rimbo1 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2008 Αυτό θα έλεγα κι εγώ.Να προσέχουμε τι λέμε γιατί μόνοι μας βγάζουμε τα ματάκια μας.Εκτός αν ξέρεις κάτι περισότερο από μένα που είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχεις μετρήσει με παλμογράφο τις αιχμές εξόδου συνεχούς σε τροφοδοτικά 4-5 laptop και έχεις βρει οτι δεν επηρεάζουν την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.Γιατί οι δικές μου μετρήσεις στο εργαστήριο κάτι άλλο μαρτυρούν... Νομίζω οτι αυτο που ειπε ο nadware1 ειναι οτι δεν ειναι απαραίτητο κάθε πρίζα σουκο να δίνει τριφασικο ρευμα. Παράδειγμα στο σπίτι μου έχω αρκετές πρίζες σουκο ωστόσο το ρευμα που παίρνω απο τη ΔΕΗ είναι μονοφασικό.
tarantules Δημοσ. 8 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2008 Νομίζω οτι αυτο που ειπε ο nadware1 ειναι οτι δεν ειναι απαραίτητο κάθε πρίζα σουκο να δίνει τριφασικο ρευμα. Παράδειγμα στο σπίτι μου έχω αρκετές πρίζες σουκο ωστόσο το ρευμα που παίρνω απο τη ΔΕΗ είναι μονοφασικό Δεν τίθεται θέμα μονοφασικού ή τριφασικού.Είτε το ένα είτε το άλλο από τη στιγμή που παρεμβάλεται διάταξη ανόρθωσης και εξομάλυνσης , υπόκεινται σε αιχμές φορτίου.Απλά ανέφερα το τριφασικό επειδή εδώ και κάποια χρόνια η ΔΕΗ τείνει να καταργήσει τις μονοφασικές παροχές (λόγω αυξημένων καταναλωτικών αναγκών) και έχει στραφεί στις 3-φασικές.Αν τυχόν παρατηρήσεις στο διακόπτη του σπιτιού σου όταν τον πατάς να ανάψει (εάν έχει κενό δεξιά και αριστερά του διακόπτη),κάνει μια μικρή παρατηρήσιμη αναλαμπή.Αυτή η αναλαμπή είναι το τόξο που δημιουργείται μεταξύ των επαφών του διακόπτη.Γι αυτό άλλωστε και οι διακόπτες έχουν κάποιο ορισμένο χρόνο ζωής.Όταν εμείς ανοιγοκλείνουμε τον διακόπτη,με τα χρόνια οι επαφές του μέσα ,λόγω του τόξου, καρβουνιάζουν σιγά σιγά.Κάτι αντοίστοιχο συμβαίνει και στις επαφές της μπαταρίας των laptop. Εγώ στο δικό μου laptop στο σπίτι έχω συνδέσει σε πολύμπριζο με διακόπτη το μετασχηματιστή κα όταν είναι να το κλείσω , κλείνω το διακόπτη του πολύπριζου και μετά τραβάω το καλώδιο που πάει στην μπαταρία του laptop.Αν το έχεις μόνιμα στην πρίζα και τραβάς κάθε τρεις και λίγο το βύσμα που δίνει DC ρεύμα στην μπαταρία , έ όπως και να το κάνουμε την ζορίζεις τη μπαταρία και φυσικά θα σου βγεί off σε πολύ ποιο σύντομο χρονικό διάστημα απότι αν το έκανες με το σωστό τρόπο. Εγώ πρότεινα ποιος είναι ο ενδεδειγμένος σωστός τρόπος για να έχουμε την μπαταρία μας σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.Τώρα το τί χρήση τη κάνει ο καθένας μας είναι δική του υπόθεση. Τώρα το ποιος πρέπει να μασάει και το ποιός πρέπει να μιλάει βρείτε το εσείς
disqualified Δημοσ. 8 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2008 σωστη η παρατηρηση του tarantules για διακοπη παροχης πριν το μετασχηματιστη, σαφως και θα υπαρχει ομαλοτερη διακοπη τασης στην τροφοδοσια του laptop. Να σου πω την αληθεια και εγω μπερδευτικα στο πρωτο σου μηνυμα γιατι αντι για βγαζεις διαβασα βαζεις το καλωδιο και εφαγα κολλημα μεχρι να καταλαβω τι θες να πεις, μεχρι που σημερα εκανες νεο post και ξαναδιαβαζοντας καταλαβα τι ελεγες και συμφωνω να προσεχουμε τις αντιδρασεις μας στις απαντησεις post γιατι μπορει μια παραβλεψη της στιγμης να μας κανει να καταλαβουμε αλλο πραγμα και στο τελος να εκτεθουμε οι ιδιοι και εγω κανω το ιδιο πραγμα με το πολυμπριζο αν και μερικες φορες ασυναισθητα τραβαω και γω το καλωδια απο πισω αν θελω να τον παρω στα χερια. Επισης δεν ειναι καλο να αφηνουμε το μετασχηματιστη στην πριζα αν δεν εχουμε συνδεδεμενη συσκευη ή ειναι κλειστη πανω του καθως υπαρχει και τοτε λειτουργια εν κενω και θα το καταλαβετε ειδικα σε πιο παλιους καθως ειναι μονιμα ζεστοι
rimbo1 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2008 Δεν τίθεται θέμα μονοφασικού ή τριφασικού.Είτε το ένα είτε το άλλο από τη στιγμή που παρεμβάλεται διάταξη ανόρθωσης και εξομάλυνσης , υπόκεινται σε αιχμές φορτίου.Απλά ανέφερα το τριφασικό επειδή εδώ και κάποια χρόνια η ΔΕΗ τείνει να καταργήσει τις μονοφασικές παροχές (λόγω αυξημένων καταναλωτικών αναγκών) και έχει στραφεί στις 3-φασικές.Αν τυχόν παρατηρήσεις στο διακόπτη του σπιτιού σου όταν τον πατάς να ανάψει (εάν έχει κενό δεξιά και αριστερά του διακόπτη),κάνει μια μικρή παρατηρήσιμη αναλαμπή.Αυτή η αναλαμπή είναι το τόξο που δημιουργείται μεταξύ των επαφών του διακόπτη.Γι αυτό άλλωστε και οι διακόπτες έχουν κάποιο ορισμένο χρόνο ζωής.Όταν εμείς ανοιγοκλείνουμε τον διακόπτη,με τα χρόνια οι επαφές του μέσα ,λόγω του τόξου, καρβουνιάζουν σιγά σιγά.Κάτι αντοίστοιχο συμβαίνει και στις επαφές της μπαταρίας των laptop.Εγώ στο δικό μου laptop στο σπίτι έχω συνδέσει σε πολύμπριζο με διακόπτη το μετασχηματιστή κα όταν είναι να το κλείσω , κλείνω το διακόπτη του πολύπριζου και μετά τραβάω το καλώδιο που πάει στην μπαταρία του laptop.Αν το έχεις μόνιμα στην πρίζα και τραβάς κάθε τρεις και λίγο το βύσμα που δίνει DC ρεύμα στην μπαταρία , έ όπως και να το κάνουμε την ζορίζεις τη μπαταρία και φυσικά θα σου βγεί off σε πολύ ποιο σύντομο χρονικό διάστημα απότι αν το έκανες με το σωστό τρόπο. Εγώ πρότεινα ποιος είναι ο ενδεδειγμένος σωστός τρόπος για να έχουμε την μπαταρία μας σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.Τώρα το τί χρήση τη κάνει ο καθένας μας είναι δική του υπόθεση. Τώρα το ποιος πρέπει να μασάει και το ποιός πρέπει να μιλάει βρείτε το εσείς Εμένα η διαφωνία μου δεν ήταν ως προς αυτά που εξηγείς και στο τελευταίο σου ποστ. Για αυτο έχεις σίγουρα δίκιο και το λένε και οριμενα εγχειρίδια χρήσης ακόμη και σε κινητά (πόσο μάλλον για το λαπτοπ). Η διαφωνία μου ειναι ως προς το γεγονός οτι κάθε πρίζα σούκο δεν δίνει τριφασικό ρευμα και για αυτό είμαι βεβαίος.
tarantules Δημοσ. 8 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2008 Η διαφωνία μου ειναι ως προς το γεγονός οτι κάθε πρίζα σούκο δεν δίνει τριφασικό ρευμα και για αυτό είμαι βεβαίος Μα φυσικά και ΟΛΕΣ οι συσκευές του σπιτιού που τροφοδοτείται από τριφασικό ρεύμα παίρνουν ρεύμα από ΜΙΑ μόνο φάση + τον ουδέτερο.(Εκτός εάν έχουμε στο σπίτι κάποιο μοτέρ τριφασικό που τροφοδοτείτε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ από τις 3 φάσεις). Απλά εάν έχουμε τριφασικό στο σπίτι , γίνεται πολύ ποιο ομαλά η κατανομή του φορτίου.Δηλαδή ο ηλεκτρολόγος στο σπίτι σας δεν πάει πχ να συνδέσεις ΟΛΕΣ τις πρίζες φωτισμού,κατανάλωσης,κλπ σε ΜΙΑ μόνο φάση αλλά ανάλογα με τα Watt που συνήθως καταναλώνει κάποιο σπίτι , τα κατανέμουμε ισόποσα (όσο μπορούμε) στις 3 φάσεις.Πχ ο θερμοσύφωνας που τραβάει το περισσότερο ρεύμα έχει δική του ξεχωριστή φάση και δεν βάζει ο ηλεκτρολόγος σε αυτή τη φάση τις καταναλώσεις πχ των πριζών ή των φωτιστικών.Αν γινόταν αυτό φανταστείτε να ανάβαμε θερμοσύφωνα και φώτα και διάφορες ηλεκτρικές συσκευές ταυτόχρονα.Θα περνούσε τόσο μεγάλο φορτίο από τα καλώδια που δεν θα άντεχαν και θα έλιωναν.Άσε που θα καιγόταν η ασφάλεια ή στην καλύτερη θα έπεφτε η ασφάλεια της κάθε φάσης που ζορίζεται.Επίσης εάν ο ηλεκτρολογος σας δεν έχει κάνει σωστή κατανομή φορτίου και έχει παραφορτώσει πχ μια φάση σε σχέση με τις άλλες 2 , τότε πληρώνετε και πολύ περισσότερα στη ΔΕΗ από κάποιον άλλο με τις τις ίδιες καταναλωτικές συσκευές αλλά με καλύτερη κατανομή φορτίου.Αυτό συμβαίνει γιατί παρεμβάλεται και ένας άλλος παράγοντας στη συνάρτηση κατανάλωσης που λέγεται cosφ.Για να μην ειπεισέλθω στο τι είναι αυτός ο παράγοντας και μπερδευτείτε ακόμα ποιο πολύ , απλά να σας πώ οτι αν έχει κάνει καλή κατανομή ο ηλεκτρολόγος στα φορτία κάθε φάσης τότε το cosφ τείνει στο 1 που είναι και το επιθυμητό από πλευράς κατανάλωσης.Αν δεν έχει κάνει κατανομή σωστή τότε το cosφ μπορεί να πέσει πολύ κάτω από το 1 και να δίνουμε ποιό πολλά στη ΔΕΗ απότι κανονικά θα έπρεπε.Ελπίζω να μην τα χειρoτέρεψα τα πράγματα
nadware1 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2008 Εγώ σχολίασα αποκλειστικά το "τριφασικού ρεύματος (πρίζα σούκο)" κ γι΄αυτό το έγραψα bold. Επιμένω δηλαδή ότι οι περισσότερες οικιακές παροχές (κοινώς τα σπίτια μας) είναι μονοφασικές κ το ότι κάποιος σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός δε σημαίνει ότι γνωρίζει να εκφράζεται σωστά. Καμιά φορά γίνονται κ λάθη. Όσον αφορά το σχόλιό μου, όντως ήταν υπερβολικό κ το αποσύρω...
JNik Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Tarantule σέβομαι απόλυτα τις γνώσεις σου, το ξεκαθαρίζω από την αρχή για να μην παρεξηγηθώ(κ γω επιστήμονας είμαι - η προσπαθώ να γίνω whatever) αλλά ως γιος 40 χρόνια ηλεκτρολόγου έχω να σου πω ότι σπάνια οικιακό ρεύμα είναι 3φασικό (αν δεν κάνω λάθος κιόλας, παλιότερα αν κάποιος ήθελε το χρεωνόταν και αρκετά ακριβά). Δεν ξέρω αν και τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και αν μπαίνει στα καινούρια σπίτια 3φασικό, αλλά επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν μένει σε νεόκτιστα μην λέμε ότι η σούκο δίνει 3φασικό... Νομίζω αυτό ήθελαν να πουν και οι προηγούμενοι. Κατατ'άλλα χαίρομαι να υπάρχουν άνθρωποι και τεχνικοί με γνώσεις και πόσο μάλλον όταν αυτές συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και λογαριασμών! No offense really
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.