sotosko Δημοσ. 6 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2008 Έχω μια ερώτηση σχετικά με το μέγεθος μονάδας εκχώρησης των σκληρών δίσκων. Θέλω να μάθω αν η χρήση μια μικρής σε μέγεθος μονάδας εκχώρησης (π.χ. 16ΚΒ αντί για 4ΜΒ) έχει αρνητικά εκτός από θετικά αποτελέσματα όπως θετικό είναι η αποδοτικότερη διαχείριση της χωρητικότητας του δίσκου. Παραδείγματος χάριν, έχω έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο 120GB. Τι με συμφέρει περισσότερο να ορίσω μέγεθος μονάδας εκχώρησης 16ΚΒ ή 4ΜΒ που είναι το προεπιλεγμένο των windows ; Ακόμα σε έναν δίσκο 500GB ποιο μέγεθος μονάδας εκχώρησης είναι καλύτερο; Ευχαριστώ προκαταβολικά
GCMH Δημοσ. 6 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2008 Αυτό το ερώτημα μου θύμησε παλιότερες εποχές, όταν είχαμε σκληρούς των 3-7 GB σε FAT32 και Win98 και προσπαθούσαμε να "στραγγίσουμε" κάθε διαθέσιμο χώρο από τον σκληρό μας! Στην σημερινή εποχή των εκατοντάδων "φθηνών" γίγα δεν ξέρω εάν θα έπρεπε να μας απασχολεί το "cluster size" (αυτό πρέπει να εννοείς). Από ότι θυμάμαι μικρό cluster σήμαινε καλύτερη διαχείριση του χώρου του σκληρού (λιγότερη "φύρα") αλλά χαμηλότερες επιδόσεις και ανάποδα... Με τα σημερινά δεδομένα όμως δεν ξέρω τι είναι προτιμότερο. Κάποιος άλλος φίλος μπορεί να έχει πιο τεκμηριωμένη απάντηση που θα ενδιέφερε και εμένα...
antonl Δημοσ. 7 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2008 Κι εμένα το μυαλό μου πήγε αρχικά στο cluster size. Αλλά αυτό "μια μικρής σε μέγεθος μονάδας εκχώρησης (π.χ. 16ΚΒ αντί για 4ΜΒ)" με μπέρδεψε λίγο. Εκτός αν εννοείς 4kB. Χωρίς να χω διαβάσει κάτι σχετικό πρόσφατα, πιστεύω πως αν είσαι ένας μέσος χρήστης/gamer/home user δεν θα δεις κάποια αξιόλογη διαφορά αλλάζοντας το default.
sotosko Δημοσ. 7 Ιουλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 7 Ιουλίου 2008 Θέλω να μάθω αν η χρήση μια μικρής σε μέγεθος μονάδας εκχώρησης (π.χ. 16ΚΒ αντί για 4ΜΒ) έχει αρνητικά εκτός από θετικά αποτελέσματα όπως θετικό είναι η αποδοτικότερη διαχείριση της χωρητικότητας του δίσκου. Εκτός αν εννοείς 4KB. Όντως εννοώ 4ΚΒ. Αρχικά μπερδεύτηκα και εγώ γιατί νόμιζα ότι έλεγε 4MB και αναρωτήθηκα πώς γίνετε να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στα Μεγέθη μονάδας εκχώρησης (Allocation Unit Size) αλλά τώρα που το πρόσεξα ξανά λέει 4ΚΒ και όχι 4ΜΒ Άρα τελικά δεν έχει διαφορά η αλλαγή σε 2kb ή 4kb από π.χ. 16kb ή ακόμα και σε 32kb σε τόσο μεγάλης χωρητικότητας δίσκους ! Σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.