Προς το περιεχόμενο

υπαρχει τροπος να πεισεις 17χρονο να διαβασει??

Lilith19

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

ειμαι υπερ των δραστικων λυσεων... κομενο το χαρτζιλικι και τα φροντιστηρια αμα θελει λεφτα να παει να δουλευψει η να στρωθει στο διαβασμα. οταν η μαμα κι ο μπαμπας τα πληρωνουν ολα χαλαρωνεις και νομιζεις οτι η ζωη ειναι ευκολη, μολις ομως ζοριστεις καταλαβενεις οτι κατι πρεπει να κανεις για να μην εισαι στο ταμειο ανεργειας στα 25 σου

• Απαντ. 95
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Μηπως ο αδερφος σου εχει σχεδιασει να παει αγγλια να σπουδασει και να κανει τη ζωουλα του με τα λεφτα των γονιων σας και δεν εχετε καταλαβει τιποτα?

Επισης υπηρξε ποτε καλος στο σχολειο εστω σε καποια μαθηματα?

Η του ζητατε στη 3 λυκειου να τα μαθει ολα, κατι που απλα δε γινεται.

Δημοσ.

Οι πανελλήνιες είναι και κωλοφαρδία.

Είχα διαβάσει 10 από τις 140 σελίδες του κόκκινου βιβλίου ιστορίας (το 89 που έδωσα) το βράδυ πριν εξεταστούμε στο μάθημα,

και έπεσε θέμα από αυτές.

Το μπλε βιβλίο που ήταν 400 σελίδες το είχα ξεσκίσει όμως.

Έγραψα 19,5 ιστορία και με 15+ μαθηματικά - 13 έκθεση και 13,5 κοινωνιολογία, πέρασα στην τότε Βιομηχανική Πειραιώς (διοίκηση επιχειρήσεων και τα μυαλά στα κάγκελα).

Βέβαια την παράτησα έχοντας περάσει σε 15 χρόνια 25 μαθήματα χωρίς να παρακολουθήσω ούτε ώρα μαθημάτων, αλλά μόνο παίρνοντας τα βιβλία και διαβάζοντας τα.

Δεν κρίθηκε η ζωή μου από αυτό , αλλά οι γνώσεις λογιστικής και οικονομικών όρων και δεικτών που απέκτησα από τα μαθήματα της σχολής μου φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες όταν έπιασα δουλειά ως business software integrator σε μια μικρομεσαία εταιρία του χώρου πριν 10 χρόνια.

-----Προστέθηκε 15/1/2009 στις 01 : 43 : 14-----

Ναι, οκ, αλλα μεχρι τοτε, υπαρχει περιπτωση η λιλιθ να κανει τον αδερφο της να διαβασει ή οχι?

Γιατι, διατηρω βασιμες υποψιες οτι η λιλιθ δε ζητησε προγραμμα ανορθωσης και συσφιξης γλουτων...

Τώρα είναι αργά.

Αλλά δεν εξαρτάται και η ζωή μας από τις κωλοπανελλήνιες...

Ξέρω developers που απλά έβγαλαν ιδιωτικές σχολές προγραμματιστών (omega κλπ.) , και σήμερα είναι γκουρού σε εταιρίες πληροφορικής, με πολύ καλά λεφτά , και κάνοντας αυτό που γουστάρουν.

Το θέμα είναι οι πιτσιρικάδες να μην μαθαίνουν στο ραχάτι και στην τεμπελιά, και να γίνονται τα πράγματα στην ώρα τους , κι όχι με καθυστέρηση δεκαετίας...

Είτε αυτό λέγεται σχολή και θεωρητικό υπόβαθρο, είτε εργασιακή εμπειρία.

Δημοσ.

Από τη δική μου εμπειρία αυτό που νομίζω πως λείπει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης νεολαίων που κατ' ευφημισμό ονομάζονται σχολεία είναι το παιχνίδι.

Δημοσ.

Έχω βαρεθεί να το λέω:ανύπαρκτος σχολικός προσανατολισμός.Δεν ενημερώνουν τα παιδιά σχετικά με τις σχολές και τα διάφορα μαθήματα τους,δεν αναπτύσσονται τα διάφορα ταλέντα που μπορεί να έχουν.Αν δεν έχει ο άλλος κίνητρο να διαβάσει δε διαβάζει που να κοπανιέσαι κάτω,μόνο αν γίνει ξαφνικά κάτι και αλλάξει στάση διαβάζοντας τακτικά(δεν είπαμε να βγάλει 20000 μόρια.)

Το κυριότερο είναι να αποφασίσει μόνος του τι θέλει να κάνει.Υπάρχουν μια χαρά σχολές με βάσεις όχι στα ύψη που έχουν μια χαρά επαγγελματική αποκατάσταση.Ας δει σε ποιο μάθημα είναι καλός,τι του αρέσει να διαβάζει.Του αρέσει ο προγραμματισμός και "το ΄χει" ? Δεν είναι ανάγκη να περάσει πολυτεχνείο,υπάρχουν και άλλες σχολές.

Ας μην περάσει με την πρώτη,δεν είναι κακό και δεν θα είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος.Στην τελική ίσως κάτσει να σκεφτεί τι θέλει να κάνει τελικά στη ζωή του μετά τις πανελλήνιες,δίχως πίεση κλπ Πολλοί "χάθηκαν" επειδή σπουδάσαν αυτό που θέλανε οι γονείς τους και όχι κάτι που τους άρεσε.

Και ο Κιούμπρικ δεν ήταν καλός μαθητής,δεν έβρισκε ενδιαφέρον στα μαθήματα.Η εξυπνάδα δεν φαίνεται στα μαθήματα του σχολείου ήμαρτον.Αν κάποιος θέλει να αποκτήσει γνώσεις θα το καταφέρει μόνος του,όχι διαβάζοντας 5 βλακείες για το σχολείο υπό την καθοδήγηση κάποιου άλλου που δεν ενδιαφέρεται καν.

Δημοσ.
@ Lilith19 :

Bάλ' τον να διαβάσει το thread

Δεν είναι άσχημη ιδέα αλλά όταν κάποιος βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση το μόνο που δε θέλει είναι να ακούει γνώμες άλλων ακόμα κι αν προσπαθούν να τον βοηθήσουν.Του μοιάζουν με ανούσιο κήρυγμα.

Δημοσ.

Ας σταματήσει το φροντιστήριο και απλώς ας πάρει το απολυτήριο του λυκείου. Μετά ας γίνει υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, πλακατζής κ.τ.λ. Θα τα οικονομήσει για τα καλά. Ιδιαίτερα αν είναι σε κάποια μεγάλη πόλη.

Δημοσ.
Έχω βαρεθεί να το λέω:ανύπαρκτος σχολικός προσανατολισμός

....

Ας δει σε ποιο μάθημα είναι καλός,τι του αρέσει να διαβάζει.

....

Και ο Κιούμπρικ δεν ήταν καλός μαθητής,δεν έβρισκε ενδιαφέρον στα μαθήματα.Η εξυπνάδα δεν φαίνεται στα μαθήματα του σχολείου ήμαρτον.

Αν υπήρχε αυτός ο προσανατολισμός, θα ηταν πιο ευκολη/σωστη η επιλογή σχολής. τι σχέση έχει με τον 17χρονο που δεν θέλει να διαβάσει;

εχει σχέση με το αν θελει να γίνει δικηγόρος, ή αστροναύτης;

ή δεν καταλαβαίνει, (δεν θέλει; )

1. οτι κάτι πρέπει "να γίνει"

2. οτι οταν βγεί έξω απο τα προστατευτικά κουκούλια (οικογένεια, σχολείο, μετά θητεία), δεν θα τον λυπηθεί κανείς. Δεν θα του χαρίσει κανείς 3 χιλιαρικα το μήνα για να δοκιμάζει στρώματα.

..εκτός αν κάποιοι, άλλα του λένε με το στόμα, και άλλα του λένε με τη συμπεριφορά τους.

πχ. αν ο πατέρας μου είχε 10 διαμερισματάκια, οικοπεδάκια, και παχουλές καταθέσεις, τι να σπουδάσω? Μαστερ στην Είσπραξη Ενοικίων? :lol:

το πολύ, πολύ καμιά Ιστορία της Τέχνης να διάβαζα για να μην με κοροϊδεύουν οι αντικέρ στα ψώνια...

δεν του αρέσει να διαβάζει. δεν βλέπει το λόγο. αυτό βλέπω.

Δημοσ.
Αν υπήρχε αυτός ο προσανατολισμός, θα ηταν πιο ευκολη/σωστη η επιλογή σχολής. τι σχέση έχει με τον 17χρονο που δεν θέλει να διαβάσει;

εχει σχέση με το αν θελει να γίνει δικηγόρος, ή αστροναύτης;

ή δεν καταλαβαίνει, (δεν θέλει; )

1. οτι κάτι πρέπει "να γίνει"

2. οτι οταν βγεί έξω απο τα προστατευτικά κουκούλια (οικογένεια, σχολείο, μετά θητεία), δεν θα τον λυπηθεί κανείς. Δεν θα του χαρίσει κανείς 3 χιλιαρικα το μήνα για να δοκιμάζει στρώματα.

..εκτός αν κάποιοι, άλλα του λένε με το στόμα, και άλλα του λένε με τη συμπεριφορά τους.

πχ. αν ο πατέρας μου είχε 10 διαμερισματάκια, οικοπεδάκια, και παχουλές καταθέσεις, τι να σπουδάσω? Μαστερ στην Είσπραξη Ενοικίων? :lol:

το πολύ, πολύ καμιά Ιστορία της Τέχνης να διάβαζα για να μην με κοροϊδεύουν οι αντικέρ στα ψώνια...

δεν του αρέσει να διαβάζει. δεν βλέπει το λόγο. αυτό βλέπω.

Μήπως το ότι δε θέλει να διαβάσει ευθύνεται στο γεγονός ότι έχει καταλήξει σε κατεύθυνση που τα μαθήματα της δεν του αρέσουν τελικά? Στην Αμερική απ' όσο γνωρίζω τα παιδιά πάνε σε συμβούλους και τους λένε τι μαθήματα να πάρουν κλπ. Δεν είναι απίθανο σενάριο,ξέρω παιδιά που επέλεξαν μια κατεύθυνση που τελικά δεν τους άρεσε και λογικά θα γνωρίζεις ότι έτσι όπως έχουν τα πράματα στις μέρες μας είναι αδύνατο να αλλάξεις κατεύθυνση έστω και τη τελευταία στιγμή στη 3η λυκείου,εκτός κι αν πας από θετική-τεχνολογική.

Δηλαδή αυτή τη στιγμή ποια τα κριτήρια για να ακολουθήσεις μια κατεύθυνση?

Το ότι η θεωρητική είναι παπαγαλία και η θετική είναι για καλούς μαθητές ενώ η τεχνολογική για κακούς? Γιατί αυτά ισχύουν στις μέρες μας...

Δημοσ.
Δεν είναι άσχημη ιδέα αλλά όταν κάποιος βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση το μόνο που δε θέλει είναι να ακούει γνώμες άλλων ακόμα κι αν προσπαθούν να τον βοηθήσουν.Του μοιάζουν με ανούσιο κήρυγμα.

Δεν έπιασες το "γιατί" το έγραψα.

Διαβάζοντας το θρεντ, συνειδητοποιεί κανείς ότι ο καθ' ένας γράφει τη δική του γνώμη για το ζήτημα, και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι πίσω από αυτή.

Και φυσικά κανείς δεν ξέρει το παιδί από κοντά, άρα παίζει πολύ η εκτίμηση του να είναι λάθος, άρα και η "συμβουλή" λάθος. Συν το ότι ήδη βλέπουμε το "θέμα" να πηγαίνει "αλλού" (προβλέπεται "συζήτηση" περί των στραβών της παιδείας - μη πω μέχρι και αναφορά στα "τελευταία γεγονότα").

Εν τω μεταξύ, όλοι οι παριστάμενοι απαντούν στην Λίλιθ, κι όχι προσωπικά στον αδερφό της.

Για όλα τα παραπάνω, δε μου φαίνεται άσχημη ιδέα να πει στον αδερφό της "ρίξε λίγο μια ματιά εδώ". Τί θα δει ; Δεν θα δει άτομα να τον "συμβουλεύουν". Θα δει μια κουβέντα που άνοιξε με αφορμή την αδερφή του ΓΙΑ αυτόν, θα νιώσει (καλώς εχόντων των πραγμάτων) το ενδιαφέρον της αδερφής του (θα είναι πολύ διαφορετικό από το να του λέει η ίδια κάθε μέρα "διάβασε, κάτσε σκέψου, έλα να συζητήσουμε" κλπ, αυτά κι αν βαριέται το παλληκάρι), θα δει γνώμες και εμπειρίες πολλών αλλονών μαζεμένες, ίσως νιώσει επίσης ένα κάποιο ενδιαφέρον από όσους ασχολιούνται με το θέμα, και γενικώς ίσως προβληματιστεί, και του μείνουν και κάποια πράγματα από όσα λένε τόσοι άνθρωποι - ίσως δει τον εαυτό του σ' αυτά.

Σε γενικές γραμμές επίσης, θα πρότεινα να ρωτήσουν το παιδί οι δικοί του αν θέλει να τα δίνουν ΤΩΡΑ στα φροντιστήρια. Αν δε νιώθει έτοιμος γι' αυτό το λούκι, ας μην ξοδεύονται τζάμπα κι αυτοί. Ας τους πει να το αφήσουν το θέμα, να βγάλει το λύκειο ως έχει, κι ίσως το ξαναπιάσουν πχ μετά το στρατό του, αν νιώσει πιο σίγουρος, και να τον στηρίξουν τότε.

Δημοσ.
άσχετο, αλλα με τρώει: Επειδή εχω να πατήσω φροντιστήριο γύρω στα 21 χρόνια :fear: , αν θέλεις, μου αναλύεις που πάνε 1500 το μήνα;

ιδιαίτερα; ποσα θελει την ώρα ο καθηγητής; παει και φροντιστηριο; παει σε ιδιωτικό σχολείο;

Σε δημοσιο πηγαινει αλλα κανει ιδιαιτερα σε ολα τα μαθηματα(εξι).Κατα μεσο ορο ο καθε καθηγητης του πληρωνεται 30ευρω την ωρα.Βαλε οτι κανει 12ωρες την βδομαδα μαθημα,αρα..

Δημοσ.
Σε δημοσιο πηγαινει αλλα κανει ιδιαιτερα σε ολα τα μαθηματα(εξι).Κατα μεσο ορο ο καθε καθηγητης του πληρωνεται 30ευρω την ωρα.Βαλε οτι κανει 12ωρες την βδομαδα μαθημα,αρα..

...1440€ το μήνα.

Μήπως όμως φταίνε και οι γονείς που ο αδερφός σου έγινε έτσι? Μήπως λέω, μήπως.

Δεν θεωρώ ότι καθήκον του γονέα είναι να παρέχει στο παιδί ιδιαίτερο σε όλα :confused: τα μαθήματα. Αυτό είναι πολυτέλεια.

Πιστεύω ότι οι γονείς σου προσπαθούν με λάθος τρόπο να κάνουν τον αδερφό σου να διαβάσει, να μάθει και να τα πάει καλά στις εξετάσεις. Το "πρόβλημα" (αν είναι πρόβλημα) με τον αδερφό σου είναι ότι ο ίδιος δεν θέλει (προφανέστατα) και αδιαφορεί. Δεν μιλάμε για άτομο με προβλήματα κατανόησης, ή δυσκολίες μάθησης ή ακόμα για άτομο super duper έξυπνο του οποίου οι απαιτήσεις για ποιότητα διδιασκαλίας είναι πολύ μεγάλες. Σ'αυτές τις περιπτώσεις το ιδιαίτερο ίσως να βοηθούσε.

Μπορεί αλλά δεν θέλει λοιπόν. Και οι γονείς σου σπαταλάνε τα χρήματα τους χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Παίζει, με τη συνολική στάση τους, να έχουν προκαλέσει οι ίδιοι αυτή την αδιαφορία του αδερφού σου. Ο τρόπος διαπαιδαγώγησης 17-18 ετών δεν είναι κάτι που αλλάζει όμως από τη μία μέρα στην άλλη, και πολύ περισσότερο με εκφράσεις του τύπου "κάτσε διάβασε", "θα μείνεις άνεργος", "δεν θα βρεις γκόμενα"(όπως άκουσα πιο πριν) κτλ. Θα πρέπει να τα αισθανθεί όλα αυτά, και αφού μέχρι στγμής έχει μεγαλώσει διαφορετικά, είναι δύσκολο να αλλάξει.(αν αλλάξει θα αλλάξει επειδή κάτι συνέβη μέσα του, και για λόγους που ο ίδιος ξέρει)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...