Galis Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2008 υπαρχει προγραμμα να συμπιεζει iso κυριως αρχεια των 7-8gb? To kgb archiver που χρησιμοποιουσα συμπιεζει αρχεια μονο μεχρι 4gb.Kανα αλλο?
parsifal Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2008 Μήπως είναι demo version και έχει περιορισμούς; Υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί archivers πάντως, αρκετοί μάλιστα και free. Τώρα, το πόσο καλή δουλειά θα κάνουν σε ISO αρχεία είναι άλλο θέμα. Δες και αυτό το thread. Και ένα παλιότερο post μου από σχετικό θέμα: LZMA αλγόριθμος με πολύ μεγάλο μέγεθος dictionary και word. Με λίγα λόγια, δοκίμασε το δωρεάν 7-Zip, συμπιέζοντας σε 7z format. Έχε υπ' όψιν όμως ότι: 1. Πολύ μεγάλο dictionary και word size σημαίνει ότι χρειάζεται πάρα πολλή διαθέσιμη RAM και εξωφρενικά μεγάλο CPU time για να ολοκληρωθεί η συμπίεση 2. Αν τα δεδομένα που θέλεις να συμπιέσεις έχουν ήδη πολύ μικρή εντροπία (π.χ. τα video files έχουν), τα αποτελέσματα δε θα αξίζουν το χρόνο που θα αφιερώσεις
PCharon Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2008 To kgb archiver είναι δωρεάν και open source απ'όσο ξέρω. Προφανώς επειδή αυτός που το έφτιαξε χρησιμοποιεί ένα δικού του τύπου format έχει κάποιο φυσικό περιορισμό. Συμφωνώ με τον parsifal πάντως, δεν αξίζει τον κόπο να κάνεις super συμπιέσεις δαπανώντας τεράστια ποσά ενέργειας. Θα προτιμούσα rar format με επιλεγμένη τη γρήγορη συμπίεση και όσο το κατεβάσει το κατέβασε (το μέγεθος).
parsifal Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2008 Κι ένα ακόμη παλαιότερο, όπου αναφέρομαι στη σημασία του dictionary size: Στους αλγορίθμους συμπίεσης που χρησιμοποιούν λεξικό, μπορείς να φανταστείς μία «κορνίζα» που σαρώνει σταδιακά το input και ψάχνει για επαναλαμβανόμενες «φράσεις» που αντικαθίστανται με ένα token. Αυτή η «κορνίζα» είναι το λεξικό. Το μέγεθός του περιορίζει κάθε στιγμή το τμήμα του input που εξετάζεται. Τα default μεγέθη που χρησιμοποιούν τα προγράμματα για το λεξικό είναι από στατιστικής απόψεως τα βέλτιστα. Αν έχεις όμως ως είσοδο π.χ. μεγάλα αρχεία flat text πολλών MB με κείμενο σε κάποια φυσική γλώσσα (όχι random χαρακτήρες δηλαδή), τότε μπορείς να μεγαλώσεις το dictionary, κερδίζοντας αρκετά σε λόγο συμπίεσης. Σε άλλες περιπτώσεις εισόδου, μπορεί να έχεις σημαντική αύξηση του απαιτούμενου χρόνου συμπίεσης, με πενιχρότατα αποτελέσματα στο τέλος. Ως τυφλοσούρτη, μπορούμε να κάνουμε πρώτα μία δοκιμαστική συμπίεση με το default μέγεθος dictionary. Αν δούμε ότι παίρνουμε σεβαστό λόγο συμπίεσης, τότε αξίζει να μεγαλώσουμε το dictionary και να ξαναδοκιμάσουμε. Αν όχι (π.χ. ένα αρχείο 100MB έγινε 90ΜΒ) τότε ελάχιστο όφελος θα πρέπει να περιμένουμε με αύξηση μεγέθους του dictionary...
micos000 Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2008 Το πρόβλημα είναι ότι αν περιέχει video/audio τα οποία κατά πάσα πιθανότητα είναι ήδη συμπιεσμένα, δεν πρόκειται να συμπιεστεί παραπάνω χωρίς απωλεστικό αλγόριθμο. Αν εφαρμοστεί όμως απωλεστικός, τότε ξέχνα την δυνατότητα να ξαναδουλέψουν τα περιεχόμενα του iso. Το UltraISO και φαντάζομαι και άλλα προγράμματα του είδους όπως το PowerISO υποστηρίζουν αποθήκευση σε συμπιεσμένη μορφή (.isz) και στις ρυθμίσεις επιλέγεις την συμπίεση. Έτσι το iso είναι και λειτουργικό και μικρότερο. Τώρα αν θα το φτάσει στα 4GB, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Αλλιώς μπορείς με το winrar ή το hjsplit να το σπάσεις σε 2 μέρη, αλλά για να δουλέψει πάλι πρέπει να το ξαναενώσεις. Και επειδή μιλάς για games καλύτερα να τα ξεχάσεις όλα και να πάρεις dual layer δισκάκια ή να βρεις έναν τρόπο να κρατήσεις backup σε 2 dvd (dvd9-2-2xdvd5), έτσι ώστε να δουλεύει και η εγκατάσταση σωστά.
PCharon Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2008 (...) δεν πρόκειται να συμπιεστεί παραπάνω χωρίς απωλεστικό αλγόριθμο.Αν εφαρμοστεί όμως απωλεστικός, τότε ξέχνα την δυνατότητα να ξαναδουλέψουν τα περιεχόμενα του iso. (...) Δε σε καταλαβαίνω, τί πάει να πει "αν εφαρμοστεί"? Ξέρεις κάποιο τρόπο να εφαρμόσουμε απωλεστικό αλγόριθμο σε ένα αρχείο πχ *.iso? Υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα? (?!)
micos000 Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2008 Δε σε καταλαβαίνω, τί πάει να πει "αν εφαρμοστεί"? Ξέρεις κάποιο τρόπο να εφαρμόσουμε απωλεστικό αλγόριθμο σε ένα αρχείο πχ *.iso? Υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα?(?!) Όχι, δεν ξέρω και δεν νομίζω να υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω όμως με ποιόν τρόπο συμπιέζει το KGB, που υποτίθεται συμπιέζει μια ταινία σε 1ΜΒ και υποτίθεται μετά ότι δουλεύει. Απλά θέλω να καλύψω κάθε πιθανότητα. Δεν ξέρεις τι μπορεί να βρει κάποιος αν ψάξει.
PCharon Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2008 Δεν ξέρω όμως με ποιόν τρόπο συμπιέζει το KGB, που υποτίθεται συμπιέζει μια ταινία σε 1ΜΒ και υποτίθεται μετά ότι δουλεύει. Ναι, σίγουρα... αν η ταινία είναι μονόχρωμη... γίνεται. Κοίτα, οι περισσότεροι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι ουσιαστικά διαφορετικές υλοποιήσεις της ίδιας γενικής ιδέας. Εκείνο που αλλάζει είναι ο τρόπος υλοποίησης, οι παράμετροι, μερικά εξτρά (πχ είδος κρυπτογράφησης) και φυσικά ο τρόπος που γράφουν στα format των αρχείων (λέγε με zip, rar, 7z, cab, lz* κτλ). O KGB Archiver δεν αποτελεί κάποια πρωτοτυπία, είναι απλά μια "πιεσμένη" υλοποίηση με πιο extreme επιλογές για τη διαδικασία συμπίεσης, οπότε και απαιτεί δυνατό σύστημα και πολύ χρόνο για να δώσει τη διαφορά. Προσωπικά δεν θεωρώ πως αξίζει τον κόπο για σπατάλη τόσης ενέργειας, είναι τουλάχιστον χάσιμο χρόνου και... αντιοικολογικό! Όχι, δεν ξέρω και δεν νομίζω να υπάρχει κάτι τέτοιο.Απλά θέλω να καλύψω κάθε πιθανότητα. Όπως είπες, δεν υπάρχει και άρα ας μη λέμε πράγματα στην τύχη. Θεωρητικά πάντως υποθέτω πως μπορεί να στηριχτεί αν κατά το decompression υλοποιήσουμε αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (σε ανάλογο σύστημα βέβαια) οπότε επανακτήσουμε κομματάκι κομματάκι τα αρχικά δεδομένα "μαντεύοντάς τα", αλλά και πάλι πιστεύω πως θα μπορεί να υλοποιείται για συγκεκριμένα patterns δεδομένων και ίσως με κάποια προεργασία κατά το compression. Δεδομένου πως αυτό το κάνει και ο εγκέφαλός μας δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία και, ποιος ξέρει, ίσως δούμε κάποια υλοποίηση στο μέλλον (αν προφτάσουμε... anyway). Δεν ξέρεις τι μπορεί να βρει κάποιος αν ψάξει. Αυτό ίσως... http://en.wikipedia.org/wiki/Data_compression
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.