Προς το περιεχόμενο

Aπαλαγη απο Θρησκευτικά και γκρινια

Sadman

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
συγνωμη αλλα πρεπει να εισαι τελειως λαλακας για να εχεις τυψεις που δεν εκανες νηστεια πχ.

Συγγνώμη και απο την πλευρά μου, αλλα υπενθυμίζω πως μιλάμε για θέματα πίστης. H παραπάνω ατάκα είναι, το λιγότερο, απαράδεκτη, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει πράξεις και συναισθήματα των άλλων ιδίως όταν βασίζονται στα θρησκευτικά του πιστεύω.

Εκτός βέβαια αν αναφερόμαστε σε προσυλητισμό. Ξέρεις, το να σε χώνουν σε μια θρησκεία χωρίς την θέλησή σου. Στην πιο ήπια μορφή του.

But that's a different story alltogether.

Στα υπόλοιπα θα συμφωνήσω με τον dimpa16.

• Απαντ. 129
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Συγγνώμη και απο την πλευρά μου, αλλα υπενθυμίζω πως μιλάμε για θέματα πίστης. H παραπάνω ατάκα είναι, το λιγότερο, απαράδεκτη, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει πράξεις και συναισθήματα των άλλων ιδίως όταν βασίζονται στα θρησκευτικά του πιστεύω.

Εγώ βρίσκω αυτό που λες τελείως χαζό. Εξηγώ:

α) Όποιος ξεμυτίζει από το καβούκι του στην κοινωνία, πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι θα κριθεί από τους άλλου για ότι κάνει. Η μόνη διαφορά είναι θα το μάθει ποτέ ή όχι. Συνεπώς είναι τελείως βλακεία να λέμε ότι δεν έχει κανείς δικαίωμα να κρίνει τον άλλον. Με το που εκτιθώμαστε σε άλλους ανθρώπους αυτόματα τους παραχωρούμε και το δικαίωμα να μας κρίνουν.

β) Η πίστη είναι ένα πράγμα όπως όλα τα άλλα. Επειδή ο Χ θεωρεί κάτι ιερό δεν σημαίνει εν τέλει ότι και ο Υ πρέπει να κάνει τον Κινέζο. Δηλαδή αν μαζευτούμε 100 άτομα και θεωρούμε ιερό ένα βατράχι θα πρέπει να απαγορευτεί σε όλους να μιλάνε αρνητικά για τα βατράχια? Και θα άλλαζε τίποτα αν δεν είμασταν 100 αλλά 1.000.000.000? Πάλι μ@λ....θα λέγαμε...

Εν τέλει ο καθένας λέει ότι γουστάρει και ιδιαίτερα για ένα τέτοιο θέμα που δεν μπορείς καν να αποδείξεις ότι έχει άδικο, δεν πρέπει καν να τολμάς να του λες τπτ.

Δημοσ.

@Typhoon:

Κατά τη γνώμη μου σαφώς και μπορούν να συζητηθούν/αμφισβητηθούν θέματα πίστης/θρησκείας αλλά και οι δύο πλευρές οφείλουν να σεβαστούν τις απόψεις του άλλου από την άποψη ότι δεν πρέπει να κρίνουν μόνο για να μειώσουν/σατυρίσουν τα πιστεύω της άλλης πλευράς.

Αυτό φυσικά καλό θα ναι να ισχύει για κάθε διάλογο αλλά το συγκεκριμένο θέμα είτε το θέλουμε είτε όχι είναι πιο "ευαίσθητο".

Ο Χ μπορεί να θεωρεί τη σημαία της πατρίδας του κάτι το ιδιαίτερο, ο Ψ να την βλέπει απλά σαν ένα κομμάτι πανί. Δεν είναι καλή ιδέα ο Ψ να της βάλει φωτιά μπροστά στον άλλον. Αφού γνωρίζει τα πιστεύω του, οφείλει να τα σεβαστεί. Κάλιστα μπορεί όμως να του αναπτύξει τις σκέψεις του γιατί δε χωνεύει τη χώρα του / δεν πιστεύει στην έννοια του κράτους κλπ

Και όχι δεν έχει διαφορά που η πατρίδα του καθενός είναι κάτι που μπορεί να δει στον χάρτη ενώ κανείς δεν έχει φωτογραφία του θεού του.

Δημοσ.
Εγώ βρίσκω αυτό που λες τελείως χαζό. Εξηγώ:

α) Όποιος ξεμυτίζει από το καβούκι του στην κοινωνία, πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι θα κριθεί από τους άλλου για ότι κάνει. Η μόνη διαφορά είναι θα το μάθει ποτέ ή όχι. Συνεπώς είναι τελείως βλακεία να λέμε ότι δεν έχει κανείς δικαίωμα να κρίνει τον άλλον. Με το που εκτιθώμαστε σε άλλους ανθρώπους αυτόματα τους παραχωρούμε και το δικαίωμα να μας κρίνουν.

β) Η πίστη είναι ένα πράγμα όπως όλα τα άλλα. Επειδή ο Χ θεωρεί κάτι ιερό δεν σημαίνει εν τέλει ότι και ο Υ πρέπει να κάνει τον Κινέζο. Δηλαδή αν μαζευτούμε 100 άτομα και θεωρούμε ιερό ένα βατράχι θα πρέπει να απαγορευτεί σε όλους να μιλάνε αρνητικά για τα βατράχια? Και θα άλλαζε τίποτα αν δεν είμασταν 100 αλλά 1.000.000.000? Πάλι μ@λ....θα λέγαμε...

Εν τέλει ο καθένας λέει ότι γουστάρει και ιδιαίτερα για ένα τέτοιο θέμα που δεν μπορείς καν να αποδείξεις ότι έχει άδικο, δεν πρέπει καν να τολμάς να του λες τπτ.

Το όλο θέμα είναι το πως εκτιθώμαστε στους υπολοίπους.

Άν κάποιος έρθει και μου πεί "κάνε αυτό και εκείνο και μην κάνεις αυτό και εκείνο, γιατί το είπε ο Θεός και αν δεν τον ακούσεις επι λέξει θα πας στο διάολο" σαφώς και θα ακούσει τα εξ αμαξης. Αν όμως κάποιος εξασκεί την θρησκεία του χωρίς να ενοχλεί κανέναν, δεν νομίζω πως αξίζει τον χλευασμό ή την κρίση μας.

Στο κάτω κάτω μιλάμε για κάτι που αποτελεί προσωπική επιλογή του.

Με το ίδιο σκεπτικό μπορώ και εγώ να αποκαλέσω μαλάκα κάποιον που δεν πιστεύει.

Ή κάποιον που σιχαίνεται τα γιουβαρλάκια.

Ή κάποιον που ακούει Θώδη.

Get my point? ;)

Δημοσ.

Μα αυτό που λέω είναι ότι εν τέλει είναι αδύνατο να προβλέψεις την ευαισθησία του άλλου. Άλλος τρελένεται με μια σημαία, άλλα με έναν τύπο με φωτοστέφανο, άλλος με αγελάδες. Το λάθος μας είναι ότι επειδή κάτι υποστηρίζεται από ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, αυτόματα το θεωρούμε ιερό. Αν ήταν μέσα σε ένα πλήθος Ελλήνων ένας Ινδός και κάποιος προσέβαλε μια αγελάδα και ο Ινδός του έσπαγε το κεφάλι, θα το θεωρούσαμε απαράδεκτο. Αν προσέβαλε το χριστό όμως θα λέγαμε ακριβώς αυτό που είπες εσύ. Ναι, κρίμα το παιδί αλλά δεν επρέπε να πει κάτι τέτοιο, κλπ, κλπ. Όλα εξαρτώνται από την κοινωνική νόρμα η οποία επικρατεί, η οποία δεν σημαίνει ότι είναι και σωστή βέβαια.

Δημοσ.

Δεν είναι και τόσα πολλά τα θέματα που θεωρούνται ιερά ούτε γενικά χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να προβλέψεις κάποιες βασικές ευαισθησίες του άλλου.

Στην τελική όλοι γνωρίζουν ότι θέματα θρησκείας ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν, είτε μοιράζονται την ίδια πίστη είτε όχι.

Αν αναφέρεσαι στο ότι δε μπορείς να γνωρίζεις τις ιδιαιτερότητες τις κάθε θρησκείας, αυτό συμβαίνει επειδή κατά πάσα πιθανότητα δεν συναναστρέφεσαι με άτομα της κάθε θρησκείας στην καθημερινότητά σου, οπότε και δεν είναι πρόβλημα αυτής σου η άγνοια. Αν οι μισοί σου φίλοι ήταν Ινδοί, θα ήξερες πώς δεν είναι καλή ιδέα να καλέσεις κάποιον απ αυτούς σπίτι σου και να σφάξεις μια αγελάδα για πάρτη του.

Δημοσ.
Τα παραδειγματα που λες, δεν αντιπροσωπευουν τιποτα.Αν πιστευεις και νιωθεις λαλακας που δεν νηστεψες, δικο σου θεμα.Αν λες ψεματα και δεν τρεχει τιποτα,τι να σου πω, συνεχισε.Δεν σου ειπε κανεις να μην οργιστεις, ουτε να το παιξεις αγιος.Που ειδες εσυ γραμμενα, να μην μεθας (μπεκρης θα γινεις και φυσικα κακο στον εαυτο σου και την υγεια σου).Αν εσυ φιλε εχεις τυψεις για κατι, δεν στις εβαλε κανεις. Καποιο λογο θα εχεις για να τις εχεις.Ουτε μπορεις ΕΣΥ, να κρινεις ΣΩΣΤΟ ή ΛΑΘΟΣ καποιον που εχει τυψεις για κατι.

Σου ειπε κανεις να μην χαρεις τη ζωη?

μαλλον δεν το εχεις ψαξει αρκετα το θεμα:X αλλιως θα ηξερες οτι η μεθη θεωρειται αμαρτια, και σιγουρα δεν διαβασες καλα το ποστ μου γτ δεν ειπα οτι δεν εχο συνειδηση και τυψεις απλα δεν ειμαι υποχρεωμενη να πιστευω στον αερα τον κοπανιστο για συμπεριφερομαι σωστα. και οσο αφορα τις χαρες της ζωης η με δουλευεις η δεν ξερεις τι λεγετε περι σωστης συμπεριφορας χριστιανου. αν και αθεη παντα πηγαινα στο μαθημα των θρησκευτηκων μονο και μονο για την φιλοσοφικη κοντρα με τον καθηγητη οποτε κατι ξερω

-----Προστέθηκε 26/9/2008 στις 11 : 08 : 33-----

εγω παντως ενα ξερω και συμφωνω με την ιστορικη φραση, η θρησκεια ειναι το οπιο των λαων, και σιγουρα δεν αναφερεται μονο στους χριστιανους

Δημοσ.

παντως είναι αδικία να κόψουνε τα θρησκευτικά. καποιο αλλο παιδάκι μπορεί να θέλει να κόψουνε τα αρχαία. και κάποιο αλλο τη γεωγραφία.

Σωστό είναι και δίκαιο για όλους, να σας τα κόψουνε όλα τα μαθήματα και να σας βάλουνε σε μια αποθήκη να σας ταίζουνε γκαζόν. χαχα

Δημοσ.
Άν κάποιος έρθει και μου πεί "κάνε αυτό και εκείνο και μην κάνεις αυτό και εκείνο, γιατί το είπε ο Θεός και αν δεν τον ακούσεις επι λέξει θα πας στο διάολο" σαφώς και θα ακούσει τα εξ αμαξης. Αν όμως κάποιος εξασκεί την θρησκεία του χωρίς να ενοχλεί κανέναν, δεν νομίζω πως αξίζει τον χλευασμό ή την κρίση μας.

Αυτό είναι το θέμα!!!

Η θρησκεία των πολλών στο 90% των περιπτώσεων καταπατά τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των λίγων, απλά και μόνο επειδή είναι των πολλών!!!!

Θες να μάθεις για το χριστιανισμό? Μάθε!!!!

Αλλά όχι στο σχολείο!!! Πήγαινε στο κατηχητικό!!!! (Και τα θρησκευτικά μπήκαν στα σχολεία απλά και μόνο γιατί κανένας δεν πήγαινε στο κατηχητικό και η εκκλησία έχανε πελατεία!!!!)

μαλλον δεν το εχεις ψαξει αρκετα το θεμα:X αλλιως θα ηξερες οτι η μεθη θεωρειται αμαρτια, και σιγουρα δεν διαβασες καλα το ποστ μου γτ δεν ειπα οτι δεν εχο συνειδηση και τυψεις απλα δεν ειμαι υποχρεωμενη να πιστευω στον αερα τον κοπανιστο για συμπεριφερομαι σωστα. και οσο αφορα τις χαρες της ζωης η με δουλευεις η δεν ξερεις τι λεγετε περι σωστης συμπεριφορας χριστιανου. αν και αθεη παντα πηγαινα στο μαθημα των θρησκευτηκων μονο και μονο για την φιλοσοφικη κοντρα με τον καθηγητη οποτε κατι ξερω

εγω παντως ενα ξερω και συμφωνω με την ιστορικη φραση, η θρησκεια ειναι το οπιο των λαων, και σιγουρα δεν αναφερεται μονο στους χριστιανους

Πολύ σε έχω συμπαθήσει εσένα!!!!!:-D:-D:-D

παντως είναι αδικία να κόψουνε τα θρησκευτικά. καποιο αλλο παιδάκι μπορεί να θέλει να κόψουνε τα αρχαία. και κάποιο αλλο τη γεωγραφία.

Σωστό είναι και δίκαιο για όλους, να σας τα κόψουνε όλα τα μαθήματα και να σας βάλουνε σε μια αποθήκη να σας ταίζουνε γκαζόν. χαχα

Δεν είναι το ίδιο γιατί τα αρχαία και η γεωγραφία καθώς και τα υπόλοιπα μαθήματα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ!!!!

Ενώ τα θρησκευτικά (τουλάχιστον με τη σημερινή τους μορφή) είναι παντελώς ΑΧΡΗΣΤΑ!!!!

Πιστεύεις ότι τα θρησκευτικά είναι περισσότερο απαραίτητα από την πληροφορική?

Δεν νομίζω!!!

Όμως τα θρησκευτικά είναι υποχρεωτικά ενώ την πληροφορική μπορείς να τη διαλέξεις μόνο 2 φορές στα 3 χρόνια!!!!!!

Διαφωνείς?;)

Δημοσ.

Ναι, δεν το εχω ψαξει καλα το θεμα.Ισως να ειχα κανει κοπανα στα θρησκευτικα οταν μας το διδαξαν.Ζητω συγνωμη αν παροτρινα καποιον να μεθοκοπα.

Παντος, μην εχεις την εντυπωση οτι συνομιλεις με κανα αποστολο του Χριστου.

Απο αμαρτιες ειμαι στο full.

Αυτο δεν σημαινει ταυτοχρονα οτι ειμαι απιστος,γιατι πιστευω στο Θεο.Μην ανησηχεις για μενα, θα κριθω οταν ερθει η ωρα μου (δεν λεω οτι θα παω στον Παραδεισο, γιατι πρεπει να αλλαξω πολλα και το βρισκω κοματι δυσκολο.Θα προσπαθησω παντος).

Και οταν σου λεω οτι δεν εισαι ΕΣΥ αυτη που θα κρινεις συνειδησεις, εννοω για των αλλων.Την δικια σου κρινε την.

Αν εσυ εχεις συνειδηση και τυψεις,χωρις να πιστευεις, με`γεια σου με χαρα σου.

Τους αλλους να μην κρινεις.Αυτους που μπορει να νιωθουν λαλακες αν δεν νηστεψαν.

Τωρα, το τι ειναι Θεος, ειναι αλλη ιστορια.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...