Προς το περιεχόμενο

Όσα πρέπει να ξέρετε για το watercooling της Thermaltake

laguna

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αποφάσισα να κάνω αυτό το thread έπειτα από προσωπικό ψάξιμο για να μοιραστώ τα όσα έχω μάθει περί watercooling.

Το όλο θέμα ξεκίνησε όταν πήγα σε ένα μαγαζί που έκανε υπολογιστές αποκλειστικά με watercooling. Όταν μπήκα βρέθηκα μπροστά σε ένα από τα PC που δίνανε να έχει επεξεργαστή Q6600 και να το έχουνε clockari στα 3.8GHZ. Ήτανε σταθερά στα 3.8GHZ 4 ώρες μέχρι

την στιγμή που έφυγα από το μαγαζί. Από εκεί και πέρα άρχισα να το ψάχνω το θέμα. Έχω περάσει αρκετές ώρες στο internet διαβάζοντας threats και βλέποντας ατέλειωτα video.

Εντύπωση μου έκαναν τα πολλά αρνητικά σχόλια για τα watercooling τις thermaltake. Και επειδή και εγώ ήθελα να μπω στο watercooling χρησιμοποιώντας ένα από τα tower τις που είχανε ενσωματωμένη υδρόψυξη ασχολήθηκα πιο πολύ με αυτής τις εταιρίας τα προβλήματα.

Αυτό που με έκανε να ασχοληθώ πιο πολύ με την therlmatake ήτανε το ότι στο μαγαζί όλα τα PC που φτιάχνανε ήτανε από την εταιρεια αυτην. Έπειτα από κουβέντα που είχα με τα παιδιά που στήνανε τα μηχανήματα εκεί μου είπανε και αυτοί με την σειρά τους τι πρέπει να προσέχω όταν στήνω μονος μου system με watercooling.

Τώρα θα μου πείτε μα καλά τεχνικοί που να φτιάχνουνε συνεχεια σύστημα με watercooling και να συστήνουν thermaltake είναι λίγο παράξενο.

Και εγώ αυτό νόμιζα αλλα τελικά δεν είχαν άδικο. Η thermaltake είναι αρκετά καλή στην υδρόψυξη φτάνει να προσέξουμε και να ξέρουμε ορισμένα πράματα.

Για να καταλάβετε τι εννοώ θα σας πω μονο ότι η thermaltake λόγο τον towers που δίνη σε πολύ χαμηλή τιμή με ενσωματωμένο watercooling τραβάει πόλους νέους χρηστες. Έπειτα λόγο χαμηλής τιμής δεν βάζει και τα καλύτερα υλικά με αποτέλεσμα αυτά τα 2 να είναι επικίνδυνος συνδυασμός.

Όσο αφορά τα προβλήματα που εμφανίζονται με thermaltake είναι τα εξής.

1) Εμφάνιση διαρροών στις σωληνώσεις στο σημείο τον ενώσεων.

2) Ρωγμές στις ψυχτρα τον CPU VGA οι οποιες θα οδηγηθούνε σε διαρροή.

3) Η αντλία του νερού χαλάει πολύ εύκολα.

Επίσης έτυχα και σε μια extreme περίπτωση. Ένα παιδί είχε bali ανάποδα την αντλία του νερού με το reservoir του νερού με αποτέλεσμα αυτό να βγει από την θέση του και να χυθεί όλο το νερό.

Τώρα όσο αφορά τι πρέπει να προσέξουμε για να μην μας τύχουν τα παραπάνω.

Ένα από τα βασικά σε μια υδρόψυξη είναι το πως θα συνδέσουμε τον σωλήνα του νερού. Δεν πρέπει να είναι τεντωμένος αλλα ούτε και πολύ χαλαρός. Αν συνδέσουμε στο CPU σωλήνα που είναι πολύ τεντωμένος τότε επιβαρύνουμε παρα πολύ το σημείο σύνδεσης τις ψυχτρα του CPU και στην περίπτωση που αυτή είναι φτιαγμένη από πλεξιγκλάς (όπως συνηθίζεται να είναι στα συστήματα thermaltake) υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστούνε ρωγμές.

Ο σωλήνας που βάζει η thermaltake στα tower τις δεν είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μας πάρει να κάνουμε λάθος στο κόψιμο. Πολλοί νέοι χρηστες κάνουνε συχνά αυτό το λάθος με αποτέλεσμα να βάζουνε τεντωμένους σωλήνες με όλα τα επακόλουθα. Επόμενος καλο είναι να παραγγείλουμε μαζί με το tower extra σωλήνα για κάθε ενδεχόμενο.

Αν από την άλλη είναι παρα πολύ χαλαρό υπάρχει το ενδεχόμενο να εμφανιστούν κόμποι η το νερό να χρειάζεται να περάσει από δύσκολες γωνιές. Σε αυτήν την περίπτωση επιβαρύνεται την αντλία του νερού με άμεσο κίνδυνο να πάθη βλάβη.

Τώρα όσο αφορά το κόψιμο του σωλήνα για να τον φέρουμε στα μετρα μας. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε ένα κοφτερό ψαλίδι και να αποφύγετε όσο το δυνατόν τις πένσες. Η πένσα πολλές φορες πατικώνει τον σωλήνα για να τον κόψη με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζει όπως πρέπει και να εμφανίζει διαρροές η οποιες μπορεί να κάνουν ώρα να εμφανιστούν. Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξουμε είναι να βιδώνουμε και όχι να σφίγγουμε τις βίδες που ενώνουν τον σωλήνα με τις ψυχτρα τους cpu και gpu. Και ειδικά αν αυτό είναι πλεξιγκλάς. Το πλεξιγκλάς έχει διαφορετικό βαθμό συστολής από ότι έχει η σιδερένια βίδα με αποτέλεσμα όταν ζεσταίνεται να ανεβαίνει πολύ η πίεση σε εκείνο το σημείο και να εμφανίζονται ρωγμές.

Κάτι ακόμα που αφορά την ψυχτρα του cpu. Όταν αυτή είναι φτιαγμένη από πλεξιγκλάς δεν ενδεικνύετε για μεγάλα overcloacking. Αν πρόκειται να κάνετε κάτι τέτοιο καλύτερα είναι να προμηθευτείτε εξολοκλήρου μεταλλικές ψυχτρες.

Τώρα όσο αφορά την αντλία. Η αντλίες που έδινε η thermaltake είχανε πρόβλημα. Πολλές από αυτές παρουσίαζαν βλάβες. Σύμφωνα με την εταιρία τον τελευταίο χρόνο τις έχουνε βελτίωση παρόλα αυτά δεν μπόρεσα να μάθω κατά ποσο ισχύει αυτό.

Το μονο σίγουρο είναι ότι δεν είναι αντλίες φτιαγμένες από τα καλύτερα υλικά. Επόμενος καλο είναι αν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσετε να αγοράσετε κάποιον έλεγχο ροής σε περίπτωση που πάθουνε κάποια βλάβη.

Πάντως το μονο σίγουρο είναι ότι δίνουνε αρκετή roi ώστε να δουλέψει το σύστημα σας με πολύ χαμηλές ταχύτητες. Αρκετοί έχουνε δοκιμάσει να ψύχουνε με αυτήν την αντλία CPU M /B Rams Σκληρούς δίσκους και 2 8800 SLI με αρκετά καλές θερμοκρασίες.

Σημαντικό ρολο βεβαια σε αυτό πεζή και το ψυγείο τις thermaltake (Όσο αφορά τα ενσωματωμένα ψυγεία τον towers τις μιας και με αυτά ενδιαφέρθηκα πιο πολύ) ειδικά γιαυτα δεν έχει αναφερθεί τίποτα το αρνητικό αντίθετος μάλιστα είναι πολύ καλύτερο από αρκετά ακριβά συστήματα τις αγοράς.

Αν σκοπεύετε να το αντικαταστήσετε καλο θα ήτανε να αγοράζατε ένα με την ίδια ισχύει η έστω αν parete με μεγαλύτερη να του ρίξετε τις στροφές. Το να δώσετε μεγαλύτερη roi στο νερό τις uδροψιχις δεν είναι και το καλύτερο μιας και αρκετές φορες έχει παρατηρηθεί άνοδο τις θερμοκρασίας με αυτόν τον τρόπο.

Συνήθως φταίει το ότι το νερό περνάει πολύ γρήγορα μέσα από το ψυγείο με αποτέλεσμα να μην παγώνει όπως πρέπει.

Καλο είναι επίσης για όσους πάρουνε tower τις εταιρίας να αγοράσουνε ξεχωριστό νερό από αυτό που έχει μέσα. Από ότι έχω διάβαση δεν είναι και τις καλύτερης ποιότητας μιας και συνιστά αντικατάσταση στους 5-6 μήνες. Ενώ αλλα νερά από την αγορά δεν χρειάζονται αντικατάσταση για 3 χρονια. Επίσης περιέχουνε βελτιωτικά ροής και λιπαντικά για την ευκολότερη λειτουργία τις αντλίας.

Όσο αφορά τώρα το reservoir του νερού. Αν αυτό το δοκιμάσουμε αρκετά ώστε να είμαστε σίγουρη ότι δεν έχει διαρροή δεν πιστεύω ότι χρειάζεται η αντικατάσταση του.

Συγγνώμη αν κόλλησα ειδικά για μια συγκεκριμένη εταιρία απλά λόγο τιμής οι περισσότερη χρηστες την προτιμούν. Απλά ήθελα να τους ενημερώσω στο τι να προσέχουνε για να μην την πάθουνε.

Δημοσ.

Μπραβο πολυ ωραιο το θεμα και χρησιμο για πολλους :-)

ερωτηση επειδη ειμαι ενας απο τους αχσετους περι waterblocks -watercooling σκεφτομαι να παρω αυτο εδω για αρχη http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.650655

Δεν θελω να διαθεσω παραπανω απο 150 ευρω λογο απειριας

Το θελω για αρχη μεχρι να μαθω τα βασικα!!!

Τι λες αξιζει τα χρηματα του???

Κατι αλλο ειναι πολοι αυτοι που λενε πως το watercooling δεν εχει μεγαλη διαφορα σε θερμοκρασιες απο μια καλη ψυκρτα ισχυει κατι τετοιο???

:rolleyes:

• Moderators
Δημοσ.

Ετοιμες υδροψυξεις= πεταμενα λεφτα.

Μια καλη αεροψυξη κανει πιο καλη δουλεια.

Πηρα περσυ μια Tide Water, οταν ακομα εκανε 60?.

Επιδοσεις σε Χ1800ΧΤ:

Stock cooler auto fan idle:55, Load:78 <-εβγαζε artifacts σε ορισμενα παιχνιδια!!

Stock cooler max fan (παααρα πολυς θορυβος):idle:49, Load:73

Tide Water max fan (αρκετος θορυβος):idle:49, load:71

Thermaltake duorb:idle:39, Load:59

Σημειωση: δοκιμασα με ποντα να τη βαλω σε εναν Pentium4 1,7 και ηταν πληρως ανεπαρκης, μετα απο 5 λεπτα αρχισε να βαραει καμπανακια η μητρικη...

Συμπερασματα δικα σας.

Τα δικα μου ειναι πως:

1)ΑΔΥΝΑΜΗ αντιλια

2)Κακο waterclock

3)Μικρης διαμετρου σωληνωσεις

4)Τσαμπα χωρος μεσα στο κουτι.

Ευτυχως διαρροες δεν ειχα ποτε, παρολο που οι σωληνες τωρα εχουν φθαρει ΠΑΡΑ πολυ, εχουν εμφανισει καθαρα σπασιματα, ενω δε τολμας να τις αγγιζεις γιατι σε κανουν μαυρο (λες και φευγει το χρωμα απο το λαστιχο).

Βεβαιως τωρα εχει επελθει σε αχρηστεια.

Δημοσ.

Για τα λεφτά του είναι πολύ καλο.

Επίσης δεν θα αντιμετώπισης ιδιαιτερα προβλήματα με την ψυχτρα του CPU μας και δεν έχει πλεξιγκλάς δες και αυτό το review στο youtube

Όσο αφορά την θερμοκρασία. Τουλάχιστον για τα watercooling τις thermaltake θα dis αρκετά μεγάλη διαφορα θερμοκρασίας. Για το συγκεκριμένο που θες δεν το έχω παρατήρηση εν δράση αλλα δεν πιστεύω να έχει μεγάλη διαφορα με αυτά που έχω ψάξει.

Τα watercooling τις Zalman από όσο ξέρω τουλάχιστον είναι αυτά που δεν ρίχνουνε την θερμοκρασια τόσο πολύ 5-10 βαθμούς διαφορα έχουνε συνήθως αλλα είναι τελείως αθόρυβα και πολύ αξιόπιστα. Φυσικά δεν εγκρίνονται για overcloackers.

Δημοσ.

GeorgeMan έπεσες στην περίπτωση. Παίρνεις watercooling ψuχτρα με ανεμιστήρα? Και κάνει 22euro πήρες όσο αφορά σε ποιότητα αυτό που αγόρασες.

Αν εγώ ήτανε να πάρο κάτι για VGA θα ήτανε όπως αυτό

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.650269

Χωρίς ανεμιστήρες για να παράγει extra θόρυβο. Όλο μεταλλικό για να μην υπάρχει φόβος διαρροής και καλύτερης θερμοαγογιμοτιταs. Και αρκετά μεγάλο ώστε να ψυχή και τις μνήμες. Φυσικά θα είχα φροντίσει ώστε να έχω και τα κατάλληλα υλικά πέρα από αυτό (Αντλείς ψυγείο).

Δημοσ.

καλά τα λες αλλά !

τα ψυγεία της TT μόνο καλά δεν είναι για τον ένα και μόνο λόγο οτι είναι από αλουμίνιο και τα block της έχουν βάση από χαλκό κάτι που είναι καταστροφικός συνδυασμός

έχει μικρούς σωλήνες καλαμάκια για την ακρίβεια για αυτό το νερό τρέχει και τόσο γρήγορα

και θα σε κάνω μια ερώτηση έχεις/είχες ποτέ από τα έτοιμα της ΤΤ να κάνουμε μια σύγκριση με μια Custom να δεις οτι είναι η μέρα με την νύχτα ? όσο για τα μαγαζιά που στήνουν με TT just lol :P

Vamire666 μια Top αερόψυκτρα είναι καλύτερη από τα έτοιμα της TT αλλά μια σωστή custom υδρόψυξη δεν την πιάνει με τίποτα

• Moderators
Δημοσ.

Αν εγώ ήτανε να πάρο κάτι για VGA θα ήτανε όπως αυτό

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.650269

Χωρίς ανεμιστήρες για να παράγει extra θόρυβο. Όλο μεταλλικό για να μην υπάρχει φόβος διαρροής και καλύτερης θερμοαγογιμοτιταs. Και αρκετά μεγάλο ώστε να ψυχή και τις μνήμες. Φυσικά θα είχα φροντίσει ώστε να έχω και τα κατάλληλα υλικά πέρα από αυτό (Αντλείς ψυγείο).

Συγνωμη αλλα αυτο ειναι ΣΚΕΤΟ waterblock και κανει 3 πλασια τιμη σχεδον απο το ''all in one'' συστημα που εδειξα. Ναι σωστα λες με αντλια κτλ κτλ, αλλα μη ξεχνας πως αυτο ολο θα κοστιζε πολλαπλασια πολυ.

Ασε που δεν υπαρχει φοβος διαρροης απο τα μπλοκ αλλα απο τους σωληνες/συνδεσεις. Αυτο ελειψε να τρυπησει και το block... (οχι οτι δε γινεται).

Και ναι, υδροψυξη χωρις ανεμιστηρα σημαινει πολυ καλη υδροψυξη, και αρα οχι των 60 ευρω. Αρα αναγκαστικα πρεπει να εχει ανεμιστηρα...

Και μη ξεχνας οτι οταν το πηρα (και για 6 μηνες μετα) ειχε γυρω στα 60ευρω, αρα συγκρινοταν με τις πολυ καλες αεροψυκτρες για vgas.

Απο τοτε μαθημα=παθημα.

Ετοιμη υδροψυξη δε θα παρω ΠΟΤΕ και ουτε θα προτεινω ποτε σε κανεναν.

Και εχει δικιο απολυτο ο Πανος στα λεγομενα του, συμφωνω με 1000.

Edit: παθημα = μαθημα :P

Δημοσ.

Vatos_locos αυτή την στιγμή βγαίνεις εκτος θέματος. Δεν έκανα αυτό το thread για να συγκρίνω το τι είναι το ένα και τι το άλλο. Απλά αναφέρομαι στα προβλήματα και στις λύσης που ενδέχεται να συνάντηση κάποιος χρησιμοποιώντας την συγκεκριμένη εταιρία.

Και στην τελική η αγορά radiator για watercooling είναι όπως οι περισσότερες αγορές. Παίρνεις ότι πληρώνεις. Εγώ ανέφερα ότι το radiator είναι καλο όσο αφορά το γεγονός ότι δεν βρήκα πουθενά να αναφέρονται βλάβες η διαρροές, τουλάχιστον όσο αφορά τα ενσωματωμένα.

και αν το σύγκρινα με αλλα αφορά το γεγονός ότι με 170 euro boris να αγοράσεις ένα καλο tower με ένα radiator που θα σου ρίξει αρκετά την θερμοκρασία oste na boresis na kanis kapia overcloacks.

Δημοσ.
Προσοχή: Από 1.1.2008, μηνύματα γραμμένα σε greeklish διαγράφονται. Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε ελληνικούς χαρακτήρες στα μηνύματα σας.

Προσοχή: έχουμε mod's για αυτή την δουλειά πόσες φορές να στο πω ακόμα ??

xHEADHUNTERx εσύ μην μας δείρεις κιόλας ο καθένας φτιάχνει/αγοράζει αυτό που θεωρεί καλύτερο

φτιάξε εσύ υδρόψυξη με όλα αυτά που λες και έλα να τα βάλουμε κάτω με συστήματα των 300+ ευρώ να δούμε αν είμαστε μαλάκες ή όχι που τα σκάμε

όσο για ln2 και οξυγόνα που ονειρεύεσαι άστο....

• Moderators
Δημοσ.

Εαν μου γινει συσταση οτι προξενω προβλημα θα το κοψω. Ως τοτε να μην εκφερεις αποψεις των mods χωρις να το ξερεις και να παραμενεις απλος χρηστης.

Συγνωμη αλλα το κουμπι Report τι ακριβως παριστανει εκει περα?

Προσπαθω να το αποφευγω για να μη σκοτιζω τους mods μπας και ο καθενας διορθωσει το ποστ του, αλλα δε γινεται...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...