Προς το περιεχόμενο

Firefox και μνημη

EXARXEIA_CITY

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Περίπου 72MB εδώ, ανοίγοντας τα 3 προαναφερθέντα sites σε φρέσκο Firefox instance . Η απενεργοποίηση των add-ons που χρησιμοποιώ (ABP,FlashBlock, DownThemAll!, Foxmarks) δεν έκανε πρακτική διαφορά (μείον 1-2 MB περίπου).

Παιδιά, είμαστε σε εποχή που τα 2GB RAM είναι η mainstream ποσότητα μνήμης στις τρέχουσες συνθέσεις PC. Πολλοί χρήστες προσθέτουν ακόμη παραπάνω στα συστήματά τους (π.χ. εγώ έχω 8GB). Εφόσον το web content δεν είναι το ίδιο με αυτό που είχαμε πριν 3, 4, 5 χρόνια, γιατί να αναμένουμε ότι και οι web browsers θα έχουν το ίδιο memory usage με αυτό που είχαν πριν 3, 4, 5 χρόνια; Όπως τα περισσότερα άλλα προγράμματα, και αυτοί «απλώνονται» αν βρουν χώρο κάνοντας caching, για να προσφέρουν καλύτερη αποκρισιμότητα και επιδόσεις. Τί νόημα θα είχε να χρησιμοποιούσαμε π.χ. έναν browser που θα ελαχιστοποιούσε δραματικά την χρήση μνήμης, αλλά με την παραμικρή ενέργεια (π.χ. κλικ σε ένα μενού) θα διάβαζε/έγραφε πλήθος δεδομένων από/προς το δίσκο;

Με τα παραπάνω δε θέλω να ισχυριστώ ότι δε θα ήταν καλοδεχούμενος πιο «σφικτός» κώδικας από τους developers του κάθε browser που θα οδηγούσε σε λιγότερα bugs, memory leaks και οτιδήποτε άλλο επηρεάζει το memory usage και τις επιδόσεις. Όμως, ακόμη κι αν είχαμε τον τέλειο κώδικα - δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα βέβαια, το γράφω for argument's sake - η αλλαγή του web content στην οποία αναφέρθηκα πιο πάνω θα αρκούσε και πάλι για να βαίνει ολοένα αύξουσα η χρήση μνήμης από τους browsers.

• Members
Δημοσ.

Εγώ γενικά παρατηρώ πως όταν ανοίγω το gmail αυξάνεται η μνήμη που καταναλώνει ο Firefox. Δεν ξέρω αν το παθαίνουν κι άλλοι αυτό...

Δημοσ.

Οποιαδήποτε νέα ιστοσελίδα σε νέο tab και να άνοιγες θα είχες αύξηση του memory usage του browser. Από μόνο του δε λέει τίποτα αυτό.

• Members
Δημοσ.

Ναι, μάλλον έπρεπε να το διατυπώσω καλύτερα: όταν έχω ανοιχτό το gmail η μνήμη που καταναλώνει ο Firefox χτυπάει κόκκινο - καμιά φορά ξεπερνά τα 200ΜΒ, ενώ αν το έχω ανοιχτό για πολλές ώρες μπορεί να πιάσει και 300άρια. Αντίθετα, όταν δεν έχω ανοιχτό το gmail τα πράγματα είναι πολύ πιο χαλαρά.

Δημοσ.

Ούτε έτσι μπορεί να βγει συμπέρασμα! Εκτός αν εννοείς ότι έχεις τέτοιο memory usage μόνο με ένα tab, ανοιχτό στο Gmail.

Άνοιξε έναν φρέσκο Firefox, χωρίς κανένα tab memorized. Άνοιξε τον Task Manager στο Processes tab, βάλε τον κάπου στην άκρη και σε Always On Top για να παρακολουθείς τί γίνεται με το memory usage του firefox.exe. Κάνε τη δουλειά σου κανονικά, άνοιξε τις σελίδες που ανοίγεις συνήθως πλην του Gmail. Σημείωσε που βρίσκεσαι από κατανάλωση μνήμης. Άνοιξε σε ένα νέο tab το Gmail. Σημείωσε πόση είναι η αύξηση μνήμης που οφείλεται στο Gmail tab.

Δημοσ.

O Firefox 3.0 έχει εξαιρετικό κώδικα διαχείρισης μνήμης, παρμένο από το FreeBSD 7, πάψτε να γκρινιάζεται άσκοπα.

http://dotnetperls.com/Content/Browser-Memory.aspx

Final thoughts

After browsing for 14 hours with these programs, and recording all the results into spreadsheets, the most memory efficient browser in my usage is very clear--Firefox 3.0 not only trumps its older version, but every other popular offering on Windows. This article may help other vendors rethink their marketing campaigns, and may prompt further improvements.

• Members
Δημοσ.
Ούτε έτσι μπορεί να βγει συμπέρασμα! Εκτός αν εννοείς ότι έχεις τέτοιο memory usage μόνο με ένα tab, ανοιχτό στο Gmail.

Άνοιξε έναν φρέσκο Firefox, χωρίς κανένα tab memorized. Άνοιξε τον Task Manager στο Processes tab, βάλε τον κάπου στην άκρη και σε Always On Top για να παρακολουθείς τί γίνεται με το memory usage του firefox.exe. Κάνε τη δουλειά σου κανονικά, άνοιξε τις σελίδες που ανοίγεις συνήθως πλην του Gmail. Σημείωσε που βρίσκεσαι από κατανάλωση μνήμης. Άνοιξε σε ένα νέο tab το Gmail. Σημείωσε πόση είναι η αύξηση μνήμης που οφείλεται στο Gmail tab.

Καλά δεν είναι ότι με απασχολεί και τόσο πολύ το θέμα ώστε να κάνω όλη αυτή τη διαδικασία :P (περισσότερο το ανέφερα γιατί έτυχε να πέσω στο συγκεκριμένο θέμα και είδα ότι και ο EXARXEIA_CITY είχε ανοιχτό gmail όταν παρατήρησε το πρόβλημα).

Συνήθως όταν τελειώσω το διάβασμα των e-mail κλείνω το tab και ο FF ηρεμεί. Πολύ πιθανό να φταίει και κάποιο από τα addons που έχω περασμένα, αλλά δεν έχω καθίσει ακόμη να το ψάξω.

Δημοσ.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ρυθμίσεις που μπορείς να κάνεις στο about:config για να σου ρίξει λίγο το memory usage...

Εμένα π.χ.,με τις ρυθμίσεις που έχω κάνει και με 18 plugins(πολλά απ'τα οποία είναι τα βασικά του firefox) και 3 extensions εγκατεστημένα και enabled(IE Tab,Java Quick Starter,Microsoft .NET Framework Assistant-δεν το πολυψήνω να τον γεμίζω με τα κατά τ'άλλα τέλεια extensions που υπάρχουν) και με ανοιχτά 4-5 tabs,μου πάει κάπου στα 50+ Mb.

Βέβαια τίποτα δεν είναι στάνταρ,γιατί προφανώς παίζει ρόλο και το πόσο βαριές είναι οι σελιδες που έχεις ανοιχτές κάθε στιγμή.Καμία σχέση όμως με τον ΙΕ7,που πιάνει στις ίδιες σελίδες πολύ λιγότερο usage στον Task Manager,αλλά στην πράξη το pc αναστενάζει...

Δημοσ.

Πολλές φορές βλέπω και στιγμιαία 100% χρήση του επεξεργαστή που δημιουργεί ένα στιγμιαίο πάγωμα.

Τι πρόβλημα παίζει ;

Δημοσ.
παιδια εγω χρησιμοποιω μονο firefox μπορω να απεγκαταστησω τον explorer;

Έχεις κάποιον λόγο που θες να τον απεγκαταστήσεις; Windows update δεν κάνεις ποτέ;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...