Προς το περιεχόμενο

cat5e και 1000άρι δίκτυο

zoranb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω μπερδευτεί για το εάν τελικά το cat5e είναι ικανό να μεταφέρει αρχεία se δίκτιο me 1mbit! μπορεί ή δεν μπορεί να υποστηρίξει σωστά το 1000άρι δίκτιο?

Παρακαλώ πολύ όμως όποιος απαντήσει να είναι 100 έτοιμος να μην χάνουμε την μπάλα!;)

Δημοσ.

Είναι επίσημα certified για gigabit ethernet από την TIA που σημαίνει ότι το υποστηρίζει σωστά. Εφόσον το καλώδιο είναι εντάξει και δεν πλησιάζει επικίνδυνα τα ~100 μέτρα δεν πρόκειται να σε απασχολήσει η απόδοσή του.

Όμως μην ξεχνάς ότι ούτε το καλώδιο ούτε το ethernet μεταφέρουν αρχεία, από τη στιγμή που φθάνεις να μιλάς για μεταφορά αρχείων σημαίνει ότι έχουν μπει πρωτόκολλα υψηλού επιπέδου στη μέση (π.χ. IP, TCP και FTP) τα οποία εισάγουν overhead (όγκου δεδομένων και επεξεργαστικό) εντελώς άσχετο με την τεκμηρίωση του καλλωδίου και του ethernet. Επίσης πρέπει να λάβεις υπόψη και τυχόν άλλους περιορισμούς που ίσως πηγάζουν από hardware συσκευές και buses (π.χ. σκληρός δίσκος, PCI bus).

Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντησή σου nske, και καταλαβαίνω πως σίγουρα υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί τελικά να επιρεάσουν την απόδοση αλλά εγώ ρωτάω εάν υποστηρίζει το cat5e καλώδιο 1000άρι δίκτυο! Και απότι καταλαβαίνω η απάντηση είναι πως ναι εάν όλα τα υπόλοιπα συστήματα δουλεύουν σύμφωνα με κάποιες προδιαγραφές τότε ναί θα μπορώ να παρατηρώ υψηλές ταχύτητες αντίστοιχες 1000αριού δικτύου!

Να ρωτήσω και κάτι άλλο που τώρα μου ήρθε, για ποιό λόγο να επιλέξω αντί για cat5e να βάλω cat6? Υπερτερεί σε κάτι? και τί? Εμένα που είμαι σχετικά απλός χρήστης θα με εξυπηρετήσει σε κάτι?

Είναι επίσημα certified για gigabit ethernet από την TIA που σημαίνει ότι το υποστηρίζει σωστά. Εφόσον το καλώδιο είναι εντάξει και δεν πλησιάζει επικίνδυνα τα ~100 μέτρα δεν πρόκειται να σε απασχολήσει η απόδοσή του.

Όμως μην ξεχνάς ότι ούτε το καλώδιο ούτε το ethernet μεταφέρουν αρχεία, από τη στιγμή που φθάνεις να μιλάς για μεταφορά αρχείων σημαίνει ότι έχουν μπει πρωτόκολλα υψηλού επιπέδου στη μέση (π.χ. IP, TCP και FTP) τα οποία εισάγουν overhead (όγκου δεδομένων και επεξεργαστικό) εντελώς άσχετο με την τεκμηρίωση του καλλωδίου και του ethernet. Επίσης πρέπει να λάβεις υπόψη και τυχόν άλλους περιορισμούς που ίσως πηγάζουν από hardware συσκευές και buses (π.χ. σκληρός δίσκος, PCI bus).

Δημοσ.
[...]

Να ρωτήσω και κάτι άλλο που τώρα μου ήρθε, για ποιό λόγο να επιλέξω αντί για cat5e να βάλω cat6? Υπερτερεί σε κάτι? και τί? Εμένα που είμαι σχετικά απλός χρήστης θα με εξυπηρετήσει σε κάτι?

Μέχρι να απαντήσει ο nske μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ.

Προσωπικά πάντως ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δε μπόρεσα να πιάσω πάνω από 200Mbps (~23MB/s με Μ.Ο. ~18MB/s) με cat5e μεταξύ δύο υπολογιστών. Ίσως περιορισμός από τους δίσκους...

Δημοσ.

Ναι λογω read/write του δισκου. Με ραπτορες και SCSI παει τερμα....

Εννοειται οτι το cat6 ειναι καλυτερο, κυριως στις μεγαλες αποστασεις....αλλα κοστιζει και δεν θα εχεις αξιοποιησει το 100%.

Δημοσ.
Ναι λογω read/write του δισκου. Με ραπτορες και SCSI παει τερμα....[...]

Μάλλον αυτό θα είναι. Αν και το ένα από τα 2 pc είχε raid-0 και το άλλο καινούργιο δίσκο. Και στους 2 είχε γίνει defrag, σε read/write δίνανε σταθερά πάνω από 50MB/s σε σχετικά benchmarks και δεν έτρεχε καμία άλλη εφαρμογή κατά την μεταφορά αρχείων που να απασχολεί τον δίσκο.

Τέλοσπαντων. Πήρα router (100Mbps) και τουλάχιστον τώρα ξέρω γιατί αργεί η μεταφορά :P

Δημοσ.

Το cat6 πληροί πολύ πιο αυστηρές προδιαγραφές, διάφορα φυσικά φαινόμενα που επηρεάζουν αρνητικά τη μετάδοση του σήματος και θα προκαλούσαν σφάλματα στο πρωτόκολλο τα οποία θα οδηγούσαν σε αναμεταδόσεις frames και τελικά θα μεταφράζονταν σε μειωμένες επιδόσεις, συμβαίνουν σε μικρότερο βαθμό -κάποιος ηλεκτρολόγος ή φυσικός θα μπορούσε να μας το αναλύσει-. Όμως ούτως ή άλλως το cat5e έχει αρκετά καλή ποιότητα για να μην προκαλεί υπό φυσιολογικές συνθήκες σημαντικό αριθμό σφαλμάτων στο gigabit ethernet (αυτός ήταν εξ' αρχής ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε), πρακτικά είναι μάλλον απίθανο να παρατηρήσεις διαφορά αν δε χρησιμοποιείς μια ποδοπατημένη κουλούρα 100μ μπλεγμένη με καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

Παράθεση από τις μετρήσεις ενός σχετικού πειράματος όπου το cat5e έχει μια μέση διαφορά ~0.8% στις επιδόσεις από το cat6 -η οποία μπορεί να αποτελεί και τυχαία απόκλιση γιατί το βγάζει μπροστά!- :

fact-anal.png

Πάντως το cat6 είναι πολύ καλύτερο ποιοτικά, ακόμη και αν δεν έχει νόημα να το προτιμήσεις για το gigabit ethernet η καλύτερη ποιότητά του αφήνει περιθώριο για να εξυπηρετήσει πιο απαιτητικά πρωτόκολλα που μπορούν να μεταφέρουν σημαντικά περισσότερα δεδομένα (π.χ. 10gbit ethernet), οπότε αν τυχαίνει να περνάς καλώδια από τοίχους ή τίποτα τέτοιο που δε μπορεί να γίνει εύκολα ξανά προτίμησέ το οπωσδήποτε.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...