Προς το περιεχόμενο

Υπερβολική θερμοκρασία CPU : HELP

prometheas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά καλημέρα

Θα ήθελα να ζητήσω την βοηθειά σας σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω

Εχω ενα συστηματάκι με

ASUS M3A

AMD 5200 X2

2Gb RAM

2 HDD

Τροφοδοτικο 560Watt CHIEFTEC

ATI 2600 (αρχικά)

To κουτι ειναι το Chieftec BX-01 Τοwer..

Το συστημα το εχω εδώ και 4 μήνες και μεχρι πριν 3 εβδομαδες ολα ηταν μια χαρά. Καλή απόδοση παντου, χαμηλός θόρυβος (εχω 2 ανεμιστήρες κουτιου) και πολύ καλές θερμοκρασίες ακομα και μετά από πολύωρη χρήση (CPU ~ 45-50 βαθμους , κουτι ~ 30 βαθ)

Πριν 3 βδομαδες περιπου αλλαξα την καρτα γραφικών ΑΤΙ 2600 με μια 3870 για να μπορώ να παιζω και κανενα παιχνιδάκι. Ουσιαστικά μιας και εχω PS3 & XBOX 360 το μόνο παιχνιδι που με ενδιαφέρει στο PC ειναι το Flight Simulator X

Mε την αλλαγή της κάρτας αρχισαν τα προβλήματα, Πρώτα από ολα αυξήθηκε ο ο θορυβος (αναμενόμενο) αλλα δεν με πειράζει ιδιαίτερα.. Το σημαντικο προβλημα που αντιμετωπίζω τις τελευταίες 2 ουσιαστικά εβδομάδες ειναι οτι οταν παω να παιξω FSX παρότι το παιχνίδι παιζει ΟΚ με την 3870 σε full ανάλυση, μετά από 20-25 λεπτά, το PC κάνει restart και οταν ξαναξεκινάει παιρνω ενδειξη CPU overtemperature από το BIOS.

Mπαινοντας δε στο BIOS βλεπω θερμοκρασίες επεξεργαστή 112 βαθμους και θερμοκρασία motherboard 45 βαθμους..

Το εχω ήδη δει 2 φορες και οπως καταλαβαινετε δεν θελω να ξαναδομάσω με το φοβο να κάψω την CPU

Tι μπορεί να φταιει ρε παιδια ? αν ηταν η ψύχτρα (που αρχικά υποψιάστηκα) δεν θα ειχα προβλημα και με κανονική χρήση γραφειου.. Σε κανονικές δουλειές ακόμα και ελαφρώς απαιτητικές (π.χ Rendering) δεν εχω τέτοια θεματα, ανεβαινει μεν λιγο η θερμοκρασία αλλά σε λογικά πλαισια για την εποχή (65-68 βαθμ)

Κατι αλλο που μπορει να ειναι τελειως ασχετο αλλά μου εκανε εντυπωση ειναι οτι μετά την εγκατάσταση της καρτας γραφικών (εχω βάλει την εξτρα τροφοδοσια της προφανως) η ταση στην γραμμη 12V ειναι σταθερά στα 11.84V (τα άλλα rails φαινονται ΟΚ)

Τι μπορει να φταίει βρε παιδιά ? τι αλλο να κανω ? Θα βοηθουσε αλλαγή της stock ψύκτρας του επεξεργαστή ?

Δημοσ.

Δοκιμασε να τρεξεις ενα orthos σε priority 10 εχοντας ανοιχτο παραλληλα και το coretemp και παρατηρησε τις θερμοκρασιες στην cpu.Με την λογικη οτι το orthos "πινει" την cpu αν οντως υπαρχει προβλημα εκει θα το καταλαβεις πολυ γρηγορα.

Δημοσ.
Δοκιμασε να τρεξεις ενα orthos σε priority 10 εχοντας ανοιχτο παραλληλα και το coretemp και παρατηρησε τις θερμοκρασιες στην cpu.Με την λογικη οτι το orthos "πινει" την cpu αν οντως υπαρχει προβλημα εκει θα το καταλαβεις πολυ γρηγορα.

Eπειδή ειμαι λιγο ασχετός θα μου πείς τι ειναι αυτό ? Καποιο προγραμμα ?

Δημοσ.

Δες αν πατάει καλά η ψύκτρα ή κουνιέται καθόλου...

Πάντως με 112C στο bios δε θα έπρεπε να bootάρει καν το pc, οπότε μάλλν κάτι άλλο παίζει...

Πριν την αλλαγή της κάρτας θυμάσαι θερμοκρασίες στο bios;

Δημοσ.
Δες αν πατάει καλά η ψύκτρα ή κουνιέται καθόλου...

Πάντως με 112C στο bios δε θα έπρεπε να bootάρει καν το pc, οπότε μάλλν κάτι άλλο παίζει...

Πριν την αλλαγή της κάρτας θυμάσαι θερμοκρασίες στο bios;

Πριν την αλλαγή της κάρτας δεν ειχα κανένα απολύτως πρόβλημα..(θερμοκρασιες γύρω στους 45-50 βαθμους με αρκετή χρήση) Γιαυτό και σπάω το κεφάλι μου τι διολο φταίει..

Η ψύκτρα δεν κουνιεται καθολου και φαινεται να πατάει καλά.. Ειναι η stock της AMD απλά οταν την εγκατέστησα (καινούργια) δεν εβαλα παστα στην CPU γιατι απο οτι ειδα ειχε η ψύχτρα και οι οδηγίες έλεγαν να μην βάλω τιποτα. Ελπιζω οτι έτσι ειναι το σωστο ή οχι ?

Δημοσ.

Orthos prime λεγεται το προγραμματακι που στρεσαρει την cpu και coretemp το αλλο για τις θερμοκρασιες.Και τα 2 ειναι freeware και πολυ αξιοπιστα.Googlare λιγο και θα τα βρεις.Απλα μ αυτον τον τροπο θα μπορεσουμε να απομονωσουμε την λειτουργια της cpu απο αυτην της καρτας γραφικων και να βγαλουμε καποια συμπερασματα.Αν πχ δε μπορει να ολοκληρωσει το orthos σημαινει οτι υπαρχει προβλημα στο συστημα ανεξαρτητα απ το αν δουλευει full load η καρτα η οχι.

Δημοσ.

Έχεις κάποιον εξτρα ανεμιστήρα στο κουτί σου;Παρόμοια προβλήματα αντιμετώπιζα εγώ με τον 4400, μεχρι που πρόσθεσα έναν 12αρι ανεμιστήρα στο πλάι και έναν 8αρι στο πίσω μέρος του κουτιού να τραβάει αέρα προς τα εξω. Θυμάμαι στα παιχνίδια να έχω80-85βαθμούς επεξεργαστή και 75-80 μητρικής,όλα αυτα επειδη η καρτα γραφικών ψηνόταν και έβγαζε όλη τη ζέστη στην περιοχή τσιπσετ,επεξεργαστή. Επειδή δεν υπήρχε καθόλου ροή αέρα,όλη η θερμοκρασια συσσωρευοταν ανεβαζοντας θερμοκρασίες σε όλα τα υποσυστήματα. Με ττις προσθήκες που έκανα, κέρδισα 15-20 βαθμούς!Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κούνησες την ψύκτρα του επεξεργαστή προσπαθόντας να τοποθετήσεις την κάρτα γραφικών και έτσι να μην πατάει καλά. Δοκίμασε να τρέξεις το orthos, ή το prime95 και μελέτα τις θερμοκρασίες σου

Δημοσ.
Έχεις κάποιον εξτρα ανεμιστήρα στο κουτί σου;Παρόμοια προβλήματα αντιμετώπιζα εγώ με τον 4400, μεχρι που πρόσθεσα έναν 12αρι ανεμιστήρα στο πλάι και έναν 8αρι στο πίσω μέρος του κουτιού να τραβάει αέρα προς τα εξω. Θυμάμαι στα παιχνίδια να έχω80-85βαθμούς επεξεργαστή και 75-80 μητρικής,όλα αυτα επειδη η καρτα γραφικών ψηνόταν και έβγαζε όλη τη ζέστη στην περιοχή τσιπσετ,επεξεργαστή. Επειδή δεν υπήρχε καθόλου ροή αέρα,όλη η θερμοκρασια συσσωρευοταν ανεβαζοντας θερμοκρασίες σε όλα τα υποσυστήματα. Με ττις προσθήκες που έκανα, κέρδισα 15-20 βαθμούς!Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κούνησες την ψύκτρα του επεξεργαστή προσπαθόντας να τοποθετήσεις την κάρτα γραφικών και έτσι να μην πατάει καλά. Δοκίμασε να τρέξεις το orthos, ή το prime95 και μελέτα τις θερμοκρασίες σου

Aυτο σκεφτομουν και εγω.. Το κουτι εχει ενα 12άρη μπροστά και εναν πισω αλλά υποψιάζομαι οτι η θερμοτητα που παράγει η καρτα γραφικών εγκλωβιζεται στο κουτί ή δεν αποβάλλεται γρήγορα με αποτέλεσμα να δημιουργείται το πρόβλημα..

Η ψύκτρα δεν κουνιέται καθολου, το τσέκαρα..

Δημοσ.

πρωτα πρεπει να αλλαξεις την ψυξη στον επεξεργαστη σου!αν βαλεις μονο 2 12αρηδες ανεμιστηρες στο κουτι δεν νομιζω να δεις μεγαλη διαφορα αν δεν αλλαξεις και την ψυξη του επεξεργαστη σου!http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.650584 μια πολυ καλη λυση θα ηταν αυτη!

Δημοσ.
πρωτα πρεπει να αλλαξεις την ψυξη στον επεξεργαστη σου!αν βαλεις μονο 2 12αρηδες ανεμιστηρες στο κουτι δεν νομιζω να δεις μεγαλη διαφορα αν δεν αλλαξεις και την ψυξη του επεξεργαστη σου!http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.650584 μια πολυ καλη λυση θα ηταν αυτη!

Aυτήν που προτείνεις ή αυτη ;

http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977719&product=1019619

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...