Προς το περιεχόμενο

Western Digital HD TV Media Player : O επώνυμος HD Media Player των €100


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ενημέρωση (12/01/2009)

 

Η Western Digital κυκλοφόρησε στις 23/12/08 τη πρώτη αναβάθμιση με το firmware 1.01 το οποίο διορθώνει αρκετά προβλήματα τα οποία αναφέρουμε στη παρακάτω παρουσίαση με σημαντικότερο την πλήρη υποστήριξη ελληνικών υποτίτλων. Κρίθηκε αναγκαία η προσθήκη σχολίων σε σημεία της παρουσίασης τα οποία πλέον δεν ισχύουν για την όσο το δυνατόν πιο έγκυρη ενημέρωση σας.

 

Περισσότερες πληροφορίες και μια λίστα με τις αναλυτικές αλλαγές/προσθήκες του firmware 1.01 μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Western Digital.

 

Παρουσίαση

 

Και ενώ είχαμε συνηθίσει στη κυκλοφορία επιτραπέζιων media player νέας γενιάς από άγνωστες εταιρείες (popcorn – egreat), μια έκπληξη μας επιφύλασσε η Western Digital, γνωστή σε όλους ως ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σκληρών δίσκων.

 

Πιάνοντας απόλυτα το σφυγμό της αγοράς, η Western Digital είναι η πρώτη επώνυμη εταιρεία που κυκλοφορεί Media Player νέας γενιάς με πλήθος δυνατοτήτων μεταξύ των οποίων και η αναπαραγωγή αρχείων mkv υψηλής ευκρίνειας με ανάλυση έως 1080p.

 

To WD TV HD Media Player φιλοδοξεί να μετατρέψει το κάθε εξωτερικό σκληρό δίσκο USB σε ένα media player υψηλών επιδόσεων και να καταργήσει τον υπολογιστή για την αναπαραγωγή βίντεο, όλα αυτά σε ένα πακέτο με αρκετά ενδιαφέρουσα τιμή. Ας δούμε αν τα καταφέρνει.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

Το πρώτο που εντυπωσιάζει στο WD TV HD Media Player είναι το μέγεθος του το

οποίο είναι αρκετά μικρό ενώ φυσικά η ποιότητα κατασκευής είναι στα γνωστά υψηλά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Western Digital. Στο μπροστινό μέρος υπάρχουν τα λογότυπα της εταιρείας και του HDMI ενώ οι δύο φωτεινές άσπρες ενδείξεις του usb και της κατάστασης λειτουργίας της συσκευής “δένουν” πολύ όμορφα με το γενικό σύνολο.

 

Στο πίσω μέρος υπάρχει η πρώτη USB 2.0 θύρα (USB Host) στην οποία μπορείτε να συνδέσετε έναν εξωτερικό δίσκο (2.5’ η 3.5’), ένα φορητό media player (ipod), ένα usb stick ή ακόμα και μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η θύρα HDMI 1.3 ενώ ακoλουθεί οπτική έξοδος για σύνδεση με ενισχυτή καθώς και οι τρείς είσοδοι για σύνδεση μέσω composite. H δεύτερη usb θύρα βρίσκεται στα πλάγια της συσκευής μαζί με τον διακόπτη επανεκκίνησης ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι δεν υποστηρίζεται η ύπαρξη USB hub για περαιτέρω σύνδεση άνω των 2 usb συσκευών. Ο σκληρός δίσκος που θα συνδέσετε πάνω στη συσκευή θα πρέπει να έχει γίνει format με το σύστημα αρχείων FAT32, NTFS η HFS+ (χωρίς journaling) για κατόχους Macintosh.

 

Ένα πρόβλημα που συναντήσαμε είναι ότι με το κλείσιμο της συσκευής, δεν κλείνει αυτόματα και ο συνδεδεμένος USB δίσκος και έτσι πρέπει είτε να βγει από το ρεύμα η να τον κλείσετε κανονικά αν έχει διακόπτη.

 

post-331-129062984506_thumb.jpg[heading]Western Digital HD TV Media Player[/heading]post-331-129062984596_thumb.jpg[heading]Western Digital HD TV Media Player[/heading]

 

Είναι φανερό ότι αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε πλήρως τις δυνατότητες της συσκευής θα πρέπει να την συνδέσετε μέσω HDMI καθώς και να υπάρχει κάποιος ενισχυτής ικανός να αποκωδικοποιήσει τα τελευταία σύγχρονα πρότυπα ήχου όπως Dolby Digtal, True DTS και άλλα.

 

Μια ένσταση υπάρχει για το τηλεχειριστήριο το οποίο είναι σίγουρα από τα μικρότερα που έχουμε δει σε ηλεκτρονική συσκευή και δε βολεύει. Επίσης η απουσία θύρας δικτύου άρα και η αδυναμία streaming και σύνδεσης με το Internet είναι κάτι που επηρεάζει τις συνολικές δυνατότητες και τη τελική τιμή του προϊόντος.

 

Μενού και Ρυθμίσεις

 

Λυτό που δεν εντυπωσιάζει είναι το μενού στο WD TV HD ενώ η πλοήγηση σε αυτό θυμίζει αρκετά τις κονσόλες παιχνιδιών PSP και Playstation 3. Δυστυχώς δεν υποστηρίζεται ακόμα η ελληνική γλώσσα αν και δεν πρόκειται να δυσκολέψει ακόμα και όσους έχουν ελάχιστη γνώση αγγλικών η κάποιας άλλης από τις υποστηριζόμενες γλώσσες (Ιταλικά, Γερμανικά, Γερμανικά, Ισπανικά).

 

Το μενού χωρίζεται σε 4 κατηγορίες, Βίντεο – Μουσική – Φωτογραφίες και Ρυθμίσεις ενώ μπορείτε να το δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο.

 

 

Με δύο λόγια μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις αλλά λείπουν αρκετές που έχουμε δει σε media players με τουλάχιστον τη διπλάσια όμως τιμή είναι η αλήθεια. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο συγκεκριμένος media player κυκλοφορεί μόλις 2 μήνες στην αγορά και δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα κάποια αναβάθμιση λογισμικού η οποία σίγουρα θα του δώσει περισσότερες δυνατότητες στο μέλλον.

 

Πάντως θα ήταν ευπρόσδεκτη η εμφάνιση πληροφοριών για τη ταινία που παρακολουθούμε όπως με ποιο codec είναι συμπιεσμένη η εικόνα και ο ήχος, ο αριθμός των frames και τα mbps.

 

Υπότιτλοι και ελληνικά

 

Ενημέρωση: Με τη κυκλοφορία του firmware 1.01, η Western Digital διορθώνει το σημαντικότερο πρόβλημα του media player της το οποίο πλέον είναι σε θέση να εμφανίζει ελληνικούς υποτίτλους με σωστή απόσταση μεταξύ των γραμμών και σωστή θέση τους στην οθόνη. Μάλιστα η WD προσθέτει και τη δυνατότητα επιλογής μεγέθους της γραμματοσειράς.

 

post-331-129062984604_thumb.jpg[heading]Western Digital HD TV Media Player[/heading]post-331-129062984611_thumb.jpg[heading]Western Digital HD TV Media Player[/heading]

 

Πλέον δε χρειάζεται να μετατρέψετε τους υποτίτλους σας με κωδικοποίηση utf-8 αφού υποστηρίζεται και το ascii format στο οποίο είναι σχεδόν όλοι οι υπότιτλοι. Δε λείπουν μικρά bugs όπως η αδυναμία εμφάνισης του τονισμένου Α κεφαλαίο και η "περίεργη" εμφάνιση των γραμμάτων πι, σίγμα τελικό και δέλτα. Ένα ακόμα μικροπρόβλημα είναι η αδυναμία εμφάνισης υποτίτλων γραμμένων με πλάγια μορφή (italic). Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο media player εμφανίζει κανονικά τον υπότιτλο μαζί με τις ετικέτες <i> στην αρχή και το τέλος της πρότασης. Ρίξτε μια ματιά στο νέο βίντεο την εμφάνιση των ελληνικών υποτίτλων μετά την αναβάθμιση σε 1.01.

 

 

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του media player της WD είναι η ελλιπής υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας στους υποτίτλους που συνοδεύουν κάθε αρχείο βίντεο είτε αυτό είναι xvid είτε mkv. Το πρόβλημα αυτό θεωρητικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει από τη στιγμή που υποστηρίζεται το πρότυπο κωδικοποίησης χαρακτήρων UTF-8 στους υποτίτλους.

 

Όμως η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται για την εμφάνιση των ελληνικών χαρακτήρων έχει προβλήματα με σημαντικότερο την αδυναμία εμφάνισης τονισμένων φωνηέντων. [ame=http://www.youtube.com/watch?v=5w3i-fYISXQ]Το βίντεο αυτό δείχνει επακριβώς το πρόβλημα. [/ame]

 

Επιπλέον όχι μόνο οι ελληνικοί αλλά και οι αγγλικοί υπότιτλοι έχουν μεγάλο μέγεθος, μεγάλη απόσταση μεταξύ των γραμμών και εμφανίζονται σχετικά ψηλά στην εικόνα. Αυτό σίγουρα δεν βολεύει αφού τους έχουμε συνηθίσει χαμηλότερα ενώ δεν δίνεται κάποια επιλογή για αντίστοιχη ρύθμιση τους έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να τους προσαρμόσει ανάλογα με τα δικά του κριτήρια.

 

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Western Digital λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι γνωρίζουν το πρόβλημα με την ελληνική υποστήριξη και ότι θα το λύσουν σύντομα σε μελλοντικό firmware. Θα θέλαμε επίσης να δούμε και υποστήριξη υποτίτλων με απλή κωδικοποίηση ascii όπως είναι η συντριπτική πλειονότητα τους και να μη χρειάζεται η χρήση προγραμμάτων όπως το notepad για μετατροπή τους σε utf-8. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθούμε το θέμα και θα ενημερώσουμε τη παρουσίαση όταν υπάρχουν εξελίξεις.

 

Για τους ανυπόμονους πάντως υπάρχει η λύση με τη χρήση του προγράμματος AVI Recomp που αναλαμβάνει την επανακωδικοποίηση της ταινίας ενσωματώνοντας αυτή τη φορά τους υποτίτλους πάνω στο βίντεο έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα κατά τη θέαση της ταινίας. Η διαδικασία αυτή απαιτεί περίπου 20 λεπτά (σε σύγχρονο υπολογιστή) για κάθε ταινία σε μορφή xvid/divx.

 

Codecs & Containers

 

Σημαντικό στοιχείο ενός σύγχρονου media player είναι η υποστήριξη όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό codecs έτσι ώστε να μπορεί να αναπαράγει τα περισσότερα (αν όχι όλα) αρχεία που έχετε στη συλλογή σας. Στο τομέα αυτό το WD HD TV Media Player τα πηγαίνει πολύ καλά αφού υποστηρίζει μια μεγάλη λίστα από codecs και containers ενώ δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και με τα αρχεία βίντεο υψηλής ευκρίνειας matroska (mkv) έως 1080p ανάλυση.

 

Η συνολική λίστα με τα υποστηριζόμενα format έχει ως εξής :

Βίντεο : MPEG1/2/4(divx, xvid), WMV9, AVI, H.264, MKV, MOV, VOB

Ήχος : MP3, WMA, OGG, WAV/PCM/LPCM, AAC, FLAC, Dolby Digital, AIF/AIFF/MKA

Φωτογραφίες : JPEG, GIF, TIF/TIFF, BMP,PNG

 

Σε δοκιμές μας, η συσκευή της Western Digital μπόρεσε ακόμα να αναπαράγει ταινία DVD μαζί με την επιλογή υποτίτλων που βρίσκεται μέσα σε εικονικό αρχείο iso αν και δεν εμφανίζει τα μενού του DVD. Αντιθέτως δε καταφέραμε να δούμε ταινία με κατάληξη .ts

 

Ενημέρωση : Το νέο firmware 1.01 προσθέτει τη δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων .mts, tp. m2ts και ts

 

Μεγάλη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι αν και επώνυμο media player με μικρό χρόνο κυκλοφορίας στην αγορά, δεν φάνηκε σε καμία περίπτωση να δυσκολεύεται στην αναπαραγωγή αρχείων βίντεο κατεβασμένων από το Internet και ειδικότερα σε mkv αρχεία που δώσαμε το μεγαλύτερο βάρος. Η αναπαραγωγή των συγκεκριμένων αρχείων είναι υποδειγματική αφού ακόμα και ταινίες με ανάλυση 1080p, το WD HD TV Media Player τις αναπαρήγαγε ομαλότατα χωρίς να χάνονται frames. Υπεύθυνο για την άψογη απόδοση είναι το τσιπ αποκωδικοποίησης Sigma SMP8635 που βρίσκεται μάλιστα και στο Popcorn A-110 το οποίο παρουσιάσαμε πρόσφατα.

 

Αν κάτι μας ξένισε σχετικά με τα matroska αρχεία (mkv) είναι η αδυναμία εμφάνισης των ενσωματωμένων υποτίτλων που έχουν σχεδόν η πλειονότητα τους. Ελπίζουμε να διορθωθεί με τη κυκλοφορία μελλοντικής αναβάθμισης λογισμικού.

 

Ενημέρωση: H Western Digital διόρθωσε το σημαντικό αυτό πρόβλημα και πλέον οι ενσωματωμένοι υπότιλοι σε mkv αρχεία εμφανίζονται κανονικά ενώ επιπλέον προστέθηκε και η υποστήριξη για κεφάλαια (chapters).

 

Κάτι που πρέπει να προσεχθεί είναι η μη υποστήριξη dts downmix που σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν ενισχυτή ικανό να αποκωδικοποιήσει DTS ήχο, θα έχουν πρόβλημα στις περισσότερες ταινίες υψηλής ευκρίνειας που ενσωματώνουν τέτοιο ήχο. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να προηγηθεί μετατροπή του ήχου της ταινίας με ειδικό πρόγραμμα, σε ήχο που υποστηρίζεται όπως AC3. Κάτι τέτοιο είναι δυνατό με το πρόγραμμα audio converter που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

 

Μουσική και Φωτογραφίες

 

Φυσικά από ένα media player δε μπορούν να λείπουν οι ενότητες της μουσικής και της φωτογραφίας. Μάλιστα στην ενότητα της μουσικής μπορέσαμε να δούμε τις ενσωματωμένες μικρογραφίες (εξώφυλλα) οι οποίες υπήρχαν στα mp3 που δοκιμάσαμε. Κατά τα άλλα εκτός των γνωστών προτύπων μουσικής που υποστηρίζει η συσκευή, υπάρχει υποστήριξη για λίστες pls, m3u,wpl που πολύ εύκολα εντοπίζει μέσα από την αντίστοιχη επιλογή του μενού και τις εμφανίζει σε ξεχωριστό μέρος για αναπαραγωγή.

 

Καμία έκπληξη στις φωτογραφίες όπου μπορείτε να δημιουργήσετε slideshow, να αναστρέψετε όπως θέλετε κάθε φωτογραφία, να εστιάσετε και τέλος να τη μετακινήσετε οπουδήποτε στην οθόνη.

 

post-331-129062984619_thumb.jpg[heading]Western Digital HD TV Media Player[/heading]post-331-129062984626_thumb.jpg[heading]Western Digital HD TV Media Player[/heading]

 

Επίλογος

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το WD HD TV Media Player με τιμή περίπου €100 είναι μια πρόταση στο χώρο των media player που σίγουρα αξίζει τη προσοχή σας ενώ φέρει το όνομα μιας εταιρείας που έχει δημιουργήσει τη δική της ιστορία στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών.

 

Οι μελλοντικές αναβαθμίσεις λογισμικού σε media players αυτού του επιπέδου είναι απαραίτητες αφού μέσω αυτών όχι μόνο διορθώνονται προβλήματα αλλά παράλληλα προσθέτονται νέες δυνατότητες. Σίγουρα η ελλιπής υποστήριξη ελληνικών υποτίτλων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της συσκευής αυτή τη στιγμή αλλά θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η επίλυση του πιθανόν με την κυκλοφορία της επόμενης αναβάθμισης firmware.

 

Αν θέλαμε να κάνουμε τη σύγκριση με τον ανταγωνισμό, σαφώς το WD HD TV Media Player προορίζεται για ένα μεγαλύτερο κοινό που ψάχνει μια οικονομική λύση χωρίς να ενδιαφέρεται για σύνδεση με το Internet η τον υπολογιστή για τη μετάδοση των ταινιών μέσω δικτύου. Η συνολική λειτουργία του είναι άψογη και κάνει τη πολυπόθητη εμφάνιση ταινιών της συλλογή μας στη τηλεόραση μια αρκετά εύκολη διαδικασία.

 

Ευχαριστούμε τa Μακεδονικά Περιφερειακά για τη διάθεση της συσκευής.

Επεξ/σία από Hal9000
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 1,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Ναι ρώτησα και γω για αυτό με τους υπότιτλους στο Support της WD και μου είπαν πως τον Ιανουάριο θα βγει update του firmware έτσι ώστε να υπάρχει υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας και άλλων γλωσσών. :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Update μπορει να βγει και πριν το τελος του μηνα συμφωνα με καποιους απο την WD στο avsforum...

 

Στη φωτο η συσκευη απο μπροστα φαινεται μπλε-γκρι λογω του φλας αλλα ειναι καταμαυρη!

 

Τα αρχεια .ts παιζουν ισως αν μετονομαστουν σε m2ts συμφωνα με καποιους που δοκιμασαν.

 

Η θυρα HDMI δεν ξερουμε αν ειναι 1.3 γιατι απο τη WD δε δινονται πληροφοριες για το hardware - και το τι τσιπακι εχει απο χρηστες που ανοιξαν τη συσκευη το μαθαμε...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Περιμένω το firmware update για υποστήριξη 5.1 και το πήρα!!!

 

Το firmware update θα εχει να κανει με υποτιτλους και διαφορα αλλα, οχι με κατι τετοιο...

 

Το WD υποστηριζει ηχο 5.1 AC3 και απευθειας στην TV (downmix απο 5.1 σε stereo) και 5.1 σε ενισχυτη...

Ηχο 5.1 DTS μονο απευθειας σε ενισχυτη, και οχι απευθειας στην TV (οποτε τα mkv με DTS ηχο θα πρεπει να τα περασετε απο το popcorn audio converter, ωστε να αποκτησουν AC3 stream για να ακουσετε ηχο απευθειας στην TV)...

Αυτα δεν προκειται να αλλαξουν...

 

Οποιος θελει DTS downmix απευθειας στην TV χωρις μετατροπες αρχειων κλπ. πρεπει να κοιταξει κατα Popcorn 110 μερια...

 

Αν οι ελληνικοι υποτιτλοι ειναι ενσωματωμενοι υπαρχει προβλημα?

 

Αν οι υποτιτλοι ειναι στο ενσωματωμενοι στο stream της εικονας οπως στα divx κανενα προβλημα...

 

 

-----Προστέθηκε 17/12/2008 στις 01 : 32 : 59-----

 

 

Μπόρεσε κανείς να δεί αν περνάει σε ενισχυτή τα νεα φορμά ήχου (DTS-MA, Dolby TruHD)

 

Οχι δεν τα περναει αυτα 100% - αλλωστε προς το παρον αυτα δεν υπαρχουν πουθενα (μαρκετινγκ για να παρεις το popcorn)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το firmware update θα εχει να κανει με υποτιτλους και διαφορα αλλα, οχι με κατι τετοιο...

 

Το WD υποστηριζει ηχο 5.1 AC3 και απευθειας στην TV (downmix απο 5.1 σε stereo) και 5.1 σε ενισχυτη...

Ηχο 5.1 DTS μονο απευθειας σε ενισχυτη, και οχι απευθειας στην TV (οποτε τα mkv με DTS ηχο θα πρεπει να τα περασετε απο το popcorn audio converter, ωστε να αποκτησουν AC3 stream για να ακουσετε ηχο απευθειας στην TV)...

Αυτα δεν προκειται να αλλαξουν...

 

Οποιος θελει DTS downmix απευθειας στην TV χωρις μετατροπες αρχειων κλπ. πρεπει να κοιταξει κατα Popcorn 110 μερια...

Για να ξεκαθαρίσω κάτι που μάλλον δεν έχω καταλάβει,το spdif δίνει 5.1 ήχο (DTS ή Dolby/AC3) έστω και μέσω ενισχυτή;

Αν ισχύει αυτό το έχω καθυστερήσει κιόλας...:shock:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για να ξεκαθαρίσω κάτι που μάλλον δεν έχω καταλάβει,το spdif δίνει 5.1 ήχο (DTS ή Dolby/AC3) έστω και μέσω ενισχυτή;

Αν ισχύει αυτό το έχω καθυστερήσει κιόλας...:shock:

 

Το εχεις καθυστερησει μονο?

Το γεννησες κιολας :lol:

Φυσικα και δινει 5.1 και DTS (ενισχυτη μονο) και AC3 (και ενισχυτη και απευθειας TV)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...