hkosmidi Δημοσ. 9 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2008 Διάβασα το sticky θέμα στο forum αλλά δεν πολυκατάλαβα, καθώς δε γνωρίζω τι ακριβώς είναι τα διάφορα χαρακτηριστικά των οθονών. Σκέφτομαι να πάρω μια 22' ή 24' οθόνη. Δε θέλω να δώσω πολλά λεφτά (άντε μέχρι 350?). Αλλά δεν ξέρω τι να προσέξω. Πχ βλέπω έχει οθόνη 24αρα με ~350? http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.169501 Το PC το χρησιμοποιώ κυρίως για web development, μετά για ταινίες και τέλος και για ένα παιχνίδι (pro evolution φυσικά! ) Βασικά θα ήθελα μια επεξήγηση στα παρακάτω: Μέγεθος κουκίδας: οσο πιο μικρή τόσο πιο μεγάλη ανάλυση σηκώνει; Κοντράστ: τι θα πεί 10.000:1; Ποιες τιμές είναι καλύτερες; Φωτεινότητα: πχ τι είναι τα 300 cd/τμ Οριζόντια κ κατακόρυφη συχνότητα Η συχνότητα σάρωσης μας ενδιαφέρει; Στις CRT όσο πιο μεγάλη ήταν τόσο καλύτερα για τα μάτια (και τον εγκέφαλο). Στις LCD ισχύει το ίδιο; Νομίζω όλες 60Hz είναι. Ευχαριστώ
antonl Δημοσ. 9 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2008 1. Γενικά ναι. Όμως οι περισσότερες TFT ίδιων διαστάσεων έχουν συνήθως την ίδια μέγιστη ανάλυση (πχ οι 22" 1680x1050), οπότε μη σε προβληματίζει και πολύ αυτό. 2. Χοντρικά είναι ο λόγος λευκού προς μαύρο που μπορεί να απεικονίσει μια οθόνη και ουσιαστικά δείχνει πόσο μαύρο είναι το μαύρο. Υπάρχει το δυναμικό contrast και το "κανονικό". Το πρώτο είναι πολύ υψηλότερο και μη συγκρίσιμο με το δεύτερο. 3. Μονάδα μέτρησης φωτεινότητας. Οι περισσότερες είναι κάπου στα 300cd/m2. 4-5. Η κατακόρυφη συχνότητα (refresh rate) είναι αδιάφορη στις TFT μιας και δεν υπάρχει το γνωστό flickering των CRT. Παίζει ρόλο επίσης το panel της οθόνης (PVA, TN κλπ - γωνίες θέασης, χρώματα) αν και στο budget αυτό πας για TN λογικά. Παλιότερα σημασία είχε και response time αλλά πλέον σε όλα τα σύγχρονα monitors είναι αρκετά χαμηλό. Όλα τα παραπάνω βοηθάνε να πάρεις μια ιδέα για την οθόνη αλλά μη βασίζεσαι αποκλειστικά σ' αυτά. Το διάβασμα σχετικών reviews και η προσωπική επαφή θα πρέπει να παίξουν σημαντικότερο ρόλο στην απόφασή σου.
hkosmidi Δημοσ. 9 Ιουλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 9 Ιουλίου 2008 αν δούμε πχ την LG L246WH-BN (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.169501) και την SAMSUNG SYNCMASTER 245B (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.168190) Αν τις συγκρίνω βλέπω ότι η LG έχει contrast1000:1 (DC 3000:1) ενω η άλλη 2000:1. Στην οριζόντια συχνότητα η μεν LG έχει 30-81 η δε samsung 31-83. Γενικά έχω μια εμπιστοσύνη στις LG. Τι θα προτείνατε απο το δύο; (ή και όποια άλλη πρόταση ακόμη και σε 22' είναι καλοδεχούμενη)
REALZEUS Δημοσ. 9 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2008 αν δούμε πχ την LG L246WH-BN (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.169501) και την SAMSUNG SYNCMASTER 245B (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.168190) Αν τις συγκρίνω βλέπω ότι η LG έχει contrast1000:1 (DC 3000:1) ενω η άλλη 2000:1. Στην οριζόντια συχνότητα η μεν LG έχει 30-81 η δε samsung 31-83. Γενικά έχω μια εμπιστοσύνη στις LG. Τι θα προτείνατε απο το δύο; (ή και όποια άλλη πρόταση ακόμη και σε 22' είναι καλοδεχούμενη) Καμία από τις 2 καθότι είναι ΤΝ. Ψάξε να βρείς την LG L245 η οποία είναι MVA και πολύ ανώτερη.
GiorGhino Δημοσ. 9 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2008 Εγώ ξέρεις τι λέω? Η παίρνεις μια EIZO που κάνει 700 ευρώ και θα έχει γωνία θέασης 178/178 μοίρες, δηλαδή απο όπου και να την κοιτάξεις θα βλέπεις το ίδιο, είτε απο πάνω-κατω είτε απο πλάγια. Όχι σαν αυτές τις παρακμές που αμα σηκωθείς τα βλέπεις μπλε στραβά και ανάποδα. Έχω στη δουλειά μια ΕΙΖΟ 24'' και κατάλαβα. ΄Διαφορετικά όλες οι άλλες είναι, θα μπορούσαμε να πούμε αφανείς οι διαφορές.
REALZEUS Δημοσ. 10 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2008 Εγώ ξέρεις τι λέω? Η παίρνεις μια EIZO που κάνει 700 ευρώ και θα έχει γωνία θέασης 178/178 μοίρες, δηλαδή απο όπου και να την κοιτάξεις θα βλέπεις το ίδιο, είτε απο πάνω-κατω είτε απο πλάγια. Όχι σαν αυτές τις παρακμές που αμα σηκωθείς τα βλέπεις μπλε στραβά και ανάποδα. Έχω στη δουλειά μια ΕΙΖΟ 24'' και κατάλαβα. ΄Διαφορετικά όλες οι άλλες είναι, θα μπορούσαμε να πούμε αφανείς οι διαφορές. Η γωνία θέασης εξαρτάται από τον τύπο του panel. Τα ΤΝ έχουν πιο περιορισμένες γωνίες θέασης και πολύ μειωμένη χρωματική απόδοση σε σχέση με τα PVA/MVA και τα ακόμα καλύτερα IPS. Για αυτό και του πρότεινα την L245 η οποία δεν είναι ΤΝ. Υπάρχουν και Eizo με ΤΝ και φυσικά δεν φτάνουν την ποιότητα των μοντέλων της εταιρείας που χρησιμοποιούν PVA. Συνήθως μια Eizo TN είναι καλύτερη απο μια άλλη οθόνη με ίδιας τεχνολογίας panel λόγω σωστής ρύθμισης. Όμως μια οθόνη άλλης μάρκας με PVA πχ έιναι ανώτερη από μια Eizo TN.Φυσικά αν σου περισσεύουν πάιρνεις μια Eizo με PVA (εκτός αν πάρεις μια Nec IPS που είναι ακόμα καλύτερη ).
De@th L0rd Δημοσ. 10 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2008 Εγώ ξέρεις τι λέω? Η παίρνεις μια EIZO που κάνει 700 ευρώ και θα έχει γωνία θέασης 178/178 μοίρες, δηλαδή απο όπου και να την κοιτάξεις θα βλέπεις το ίδιο, είτε απο πάνω-κατω είτε απο πλάγια. Όχι σαν αυτές τις παρακμές που αμα σηκωθείς τα βλέπεις μπλε στραβά και ανάποδα. Έχω στη δουλειά μια ΕΙΖΟ 24'' και κατάλαβα. ΄Διαφορετικά όλες οι άλλες είναι, θα μπορούσαμε να πούμε αφανείς οι διαφορές. Σιγά μην δώσει 700 ευρώ για μια οθόνη ρε σύ.Η LG έχει παρόμοιες λύσεις κοντά στα 300 ευρώ.Η EIZO δεν είναι όπως ήταν στις CRT οθόνες.Σταματήστε να παραπληροφορείτε. Η LG έχει τις περισσότερες οθόνες στην γωνία θέασης 170 μοίρες.Oι 8 μοίρες σε χαλάνε?Έτσι κι αλλιώς δεν νομίζω να βολεύει να κοιτάς οποιαδήποτε οθόνη από αυτή την γωνία.Μια απο τις καλύτερες λύσεις σε LG είναι αυτή
hkosmidi Δημοσ. 10 Ιουλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 10 Ιουλίου 2008 Το ΤΝ, MVA τι ακριβώς είναι; Και που το βλέπω στις προδιαγραφές της οθόνης; (πχ στο eshop,πλαίσιο)
REALZEUS Δημοσ. 11 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2008 Τα ΤΝ panels είναι 6μπιτα και έτσι μπορούνε να απεικονίσουν μέχρι 262κ χρώματα και όχι 16.7 εκ. όπως ευαγγελίζονται. Το τελευταίο το πετυγχάνουν με μια τεχνική που λέγεται dithering και δίνει στο περίπου την απόχρωση που στέλνει το σήμα της κάρτας γραφικών. Όπως καταλαβαίνεις δεν κάνουν για ανθρώπους που χρειάζονται χρωματική ακρίβεια. Επίσης, οι γωνίες θέασης των ΤΝ είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με τα PVA/MVA και IPS, στην πράξη πολύ περισσότερο από όσο φανερώνουν οι αριθμοί. Είναι όμως φτηνά και γρήγορα οπότε προτιμούνται από τους μέσους χρήστες. Τα PVA/MVA και τα IPS είναι 8μπιτα panels και ως εκ τούτου μπορουν να ανεικονίσουν 16.7 εκ. πραγματικά χρώματα (αποχρώσεις των βασικών χρωμάτων δηλαδή). Έχουν δηλαδή πολυ μεγαλύτερη χρωματική ακρίβεια και για αυτό επιλέγονται από επαγγελματιές και απαιτητικούς χρήστες. Φυσικά είναι πολύ ακριβότερα (τα IPS είναι τα πιο ακριβά και θεωρούνται συνολικά τα καλύτερα) από τα ΤΝ. Πολλές φορές οι εταιρείες δενδιευκρινίζουν τι panel φοράει μια οθόνη. Σημάδια είναι οι γωνίες θέασης (οτιδήποτε κάτω από 178 μοίρες είναι ΤΝ) και η τιμή (αν δεις μια 24άρα με 300 Ευρώ μην περιμένεις να είναι PVA). Για σιγουριά όμως εξειδικευμένα sites όπως το πολύ καλο http://www.prad.de/en γράφουν τι panel έχει το κάθε monitor και πολλές άλλες λεπτομέρειες.
XLV Δημοσ. 11 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2008 Και ακόμα χειρότερα αλλάζουν panel και κρατούν το ίδιο όνομα μοντέλου.. Άλλο νομίζεις οτι αγοράζεις και άλλο σου βγαίνει...
hkosmidi Δημοσ. 31 Ιουλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 31 Ιουλίου 2008 Για σιγουριά όμως εξειδικευμένα sites όπως το πολύ καλο http://www.prad.de/en γράφουν τι panel έχει το κάθε monitor και πολλές άλλες λεπτομέρειες. Πάντως βάζοντας P-MVA panel και πάνω απο 21'' μου έβγαλε 3 οθόνες 24'' (πχ LG Flatron L245WP) με τιμές ... υψηλές. Καμμιά τέτοια 22' έχει κανείς να προτείνει σε προσιτή τιμή;
Super Moderators Thresh Δημοσ. 31 Ιουλίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 31 Ιουλίου 2008 22αρα με PVA/MVA/IPS Panel σε προσιτή τιμή δεν υπάρχει...γενικότερα αυτά τα panels σε προσιτές τιμές δεν βγαίνουν... αναγκαστηκά πως για TN Panel...βλέπω δίνεις μέχρι 350 euro, πάρε μια Samsung T220
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.