δηλαδή, όταν μέσα στο σπίτι η μητέρα κάνει κουμάντο και ο πατέρας είναι νωχελικός, αυτό διαταρράσει τις ισορροπίες του ψυχισμού του παιδιού με αποτέλεσμα την πάθηση της τριχοτιλλομανίας. Δεν αρκεί το άτομο να δει ψυχίατρο. Χρειάζεται αλλαγή συμπεριφοράς κι από τους γονείς.

Λάθος ....και η ονυχοφαγια ειναι κάτι που χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας όπως η τριχοτιλλομανια και η δερματιλλομανια και χίλια δυο αλλά ειναι καταναγκαστικες πράξεις που πολλές φορές προέρχονται απο ψυχαναγκαστικα άτομα.φυσιολογικοτατα κατα τ´αλλα αλλά που χρειάζονται βοήθεια..ο ανθρώπινος εγκέφαλος ειναι κάτι πολύ σύνθετο....και το θέμα που θίγεται ιδιαίτερα πολύπλοκο για να εξηγηθεί εδώ.παντως παιδιά οποίος έχει τέτοιου τύπου συμπεριφορές καλο ειναι να παει σε ψυχίατρο....είχα τριχοτιλλομανια 11χρονια και γνωρίζω πως λειτουργεί το όλο θέμα...αλλά για κάθε άνθρωπο τα αιτία ειναι διαφορετικά για αυτο χρειάζεται ο ειδικός.δυστυχως στην Ελλάδα ακόμα είμαστε πολύ πίσω σε ενημέρωση γιατί όλα αυτά θεωρούνται ταμπού....μακάρι τουλάχιστον αυτα τα site να βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους που υποφέρουν έτσι ώστε να κάνουν την αρχή και να ζητήσουν βοήθεια..

• 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βρήκα το forum στο θέμα καθώς το τελευταίο καιρό με ανησυχεί πολύ η συμπεριφορά του αγοριού μου. Στην αρχή θεώρησα ότι να πειράζει τα γένια του ήταν απλά μία συνήθεια ή τικ αλλά μόλις κατάλαβα ότι τα ξεριζώνει και τα μασά ή στριφογυρίζει την τρίχα στα χέρια του κατάλαβα ότι κάτι τον απασχολεί. Βασικά το κάνει μόνο στα γένια του τα τελευταία 2-3 χρόνια οπού και δεν τα ξυρίζει καθημερινά και ήδη τα κενά στα γένια είναι ορατά. Τα μαλλιά του δεν τα πειράζει αλλά ο λόγος πιστεύω είναι ότι έχει κληρονομικότητα στο θέμα της αντρικής τριχόπτωσης και τα προσέχει. Σπάνιες φορές τον έχω δει να το κάνει και στις τρίχες στο στέρνο του. Το κάνει ασυνείδητα όταν του μιλάνε ή όταν κάτι σκέφτεται και διαβάζει. Γενικώς όταν είναι συγκεντρωμένος σε κάτι. Δεν έχει καμία άλλη διαταραχή στην συμπεριφορά. Είμαι σίγουρη ότι το κάνει από άγχος ή πίεση αλλά ψάχνοντάς το, βρήκα  όπως και σε αυτή την συζήτηση τα θέματα της μελαγχολίας, μανιοκατάθλιψης, ψυχαναγκασμού και ακραίες αλλαγές ρόλων.

Επειδή είναι ο άνθρωπος μου, θα ήθελα να καταλάβω τι μπορεί να συμβαίνει. Δεν συμφωνώ σε προσωρινές λύσεις όπως να ξυρίσει τα γένια ή να πάρει κομπολόι διότι απλά κρύβουν το πρόβλημα ή το μεταφέρουν σε κοινωνικά αποδεκτή έκφανση. Στο κάτω κάτω κάποια στιγμή δεν έχεις το κομπολόι, θα εμφανιστεί πάλι, και χωρίς γένια ίσως πάρει άλλη μορφή και χειρότερης φύσης. Όταν τον ρώτησα γιατί το κάνει μου είπε αρχικά γιατί τον ενοχλούν και δεν πονά και μετρά όταν κατάλαβα ότι τα μασά μου είπε ότι δεν το έκανε επίτηδες. Όταν πλέον τα πρώτα κενά εμφανίστηκαν το συζήτησα με την αδερφή του και την μητέρα του οπού και προσπαθούμε να του το λέμε όταν το κάνει για να σταματά. Άλλες φορές είναι θετικός και λέει ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις και άλλες φορές εκνευρίζετε(κυρίως όταν του το λέω εγώ)

Τον ξέρω χρόνια αλλά μέσα στο διάστημα της ερωτικής σχέσης μας εμφανίστηκε έτσι και αναρωτιέμαι μήπως κάνω εγώ κάτι, εάν και δεν θα έλεγα ότι έχουμε καμία έντονη σχέση με καυγάδες και πάθη(βασικά το αντίθετο θα έλεγα).Βέβαια τα τελευταία 2-3 χρονιά τα πράγματα έχουν δυσκολέψει σε όλα τα επίπεδα της ζωής του(οικονομικά βάρη τον επιβαρύνουν, έντονη εργασία σχεδόν 24ωρες αρά διαρκεί κούραση, θέματα υγείας στην οικογένεια)Οι λύσεις που βρήκα είναι η συμπεριφοριστική ψυχολογία μέσω διάφορων τεχνικών, ακόμα η νευροανάδραση και φαρμακευτικές αγωγές(Το τελευταίο το βρισκω υπερβολικό).Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάει σε ειδικό μόνος του, γιατί είναι λίγο βλαχο-ελληναρας και "Η ψυχολόγοι είναι για τους τρελούς" και ούτε που του το προτείνω γιατί μετά ότι θα του λέω επι του θέματος θα είναι τρελά επιφυλακτικός. Από την εμπειρία σας πριν την θεραπεία σας πως καταλάβατε ότι πρέπει να δείτε ειδικό; Τι συνέβη ή τι σκεφτήκατε και σας οδήγησε να ψάξετε λύσεις; Ίσως εάν του το πω έστω ως πιθανότητα να αρχίζει να το σκέφτεται πιο σοβαρά.

Επεξ/σία από Eleytheria2
Δημοσ.

Επειδή έχει άτομο από το στενό οικογενειακό μου περιβάλλον αυτό που περιγράφεις, ουσιαστικά το άτομο υποφέρει από σοβαρή κατάθλιψη, και τραβάει τα μαλλιά του για να ελλατώσει κάπως το άγχος του, αλλά και όπως μου το έχουν περιγράψει, το κάνουν για να νιώσουν πόνο, να νιώσουν δηλαδή κάτι άλλο από την μαυρίλα της κατάθλιψης. Είναι κάτι που δεν κόβεται εύκολα, θέλει τρομερή θέληση και οπωσδήποτε ψυχολογική/ψυχιατρική υποστήριξη.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...