Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Φέτος για όσους δεν γνωρίζουν στην ύλη της βιολογίας προστέθηκε και η εξέλιξη. Νομίζω ότι είναι η πρώτη χρονιά αλλά και η πρώτη να μην είναι, δεν έχει και πολύ καιρό που έγινε. Σε μια συζήτηση λοιπόν που είχα με κάτι παιδιά (τα οποία έχουν μια πολύ θρησκευόμενη μητέρα) διαπίστωσα πως έχουν πρόβλημα με την εξέλιξη και ότι δεν την πιστεύουν σαν ''θεωρία''. Τα τρελά της υπόθεσης:

1) Όπως και η σχετικότητα, έτσι και η εξέλιξη έχουν απο μπροστά τους το ''θεωρία'' και όχι το ''θεώρημα'' αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Τόσο για την σχετικότητα (η ειδική) όσο και για την εξέλιξη, πλέον δεν τίθεται θέμα για το αν ισχύουν η όχι. Ακόμα και κάποια εδάφια τους να είναι λανθασμένα, η βασική τους ιδές παραμένει σωστή. Κι όμως παιδιά στην ηλικία των 17-18, με γνώσεις βιολογίας κάτι πιο λίγο απο τα βασικά, δεν την πιστεύουν. Χμ...

2) Απο τα τόσα πράγματα που έμαθαν αυτά τα παιδιά στο Λύκειο, (και ας μιλήσω μόνο για τις θετικές επιστήμες), απο όλα αυτά τα θεωρήματα στα μαθηματικά, απο όλες τις θεωρίες της φυσικής, απο όλα τα τρελά της Χημείας κ.λ.π, αυτά κόλλησαν στην αξιοπιστία της εξέλιξης. Δέχθηκαν αβίαστα όλα τα υπόλοιπα αλλά η εξέλιξη δεν τους έκατσε καλά. Ξανά χμ...

3) και τελευταίον. Αν στα σχολεία δεν διδάσκουν το Α και το Ω όλων των επιστημών, τότε να την βράσω την παιδεία. Και για ένα το Α και το Ω είναι το ότι η επιστήμη είναι ο ορισμός της αντικειμενικότητας. Το τι συμβαίνει, με το τι θα ήθελες να συμβεί είναι η μέρα με την νύχτα. Αν λοιπόν επιλέγουν αυτά τα παιδιά να εθελοτυφλούν διότι (χωρίς επιχειρήματα) βλέπουν την εξέλιξη να χωλαίνει, τι να πω. Τόσες ώρες θρησκευτικών μέσα στην εβδομάδα, αυτά τα αποτελέσματα φέρνουν.

• Απαντ. 1,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Τυχαια γινονταο οι "εξελιξεις" των ειδων. Αν μπορεσει το ειδος να επιβιωσει σε σχεση με τα άλλα ειδη μετα την αλλαγη ειναι αυτο που καθοριζει αν θα παραμεινει στη ζωη το "αλλαγμενο" ή "πειραγμενο" ή "εξελιγμενο" ειδος!

Δημοσ.
Αν στα σχολεία δεν διδάσκουν το Α και το Ω όλων των επιστημών, τότε να την βράσω την παιδεία. Τόσες ώρες θρησκευτικών μέσα στην εβδομάδα, αυτά τα αποτελέσματα φέρνουν.

Όχι ότι δεν είναι τεράστιο και μέγα πρόβλημα οι ώρες των θρησκευτικών στο σχολείο και η μη διδασκαλία μέχρι τώρα της εξέλιξης. Δυστυχώς όμως δεν είναι εκεί μόνο το πρόβλημα.

Όλοι τις ίδιες ώρες θρησκευτικών φάγαμε στη μάπ... εε διδαχτήκαμε αλλά δεν βγήκαμε όλοι έτσι. Μερικοί μάλιστα είχαμε και σκληροπυρηνικό θρησκευτικό περιβάλλον αλλά ούτε αυτό επηρεάζει αν επιλέξεις να διαβάσεις και να σκέφτεσαι ορθολογικά.

Αν από την άλλη για τους δικούς σου λόγους θέλεις να πορεύεσαι με θεούς και δαίμονες τι να σου κλάσουν 100 ώρες διδασκαλίας της θεωρίας της εξέλιξης και 250 επιστήμονες να την επιβεβαιώνουν. Δες και τα ντοκυμαντέρ του Dawkins, αποδείξεις και επιχειρήματα σε σπουδαγμένα παιδιά με απαντήσεις "ναι μεν αλλά εγώ έτσι θέλω...", "δεν μπορώ να απαρνηθώ την θρησκεία μου", "δεν πείθομαι", "αμφισβητώ την εξέλιξη γιατί έτσι έμαθα από μικρός -καλά αυτό ήταν highlight-" κτλ.

Τι να κάνεις, υπομονή, η θεωρία της εξέλιξης δεν τους δίνει πολλά χρόνια ακόμα :-D

Δυστυχώς το από πάνω δεν ισχύει :-(

Δημοσ.
"ναι μεν αλλά εγώ έτσι θέλω...", "δεν μπορώ να απαρνηθώ την θρησκεία μου", "δεν πείθομαι", "αμφισβητώ την εξέλιξη γιατί έτσι έμαθα από μικρός -καλά αυτό ήταν highlight-" κτλ.

Αυτό είναι η απαρχή της μαλακίας.

- ''Ναι ξέρω ότι είναι λάθος, αλλά έτσι έμαθα τι να κάνω;''

- ''Να αλλάξεις τα πιστεύω σου...''

- ''Ε δεν γίνεται...''

- ''Γιατί?''

- '"Ε τι γιατί? Δεν γίνεται''...

- ''Α... Α ναι. Σωστά.

Εδιτ: Praetorianos, Θυμάσαι σε έναν ντοκυμαντέρ του Ντώκινς που έλεγε μια ιστορία για έναν καθηγητή του, που πίστευε για 20 χρόνια ότι το σύμπλεγμα Γκόλτζι δεν υπάρχει, και μετά ένας επιστήμονας του απέδειξε ότι το σύμπλεγμα Γκόλτζι υπάρχει και εκείνος τον ευχαρίστησε που τον έβγαλε απο τα σκοτάδια τόσων χρόνων? Μου είχε αρέσει πολύ αυτό που είπε.

Δημοσ.

Είμαστε σε μια χώρα που έπρεπε να φτάσουμε στο 2010 για να ακουστεί απλά η άποψη του Δαρβίνου. Καλά πάμε...

Όταν τα παιδιά ξεκινάνε να διδάσκονται από το δημοτικό τα θρησκευτικά κατά κόρον, λογικό είναι να τους επηρεάζει και να θεωρούν τα πεδία της αληθινά και ιστορικά ακριβή, παρόλο που η επιστημονική έρευνα και η ιστορία τα διαψεύδουν.

Δημοσ.

Ένα μεγάλο ποσοστό των βιολόγων που διδάσκουν το μάθημα στα σχολεία, δεν δέχονται την εξέλιξη. Στ' αφτιά μου έχουν φτάσει περιπτώσεις που καθηγητές προσπάθησαν να μεταπείσουν μαθητές που ανέφεραν ότι αποδέχονταν την εξέλιξη.

Είναι οι Έλληνες καθηγητές ικανοί να διδάξουν πέραν των προσωπικών τους πιστεύω; Πολύ αμφιβάλλω.

Δημοσ.

Για να είσαι Έλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός και να απορρίπτεις την θεωρία της εξέλιξης των ειδών, πρέπει να είσαι τελείως ηλίθιος.

Η ίδια η ορθόδοξη εκκλησία δέχεται την θεωρία και δεν την απορρίπτει, απλά δεν δέχεται το συμπέρασμα ότι η θεωρία αυτή αποδεικνύει (ή έστω υπαινίσσεται) ότι ο Θεός δεν είναι απαραίτητος για την δημιουργία του κόσμου.

Οι περισσότεροι Χ.Ο. φυσικά αν τους ρωτήσεις, δεν θα έχουν ιδέα τι είναι αυτό το φρούτο η εξέλιξη, αλλά η επίσημη γραμμή της εκκλησίας δεν είναι "είμαστε κατά". Είναι μια χρήσιμη επιστημονική θεωρία, αρκεί ναμην μας πατήσετε τον κάλο και αρχίσετε τίποτα περίεργα του στυλ "άρα εξαλείφεται η ανάγκη δημιουργού θεού" κτλ.

Όχι φυσικά ότι δεν υπάρχουν και οι τρελοί φανατικοί που είναι τελείως κατά, αλλά αυτοί αφορμή ψάχνουν να βγουν στους δρόμους με τις εικόνες να διαδηλώσουν ενάντια σε κάτι.

Για να την απορρίπτει έλληνας χ.ο. ξαναλέω κάπου πρέπει να το 'δε, σου λέει για να μαλώνει ο αμερικάνος άθεος με τον αμερικάνο χριστιανό για την εξέλιξη, μάλλον ο χριστιανός θα 'χει δίκιο και ο άθεος άδικο, άρα και εγώ δεν πιστεύω στην εξέλιξη.

Εκτός και αν έγινε καμιά έρευνα και τέθηκε πονηρά η ερώτηση "πιστεύετε ότι το σύμπαν το δημιούργησε ο θεός ή ότι η ζωή δημιουργήθηκε με βάση την θεωρία της εξέλιξης;".

Σ' αυτήν την περίπτωση οι απαντήσεις θα ήταν μάλλον απογοητευτικές για την χώρα μας.

Δημοσ.
Εκτός και αν έγινε καμιά έρευνα και τέθηκε πονηρά η ερώτηση "πιστεύετε ότι το σύμπαν το δημιούργησε ο θεός ή ότι η ζωή δημιουργήθηκε με βάση την θεωρία της εξέλιξης;".

Σ' αυτήν την περίπτωση οι απαντήσεις θα ήταν μάλλον απογοητευτικές για την χώρα μας.

Η ερωτηση αν πιστευουμε οτι το συμπαν το δημιουργησε ο θεος δεν εχει κανενα νοημα να απαντηθει** οποτε και η παραπανω ερωτηση σου δεν εχει και πολυ νοημα να υπαρχει οποτε και αυτο που ειπες(το συμπερασμα) δεν ξερω τι νοημα εχει.

**Πολυ απλα γιατι δεν ξερει κανεις πως δημιουργηθηκε το συμπαν.

Δημοσ.
Praetorianos, Θυμάσαι σε έναν ντοκυμαντέρ του Ντώκινς που έλεγε μια ιστορία για έναν καθηγητή του, που πίστευε για 20 χρόνια ότι το σύμπλεγμα Γκόλτζι δεν υπάρχει, και μετά ένας επιστήμονας του απέδειξε ότι το σύμπλεγμα Γκόλτζι υπάρχει και εκείνος τον ευχαρίστησε που τον έβγαλε απο τα σκοτάδια τόσων χρόνων? Μου είχε αρέσει πολύ αυτό που είπε.

Ναι κι εμένα. Μετά βέβαια είδα και την άλλη την "υπεύθυνη" για την επιστημονική (?!!) κριτική στην θεωρία της εξέλιξης και μου γύρισε το στομάχι ανάποδα. Επίσης δεν θυμάμαι αν ήταν από το ίδιο επεισόδιο ο επιστήμονας που πίστευε ότι η γη είναι μερικών χιλιάδων ετών και ότι οι τρόποι μέτρησης της ηλικίας που έχουμε στα χέρια μας κάνουν σφάλματα εκατομμυρίων ετών XD. Απλά απολαυστικός. Είχε και πτυχίο θετικής επιστήμης παναθεμά τον..

Η ίδια η ορθόδοξη εκκλησία δέχεται την θεωρία και δεν την απορρίπτει, απλά δεν δέχεται το συμπέρασμα ότι η θεωρία αυτή αποδεικνύει (ή έστω υπαινίσσεται) ότι ο Θεός δεν είναι απαραίτητος για την δημιουργία του κόσμου.

Nein φίλε μου. Αυτά είναι μαλαγανιές που κάνει η ορθόδοξη εκκλησία για να μην γίνει ρόμπα ξεκούμπωτη. Η θέση της εκκλησίας και αυτά που λέει είναι τελείως αλλοπρόσαλλα σε σχέση με την θεωρία της εξέλιξης. Από τον Αδάμ και την Εύα, μέχρι την ηλικία της γης και την κιβωτό του Νώε.

Οπότε ή διαλέγεις μονοπάτι και είσαι κυριλέ (σεβαστή η άποψη του καθένα άλλωστε) ή μπαλώνεις όπου βρεις για να τα συμβιβάσεις.

Πάντως ειλικρινά "εκτιμώ" καλύτερα τον αμετάπειστο ορθόδοξο παρά αυτόν που θέλει να χωρέσει τον θεό του όπως μπορεί για να του βγει η εξίσωση κομπλέ.

Τουλάχιστον ο πρώτος έχει ξεκάθαρη θέση που μπορείς να επιχειρηματολογήσεις, ενώ τον δεύτερο δεν τον πιάνεις πουθενά.

Δημοσ.
Η ερωτηση αν πιστευουμε οτι το συμπαν το δημιουργησε ο θεος δεν εχει κανενα νοημα να απαντηθει** οποτε και η παραπανω ερωτηση σου δεν εχει και πολυ νοημα να υπαρχει οποτε και αυτο που ειπες(το συμπερασμα) δεν ξερω τι νοημα εχει.

**Πολυ απλα γιατι δεν ξερει κανεις πως δημιουργηθηκε το συμπαν.

Πάλι ό,τι να ΄ναι Κροκόδειλε ε;

Δηλαδή αν σε ρωτήσω του χρόνου "πιστεύεις ότι το πρωτάθλημα θα το πάρει ο Ολυμπιακός φέτος ή ο Παναθηναικός" δεν έχει νόημα, γιατί ακόμα δεν θα έχει τελειώσει το πρωτάθλημα και άρα δεν είμαστε σίγουροι ποιος το πήρε.

Ο καθένας κάτι ΠΙΣΤΕΥΕΙ, ασχέτως του αν είναι αλήθεια ή όχι.

Εκατομμύρια κόσμου πιστεύουν ότι τα πάντα τα δημιούργησε ο καλός θεούλης, κάποιοι άλλοι πάλι λένε πως όχι, δεν υπάρχει καν θεός.

Τα νούμερα στην ερώτηση αυτή είναι σημαντικά και έχουν ενδιαφέρον και ΦΥΣΙΚΑ και γίνονται τέτοιες έρευνες με τέτοιες ερωτήσεις.

@Praetorianos

Χ.Ο. είναι, φυσικά και λένε και βλακείες και κάνουν και...μαλαγανιές, απλά στο θέμα αυτό δεν νομίζω ότι είναι το ίδιο πορωμένοι με τους αντίστοιχους της Αμερικής.

Πάμε πιο πολύ στο "αυτά που λέει η Αγία Γραφή τα εννοεί μεταφορικά" και στο "ο Θεός ξεκίνησε την ιστορία με την εξέλιξη και φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα".

Δύσκολα δηλαδή κάποιος πιστεύει πως η ιστορία με την κιβωτό έγινε στα αλήθεια ή ότι η Γη έχει ηλικία 6400 ετών κτλ.

Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν και αυτοί, καθώς ο καθένας πιστεύει πιο πολύ ό,τι έχει ακούσει/δει να πιστεύουν και οι γύρω του, και φυσικά παπάς από παπά διαφέρει, αλλά η επίσημη γραμμή έχω την εντύπωση πως είναι αυτή. Τουλάχιστον με 2-3 θεολόγους (ψιλονορμάλ μεν, χριστιανούς δε) που μιλάω, αυτά μου λένε.

Δημοσ.

Δεν νομίζω πως η εκκλησία θα παραδεχτεί ποτέ πως ο πίθηκος είναι πρόγονος του ανθρώπου, όσο νερό κι αν βάλει στο κρασί της.

Πάντως, επειδή ήθελα να δω τι πιστεύει ο κόσμος στο ιντερνετ, έφτιαξα ένα poll σε άλλο forum και ιδού τα αποτελέσματα:

ziXf9.png

Δημοσ.
Οπότε ή διαλέγεις μονοπάτι και είσαι κυριλέ (σεβαστή η άποψη του καθένα άλλωστε) ή μπαλώνεις όπου βρεις για να τα συμβιβάσεις.

Πάντως ειλικρινά "εκτιμώ" καλύτερα τον αμετάπειστο ορθόδοξο παρά αυτόν που θέλει να χωρέσει τον θεό του όπως μπορεί για να του βγει η εξίσωση κομπλέ.

Τουλάχιστον ο πρώτος έχει ξεκάθαρη θέση που μπορείς να επιχειρηματολογήσεις, ενώ τον δεύτερο δεν τον πιάνεις πουθενά.

Μου θύμισες συζήτηση που είχα κάποτε με ένα φίλο μου, περί της ύπαρξης θεού, ο οποίος δηλώνει χριστιανός, από αυτούς που το μπαλώνουν από δω και από κει όπως λες.

Μόνο που δε παίξαμε ξύλο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...