Προς το περιεχόμενο

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ

Goddess

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Μάλλον αντέδρασα πολύ παρορμητικά.

Παρακαλώ κάποιον mod να το κλειδώσει

Δημοσ.

Ρε φίλε να σου πω κάτι? Από τη μία καλά κάνεις και διεκδικείς αυτά που διεκδικείς, από την άλλη όμως αυτά που λες μου φαίνονται το λιγότερα παιδικά. Έκανε μια βδομάδα να σε πληρώσει? Άλλοι ξέρεις πόσο περιμένουνε και δε μπορούνε να πούνε τίποτα? Αν είναι δικαίωμά του να καθυστερεί? Τώρα αλήθεια θέλεις απάντηση σε αυτό? Συμπεριφέρεσαι λες και είχες στην επιχείρηση 4-5 χρόνια και έχεις αγανακτήσει πια και εσύ έχεις μόλις 2 βδομάδες. Χαλάρωσε. Και να σου πω και κάτι στα ίσια? Και εγώ αν ήμουν εργοδότης και ερχόταν ο νέος μου υπάλληλος που δεν έχει 2 βδομάδες καλά-καλά και μου ζητούσε χρήματα με τον τρόπο που το έκανες εσύ (όχι λόγω ανάγκης ας πούμε) και εγώ θα εκνευριζόμουνα και θα τον κοιτούσα αλλιώς. Θεωρώ όλες σου τις ερωτήσεις άκυρες. Και αν δε σου αρέσει τόσο πολύ πια φύγε εσύ, θέλεις να πάρεις και αποζημίωση για δυο βδομάδες που έχεις στη δουλειά.

Συγνώμη που δεν είμαι ο paredwse.

Δημοσ.

• Τι μπορώ να κάνω για τη συγκεκριμένη κατάσταση? Αισθάνομαι ότι με ωθεί στην παραίτηση για να γλιτώσει την αποζημίωση.

Αν υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σε ωθήσει στην παραίτηση.

Μπορείς εσύ να κάνεις την δουλειά μιας ώρας σε 5 μέρες. Αν θέλουν σε απολύουν... αλλιώς ας σε έχουν να κάθεσαι και να πληρώνεσαι.

Αν όμως έχει δεν σε έχουν προσλάβει κανονικά και νόμιμα (και σε έχουν δοκιμαστικα) μπορούν να σε διώξουν όποτε θέλουν.

Ρε φίλε να σου πω κάτι? Από τη μία καλά κάνεις και διεκδικείς αυτά που διεκδικείς, από την άλλη όμως αυτά που λες μου φαίνονται το λιγότερα παιδικά. Έκανε μια βδομάδα να σε πληρώσει? Άλλοι ξέρεις πόσο περιμένουνε και δε μπορούνε να πούνε τίποτα? Αν είναι δικαίωμά του να καθυστερεί? Τώρα αλήθεια θέλεις απάντηση σε αυτό? Συμπεριφέρεσαι λες και είχες στην επιχείρηση 4-5 χρόνια και έχεις αγανακτήσει πια και εσύ έχεις μόλις 2 βδομάδες. Χαλάρωσε. Και να σου πω και κάτι στα ίσια? Και εγώ αν ήμουν εργοδότης και ερχόταν ο νέος μου υπάλληλος που δεν έχει 2 βδομάδες καλά-καλά και μου ζητούσε χρήματα με τον τρόπο που το έκανες εσύ (όχι λόγω ανάγκης ας πούμε) και εγώ θα εκνευριζόμουνα και θα τον κοιτούσα αλλιώς. Θεωρώ όλες σου τις ερωτήσεις άκυρες. Και αν δε σου αρέσει τόσο πολύ πια φύγε εσύ, θέλεις να πάρεις και αποζημίωση για δυο βδομάδες που έχεις στη δουλειά.

Συγνώμη που δεν είμαι ο paredwse.

Θα συμφωνήσω σε μερικά σημεία... δεν ακούγεται καλά όταν ένας νεος στην επιχείρηση κάνει παράπονα, διαμαρτύρεται αν αργεί ο μισθός του και ασχολείται με το πότε θα πάρει την άδεια του.

Απο την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει περίπτωση ο εργαζόμενος να έχει οικογένεια και παιδιά ή να έχει υποχρεώσεις ενοίκιο-δάνεια κλπ. Δεν είναι σωστό να αργεί 15 μέρες η πληρωμή.

Δημοσ.

Δυστυχώς ούτε εγώ μπορώ να σου προσφέρω κάποια νομική άποψη αλλά απλώς τη γνώμη μου.

Όλα όσα ζήτησες είναι ό,τι προβλέπεται. Δεν είναι πολλές οι εταιρίες όμως που τα πράττουν. Γι αυτό χρειάζονται και κάποιοι συμβιβασμοί από πλευράς εργαζομένου, πχ δεν έχω την απαίτηση (ακόμα κι αν θα πρεπε) να πληρωθώ στις 30 του μήνα και ούτε θα πήγαινα να το ψάξω/γκρινιάξω αλλά 10 μέρες καθυστέρηση είναι ΠΑΡΑ πολύ. Δεν περιμένω να δουλεύω 8 ώρες ακριβώς κάθε μέρα αλλά 10 είναι επίσης πολλές. Και γνωρίζω/έχω δει ότι αν τους "κολλάς" πολύ για τέτοιο θέματα είναι πιθανόν να πάρεις πόδι.

Ούτε μήνα δε δούλευες πόσο άδεια να σου πουν ότι δικαιούσαι και τι αποζημίωση περιμένεις να πάρεις;

Ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να σταματήσει τη συνεργασία με τον εργαζόμενο από τη στιγμή που δεν είναι ικανοποιημένος.

Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να σου ζητήσει να βάλεις μια αγγελία στο internet, αφού είναι κάτι που εμπίπτει στις γενικότερες αρμοδιότητές σου. Και έχει το δικαίωμα να μη σου πει το γιατί.

Προσωπική άποψη είναι πως τα δικαιώματά σου τα διεκδικείς δυναμικά μόνο εφόσον τους είσαι απολύτως απαραίτητος κι αναντικατάσταστος. Αλλιώς υπάρχει έντονο το ενδεχόμενο της αποχώρησης. Μη μου πεις κι εσύ "δε βάζω το κεφάλι κάτω", "δεν κάθομαι να με πατάνε" και τέτοια. Βασικά πες τα αμά θες, κουβέντα κάνουμε :). Απλά λέω τι γίνεται στο χώρο εργασίας σήμερα και τι έχω δει από αρκετά παραδείγματα και αντίστοιχες συζητήσεις με φίλους εργοδότες/εργαζόμενους.

Το αντικείμενο της δουλείας που κάνεις εκεί δε σ' αρέσει. Η πληρωμή του μισθού καθυστερεί πολύ. Δεν έχεις κάποια σύμβαση. Ίσως είναι το καλύτερο και για σένα να φύγεις από κει, ειδικά με το κλίμα που χει δημιουργηθεί. Ναι, τα λεφτά χρειάζονται αλλά...

edit: Πρόσφατα έμαθα από λογιστή (δεν το χω διασταυρώσει) πως η δοκιμαστική περίοδος δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μία εβδομάδα. Συνεπώς πιθανόν να μπορείς να του κάνεις μια καταγγελία στο ΙΚΑ. Δεν ξέρω αν χρειάζεται να χεις κάτι στα χέρια σου για να το αποδείξεις.

Δημοσ.

Tzimmys , απόρία : Με τί ασχολείσαι ; Είσαι μήπως σπουδαστής ;

Goddess, με μπέρδεψες λίγο με το...φύλο σου (όχι ότι έχει καμμιά σημασία για το topic, αλλά λέμε...).

Βέβαια δεν είμασταν από εκεί για να δούμε ακριβώς αμφότερες συμπεριφορές, αλλά από αυτά που λες, δεν φαίνεται κάποιος "εξευτελιστικός τρόπος" - ευθύς τουλάχιστον. Απλά μιλάμε για μία ακόμη περίπτωση Έλληνα "αφεντικού", και όχι εργοδότη...(περίεργο μου φαίνεται να μην το έχεις ξανασυναντήσει).

Όσον αφορά το "δικαίωμα" καθυστέρησης...το παίρνει μόνος του. Εξαρτάται πώς θα το "χειριστεί" (τί θα σου πει δηλαδή περί αυτού), για να υπάρχει μια "ισσοροπημένη σχέση". Άλλωστε, αυτός "κρατάει και το μαχαίρι ΚΑΙ το πεπόνι". Αν φερθεί "σωστά", και συ θα δείξεις καταννόηση, και αυτός σε οποιαδήποτε περίπτωση. Από ΄κει και πέρα, πάμε στην ακραία περίπτωση να του κάνεις αγωγή.

Η δε "απαξίωση" να σου απαντούνται ερώτήματα, εμπίπτει ΚΑΙ αυτό στην ρήξη καλού κλίματος συνεργασίας.

Ως προς το τί να κάνεις, είτε κάθεσαι "και τρως τα πάντα", μην κάνοντας "το λάθος" να δηλώσεις παραίτηση, περιμένοντας να σε απολύσει, είτε "του κάνεις τη χάρη" και την δηλώνεις. Εξαρτάται πώς μπορείς να το "αντέξεις" ψυχολογικά, αλλά εγώ σε συμβουλεύω να καθήσεις μέχρι απολύσεως. Αν εσύ δεν προκαλείς με άσχημη συμπεριφορά, ή ελλειπή απόδοση στην εργασία, τότε απλά ο εν λόγω "κύριος" δε γουστάρει "εξυπνόφατσες" στη στάνη του, και στα κάτω-κάτω δεν παντρευτήκατε κι όλας. Αν είσαι οκ στη δουλειά, συνέχισε μέχρι την απόλυση. Μετά, τράβα του και μια καταγγελία για απόλυση επί αδίκου (επειδή ζητούσες ό,τι εδικαιούσουν), μπας και τον τσούξει λίγο...

Δυστυχώς, η συνήθης πραγματικότητα είναι αυτή :

Η σχέση εργασίας είναι αφεντικού-σκλάβου.

*Σε καμμία περίπτωση δεν υποκαθιστώ γνώστες κατ' επαγγέλματος μ΄αυτά που σου είπα. Μια φιλική άποψη ήταν.

Δημοσ.

Απέχεις τρομερά απο την ελληνική πραγματικότητα...

Το γεγονός οτι είσαι νέος (goddess?) υπάλληλος δικαιολογεί κατ'εμέ πολλά απο τα πράγματα που αναφέρεις.

Δεν έχω περάσει και απο πολλές δουλειές που να είναι στρωμένες με ροδοπέταλα.

Καθυστερήσεις στις πληρωμές καλώς η κακώς είναι θεμιτό να υπάρχουν (ειδικά αμα μιλάμε για μια μικροΑ.Ε. της σειράς). Αν υπάρχει κατανόηση και απο εσένα και απο αυτούς όλα καλά. Αν εσύ κάνεις θέμα ακόμα δεν ξεκίνησες για μερικές μέρες καθυστέρησης.. Υπάρχει ρήξη.

Το γεγονός οτι ψάχνεις τί άδεια δικαιούσαι, ακόμα δεν πήγες, δείχνει την ελάχιστη όρεξη που έχεις για την δουλειά και επίσης δείχνει οτι δεν καταλαβαίνεις και τον ορισμό του "νέου" σε μια δουλειά, που δυστυχώς υπάρχει παντού.

Αποζημείωση νομίζω για δουλειά μέχρι 2 μήνες δεν παίρνεις δραχμή.

Γενικά με την περιγραφή που δίνεις είσαι αν μη τι άλλο "περίεργο" δείγμα υπαλλήλου που προσωπικά θα είχα απολύσει. Δεν γίνεται να έχεις, μέσα σε ένα μήνα δουλειάς, "ενοχλήσει" τόσο την εταιρεία.

Μπορεί το αφεντικό σου να είχε τις καλύτερες των διαθέσεων για μισθό/άδεια/μπόνους κτλ.. αλλα με την εμμονή σου το μόνο που κάνεις είναι να αναγκάζεις εαυτόν σε παραίτηση/απόλυση χωρίς ιδιαίτερη αποζημίωση.

Καλό είναι να υπάρχει ανοχή και απο τις δύο πλευρές και ιδιαίτερα απο την πλευρά ενός νέου υπαλλήλου να φαίνεται η διάθεση και η υπομονή... Αλλιώς πάς a priori για πόδι.

Αυτά φιλικά πάντα και απο την κάποια, κακή ίσως, εργασιακή εμπειρία που έχω.

Τώρα αν εσύ θελήσεις να τον πάς στο ΙΚΑ γι αυτό... (φαντάζομαι δεν έκανε ακόμα την πρόσληψη/ασφάλιση μέσα σε ένα μήνα)

Δείχνει οτι είσαι τουλάχιστον Κακόβουλος...

Διευκρινιστικά: Δεν λέω να καθόμαστε να μας πηδ@ει ο καθένας.. αλλα μη φτάνουμε και στο άλλο άκρο.

Δημοσ.

Πράγματι... πάντως δεν είναι υποχρεωμένος/η να την βάλει την αγγελία.

Αν θέλει να σπάσει τα νεύρα του αφεντικού, μπορεί να τεχνηέντως να το «ξεχάσει» ;)

Δημοσ.
Tzimmys , απόρία : Με τί ασχολείσαι ; Είσαι μήπως σπουδαστής ;

Πώς σου ήρθε αυτό? Σπουδάζω κιόλας αλλά είμαι 29 χρονών και δουλεύω σαν ιδ. υπ. πολύ καιρό. Έχω φτάσει στο σημείο να είμαι αναντικατάστατος και να διεκδικήσω μερικά πράγματα παραπάνω, αλλά στον ιδιωτικό τομέα αυτό για αυτό δε μπορείς να είσαι 100% απόλυτος ποτέ. Μια ερώτηση εγώ τώρα. Εσύ το βρίσκεις λογικό να ρωτήσει με το που μπήκε ο μήνας πότε θα πληρωθεί και πόσες μέρες άδειας δικαιούται?

Δημοσ.

Και απλά μια διευκρίνηση, όταν λέω καιρό εννοώ χρόνια και μένω-συντηρούμαι μόνος μου.

Δημοσ.
Έχω φτάσει στο σημείο να είμαι αναντικατάστατος ...

Εφόσον δουλεύεις χρόνια έπρεπε να έχεις καταλάβει ότι κανείς δεν είναι αναντικατάστατος.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...