Προς το περιεχόμενο

Drobo - εξωτερικό σύστημα αποθήκευσης με 4 δίσκους


georgeadams

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Για να κατεβάζω, διαχειρίζομαι και αποθηκεύω αυτά που κατεβάζω από το internet - τίποτε παράνομο, μόνο device drivers, open source και demo προγράμματα, linux distributions και άλλα τέτοια ;) - μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσα ένα παλιό μου μηχάνημα, συνδεδεμένο στο οικιακό μου δίκτυο. Το κουτί του ήταν ένα θηριώδες YeongYang YY-420 Cube Sever Case που είχε ξεμείνει από την εποχή που πειραματιζόμουν με το overclocking και την υδρόψυξη και φιλοξενούσε τα αρχεία σε 5 συνολικά δίσκους.

 

Εδώ και καιρό σκεφτόμουν να αντικαταστήσω αυτό το κουτί-τέρας με μια πιο κομψή λύση. Για κακή μου τύχη, ο Murphy με πρόλαβε. Αν και είχα τους περισσότερους δίσκους σε RAID 1 που προσφέρει ασφάλεια, κάποια στιγμή μετά από ένα update & restart είδα να λείπουν όλα τα αρχεία που είχα κατεβάσει τις τελευταίες 20 μέρες!

 

Αναγκαστικά λοιπόν, έπρεπε να επισπεύσω τη μετάβαση σε κάτι ασφαλέστερο. Ταυτόχρονα ήθελα να είναι και κάτι πιο απλό στη χρήση και συντήρηση.

 

Μετά από αρκετή σκέψη, κατέληξα στο Drobo της Data Robotics, ως την πιο απλή και ευέλικτη λύση, σε συνδυασμό με το παλιό, καλό μου Mac Mini.

 

Drobo_Left_Angle_Med.jpg

 

Το Drobo είναι ένα κουτί που δέχεται μέχρι 4 δίσκους SATA ή SATA II και τους διαχειρίζεται μόνο του με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμα κι αν χαλάσει ένας από αυτούς, τα δεδομένα μας να μένουν ανέπαφα. Αυτό το κάνει δεσμεύοντας κάποιο χώρο από κάθε δίσκο για να αποθηκεύει δεδομένα ανάκτησης για τους υπόλοιπους. Για να δούμε πόσο χώρο δεσμεύει μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια web εφαρμογή, το Drobolator. Χονδρικά, ο χώρος που δεσμεύεται είναι ίσος με τη χωρητικότητα του πιο μεγάλου από τους δίσκους που έχουμε βάλει στο Drobo.

 

Η μέθοδος που χρησιμοποιεί το Drobo για την αποθήκευση των δεδομένων είναι κάτι σαν RAID 5 αλλά χωρίς τους περιορισμούς του:

1. Δεν χρειάζεται να είναι όλοι οι δίσκοι ίδιοι.

2. Μπορούμε πανεύκολα να αυξήσουμε τη χωρητικότητα οποτεδήποτε, χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες, απλά και μόνο αλλάζοντας κάποιον από τους δίσκους του.

 

Οι δίσκοι μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα, χωρίς εργαλεία. Η πρόσοψη του Drobo συγκρατήται στη θέση της με μαγνήτες για να βγαίνει εύκολα. Πίσω της βλέπουμε τις 4 θέσεις για τους δίσκους.

 

Drobo_Open_Hi.jpg

 

Σε κάθε μια από αυτές, αριστερά υπάρχει ένας διακόπτης απελευθέρωσης του δίσκου και δεξιά ένα ενδεικτικό LED που μας δείχνει την κατάσταση του Drobo ανάλογα με το χρώμα του:

- Πράσινο: Όλα καλά.

- Πορτοκαλί: Πρέπει να μπει ένας μεγαλύτερος δίσκος σε αυτό το Slot σύντομα, γιατί το Drobo πλησιάζει το 85% της χωρητικότητας του.

- Πορτοκαλί / Πράσινο που εναλλάσσονται: Το Drobo αναδιοργανώνει εσωτερικά τα δεδομένα. Δεν πρέπει να το πειράξουμε μέχρι να τελειώσει.

- Κόκκινο: Πρέπει να μπει ένας μεγαλύτερος δίσκος σε αυτό το Slot ΤΩΡΑ, γιατί το Drobo έφτασε το 100% της χωρητικότητας του.

- Κόκκινο που αναβοσβήνει: Ο συγκεκριμένος δίσκος έχει πρόβλημα. Πρέπει να αλλαχθεί άμεσα.

 

Οριζόντια, στο κάτω μέρος της πρόσοψης, υπάρχουν 10 μπλε LED. Το κάθε ένα από αυτά αντιστοιχεί στο 10% της χωρητικότητας του Drobo. Έτσι μπορούμε να ξέρουμε με μια ματιά πόσο % ελεύθερο χώρο έχει.

 

Σε κάθε περίπτωση που χρειαστεί αντικατάσταση ενός δίσκου αυτό γίνεται χωρίς καμία ιδιαίτερη διαδικασία, χωρίς καν να σταματήσει η λειτουργία του Drobo και φυσικά, χωρίς να χαθεί ούτε byte δεδομένων!

 

Αυτός ήταν και ο σημαντικότερος λόγος που το επέλεξα: η ασφάλεια των δεδομένων και η πανεύκολη μελλοντική αναβάθμιση της χωρητικότητας!

 

Το Drobo που πήρα είναι αυτό της 2ης γενιάς. Συνδέεται με τον υπολογιστή μέσω USB 2.0 ή FireWire 800 (συμβατό και με απλό FireWire αν βρούμε και αγοράσουμε το κατάλληλο καλώδιο). Το Drobo 1ης γενιάς κυκλοφορεί κι αυτό ακόμα. Η διαφορά του είναι πως εκείνο έχει μόνο USB 2.0 σύνδεση, λίγο χαμηλότερες επιδόσεις και λίγο πιο θορυβώδη ανεμιστήρα.

 

Μια σημαντική έλλειψη του Drobo είναι η έλλειψη σύνδεσης Ethernet. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με επιπλέον χρέωση, μέσω του DroboShare, μιας συσκευής που δέχεται μέχρι 2 Drobo (μέσω USB 2.0) και προσφέρει σύνδεση Gigabit Ethernet.

 

Μια ιδιομορφία του Drobo αφορά τον τρόπο που ορίζουμε τα partitions: Για να μην χρειάζεται να κάνουμε ξανά format κάθε φορά που αλλάζουμε ένα δίσκο με κάποιον μεγαλύτερο, ορίζουμε από την αρχή το επιθυμητό μέγεθος του Partition. Αν βέβαια κάποια στιγμή το ξεπεράσουμε, δεν χρειάζεται ν' ανησυχούμε. Μπορούμε να φτιάξουμε κι άλλα Partition.

 

Στο δικό μου setup, έδωσα όλους τους δίσκους σε ένα μοναδικό partition και όρισα το μέγεθος του στα 16TB (το μέγιστο δυνατό). Έβαλα στο Drobo μου 1x750GB, 2x500GB και 1x320GB δίσκους. Έτσι, αυτή τη στιγμή έχω ωφέλιμη χωρητικότητα περίπου 1.17TB από τα οποία χρησιμοποιώ γύρω στα 75%, μετά το απαραίτητο ξεκαθάρισμα.

 

drobo-dashboard.png

 

Η μεταφορά των δεδομένων διήρκεσε μια ολόκληρη μέρα γιατί δεν μπορούσε να γίνει με τη μία. Οι 2x500GB και 1x320GB δίσκοι προήλθαν από το παλιό μηχάνημα και δεν ήταν άδειοι. Έτσι, τους έβγαζα έναν-έναν, αφού πρώτα μετέφερα τα δεδομένα τους στο Drobo.

 

Συνέδεσα το Drobo στο Mac Mini μου μέσω USB 2.0, εν αναμονή του καλωδίου FW800-to-FW400. Όταν παραλάβω το καλώδιο θα το συνδέσω στη θύρα FireWire400 του Mac Mini για να είναι πιο γρήγορο και να μην απασχολεί και τη CPU του. Βέβαια δεν έχω κάνει εκτενή τεστ ταχύτητας αλλά ακόμα και με τη USB 2.0 φαίνεται να τα πάει καλά.

 

Στο μεταξύ, το Mac Mini αποδυκνύεται ο ιδανικός "εργάτης". Το Transmission και το Speed Download κάνουν υπερωρίες. Τα αρχεία του Drobo μοιράζονται μια χαρά στο οικιακό μου δίκτυο, και επιπλέον έχω σηκώσει και ένα MAMP server για τα περιστασιακά web-πειράματα μου. Ο έλεγχος του γίνεται απομακρυσμένα μέσω του Apple Screen Sharing (νέο ωραίο όνομα για το παλιό, καλό VNC).

 

Μ' αυτά και μ' αυτά, η υπόθεση file & download server φαίνεται να έχει τελειώσει για 'μένα. Το σύστημα πιάνει πλέον ελάχιστο χώρο και καταναλώνει και λιγότερη ενέργεια (85W max για το Mac Mini και 40W max για το Drobo). Επιπλέον, μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος και κυριολεκτικά, λόγω του ελάχιστου θορύβου και μεταφορικά, λόγω της ασφάλειας και της εύκολης επεκτασιμότητας.

 

Το μόνο κακό στην όλη υπόθεση ήταν το κόστος. Το Drobo μου κόστισε 429 ευρώ. Δυστυχώς όμως όλες οι περίπου αντίστοιχες θήκες 4 θέσεων σε τέτοιες τιμές κυμαίνονται.

 

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από την πρώτη μου επαφή μαζί του. Ως συνήθως, κάνοντας κλικ πάνω τους ανοίγουν σε μεγαλύτερο μέγεθος.

 

 

Το Ξεπακετάρισμα:

3027064674_9c4ef4f18e_m.jpg 3026229689_c3fd5ddde1_m.jpg 3026230189_2c40a1a94a_m.jpg

3026230675_d018c41cf5_m.jpg 3027066476_84b23b3355_m.jpg 3026265747_ea46f53d6e_m.jpg

3026266281_bfab2f04c0_m.jpg 3026266789_ef6abbe0fc_m.jpg

 

 

Η πρόσοψη:

3026267277_fba48d60f0_m.jpg 3027103326_55d9479acd_m.jpg

Το πίσω μέρος της πρόσοψης έχει ένα ταμπελάκι που εξηγεί τι σημαίνουν τα χρώματα των LED.

 

 

Οι υποδοχές των 4 δίσκων:

3027104662_5af535fd43_m.jpg

 

 

Το πίσω μέρος:

3027105106_f09f2ce460_m.jpg 3026269715_d4f4e78e87_m.jpg

Εδώ φαίνεται ο (αθόρυβος) ανεμιστήρας και οι υποδοχές σύνδεσης και τροφοδοσίας.

 

 

Βάζοντας τον πρώτο δίσκο:

3027105882_4c1cef49be_m.jpg 3027106256_48e338b489_m.jpg

 

 

Αριστερά, το 9-pin βύσμα FireWire 800 (ή αλλιώς IEEE1394B). Δεξιά το 6-pin βύσμα FireWire 400 (ή αλλιώς IEEE1394A):

3027107154_379289e513_m.jpg

Με την προμήθεια ενός καλωδίου με τα δύο αυτά βύσματα στις άκρες του, το Drobo μπορεί να συνδεθεί σε υπολογιστή με υποδοχή FireWire 400.

 

.

 

.

 

.

 

.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Ωραία παρουσίαση αλλά δεν έχω καταλάβει ακόμα πως ακριβώς δουλεύουν οι δίσκοι και γιατί είμαστε 100% ασφαλείς από την στιγμή που χρησιμοποιούνται όλοι οι δίσκοι για αποθήκευση!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάθε φορά που αποθηκεύουμε δεδομένα στο drobo, αυτά μοιράζονται σε όλους τους δίσκους.

 

Μαζί με τα πραγματικά δεδομένα όμως, αποθηκεύονται και κάποια "δεδομένα ανάκτησης" (parity data). Όταν χαθεί ένας από τους δίσκους το σύστημα μπορεί να συνδυάσει τα κανονικά δεδομένα από τους υπόλοιπους μαζί με τα δεδομένα ανάκτησης και να συνθέσει τα αρχεία που λείπουν.

 

Με τον ίδιο τρόπο δουλεύει το RAID 5, μόνο που στο Drobo το έχουν εξελίξει για να μην χρειάζεται να είναι όλοι οι δίσκοι ίδιοι και να απλοποιηθεί η διαδικασία προσθήκης νέων δίσκων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για αυτό από τα 2terra δίσκων σου έχεις 1+ ωφέλιμο δηλαδή!

 

Το άτιμο είναι αυτό ακριβώς που ψάχνω. Είχα δει μια παρουσίαση πριν κυκλοφορήσει το πρώτο μοντέλο αλλά είναι πολύ ακριβό... πρέπει να το βάλω στο πλάνο σιγά- σιγά!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 4 μήνες μετά...

υπαρχει καποιο case με 3-4 σκληρους που να μην κανει ταυτοχρονη αποθηκευση αλλα ξεχωριστα απλα για μην εχω 4 διαφορετικες θηκες αλλα κατι σαν πυργο???

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 5 μήνες μετά...
Μήπως υπάρχει και δυνατότητα για σύνδεση ethernet για να το βλέπω από το δίκτυο; Γνωρίζει κανείς κάτι;

 

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.305051

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 μήνες μετά...

Καλησπέρα, επειδή ενδιαφέρομαι για αγορά του Drobo θα ήθελα να ρωτήσω πώς γίνεται εάν βάλω 2χ2TΒ δίσκους να έχω ωφέλιμα και τα 4 TB; Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να βλέπει τον κάθε δίσκο ξεχωριστά; Είναι εύκολη η αλλαγή του fan που έχει;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν γίνεται. Δεν μπορείς να ορίσεις χειροκίνητα τη διαμόρφωση των δίσκων. Αν βάλεις 2 δίσκους των 2TB θα έχεις συνολικό ωφέλιμο χώρο 2TB. Αν βάλεις 3 ή 4 δίσκους, η ωφέλιμη χωρητικότητα θα είναι τα 2/3 της συνολικής πραγματικής. Αν θέλεις κάτι που να ορίζεις μόνος σου τη διαρύθμιση των δίσκων αγόρασε κάτι άλλο. Αυτό που πληρώνεις (και μάλιστα ακριβά) στο Drobo είναι πως κάνει μόνο του το disk management.

 

Αν αλλάξεις μόνος σου ανεμιστήρα, σπας την εγγύηση. Έτσι κι αλλιώς, δεν ξέρω αν είναι εύκολο να το κανείς. Πιθανόν κάποιος να το έχει δοκιμάσει, οπότε μια αναζήτηση στο google μάλλον θα σου δώσει απάντηση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μάλλον θα προχωρήσω στην αγορά του. 350 euro από amazon.

 

Επίσης στο site έχουν ένα τρομερό calculator για να δείς πόσο χώρο θα έχεις ανάλογα με το τι σκληρούς θα βάλεις.

 

http://www.drobo.com/resources/drobolator.php

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επειδή το έψαχνα και εγώ (ειδικά όταν το είχε προσφορά το eshop πριν κάτι φεγγάρια) διάβασα πολλές σελίδες review και δεν μου άρεσαν αυτά που έβλεπα.

 

Πρώτα από όλα, αν χαλάσει το drobo δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων χωρίς άλλο drobo

Επίσης, αρκετοί δεν τα βρήκαν όλα ωραία και άγια με το drobo, ειδικά κατά την προσθήκη extra δίσκων. Κόλλημα του drobo, χαμένα αρχεία, κατάρρευση και άλλα τέτοια διάβαζα.

 

Δεν έχω δική μου άποψη αλλά για ένα μηχάνημα τόσων χρημάτων που το θέλω για την ασφάλεια των αρχείων μου δεν μου άρεσαν τα τόσα αρνητικά review.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...