JNik Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Σκέφτομαι μετά το καλοκαίρι να αγοράσω έναν φορητό. Η απορία μου είναι, είμαι υποχρεωμένος να πληρώσω λειτουργικό της MS επάνω? Προσωπικά χρησιμοποιώ Linux πια και δεν έχω κανέναν λόγο να πληρώσω OEM λειτουργικό. Γίνεται αυτό; Είναι θέμα καταστήματος ή κατασκευαστή; Ευχαριστώ Επίσης, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες του τύπου "τι μου προτείνετε" αφού η αγορά δεν θα γίνει άμεσα, αλλά θα μπορούσε κάποιος να με πληροφορήσει τι να περιμένουμε από τεχνολογίες και καινούριες πλατφόρμες; (δυστυχώς δεν προλαβαίνω να ενημερώνομαι τακτικά πια... )
P270 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 για τα επωνημα δεν γινεται δεν ξερω τι γινεται με τα turbo x και αυτα που φτιαχνει το e-shop & multirama
michalis2610 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Για τα brand latpop είναι θέμα κατασκευαστή και δεν γίνεται να αφαιρεθεί στα συστήματα που έρχονται με λειτουργικό όπως καταλαβαίνεις εφόσων έχει προπληρωθεί από τους πωλητές χωρίς να μπορούν να το μεταπωλήσιυν ξεχωριστά από το φορητό. Δεν ξέρω ακόμα και σε εταιρείες όπως η Dell που έκανες customization το σύστημα, αν σου έδινε τη δυνατότητα να αγοράσεις το φορητό χωρίς λειτουργικό. Όμως ορισμένες εταιρείες λανσάρουν (sic) στην αγορά και φορητούς χωρίς λειτουργικό που όμως δεν τυγχάνουν της προτίμησης των καταστημάτων και έτσι δεν τα βρήσκουμε στο Ελλαδιστάν. Υπάρχουν όμως στο εξωτερικό και μπορείς να παραγγείλεις από την Ευρώπη αν σε ενδιαφέρει. Από την Γερμανική αγορά υπάρχει πχ. το notebooksbilliger.de . Όπως θα διαπιστώσεις όμως πρόκειτε για πιο αδύναμα συστήματα και οι επιλογές είναι περιορισμένες (αν βέβαια δεις τις προσφορές των συστημάτων με OS εν συγκρίσει με εδώ ίσως και να αλλάξεις γνώμη). Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή των barebone τύπου Turbo-X από Clevo, Compal κτλ. Σε αυτά τα συστήματα αγοράζεις κανονικά το φορητό χωρίς να σε υποχρεώνει κανένας κερατάς να πληρώσεις νταβατζιλίκι για το λειτουργικό. Τέλος για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου νομίζω ότι είναι καλύτερα να επανέλθεις πιο συγκεκριμένα όταν πλησιάζει η ώρα της αγοράς.
JNik Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Μέλος Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση... Άρα άσχημα τα νέα από Ελλάδα. Ή παίρνω πιο χαμηλής ποιότητας μηχάνημα δλδ(βλ. Τurbo X) διορθώστε με κιόλας αν κάνω λάθος, ή αναγκάστικα πληρώνω νταβατζιλίκι στη MS για brandname. Μάλιστα.. Για το εξωτερικό θα το σκεφτώ όταν πλησιάσει η ώρα της αγοράς πάντως(νομίζω ότι από άποψη τιμής συμφέρει ακόμα περισσότερο η Αμερική ε..) Thx again
michalis2610 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Κάπως έτσι δυστυχώς. Πάντως δεν είναι όλα τα barebone άσχημα, αναλόγως τι θέλεις. Ορισμένα (πχ το 12'' από Multirama) είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Από εξωτερικό πάντως πρέπει να διακρίνεις δύο κατηγορίες. Αγορά εντός και εκτός ΕΕ. Για αγορά εκτός ΕΕ, όπως από τις ΗΠΑ υπάρχει το πρόβλημα με το τελωνείο που χρεώνουν ότι τους κατέβει στο κεφάλι, εκτός και αν το φέρεις ο ίδιος ή κάποιος γνωστός στο χέρι οπότε σίγουρα αξίζει.
iNorganic Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Για τα windows μπορεις να ζητησεις αρνηση λογιισμικου κ να σου αφαιρεσουν/επιστρεψουν τα χρηματα. Τωρα δεν ξερω αμα πρεπει να απευθυνθεις στο ιδιο το καταστημα απο οπου θα το αγορασεις ή στην microsoft
TechnoState Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Επισης, σε συμφερει τρομερα μια αγορα απο USA λογω της πολυ καλης για εμας (Ευρωπη) ισοτιμιας ευρω/δολλαριου (φυσικα κ υπαρχουν τρελες ευκαιριες στην τεχνολογια τωρα πια) αλλα εκτος απο τους τελωνιακους δασμους υπαρχει κ το περιεργο θεμα εγγυησης (εκτος Ε.Ε. ο καθε κατασκευαστης εχει διαφορετικη πολιτικη) Σχετικα με την DELL που διαβασα παραπανω, νομιζω οτι σου παρεχει την δυνατοτητα για αγορα χωρις OS γιατι απο οσα γνωριζω υποστηριζει ανοικτα το Linux (Novell, RedHat, Ubuntu διανομες) βλεπε, web: Dell/USA/Large Business
21century Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Καλύτερα να το ζητήσεις με XP το οποιο τουλάχιστον θα έχεις υποστήριξη για τα επόμενα χρόνια..
JNik Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Μέλος Δημοσ. 10 Ιουνίου 2008 Καλύτερα να το ζητήσεις με XP το οποιο τουλάχιστον θα έχεις υποστήριξη για τα επόμενα χρόνια.. To ζήτημα είναι να μην πληρώσω κερατιάτικα για λειτουργικό, από τη στιγμή που προσωπικά για μένα η καλύτερη επιλογή (Ubuntu) διατίθεται δωρεάν, και όχι η επιλογή ανάμεσα σε Vista ή Xp. Άσε που ακόμα και Windows να ήθελα η σχολη μου περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα MSDNAA της Microsoft, οπότε και παίρνω δωρεάν λειτουργικό και απο 'κει(όπως έχω στο desktop π.χ.). Το θέμα είναι γιατί να τα πληρώσω τσάμπα αυτά τα λεφτά και να μην τα γλιτώσω ή να τα δώσω για ένα καλύτερο μηχάνημα... Αν δεν φοβόμουνα το θέμα της εγγύησης θα το 'περνα δαγκωτό από ΗΠΑ αφού σύντομα θα πάει και συγγενής μου οπότε θα το 'φερνε στο χέρι και δεν θα είχα πρόβλημα με το τελωνείο...
nokiamaniac Δημοσ. 11 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2008 τα λαπτοπ του you.gr και του e-shop gr εχουν κανονικο λειτουργικο δηλαδη αν κανεις φορματ μπορεις να το εγκαταστησεις ξανα?
Γιάννης Platano Δημοσ. 11 Ιουνίου 2008 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2008 Παλαιοτερα το Πλαισιο τα tyrbo x τα εδινε και χωρις OS. Τωρα μας αναγκαζει να πληρωσουμε λειτουργικο. Γενικα το νταβατζιλικι παει συνεφο απο ολους τους κατασκευαστες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.