overclockerd Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Γεία σας φιλοί μου!, εχώ ένα θέμα που με προβλήματιζει, είμαι 16 χρόνων παρά κάτι δηλαδή θά πάω δευτέρα λύκειου και επέλεξα τεχνολόγικη κατευθύνση... διότι θέλω νά γίνω τεχνικός Η/Υ!, τώρα το θέμα είναι αν αξίζει... εσείς τί πιστεύετε; θα ήθελα και τήν άποψη κάποιου πού κάνει αυτό το επαγγέλμα, καί οτάν λέω άν αξιζει, εννόω αν ο μίσθος θα αρκέι, αν σε εξασφαλίζει σαν επαγγέλμα και αν τελικά αξίζει η όλη φασάρια...., αν κάι είναι κάπως νώρις τα σκεφτόμουν αυτά καί είπα να ζητήσω τήν άποψη σας! ευχαρίστω όσους θα απαντήσουν
mariav Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Για να γινεις σκέτο τεχνικός Η/Υ και να δουλεψεις στην εκπληκτική εταιρεία "ΠΛΑΙΣΙΟ" δε χρειαζεται καν να περασεις κάπου, αρκει να εισαι αποφοιτος λυκείου και να εχεις καποιες βασικες γνωσεις hardware (οπως μπορείς αν δεις στην αντιστοιχη αγγελία του Πλαισίου για τη συγκεκριμένη θεση). Φυσικα αυτο σημαινει βασικός μισθός και το γεγονός οτι θα εισαι αναλώσιμος. Αν ομως γραψεις καλά στις πανελλήνιες, μπορεις να γινεις μηχανικός Η/Υ, και να εχεις αξιώσεις για καλυτερους μισθούς και θεσεις εργασίας. Τιποτα βεβαια δεν σου διασφαλίζει την επιτυχία, πρεπει να εχεις ταλέντο (το λιγότερο) και καποια αλλα χαρακτηριστικα στην προσωπικότητα σου που θα σε καταστήσουν ικανό να επιβιώσεις στην συγκεκριμενη αγορά εργασίας. Καλη επιτυχία!
Typhoon Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Τεχνικός σίγουρα όχι, μηχανικός λέει πολύ, και δουλεία έχει αν είσαι καλός και πράγματα για όλα τα γούστα. Αν σου αρέσουν οι υπολογιστές θα περάσεις καλά πιστεύω!
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Τεχνικος Η/Υ αν το ψαξεις βγαζεις καλα λεφτα, ειδικα εδω στην Αθηνα. Παραδειγμα: Πρωι εργασια σε καποια επιχειρηση (πχ Πλαισιο) με βασικο μισθο και απογευματα επισκεψεις κατ' οικον (μεσω αγγελιων και οχι μονο) για να φτιαχνεις χαλασμενους υπολογιστες ή να περνας Windows, drivers κλπ. 50 ευρω την ωρα το ελαχιστο, δεν χαλασαν κανεναν. Απτην αλλη ειναι μια δουλεια που μαλλον θα σε μπουχτισει συντομα. Γυρω στα 30 θα θες να αλλαξεις τομεα. Ολη μερα να περνας Windows, Office και να στηνεις Η/Υ η να αλλαζεις χαλασμενες καρτες μεσα σε 1 υπογειο συνηθως, πιστεψε με δεν παλευεται πολυ. Πηγαινε καλυτερα δουλεψε σε κανενα συνεργειο αυτοκινητων.. Πτυχιο τριτοβαθμιας δεν ειναι απαραιτητο για τη δουλεια αυτη, αλλα σιγουρα ειναι θετικο. Απτη στιγμη που θα πας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και θα παρεις πτυχιο προσανατολισου σε προγραμματισμο και αν δε σ' αρεσει ο προγραματισμος κ προτιμας πιο πρακτικες καταστασεις (τεχνικος κλπ) τοτε προσανατολισου στα δικτυα ή τις επικοινωνιες. Εχουν πολυ καλυτερες προοπτικες απο εναν απλο τεχνικο Η/Υ. ps. Προς τους παραπανω που λενε "μη γινεις τεχνικος Η/Υ, γινε μηχανικος Η/Υ", μπορειτε να μου διευκρινισετε τι ακριβως διαφορα εχουν τα 2 παραπανω στην πραξη? Δηλαδη τι κανει ο ενας κ τι ο αλλος?
pmandd Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2008 Μιας και είσαι σε νεαρή ακόμα ηλικία, καλό θα είναι να θέτεις υψηλούς στόχους στη ζωή σου (όχι βέβαια εντελώς ουτοπικούς). Αδυνατώ να καταλάβω πώς επέλεξες στα 16 σου να γίνεις τεχνικός Η/Υ, μια δουλειά με μάλλον μικρό ενδιαφέρον, αλλά και με αντικείμενο που πολλοί στην ηλικία σου μπορούν να θεωρούνται εξπέρ πάνω σε αυτό.
mariav Δημοσ. 19 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2008 ps. Προς τους παραπανω που λενε "μη γινεις τεχνικος Η/Υ, γινε μηχανικος Η/Υ", μπορειτε να μου διευκρινισετε τι ακριβως διαφορα εχουν τα 2 παραπανω στην πραξη? Δηλαδη τι κανει ο ενας κ τι ο αλλος? Η διαφορα εγκειται κυρίως στην μισθολογική κλίμακα, στις προοπτικές, στο prestige, στις αξιωσεις κλπ κλπ κλπ κλπ κλπ κλπ Βεβαια αυτο δε σημαινει οτι ο μηχανικός θα ειναι περισσοτερο ταλαντούχος απο κάποιον που πιάνουν τα χέρια του απο τα 5 του χρόνια.... Απλως ο μηχανικός μεσα σε μια εταιρεία θα του δοθεί πιο γρηγορα η δυνατότητα να ειναι supervisor του τεχνικου, ο οποιος μπορει να ειναι περισσοτερο ταλαντουχος μεν, δεν ειναι ομως μηχανικός δε. Νομιζω καταλαβαινεις τη διαφορά , που υπαρχει στην αγορά εργασίας. Βεβαια το ταλεντο δεν παει Πανεπιστημιο, το εγραψα πολλές φορες, ο μισθός ομως παει...και παρα παει.... Δεν αναφερομαι στο ε.ε. ομως. Αναφερομαι σε εξαρτημενη σχεση εργασίας. Καλη επιτυχια στον μικρο :) ΥΓ: Α, και δεν αναφερθηκα καθολου στη μαγικη λεξη "Δημόσιο" που ισχύει για τους αποφοίτους Πολυτεχνικών σχολών κλπ
Null_Hypothesis Δημοσ. 19 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2008 @pmandd Και ποιοι είναι οι υψηλοί-μη ουτοπικοί στόχοι εν Ελλάδι; Και πώς κρίνεις και λες ότι η συγκεκριμένη δουλειά δεν έχει ενδιαφέρον, συγκριτικά με τι; Το παλικάρι μπορεί να "δει" τον εαυτό του να ζει ασχολούμενος με τα μηχανήματα και αυτό είναι αρκετό, ας μην κοροιδευόμαστε με "υψηλούς" στόχους και πέφτουμε απότομα μετά.
aledjo Δημοσ. 19 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2008 μια δουλειά με μάλλον μικρό ενδιαφέρον, αλλά και με αντικείμενο που πολλοί στην ηλικία σου μπορούν να θεωρούνται εξπέρ πάνω σε αυτό. δουλευω εδω και μερικους μηνες τεχνικος η/υ. τη σκεψη αυτη την εκανα και γω πριν ξεκινησω. τωρα που δουλευω εχω εντελως διαφορετικη αποψη! κανεις δε τα ξερει ολα ακομα και επαγγελματιες με 20 χρονια πειρα. κανεις δεν ειναι εξπερ και ουτε μπορει να τα βγαλει περα με ολα τα προβληματα. αν το σκεφτουμε ετσι τοτε ας γινουμε ολοι γιατροι-παθολογοι! τι κανουν αυτοι? πας εκει σε εξεταζει και σου λεει ποια φαρμακα να παρεις. τιποτα αλλο, σαν να διαβαζουν ενα manual. δεν ειναι ετσι ομως.... οσο για το οικονομικο δε μπορω να πω και πολλα. παντος τιποτα δε παει χαμενο. "μαθε τεχνη κι'αστη"
Typhoon Δημοσ. 19 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2008 Sorry κιόλας mariav, αλλά πραγματικά καμία σχέση. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και το μισθολογικό είναι ο μικρότερος παράγοντας. Ο μηχανικός δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του τεχνικού πολλές φορές (αν και συνήθως το μόνο που λείπει είναι η πρακτική εμπειρία), αντίθετα ο τεχνικός δεν μπορεί ποτέ να κάνει τη δουλειά του μηχανικού. Η διαφορά είναι η ίδια με τη διαφορά ενός χτίστη ή και εργοδηγού και του πολιτικού μηχανικού/αρχιτέκτονα. Έτσι και ο μηχανικός Η/Υ δεν θα φτιάξει ποτέ ένα PC, ούτε ένα οποιοδήποτε υπολογιστικό σύστημα, αλλά θα το σχεδιάσει (θεωρητική μελέτη, μοντελοποίηση, ανάπτυξη, σχεδίαση, κλπ). Ο τεχνικός στον κλάδο μας συνήθως περιορίζεται σε επισκευές, μονταρίσματα και τέτοια. Παίζει ανάλογα και με το τι θα ασχοληθείς, δλδ αν γίνεις software engineer, συνήθως αυτός που κάνει και το design γράφει και τον κώδικα, είδικα στα μικρότερα projects. Όπως και να έχει είναι άλλη φάση, ξέρω και παιδία που γουστάρουν αυτό το κομμάτι, για μένα η δουλειά του μηχανικού είναι απείρως πιο ενδιαφέρουσα και με πολύ μεγαλύτερη ποικιλία. Μπορεί βέβαια και να σου φανούν όλα αυτά πολύ θεωρητικά. Όπως και να έχει για μένα καλύτερα να πας ΑΕΙ/ΤΕΙ μιας και αν αλλάξεις γνώμη μπορείς πάντα να γίνεις τεχνικός, ενώ στην αντίθετη περίπτωση είναι πιο δύσκολα τα πράγματα.
mariav Δημοσ. 19 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2008 @Typhoon νομιζω συμφωνουμε απολυτα.... οπως ειδες τον προετρεψα να γινει μηχανικος.. οπότε μαλλον απαντησες στον προβληματισμό του Midi_miliz που ρωτησε αν υπαρχει καμια πρακτική διαφορά....
pmandd Δημοσ. 19 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2008 Το θέμα είναι να μην περιορίζεις τους ορίζοντές σου από την ηλικία των 16. Κάποιοι προφανώς έχουν πειστεί, καλώς ή κακώς, ότι στην Ελλάδα δεν μπορείς να πετύχεις και πολλά, αν στοχεύεις ψηλότερα από κάποια δουλειά τύπου "χαμάλη", όπως τεχνικός Η/Υ. Προφανώς και μπορείς να στήνεις υπολογιστές και να βάζεις Office όλη την ημέρα, κάποιοι πρέπει να κάνουν άλλωστε αυτή τη δουλειά. Άλλωστε επαναλαμβάνω, τέτοιος τεχνικός μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε που ασχολείται κάπως σοβαρά με υπολογιστές. Αντίθετα, μηχανικός ΗΥ, και να θέλεις, δε σημαίνει ότι έχεις τη δυνατότητα ή την ικανότητα να γίνεις.
JohnnyDragon Δημοσ. 19 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2008 Εγώ θα σου έλεγα όχι...να μην ασχοληθείς επαγγελματικά με το θέμα.... Σημερα πλέον δεν αξίζει...Παλία στις αρχές άξιζε.Τώρα το πιο πιθανό είναι (όσο και αν το σπουδάσεις το θεμα) να καταλήξεις σε κάποια εταιρία να δουλεύεις για ένα βασικό μισθό, να τρως την κοροιδία της προοπτικής εξέλιξης, να σε ξεγελάνε με κάποια μπόνους, και με την πρώτη στραβή να σε αντικαταστήσουν. Το να ακολουθήσεις δική σου δουλειά και πάλι είναι ρίσκο στην Ελλάδα, όπου ΟΛΟΙ έχουν και "έναν φίλο που ξέρει πολύ καλά απο Η/Υ" και που ακόμα αν αυτός ο κάποιος δεν ξέρει τίποτα, πάντα θα έχεις την σύγκριση μαζί του, και πολλές φορές θα τον προτημούνε, και φυσικά θα ακούς πάντα το: "καλά θα πάω μία και απο πλάισο να δω και θα τα πούμε παλί". Στην Ελλάδα μόνο όσοι ξέρουν πραγματικά επιλέγουν τους καλούς ιδιώτες. Αλλά αυτοί είναι λίγοι. Ο περισσότερος κόσμος προτημάει τα μεγάλα καταστήματα και αλυσίδες. Κακός βέβαια αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
overclockerd Δημοσ. 20 Ιουλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 20 Ιουλίου 2008 Ευχαρίστω όλους όσους απάντησαν! σε όλα αύτα βέβαια έχω κάποιες απορίες, απο'τι κατάβα το επάγγελμα του μήχανικου είναι περισσότερο θεώριτικο αλλά έχει κάλυτερες προοπτίκες εργάσιας και καλύτερη μισθοδοσία, ο δε τεχνικός είναι για πράτικα ζητήματα και πλεόν συμφώνα με τα λεγόμενα τών περισσοτέρων δέν αξίζει!, πάνω σε αυτά έχω κάποιες ερωτήσεις.... αν τελικά γίνω μηχανικός υπολογιστών σε τι είδους εταιρίες θα δουλευώ? θα μπορώ να ανοίξω δίκη μου επιχείρηση? και τέλος, για εμένα πού έχω μια τρέλα με τους υπολόγιστες, δηλαδή μαρέσει να φτιαχνώ υπολόγιστες να μαθαίνω όλο και περίσσοτερα πράγματα και να κάνω δίκες μου πατέντες, πίστευετε οτί θα μπορούσε να μου αρέσει το επάγγελμα του μηχανικού Η/Υ? και τέλος τι ακριβώς θα μάθαινω στην σχόλη που θά πάω? ευχαριστώ γιατί θα σάς κούρασει λίγο η απαντήση
Pablo_Hasan Δημοσ. 20 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2008 μαθηματικα, φυσικη, προγραμματισμος σου αρεσουν; το να σου αρεσει να ασχολεισε με pc δεν σημαίνει κατι, θα χρειαστεις πολλα τετοια μαθηματα για να τελειωσεις τη σχολης σου...
overclockerd Δημοσ. 20 Ιουλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 20 Ιουλίου 2008 μαθηματικα, φυσικη, προγραμματισμος σου αρεσουν; το να σου αρεσει να ασχολεισε με pc δεν σημαίνει κατι, θα χρειαστεις πολλα τετοια μαθηματα για να τελειωσεις τη σχολης σου...Ναι! ολά αυτά μου αρέσουν!(ισώς λίγο ο προγραμμάτισμος να μάς χαλάει την δούλεια) αλλά πράγματι και μού αρέσουν και έιμαι καλός σε όλα αυτά ΥΓ: ρέ παίδια απάντηστε στις ερωτήσεις μου
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα