Προς το περιεχόμενο

Μακρύ καλώδιο ULTRA ATA 133

phph

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω αυτό το κουτί για το HTPC που φτιάχνω. Στο αριστερό rack θέλω να βάλω το DVD-RW και στο μεσαίο ένα σκληρό δίσκο. Και τα δύο είναι ATA, ενώ η motherboard έχει μόνο 1 κανάλι ATA. Άρα πρέπει να συνδεθούν στο ίδιο καλώδιο ως master και slave.

Το πρόβλημά μου είναι ότι και τα 4 καλώδια που έχω, έχουν πολύ μικρό μήκος ανάμεσα στα βύσματα για master και slave. Είναι αρκετό για να συνδέσεις 2 συσκευές αν βρίσκονται η μία πάνω από την άλλη (ακόμη κι αν μεσολαβεί μια κενή θέση), όπως συμβαίνει σε κουτιά τύπου tower, δεν φτάνει όμως με τίποτε όταν οι συσκευές είναι η μία δίπλα στην άλλη όπως στα desktop.

Έχω βρει διάφορα καλώδια που διαφημίζουν ότι έχουν μεγάλο μήκος (μέχρι 90cm όπως αυτό), αλλά κανένα δεν λέει πόση είναι η απόσταση ανάμεσα στα βύσματα που πάνε στις συσκευές. Η υποδοχή της motherboard είναι ακριβώς κάτω από το DVD-RW, οπότε με απασχολεί μόνο το μήκος του καλωδίου ανάμεσα στις δύο συσκευές.

Έχει κανείς παρόμοιο πρόβλημα. Ξέρετε κανένα καλώδιο που να μου κάνει;

Δημοσ.
Νομίζω οτι είναι 30cm απόσταση ο πρώτος από τον δεύτερο connector στα 90cm ATA cables, πάρε κανένα rounded να μην εμποδίζει και το air flow, κάτι τέτοιο πχ http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=17&category=69976904&product=1085697

Το συγκεκριμένο καλώδιο κρατάω αυτή τη στιγμή στα χέρια μου :P

Η απόσταση που μας ενδιαφέρει είναι 20cm οπότε δε νομίζω να κάνει.

Επειδή το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισα σε έναν tower case (το DVD κανονικά στην κλασική θέση αλλά ο HDD αρκετά πιο χαμηλά και ο πισινός του στραμένος προς το πλάι) τη λύση την έδωσε μια καλωδιοταινία 90cm, αν κι αυτή ήταν στο όριο.

Δημοσ.

για να μην ζοριζεσαι

1.Αγοραζεις SATA δισκο

2.Αγοραζεις ελεγκτη IDE για τον δίσκο.

Απο το να πληρωνεις καλώδια και να ψαχνεις νομιζω οτι θα ήταν πιο απλό.

Δημοσ.
Νομίζω οτι είναι 30cm απόσταση ο πρώτος από τον δεύτερο connector στα 90cm ATA cables, πάρε κανένα rounded να μην εμποδίζει και το air flow, κάτι τέτοιο πχ http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=17&category=69976904&product=1085697

Rounded θα πάρω εννοείται, αλλά το βασικό είναι να μην αγοράζω καλώδια στην τύχη μέχρι να μου κάτσει κάποιο με το σωστό μήκος και δυστυχώς από τις φωτογραφίες στα διάφορα eshops δεν μπορώ να βγάλω άκρη.

Το συγκεκριμένο καλώδιο κρατάω αυτή τη στιγμή στα χέρια μου :P

Η απόσταση που μας ενδιαφέρει είναι 20cm οπότε δε νομίζω να κάνει.

Επειδή το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισα σε έναν tower case (το DVD κανονικά στην κλασική θέση αλλά ο HDD αρκετά πιο χαμηλά και ο πισινός του στραμένος προς το πλάι) τη λύση την έδωσε μια καλωδιοταινία 90cm, αν κι αυτή ήταν στο όριο.

Χμμμ, 20cm μπορεί και να κάνει. Το θέμα είναι πόσο εύκαμπτο είναι; Δηλαδή πόσο μήκος χάνεται για να κάνει στροφή 180 μοιρών το καλώδιο;

για να μην ζοριζεσαι

1.Αγοραζεις SATA δισκο

2.Αγοραζεις ελεγκτη IDE για τον δίσκο.

Απο το να πληρωνεις καλώδια και να ψαχνεις νομιζω οτι θα ήταν πιο απλό.

1. Έχω ήδη 2ο SATA δίσκο μόνο για αρχεία video και ήχου για να μπορώ να έχω εγγραφή και αναπαραγωγή ταυτόχρονα χωρίς πρόβλημα. Ο δίσκος που έχει πρόβλημα είναι ένας 120άρης για το OS και τις εφαρμογές. Ναι θα μπορούσα να τον αντικαταστήσω και αυτόν με SATA, αλλά δε μου αρέσει αυτή η λύση. Είναι κάπως "πονάει κεφάλι - κόψει κεφάλι".

2. Όπως είπα πρόκειται για HTPC σε κουτί για HTPC. Σ' αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει περιορισμένος χώρος και ανάγκη για καλή κυκλοφορία του αέρα (για μείωση θορύβου). Το να προσθέσω μία κάρτα και ένα καλώδιο (έστω και rounded) που θα διατρέχει όλο το κουτί από πίσω μέχρι μπροστά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λογική του HTPC, τη στιγμή μάλιστα που η υπάρχουσα έξοδος ΑΤΑ στη μητρική είναι ακριβώς κάτω από το rack των 5.25" με μηδενική κατά συνέπεια επιρροή στην κυκλοφορία του αέρα.

Δημοσ.

Νομίζω φίλε μου ότι τότε δεν υπάρχει άλλη λύση απ'τό να κάνεις "καγκουρια" στο καλώδιο που έχεις , αγοράζοντας ακόμη ένα (να τα κόψεις και να τα ενώσεις προσεχτικά εννοώ , προεκτήνοντας έτσι το καλώδιό σου) ... δεν ξέρω κατά πόσο πιάνουν τα χέρια σου και δεν ξέρω αν θα έχεις απώλεια μ'αυτόν τον τρόπο , ας πει κάποιος ποιο εμπειρος...

(Ίσως ακούγεται λίγο πρόχειρο αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο από την στιγμή που απορρίπτεις τις άλλες προτάσεις)

ΦΙλικά...

Δημοσ.

Χμμμ, 20cm μπορεί και να κάνει. Το θέμα είναι πόσο εύκαμπτο είναι; Δηλαδή πόσο μήκος χάνεται για να κάνει στροφή 180 μοιρών το καλώδιο;

Θα το τσεκάρω όταν πάω σπίτι (αργά το βράδυ) και θα προσπαθήσω να κάνω μια εκτίμηση για τη μέγιστη απόσταση που μπορούν να απέχουν τα δυο drives όταν είναι στο ίδιο επίπεδο.

Νομίζω φίλε μου ότι τότε δεν υπάρχει άλλη λύση απ'τό να κάνεις "καγκουρια" στο καλώδιο που έχεις , αγοράζοντας ακόμη ένα (να τα κόψεις και να τα ενώσεις προσεχτικά εννοώ , προεκτήνοντας έτσι το καλώδιό σου) ... δεν ξέρω κατά πόσο πιάνουν τα χέρια σου και δεν ξέρω αν θα έχεις απώλεια μ'αυτόν τον τρόπο , ας πει κάποιος ποιο εμπειρος...

(Ίσως ακούγεται λίγο πρόχειρο αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο από την στιγμή που απορρίπτεις τις άλλες προτάσεις)

ΦΙλικά...

Να κόψει και να ενώσει 40 (ή 80) καλωδιάκια πάχους λίγο μεγαλύτερου από μια τρίχα που απέχουν ~1mm το ένα από το άλλο; Ούτε ο MacGyver δεν τα κάνει αυτά :)

Δημοσ.

ΦΙλικά...

Όπως λέει και ο antonl, αυτό είναι μάλλον αδύνατο να γίνει. Μιλάμε για 80 καλωδιάκια (αφού πρόκειται για ultra dma 66/100/133) σε μια καλωδιοταινία πλάτους 4cm. Δηλαδή μισό χιλιοστό ανά καλώδιο.

Μια άλλη λύση είναι να πάρεις κάτι τέτοιο http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=9484&cat=16 που θα μετατρέψει τον σκληρό σε sata, και το dvd το αφήνεις σε pata.

Αυτό το πράγμα είναι λίγο μπερδεμένο. Δεν είμαι σίγουρος ότι κάνει αυτό που λες. Με βάση τη φωτογραφία και τα σχόλια που έχει

Allows the operation of SATA devices e.g. HDDs, DVD, DVD-RAM, MO, CD-ROM, CD-RW etc. to IDE - controller (compatible with Ultra ATA 133/100/66/33)
μοιάζει να κάνει το αντίθετο από αυτό που θέλω. Άσε που στοιχίζει 22€ με τα μεταφορικά ενώ από ότι είδα ένας 80άρης sata κάνει 30€ και ένας 120άρης 33€.

Τέλος πάντων. Πήρα την καλωδιοταινία που έχω στη δουλειά και θα κάνω μια γύρα στα μαγαζιά μήπως και έχουν κάτι που να μου ταιριάζει και να μπορώ να το πιάσω στα χέρια μου. Θα περιμένω και την απάντηση του antonl και βλέπουμε.

Δημοσ.
[...]

Πήρα την καλωδιοταινία που έχω στη δουλειά και θα κάνω μια γύρα στα μαγαζιά μήπως και έχουν κάτι που να μου ταιριάζει και να μπορώ να το πιάσω στα χέρια μου. Θα περιμένω και την απάντηση του antonl και βλέπουμε.

Έχω άθλια μνήμη. Το θυμήθηκα λίγο πριν φτάσω σπίτι και μετά το ξέχασα. Θα βάλω υπενθύμιση σήμερα :P (αν δεν πάρει ήδη κάποιο).

Πάντως αν φτάνει αυτή με τα round cables θα ναι τελείως όριο. Η 90άρα (κίτρινου χρώματος, αν την πετύχεις στη σημερινή σου βόλτα) είχε σαφώς μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των δύο βυσμάτων.

Δημοσ.
Έχω άθλια μνήμη. Το θυμήθηκα λίγο πριν φτάσω σπίτι και μετά το ξέχασα. Θα βάλω υπενθύμιση σήμερα :P (αν δεν πάρει ήδη κάποιο).

Πάντως αν φτάνει αυτή με τα round cables θα ναι τελείως όριο. Η 90άρα (κίτρινου χρώματος, αν την πετύχεις στη σημερινή σου βόλτα) είχε σαφώς μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των δύο βυσμάτων.

Δεν έχει και μεγάλη ποικιλία στα μαγαζιά εδώ. Έτσι είναι η επαρχία δυστυχώς. Αν δεν ήταν και το eshop, θα είμασταν στον μεσαίωνα ακόμη. Βρήκα ένα round που μου δίνει 4cm ακόμη , αλλά έχει διάφορα εφέ και κάνει 18?!!! Με έκπτωση 4? μάλιστα!!!

Σε άλλο μαγαζί βρήκα μια καλωδιοταινία που μου δίνει γύρω στα 2 με 3cm. Θα υπολογίσω το βράδυ πόσο μου χρειάζεται. Βασικά ήμουν έτοιμος να την πάρω (1? έκανε μόνο), αλλά το παλληκάρι μου είπε ότι δεν την χρειάζομαι. Να βάλω κάποια από αυτές που έχω ανάποδα και να ορίσω master και slave με jumberάκια και όχι με cable select. Δηλαδή το βύσμα που πάει στη motherboard να το βάλω στη 2η συσκευή, το βύσμα που πάει στην πρώτη κανονικά και αυτό που πάει στη 2η συσκευή να το βάλω στη motherboard. Έτσι μπορώ να εκμεταλλευτώ το κατά πολύ μεγαλύτερο μήκος που υπάρχει ανάμεσα στο βύσμα που πάει στη motherboard και σ' αυτό που πάει στην πρώτη συσκευή. Είπε ότι πολλές καλωδιοταινίες (πιο παλιές κυρίως) δουλεύουν και έτσι.

Ίδωμεν.

Δημοσ.

Είναι κι αυτό μια ιδέα. Ελπίζω να μην είναι μεγάλη η απόσταση μεταξύ του πλησιέστερο στην IDE της μητρικής drive.

Δημοσ.
Αυτό το πράγμα είναι λίγο μπερδεμένο. Δεν είμαι σίγουρος ότι κάνει αυτό που λες. Με βάση τη φωτογραφία και τα σχόλια που έχει μοιάζει να κάνει το αντίθετο από αυτό που θέλω. Άσε που στοιχίζει 22? με τα μεταφορικά ενώ από ότι είδα ένας 80άρης sata κάνει 30? και ένας 120άρης 33?.

Έχεις δίκιο, δεν το κοίταξα πολύ προσεκτικά, δεν κάνει αυτό που θες.. βασικά γιατί οι πιο πολλοί από αυτούς τους converters είναι bidirectional, μετατρέπουν και από sata σε pata και από pata σε sata.. Το κόλπο με την αντιστροφή της ταινίας ( ο connector που πάει στην mb να μπει στο ένα από τα δύο devices ) μάλλον θα δουλέψει..

Δημοσ.

Θυμήθηκα να τσεκάρω αυτό που ρώτησες για το round cable που χαμε αναφέρει και η απάντηση είναι απογοητευτική. Στην στροφή χάνει τρελά. Τα δύο βύσματα σε ευθεία δε μπορούν να απέχουν πάνω από 3cm.

Ελπίζω με τη λύση που σου πρότειναν (με το "ανάποδο" καλώδιο) να σαι οκ.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...