Προς το περιεχόμενο

PCI - SATA Controller | Bottleneck στα 50MB/s

alphacen

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους, πρόσφατα αποφάσισα να στήσω ένα πολύ απλό PC από κάποια spare parts που είχα για να το χρησιμοποιήσω ως δικτυακό αποθηκευτικό χώρο λόγω που είχα κάποια υλικά αλλά και επειδή τα NAS είναι ακριβούτσικα. Το μόνο πρόβλημα αρχικά ήταν ότι η μητρική δεν είχε SATA θύρες και προχώρησα στην αγορά ενός PCI-Sata Controller που μου έδινε δύο SATA Ι θύρες έχοντας υπόψιν μου ότι η σύνδεση μέσω του PCI Θα δημιουργούσε ένα bottleneck στα 133MB/s ή έστω λίγο πιο κάτω από αυτό. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι όταν συνδέω πάνω τους σκληρούς (δύο WD 640GB) και τους μετράω με διάφορα benchmarks όπως το HDtune πέρνω μια ευθεία σε όλη την επιφάνεια του δίσκου στα 47MB/s και στους δύο

HDTune_Benchmark_WDC_WD6400AAKS-65A.png

Στην αρχή σκέφτηκα να αφαιρέσω τον ένα δίσκο μήπως μου έτρωγε bandwidth όμως πάλι τα ίδια.

Βάζω τον ένα σκληρό σε άλλο PC με native Sata 2 θύρες όλα μια χαρά

HDTune_Benchmark_WDC_WD6400AAKS--1.png

οπότε όπως ίσως ήταν λογικό σαν επόμενη κίνηση βάζω και τον controller σε άλλο PC και πάνω του τον σκληρό όπου μου δίνει το ίδιο διάγραμμα με το πάνω όπου ήταν συνδεδεμένος κατευθείαν σε Sata 2

Όποτε νέος ύποπτος η μητρική στην οποία πέρασα και την τελευταία έκδοση του BIOS 05/2005 χωρίς καμία βελτίωση. Κάτι άλλο που παρατήρησα είναι πως σε έναν IDE που έχω πάνω στο PC για το λειτουργικό μου παρουσιάζει το ίδιο φαινόμενο με bottleneck στα 38MB/s (από το Device manager φαίνεται ότι λειτουργεί σε ultra DMA 6 και τον έχω με 80pin καλώδιο)

Η σύνθεση του PC είναι:

CPU: P4 στα 2,53GHz Northwood

MB: Asus P4R800-VM με ATI chipset

GPU: nVidia mx440

HDD: Maxtor 120GB για το OS και 2 x WD6400-AAKS

PSU: Chieftec 350Watt

Όποιος έχει κάποια ιδέα παρακαλώ να βοηθήσει έχω ξεμείνει από ιδέες δοκίμασα ότι λογικό μπορούσα να σκεφτώ!! :fear:

Ευχαριστώ προκαταβολικά και με συγχωρήτε για το μέγεθος του Post...

PS: έχω βάλει και τους τελευταίους drivers για το Chipset της ATI που έχει στο site της η Asus.

Δημοσ.

Mπορεί να λέω βλακεία, αλλά μήπως η pci version του πρώτου πισιού είναι προγενέστερη, και μήπως το χαμηλότερο transfer rate οφείλεται σ' αυτό; Αν όχι, μπας και δεν παίζει καλή συνεργασία chipset μητρικής / τσιπακίου controller ;

(Μήπως φταίει κι ο Χατζηπετρής ; )

Δημοσ.

Από όσο ξέρω δεν υπάρχει revision με λιγότερο από 133MB/s ο Controller λέει συμβατό με PCI rev 2.1

Το 2.2 νομίζω δούλευε στα 66MHz αντί για 33MHz. Τείνω στο Χατζηπετρή ως αιτία του προβλήματος...:P

PS:Και το δεύτερο PC που δοκίμασα τον Controller το ιδιο revision πρέπει να είναι. Η μητρική είναι μια P4C800 Deluxe ίδιας γενιάς δηλαδή... Ξερει κανείς κανένα πρόγραμμα για να δω το revision του PCI;

Δημοσ.

Τώρα που είπες για IRQ από το Device manager είδα κάτι μάλλον περίεργο:

IRQ.jpg

Αυτό σημαίνει ότι μοιράζεται recourses με την κάρτα γραφικών; :rolleyes:

PS: AGP είναι η κάρτα...

EDIT: Άκυρο έβγαλα την κάρτα γραφικών και bootαρε με την ενσωματωμένη αλλά πάλι τα ίδια.

Δημοσ.
Όποτε νέος ύποπτος η μητρική στην οποία πέρασα και την τελευταία έκδοση του BIOS 05/2005 χωρίς καμία βελτίωση

Μετά το φλασάρισμα του νέου BIOS, έκανες Load (Optimal) Defaults... ;

Δημοσ.

Όχι, το έκανα τώρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα... Κατέβασα και από την silicon image drivers αλλά ήταν ίδιος με αυτόν που είχα. Πρέπει να φταίει το revision της PCI.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...