Sadako Δημοσ. 24 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2008 Μετά απο λίγη θεωρία δικτύων που μελέτησα (και συνεχίζω να μελετώ), είπα να κάνω μια πρώτη προσπάθεια να δικτυώσω τους 2 υπολογιστές που έχω στο σπίτι μου. Για αρχή επέλεξα τον ενσύρματο τρόπο, και συγκεκριμένα peer2peer. Επειδή ήθελα και οι 2 υπολογιστές να μοιράζονται και την σύνδεση στο ίντερνετ, αντί για cross-over καλώδια, αποφάσισα να τα κουμπώσω όλα σε ένα switch, αφού απο ότι είδα, αυτό είναι και ο πιο "straightforward" τρόπος. Switch δεν έχω αυτή τη στιγμή, και λίγο πριν πάω να αγοράσω, μου ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιήσω το παλιό μου router, ένα USR 9105, που ούτως ή άλλως ήταν αχριστευμένο εδώ και καιρό, αφού δεν υποστηρίζει ADSL2+ και θα μου έκανε θεωρητικά μια χαρά τη δουλειά, αφού έχει 4 10/100 ethernet θύρες. Όντως τα κούμπωσα όλα πάνω (το router της Tellas στην πρώτη θύρα του USR, και στις 2 και 3 κούμπωσα τους άλλους 2 υπολογιστές), έκανα και τον wizard του "Set up a home or small office network" απο τα XP Pro, και όντως είχαν και οι 2 υπολογιστές internet, και γίνεται μια χαρά το file & printer sharing. Ένα πρόβλημα που αντιμετώπισα όμως, είναι ότι ενώ στην αρχή όλα δούλευαν μια χαρά, μετά απο λίγο, παρατήρησα ότι στον έναν υπολογιστή, ενώ το msn δούλευε κανονικά, άνοιγα τον firefox, και δε μου άνοιγε καμιά σελίδα. Πρέπει να πω εδώ, ότι επειδή οι υπολογιστές βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια, ο ένας υπολογιστής συνδέεται με ένα μικρό καλώδιο 1μ (όλα είναι cat5e) ενώ ο άλλος στο δίπλα δωμάτιο με ένα καλώδιο 15μ. Το περίεργο (τουλάχιστον με μια πρώτη δική μου ματιά), είναι ότι αυτό το πρόβλημα που λέω, το παρουσιάζει στον υπολογιστή που είναι δίπλα.. Να πω ότι στο 9105 δεν έκανα καμιά αλλαγή, το χρησιμοποίησα έτσι ακριβώς όπως το είχα σεταρισμένο για χρήση στην παλιά μου 768 σύνδεση (το αναφέρω, επειδή ένας φίλος είπε ότι μπορεί να βοηθούσε ένα reset του router).. Ήθελα (πέρα απο μια λύση σε αυτό το πρόβλημα με το browsing που αναφέρω), να μου πει κάποιος αν ο τρόπος που έκανα το δικτυάκι (είτε hardware είτε software-wise) είναι ο καλύτερος, δηλαδή αν θα μπορούσα να ακολουθήσω κάποιον άλλον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσα να πετύχω καλύτερες επιδόσεις, όσον αφορά ταχύτητα, σταθερότητα κλπ.. Γενικά σκέφτομαι να αναφέρω σε αυτό το τόπικ ό,τι απορίες έχω ή μου γεννιούνται σε αυτή την πρώτη μου πειραματική προσπάθεια δικτύωσης, για να μην ανοίγω συνέχεια καινούργια τόπικ. Κατ'αρχάς, ήθελα να ξέρω αν μπορώ να ορίσω στους 2 υπολογιστές διαφορετικά priviledges. Σε server/client δίκτυο καταλαβαίνω την ύπαρξη administrator account αφού η διαχείρηση του δικτύου είναι κεντρική. Αλλά στο peer-to-peer networking που όλοι οι υπολογιστές παίζουν τον ρόλο και του server και του client, είναι δυνατός ένας τέτοιος διαχωρισμός των χρηστών? Πχ να μπορώ να ορίσω στον έναν υπολογιστή ένα όριο bandwidth χωρίς την απλή χρήση ενός netlimiter (ή έστω να αφαιρέσω πχ απο τον άλλον υπολογιστή την δυνατότητα να αλλάξει κάποιες ρυθμίσεις κλπ). Δεύτερον, ήθελα σε κάποια φάση, να χρησιμοποιήσω remote desktop για να μπαίνω απο τον έναν υπολογιστή στο desktop του άλλου. Τι πρέπει να ψάξω για να το κάνω αυτό?? Σε κάποια φάση ίσως να κάνω το δίκτυο και server/client, όχι φυσικά επειδή χρειάζεται, αλλά για να δω αν μπορώ να το κάνω.. αυτά προς το παρόν..
tsakonas Δημοσ. 24 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2008 Δε καταλαβα το ρουτερ Τελλας τι ρολο βαραει... εχει μονο ενα πορτ? Για αυτο το εβαλες στο switch? Αν ναι, τοτε οκ.... Το καλυτερο φυσικα θα ειναι να παρεις ενα μοντεμ/ρουτερ και να τα συνδεσεις ολα πανω.Το μηκος του καλωδιου δε παιζει ρολο μεχρι τα 80 μετρα . Tα Privileges στα XP δεν εχουν τοσο μεγαλο ευρος οσο στα Win2k3.Bandwidth δε γινεται να ορισεις...μονο με netlimiter . Αφαιρεση δικαιωματων για ρυθμισεις γινεται με λιγο ψαξιμο. Μπορεις να αφαιρεσεις τα παντα. Remote desktop υπαρχει ενσωματωμενο και δουλευει ικανοποιητικα. Υπαρχουν και αλλα καλυτερα φυσικα...teamviewer ειναι πολυ απλο και γρηγορο χωρις να θελει τπτ ιδιαιτερο.
Sadako Δημοσ. 24 Ιουλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουλίου 2008 Ναι, το router που δίνει η tellas (ένα speedstream 4200) έχει μόνο ένα ethernet port. Και γι'αυτό χρησιμοποίησα το παλιό μου USR σαν switch.. Για το remote desktop, πήγα να δοκιμάσω αυτό των XP, αλλά όταν πήγα να επιλέξω pc μέσα απο το workgroup, μου πέταξε μήνυμα κάτι σαν "δεν υπάρχει terminal στο workgroup" (δεν είμαι σπίτι για να κάνω ακριβώς copy-paste το μήνυμα). Αυτό δεν κατάλαβα τι σημαίνει..
tsakonas Δημοσ. 24 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2008 Στα XP αν θυμαμαι καλα, εχω χρονια να κανω remote εκει, πρεπει να κλεισεις το firewall (η να το ρυθμισεις να αφηνει το remote), και ισως port forwarding και στα XP αλλα και στα ρουτερ. Επισης, τα σχετικα services με remote ,terminal klp πρεπει να ναι enabled. Δοκιμασε να βαλεις κατευθειαν την IP στο remote αντι να διαλεξεις workgroup names.
mkrokod Δημοσ. 25 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2008 Για Remote Desktop πρέπει: 1. Τα XP να είναι τα Professional και όχι τα Home 2. Να βάλεις password στο μηχάνημα που θες να μπεις!
Sadako Δημοσ. 26 Ιουλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουλίου 2008 OK, το remote desktop το κατάφερα, αν και παρατήρησα ότι σε κάποια φάση ήταν κάπως αργό, εννοώ κουνούσα το mouse και πήγαινε κάπως "σπαστά".. Δεν ξέρω αν είναι θέμα ρυθμίσεων. Και επίσης, σε κάποια φάση (όταν πήγα να ανοίξω αρχείο του άλλου υπολογιστή μέσω του δικού μου), μου πέταξε μήνυμα: "Because of a protocol error, this session will be disconnected. Please try connecting to the remote computer again".. Δεν ξέρω αν γενικά δεν υποστηρίζεται τέτοια λειτουργία file manipulation απο το remote desktop, ή αν θέλει κάποιες ρυθμίσεις κάποιο πρωτόκολλο.. Τη δεδομένη στιγμή με απασχολεί περισσότερο το άλλο θέμα, που ο ένας υπολογιστής μετά απο λίγο δεν κάνει browsing, ενώ msn δούλευε κανονικά.. Κανείς με καμιά ιδέα τι μπορεί να φταίει??
tsakonas Δημοσ. 26 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2008 Πρεπει να εχει επιλογες για speed και quality... Καλυτερα με teamviewer κατ εμε
Loser Geek Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2008 Δοκιμασε οταν σου μπλοκαρει ο φαιρφοξ, να δοκιμασεις και ΙΕ για να δουμε αν ειναι προβλημα της εφαρμογης η του δικτυου Αν σου μπλοκαρει κι αυτο, δοκιμασε να κανεις ενα πινγκ στη διευθυνση που ησουν και δες αν παρεις απαντηση Οσο για το remote, ναι, επιτρεπεται διαχειρηση αρχειων.. μπορεις να σεταρεις ενα υπολογιστη remotely
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.