Προς το περιεχόμενο

Σε 50 χρόνια απο τώρα...

Sellers

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ανοίγω αυτό το θέμα για να συζητήσουμε δύο θέματα όχι τόσο σχετικά μεταξύ τους αλλά που το ένα προέκυψε απο το άλλο. Ας ξεκινήσω όμως...

1) Προχτές συζητούσαμε με έναν φίλο μου για το πόσο χρήσιμο είναι το τηλέφωνο (κινητό και σταθερό). Και αναρωτιόμασταν πως μπορούσαν οι άνθρωποι χωρίς τηλέφωνο και γενικά πως να ήταν η ζωή χωρίς τηλέφωνο. Και φυσικά χίλια δύο παραδείγματα ξεφύτρωσαν όχι τόσο σε σχέση με μεγάλα πράγματα όσο τα καθημερινά που τώρα μας φαίνονται ασήμαντα. Για παράδειγμα όταν έβγαινες με έναν φίλο σου έπρεπε στο τέλος να κανονίζατε το επόμενο ραντεβού? Ή αν χρειαζόταν να πεις κάτι σημαντικό σε έναν συγενή σου σε άλλη πόλη έπρεπε να περιμένεις να φτάσει το γράμμα? κ.λ.π κ.λ.π

Φυσικά όλα αυτά μας φαίνονται παράλογα αλλά στους ανθρώπους εκείνης της εποχής που δεν γνώριζαν το τηλέφωνο φαντάζαν φυσιολογικά. Και η ερώτηση μας είναι η εξής. Τι φαντάζεστε ότι θα είναι αυτό που σε 50 χρόνια απο τώρα οι άνθρωποι θα το χρησιμοποιούν καθημερινά και θα αναρωτιούνται πως ζούσαμε εμείς χωρίς αυτό? Δεν μπορώ να πω πως αυτήν την στιγμή κάτι μου λείπει. Εννοώ πως σίγουρα θα ήθελα κάποια πράγματα να καλυτερέψουν αλλά τι είναι αυτό που θα εφευρεθεί και θα είναι τόσο σημαντικό στην εξέλιξη της ζωής...

2) Η δικιά μας ''απάντηση'' σε αυτό ήταν η τηλεμεταφορά. Και τώρα πηγαίνω στο άλλο θέμα. Ότι ακόμα και αν ανακαλυφθεί η τηλεμεταφορά δεν νομίζω ότι θα τους συμφέρει να την δημοσιοποιήσουν. Φαντάζεστε πόσα επαγγέλματα θα καταργηθούν όταν (ή και αν) ανακαλυφθεί η τηλεμεταφορά? Φυσικά δεν μιλάω στα πρώτα χρόνια αλλά μετά που η χρήση θα γίνει πιο ευρεία καιθα μπορούν να τηλεμεταφερθούν άνθρωποι και αντικείμενα πολύ απλά και όχι με τρομερό κόστος και ταλαιπωρία. Τα επαγγέλματα που θα εξαφανιστούν και πρόχειρα έρχονται στο νου είναι τα εξής: Κάθε είδους Μ.Μ.Μ: ταξί, λεωφορεία, τραμ, μετρό, τραίνα, αεροπλάνα, καράβια, κατασκευαστικές εταιρίες αυτοκινήτων, μηχανάκια, βενζινάδικα, κούριερ, ταχυδρομεία, νταλικιέρηδες και χιλιάδες άλλα πράγματα που σχετίζονται με τις μεταφορές.

Φυσικά η σκέψη μας είναι πολύ πρόχειρη και ρηχή αλλά νομίζω ότι έχει μια βάση...

Δημοσ.

Σίγουρα αν ανακαλυφθεί η τηλεμεταφορά ανθρώπων ή αντικειμένων ξεχάστε τα ΜΜΜ. δεν ξέρω, όταν διαβάζω τέτοια θέματα μου έρχονται στο μυαλό ''ιστορίες'' τύπου Matrix κλπ. Δύσκολο να σκεφτούμε κάτι που θα αλλάξει την ζωή μας ριζικά όπως πχ τηλέφωνο,αυτοκίνητο γιατί πολύ απλά ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ οτι τα έχουμε όλα.

Ισως σε 50 χρόνια να έχουμε έναν πλανήτη καθαρό και να απορούμε πως ζούσαμε μες την βρώμα. (χλωμό το βλέπω όμως).

Ο καθένας θα έχει σπίτι του ένα ροπμότ που θα σιδερώνει θα πλένει πιάτα και λοιπά!

ps.ωραίο θέμα άνοιξες!

Δημοσ.

Έτσι όπως τα πάμε με το περιβάλλον,κάτσε να υπάρχει ίχνος πολιτισμού σε 50 χρόνια και το πώς θα ζούμε το βρίσκουμε...Ο άνθρωπος ξέρει να προσαρμόζεται...Η μάνα μου πχ μεγάλωσε μέχρι τα 17 της σε χωριό και μπορείτε να καταλάβετε σε τι συνθήκες για ένα παιδί(περπάτημα σε κακές καιρικές συνθήκες μέσα από δάσος για να πάει σχολείο,διάβασμα υπό άθλιες συνθήκες,αγροτικές δουλειές,κλπ) και έχει φτάσει σε σημείο να μη μπορεί πλέον χωρίς το κινητό της(που φυσικά έχει κάμερα!)...Και η αλλαγή έγινε τρομαχτικά ήπια..Τόσο που δεν την κατάλαβε...

Αν και πιστεύω ότι με το πέρασμα των χρόνων η επιστήμη έχει κάνει μεγάλα βήματα μπροστά..Τόσο που πλέον οι αλλαγές δε θα είναι τόσο συνταρακτικές όπως τις συγκρίνουμε με πριν 50 χρόνια..Απλά από εκεί που δεν είχαμε κινητά και τώρα έχουμε,θα φτάσουμε σε σημείο τα κινητά να μας φτιάχνουν και καφέ!..Ε η 1η αλλαγή μου φαίνεται πιο σπουδαία...Το να εξελιχθεί μια τεχνολογία δεν είναι τόσο σπουδαίο όσο το να ανακαλυφθεί....

Για την τηλεμεταφορά δε θα τοποθετηθώ....)

Δημοσ.

Να υπενθυμίσω οτι πρίν 7-8 χρόνια δεν πιστεύαμε οτι θα υπήρχαν κινητά με φωτογραφικές και πως η video κλήση φαινότανε επιστημονική φαντασία... (να μην πώ για τις ταχύτητες του ίντερνετ, ή ακόμα ακόμα και για το ίδιο το ίντερνετ, πρίν απο καμιά 20ετία..)

Υπήρχαν σε πολλές περιοχές 5ψήφια νούμερα τηλεφώνου... δεν υπήρχαν cd και "700mb ήταν ΥΠΕΡαρκετά για οτιδήποτε..."

Οπότε τα 500 χρόνια για την τηλεμεταφορά είναι μάλλον στα ίδια πλαίσια απιστευτότητας όπως ήταν πριν από μερικά χρόνια η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος...

Βήματα γίνονται προς αντίθετες κατευθύνσεις και δεν ξέρω προς τα που θα κατευθυνθούμε τελικά...

Ευελπιστώ σε θετικά βήματα και σε θεραπείες για ασθένειες που σήμερα θεωρούμε ανίατες...

Ευελπιστώ στην τηλεμεταφορά (κάτι το οποίο αν και όταν γίνει θα κάνει τα πράγματα ΠΟΛΥ περίεργα)

Είμαι σίγουρος οτι για διάφορες εργασίες θα υιοθετηθούν βιονικές στολές τύπου lost planet.

Επίσης είμαι σίγουρος οτι κάπου εκει έξω με όλα αυτά θα υπάρχει πάντα κάποιος παπ@ρας με κάτι καταστροφικό...

Φαντάζομαι υπερατλαντικά ταξίδια σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (βελτίωση αεροσκαφών/νέοι τύποι οχημάτων τύπου ufo :P)

Φανταζομαι 100πλάσια των tb να είναι απαραίτητα σε κάθε οικιακό υπολογιστή...

Φαντάζομαι ψηφιακά ελεγχόμενα σπίτια..

Φαντάζομαι τοίχους/tv (όχι προβολείς)

Φαντάζομαι ψηφιακά ρούχα που δεν χρειάζονται πλύσιμο και αλλάζουν χρωμα σχέδιο κτλ με upload μιας εικόνας και μόνο...

Και τώρα που το βλέπω... φαντάζομαι εναλλακτικά πληκτρολόγια που θα ξεφεύγουν απο την qwerty λογική... αν όχι αποκλειστικά λογογράφους και νευρωνικά mouse buttons...

Αυτά τα λίγα.. :P

Και ναι τα περισσότερα από αυτά δεν θα μου φανεί περίεργο να τα δω στα προσεχή χρόνια...

Δημοσ.

Ωραίο τοπικ. Να πω και εγώ για την τηλεμεταφορά συγκεκριμένα, ότι αν γίνει θα ακολουθήσει και αυτή την φυσική εξέλιξη. Αρχικά θα είναι πανάκριβη έως ότου μετά από αρκετά χρόνια καταλήξει προσιτή. Νομίζω κανένας και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πρόοδο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι στο τομέα μεταφορών δεν θα μείνουν άνεργοι. Απλά θα εξελιχθούν και αυτοί σε κάτι ανάλογο και σταδιακά φυσικά θα μειωθούν, όπως οι εργάτες στα εργοστάσια. Και η αλλαγή θα γίνει τόσο αργά που δεν νομίζω κάποιος να παραπονεθεί.

Γενικά πάντως είμαστε σε εποχή ολοένα και επιταχυνόμενης προόδου. Δεδομένου αυτού, τα 50 χρόνια είναι μεγάλος ορίζοντας χρόνου, οπότε μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα, ακόμα και εμπορική διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (λέμε τώρα), διαστημικές βάσεις, τεχνιτή όραση - ακοή, καθαρή ενέργεια, κβαντικούς υπολογιστές που θα κάνουν τα τέρατα του σήμερα να μοιάζουν με κομπιουτεράκια...όλα αυτά τα ωραία που σήμερα θεωρούμε επιστημονικής φαντασίας

Δημοσ.
Teleportation breakthrough made

Wednesday, 16 June, 2004

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3811785.stm

Scientists have performed successful teleportation on atoms for the first time, the journal Nature reports.

Βliss την συγκεκριμένη είδηση την είχα δει κι εγώ τότε.Το θέμα είναι οτι ενα φωτόνιο είναι απείρως απλούστερο από ένα ενα ανθρώπινο σώμα.

Δημοσ.
Βliss την συγκεκριμένη είδηση την είχα δει κι εγώ τότε.Το θέμα είναι οτι ενα φωτόνιο είναι απείρως απλούστερο από ένα ενα ανθρώπινο σώμα.

Ε αγάλι αγάλι ρε συ φίλε Death Lord. Δεν γίνεται το 2004 να τηλεμεταφερθεί ένα φωτόνιο και το 2010 να πλουτίζουν οι επιχειρήσεις τηλεμεταφοράς...

Δημοσ.
Ε αγάλι αγάλι ρε συ φίλε Death Lord. Δεν γίνεται το 2004 να τηλεμεταφερθεί ένα φωτόνιο και το 2010 να πλουτίζουν οι επιχειρήσεις τηλεμεταφοράς...

Ε αυτό λεώ κι εγώ αγάλι αγάλι.50 χρόνια μου φαίνεται λίγος χρόνος πάντως.Γιατί έχει περάσει μισός αιώνας από την ανακάλυψη του τρανζίστορ και ακόμα αποτελεί θεμελιώδες εξάρτημα.Εννοώ πχ δεν έχει γίνει κάποιοα συνταρακτική ανακάλυψη που να σβήσει κάτι παλιότερο από τον χάρτη.

Δημοσ.

Σε 50 χρόνια... Θα είμαι συνταξιούχος ρε, θα διαβάζω την εφημερίδα μου και θα παίζω πρέφα σε καφενεία πίνοντας ούζα..!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...