kostas88 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2008 Τι γνώμη έχετε? Πιστεύετε ότι υπάρχουν κίνδυνοι ασφάλειας για όποιον χρηιμοποιεί τον υπολογιστή για τραπεζικές συναλλαγές? Και έχω την εξής απορία, υπάρχουν τόσα εκατομμύρια άνθρωποι, είναι δυνατόν να μην μπορεί κανείς τους να εισβάλει στα συστήματα των τραπεζών? Αξίζει το ρίσκο για τους πελάτες να χρησιμοποιούν το internet για τέτοιο σκοπό?
gherudos Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2008 Φυσικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα,ακόμη και κάποιος να σου κλέψει τους κωδικούς της κάρτας θα δεις στις κινήσεις σου ότι κάτι δεν πάει καλά και εντός 21 ημερών η τράπεζα σου επιστρέφει πίσω τα χρήματα. 1
kostas88 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2008 πάντως στα "ψιλά γράμματα" γράφει ότι η τράπεζα δεν φέρει καμία ευθύνη για χρήση των κωδικών από ξένους, για τυχόν εισβολές στο σύστημα και υποκλοπές και διάφορα άλλα παρόμοια... Τώρα για επιστροφή που λες δεν το γνωρίζω. Και κάτι ακόμα, οι συναλλαγές στη winbank είναι δωρεάν όλες, έτσι δεν είναι?
tsakonas Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2008 Τι γνώμη έχετε?Πιστεύετε ότι υπάρχουν κίνδυνοι ασφάλειας για όποιον χρηιμοποιεί τον υπολογιστή για τραπεζικές συναλλαγές? Και έχω την εξής απορία, υπάρχουν τόσα εκατομμύρια άνθρωποι, είναι δυνατόν να μην μπορεί κανείς τους να εισβάλει στα συστήματα των τραπεζών? Αξίζει το ρίσκο για τους πελάτες να χρησιμοποιούν το internet για τέτοιο σκοπό? Φυσικα και υπαρχουν ατομα που μπορουν να το κανουν....σχετικα ευκολα... τι να κανουν ομως σε σενα? να σου παρουν 1000 ευρω?? Δεν ασχολουνται με ψιχουλα.... Τωρα για τους κινδυνους , αν προσεχεις που πατας και εχεις καθαρο συστημα, δεν υπαρχει κανενας κινδυνος.
chrismfz Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2008 πάντως στα "ψιλά γράμματα" γράφει ότι η τράπεζα δεν φέρει καμία ευθύνη για χρήση των κωδικών από ξένους, για τυχόν εισβολές στο σύστημα και υποκλοπές και διάφορα άλλα παρόμοια... Τώρα για επιστροφή που λες δεν το γνωρίζω. Και κάτι ακόμα, οι συναλλαγές στη winbank είναι δωρεάν όλες, έτσι δεν είναι? Οπως και στην επόμενη απο αυτή απαντηση, υπάρχουν κάποια μέτρα τουλάχιστον στην τράπεζα πειραιώς και εθνική που χρησιμοποιώ εγω. Στην πειραιώς εκτος απο username/password ζητάνε σε κάθε συναλλαγή και ένα extraPIN το οποιο είτε προμηθέυεσαι την συσκευή είτε σου έρχετε σε μήνυμα στο κινητο. Και στην εθνικη χρησιμοποιουν το ιδιο συστημα αλλα μόνο με συσκευή. Οποτε κάποιος και να μπεί (Στην πειραιώς τουλάχιστον, γιατι εθνικη θέλει και στο login το κωδικο της συσκευης.) Μονο να "δει" μπορεί. Μιας και σε οτιδηποτε παει να μεταφερει ειτε σε αλλο λογαριασμο της πειραιώς είτε σαν εμβασμα σε αλλη τράπεζα θα ζητησει το extraPIN. Επισης έχει και επιλόγη ειδοποιήσεων για καθε τι συμβαινει στο λογαριασμό σου (εισοδος / εξοδος μετρητών, αλλαγη κωδικών, τοκους, οτιδηποτε) και μπορεί να σου έρχονται σε email η σε sms άμεσα τη στιγμη που γίνονται. Οπότε και να γίνει κάτι ύποπτο το μαθαίνεις εκεινη τη στιγμή και αναλόγως πράττεις. (πχ τηλεφωνο στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών και ακυρωση καποιας μεταφορας)
Erwdios Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2008 Και κάτι ακόμα, οι συναλλαγές στη winbank είναι δωρεάν όλες, έτσι δεν είναι? Φυσικά και όχι. Για πληρωμή ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ αν θυμάμαι καλά, έχουν μία επιβάρυνση 50λεπτά έως 1 ?. Για μεταφορές σε λογαριασμό τρίτου, πληρώνεις 1,20?. Αν πάλι χάσεις κωδικούς και ζητήσεις επανέκδοση χρεώνουν 2?. Ο τσάμπας πέθανε. Νομίζω μόνο η εξόφληση ΟΤΕ και κινητής είναι δωρεάν, τουλάχιστον από αυτές που εξοφλώ εγώ.
chrismfz Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2008 Εγω πάντως που πληρώνω Vodafone και Forthnet είναι δωρεαν. Πληρώνω μόνο το ποσό. Τώρα αν καποιοι άλλοι έχουν διαφορετικά συστήματα ή και λογαριασμους σε άλλες τράπεζες ίσως να πληρώνεις τα έξοδα μεταφόρας. Τουλάχιστον, 50 λεπτα ή και 1 ευρώ αξίζει να το δώσεις απο τη πολυθρόνα σου και να πληρώσεις μέσα σε λίγα λεπτά παρά να φας την άπειρη βενζίνη ή να περιμένεις σε ουρές τον απειρο χρόνο...
NoD Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2008 Και γω πληρώνω forthnet,cosmote,πιστωτική και είναι δωρεάν.
Neurotic_Fest Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2008 Το web banking έχει ικανοποιητικές δικλείδες ασφαλείας και Windows να έχεις. To πιο επισφαλές για μένα είναι οι χρεωστικές που κάποιες τράπεζες τις έχουν και για αναλήψεις από ΑΤΜ. Μια φωτογραφία να βγάλει κάποιος την στιγμή που θα την έχεις σε κοινή θέα, ή αν είναι του περιβάλλοντός σου αλλά όχι άξιος εμπιστοσύνης, το πίσω μέρος έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να την χρησιμοποιήσει για αγορές μέσω ιντερνετ . Και το θέμα είναι ότι πολλοί δεν το αντιλαμβάνονται ούτε υπάρχει σοβαρή ενημέρωση για να προσέχουν περισσότερο απ'ότι με μια απλή κάρτα ανάληψης.
kostas88 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2008 Οπως και στην επόμενη απο αυτή απαντηση, υπάρχουν κάποια μέτρα τουλάχιστονστην τράπεζα πειραιώς και εθνική που χρησιμοποιώ εγω. Στην πειραιώς εκτος απο username/password ζητάνε σε κάθε συναλλαγή και ένα extraPIN το οποιο είτε προμηθέυεσαι την συσκευή είτε σου έρχετε σε μήνυμα στο κινητο. Και στην εθνικη χρησιμοποιουν το ιδιο συστημα αλλα μόνο με συσκευή. Οποτε κάποιος και να μπεί (Στην πειραιώς τουλάχιστον, γιατι εθνικη θέλει και στο login το κωδικο της συσκευης.) Μονο να "δει" μπορεί. Μιας και σε οτιδηποτε παει να μεταφερει ειτε σε αλλο λογαριασμο της πειραιώς είτε σαν εμβασμα σε αλλη τράπεζα θα ζητησει το extraPIN. Επισης έχει και επιλόγη ειδοποιήσεων για καθε τι συμβαινει στο λογαριασμό σου (εισοδος / εξοδος μετρητών, αλλαγη κωδικών, τοκους, οτιδηποτε) και μπορεί να σου έρχονται σε email η σε sms άμεσα τη στιγμη που γίνονται. Οπότε και να γίνει κάτι ύποπτο το μαθαίνεις εκεινη τη στιγμή και αναλόγως πράττεις. (πχ τηλεφωνο στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών και ακυρωση καποιας μεταφορας) Καλή φάση αυτό πραγματικά!!!! Ο κωδικός αυτός ο extra είναι μίας χρήσης μήπως? Ή σου τον στέλνουν μία φορά και τον χρησιμοποιείς για πάντα? Σαυτή την περίπτωση δεν έχει νόημα... Για τη συσκευή που λες, μπορώ να πάω να την προμηθευτώ από την Πειραιώς?
beastgr Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2008 Αυτές οι χρεώσεις στην Ελλάδα.... Από τράπεζα τυ εξωτερικου έκανα μεταφορα από ιντερνετ σε λογαριασμό φίλου μου στην εθνική. Εμένα δε μου κόστισε ΤΙΠΟΤΑ τον φίλο μου τον κράτησε η εθνική προμήθεια που δέχθηκε τα λεφτα!! Έτσι τουλάχιστον μου είπε αυτός!
kostas88 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2008 Το web banking έχει ικανοποιητικές δικλείδες ασφαλείας και Windows να έχεις. To πιο επισφαλές για μένα είναι οι χρεωστικές που κάποιες τράπεζες τις έχουν και για αναλήψεις από ΑΤΜ. Μια φωτογραφία να βγάλει κάποιος την στιγμή που θα την έχεις σε κοινή θέα, ή αν είναι του περιβάλλοντός σου αλλά όχι άξιος εμπιστοσύνης, το πίσω μέρος έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να την χρησιμοποιήσει για αγορές μέσω ιντερνετ . Και το θέμα είναι ότι πολλοί δεν το αντιλαμβάνονται ούτε υπάρχει σοβαρή ενημέρωση για να προσέχουν περισσότερο απ'ότι με μια απλή κάρτα ανάληψης. Καλά το ίδιο συμβαίνει και με τις πιστωτικές, όντως είναι σημαντικό θέμα αυτό, και δεν το προσέχει κανείς σε σημείο που έφτασα σε σημείο να σκέφτομαι αν υπερβάλω που είμαι προσεκτικός σε αυτό!
chrismfz Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2008 Καλή φάση αυτό πραγματικά!!!! Ο κωδικός αυτός ο extra είναι μίας χρήσης μήπως? Ή σου τον στέλνουν μία φορά και τον χρησιμοποιείς για πάντα? Σαυτή την περίπτωση δεν έχει νόημα... Για τη συσκευή που λες, μπορώ να πάω να την προμηθευτώ από την Πειραιώς? Ο κωδικος καθε φορά είναι προσωρινός (5 λεπτα περιπου) και καθε φορά τυχαίος. Αυτο το ζήτημα με τις χρεωστικές / πιστώτικες ειναι "καυτό". Τουλάχιστον απο την Πειραιώς τουλάχιστον μπορείς να βγάλεις κάρτες Master Card για αγορές online και να τις χρησιμοποιήσεις με οσα λεφτά θες σαν τις προπληρωμένες. Οπότε τι πιο ασφαλές για αγορες online? Βγάζεις μια καρτα με 50 Ευρώ για μια συγκεκριμένη χ αγορά, σου "τρώει" πχ 45, ξαναβγάζεις τα 5 στον λογαριασμό σου και τελος. Επίσης αν κάνεις 2ο λογαριασμό και πείς στην καρτα να είναι ο default και τον έχει καποιος άδειο (και απλα ή αλλαζει λογαριασμο απο το atm ή μεταφερει χρήματα απο την winbank) και την κάρτα να κλεψουν παλι δεν μπορουν να βγαλουν ή να αγοράσουν κατι με αυτήν αφου στο λογαριασμό που κοιτάει στην ουσια είναι αδειος. Υπάρχουν κολπα που μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήρεμο απλα μερικές φόρες μπορεί κάποιος να μπερδευεται / νευριαζει με τους τρόπους που πρέπει να χειρίζεται καθε φορά το θεμα (Security =/= Usability)
kfyros Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2008 Χρησιμοποιώ το e-banking εδώ και πολλά χρόνια χωρίς πρόβλημα. Ο χρόνος που έχω γλυτώσει από τα γκισέ των τραπεζών είναι αντίστοιχος με τον χρόνο που γλύτωσα όταν αγόρασα μηχανή και σταμάτησα να χρησιμοποιώ συνεχώς το αμάξι. Μετριέται σε χρόνια και είναι ανεκτίμητος. Το ίδιο ανεκτίμητος είναι και ο χρόνος που γλυτώνουν και οι τράπεζες σε μισθοδοσίες και ταχύτητα εκτέλεσης συναλλαγών. Απαιτείται η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων. ΔΕΝ δίνουμε ποτέ το password σε κανέναν . Η τράπεζα δεν θα μας το ζητήσει ποτέ... Αλλάζουμε το password τακτικά, και βάζουμε κάτι δύσκολο... Αποθηκεύουμε τους κωδικούς σε ασφαλές σημείο και όχι σε postit ή χαρτάκια πάνω σε οθόνες και γραφεία, ούτε σε απροστάτευτα αρχεία . Τα περισσότερα sites είναι αρκετά ασφαλή. Βέβαια φτιάχνονται από ανθρώπους οπότε ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος.Γι αυτό υπάρχουν και άλλες δικλείδες ασφαλείας (μηχανάκια code generators σε πολλές τράπεζες - extra pin στην Πειραιώς - SSL Πιστοποιητικά για την Eurobank, αυτόματο logoff μετά από κάποια λεπτά αδράνειας, κλείδωμα του account μετά από 3 λάθος εισαγωγές password , υποχρεωτική αλλαγή password μετά από λίγο καιρό κλπ.) ώστε να μην μπορείς να κάνεις κάποια εγχρήματη συναλλαγή χωρίς αυτά (με τους κωδικούς εισόδου μόνο preview μπορείς να κάνεις) . Το SSL πρωτόκολλο δεν σπάει με συμβατικά μέσα (και στα πλαίσια της χρήσης ενός site e-banking) . Ούτε και τα πιστοποιητικά του υπολογιστή. Βασική προϋπόθεση σε όλα αυτά είναι να είναι ο υπολογιστής προστατευμένος και καλοστημένος και να μην έχει εγκατεστημένες ένα κάρο μαλακίες προγραμματάκια αγνώστου προελεύσεως και ασφαλείας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κλοπής των username και password είναι μέσω keyboard loggers ή phizing websites τα οποία μοιάζουν με τα πραγματικά sites των τραπεζών. Πάλι όμως δεν μπορούν να κάνουν εγχρήματες συναλλαγές.Θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας που αναφέρουν τα sites αυτά. Τα code generators είναι μηχανάκια με αποθηκευμένους χιλιάδες κωδικούς οι οποίοι γίνονται upload κατά την χορήγηση μιας τέτοιας συσκευής από την τράπεζα στον πελάτη. Δίνονται αυτόματα από λογισμικό και δεν παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι ή μάτι, οπότε είναι πρακτικά αδύνατο να τους μάθει κάποιος ακόμη και αν δουλεύει στην τράπεζα. Το extra pin της Πειραιώς είναι κωδικός που ισχύει ανά session και στέλνεται στο κινητό που έχουμε δηλώσει. Αν κάνουμε logout χάνεται και πρέπει να ζητήσουμε νέο. Για να αλλάξουμε το κινητό αποστολής του extra pin στο site πρέπει να πληκτρολογήσουμε σωστά το extra pin που θα σταλεί στο παλιό μας κινητό, αλλιώς δεν γίνεται δεκτή η αλλαγή κινητού. Τα SSL Certificates (τα χρησιμοποιεί μόνο η Eurobank απ' ότι ξέρω) εκδίδονται από την ίδια την Eurobank ηλεκτρονικά (Είναι SSL Certificate Publisher η ίδια), ζητώντας έναν επιπλέον κωδικό ενεργοποίησης πιστοποιητικού που μας στέλνει η Eurobank κατά την ενεργοποίηση - ανανέωση των κωδικών πρόσβασης (αν κάνουμε ενεργοποίηση του e-banking ή ζητήσουμε νέους κωδικούς λόγω απώλειας ή για λόγους ασφαλείας). Το πιστοποιητικό ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα (νομίζω 1 χρόνο) και πρέπει να το ανανεώνουμε αν θέλουμε να κάνουμε εγχρήματες συναλλαγές. Ισχύει για συγκεκριμένο υπολογιστή και δεν μπορεί να αντιγραφεί σε άλλον (είναι συνδεδεμένο με το hardware, και απενεργοποιείται - ακυρώνεται αν αλλάξει κάποιο βασικό κομάτι στο hardware του υπολογιστή, ακόμη και το computername). Στο ebanking για ιδιώτες επιτρέπεται η ενεργοποίηση μέχρι 2 πιστοποιητικών ανά account (πρόσωπο). Στο Corporate ebanking επιτρέπεται μόνο ένα πιστοποιητικό (ένας υπολογιστής), και για την επανέκδοση μετά από λήξη - αλλαγή του υπολογιστή απαιτείται η ενεργοποίηση της λειτουργίας στο site, η οποία γίνεται τηλεφωνικά στο phone banking της eurobank. Ο υπάλληλος ρωτά στοιχεία του ατόμου που επικοινωνεί για την ενεργοποίηση της λειτουργίας, τα οποία πρέπει να συμφωνούν με τα στοιχεία που έχει η τράπεζα για τον πελάτη αυτόν. Αφού ενεργοποιηθεί η λειτουργία, μπορεί να γίνει δημιουργία πιστοποιητικού σε ένα υπολογιστή από το site δίνοντας τον κωδικό ενεργοποίησης πιστοποιητικού. Αυτό το κύκλωμα δεν υποστηρίζεται σε VISTA ακόμη (μόνο σε XP) .. Η Eurobank είναι η μόνη που δεν χρεώνει σχεδόν καμία συναλλαγή. Οι Alpha και Πειραιώς που ξέρω , χρεώνουν σχεδόν 1,5 ευρώ την κάθε συναλλαγή (κατά περίπτωση) όταν πρόκειται για πληρωμή λογαριασμών. Καμία από τις παραπάνω δεν χρεώνει μεταφορές χρημάτων μεταξύ λογαριασμών της (πχ δεν χρεώνονται μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό της Πειραιώς στο ebanking της). Αυτά 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα