Προς το περιεχόμενο

υπαρχει τροπος να πεισεις 17χρονο να διαβασει??

Lilith19

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το "αργα" εξαρταται απο τον μικρο. Και δεν υπαρχει για μενα αργα η νωρις. Αργα για ποιο πραγμα???? Λες και υπαρχει ενα προγραμμα στην ζωη του και ολα πρεπει να γινουν στην ωρα τους.

Μια εικονα χιλιες λεξεις

4r15tdu.jpg

• Απαντ. 95
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Αρχικά για να απαντήσω στην ερώτηση του θέματος "υπάρχει τρόπος να πείσεις 17χρονο να διαβάσει;" η δική μου απάντηση είναι "μπορούσες όταν ήταν 13".

Το θέμα δεν είναι ότι δεν διαβάζει, αλλά ότι δεν ενδιαφέρεται. Ενώ θα ήταν πολύ εύκολο να πω "αυτός φταίει", σε αυτή την περίπτωση θα πω ότι φταίνε οι γύρω του. Και δεν εννοώ τους φίλους του, αλλά την οικογένειά του. Χωρίς να θέλω να κατηγορήσω ή να παρεξηγήσω ανθρώπους και καταστάσεις, ο αδερφός σου μάλλον βρήκε αρκετά πράματα έτοιμα στη ζωή του. Δεν κατηγορώ τους γονείς. Και εγώ αν κάποια μέρα γίνω πατέρας θα κινήσω γη και ουρανό ώστε να μην λείψει τίποτα στα παιδιά μου. Το θέμα είναι η καθοδήγηση.

Είναι ακόμη πιο εύκολο να κατηγορήσεις το σχολείο για έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού και τα σχετικά. Αν έφταιγε μόνο αυτό, όλα τα παιδιά θα ήταν έτσι. Και όμως, πάρα πολλοί ξέρουν τι θέλουν ή νομίζουν ότι θέλουν να γίνουν. Βέβαια, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν φταίει το σχολείο, μόνο. Φταίνε και οι γονείς.

Κίνητρο; Διάβασα για γκόμενες. Μα είστε σοβαροί; Θα ξεσκιστώ εγώ στο διάβασμα για να ρίχνω γκόμενες στο μέλλον; Το κίνητρο είναι ένα και μόνο ένα. Επιβίωση. Οι περισσότεροι νέοι σκέφτονται με τον εξής τρόπο: "Θα πιάσω μια δουλειά για να βγαίνω εγώ αλλά το αυτοκινητάκι, τα ρούχα, τα παπούτσια, οι γονείς.". Το τραγικό είναι ότι πάρα πολλοί αυτό κάνουν. Αυτό δεν είναι επιβίωση. Υποκρισία είναι και καθαρή ηλιθιότητα.

Κοιτάξτε γύρω σας και δείτε την γενιά των 700€. Πόσοι από αυτούς κυκλοφορούν με 150€ παντελόνι; Αφού τα έχουν, καλά κάνουν και τα δίνουν. Αλλά τα έχουν αυτοί ή οι γονείς τους;

Και κάτι τελευταίο. Από ότι διάβασα, οι γονείς σου το θεωρούν χρέος τους να πληρώσουν αυτόν τον ένα χρόνο για να μην έρθει να τους πει "δεν με βοηθήσατε", κάτι που κάνουν πάρα πολλοί γονείς. Θα φανώ απόλυτος αλλά αυτό είναι ΤΟ λάθος. Αφού δεν ενδιαφέρεται, μην δίνετε τίποτα και αφήστε τον να κάνει του κεφαλιού του. Κρατήστε τα χρήματα. Την έκφραση "δεν με βοηθήσατε" θα την πει μόνο όταν του μπει το αγγούρι στον κώλο. Και όταν ή αν γίνει ποτέ αυτό, δώστε και τα διπλάσια χρήματα ακόμη για να τον γράψετε σε κάποιο κολέγιο ή φροντιστήριο για να ξαναδώσει. Επειδή τότε θα έχει αλλάξει μυαλά (όσο ζω, ελπίζω φάση). Αλλά αυτή τη δικαιολογία "για να μην έρθει και πει μπλα μπλα" για να είστε καλυμμένοι σταματήστε να την λέτε.

Άφησε τον αδερφό σου ήσυχο. Με το στανιό τίποτα δεν γίνεται. Και θα κλείσω λέγοντας κάτι που μου είπε ένας φίλος μου που δεν πήγαινε τα γράμματα:

Αυτός: Πώς πάει με τη δουλειά;

Εγώ: Μια χαρά εσύ; Πού δουλεύεις τώρα;

Αυτός: Πακετάς. Άστα να πάνε ρε. (σημείωση: δουλεύει πακετάς χρόνια τώρα)

Εγώ: Γιατί; Τόσο άσχημα είναι;

Αυτός: Επειδή κάθε φορά που βρέχει τραβάω τα μαλλιά μου.

Δεν έχει καμία σημασία αν διαβάζει. Σημασία έχει αν ξέρει τι θέλει. Λύστε το 2ο και το 1ο θα λυθεί μπαμ-μπαμ.

Δημοσ.

Κοιτάξτε γύρω σας και δείτε την γενιά των 700€. Πόσοι από αυτούς κυκλοφορούν με 150€ παντελόνι; Αφού τα έχουν, καλά κάνουν και τα δίνουν. Αλλά τα έχουν αυτοί ή οι γονείς τους;

Eσένα δλδ δε σε τρέφαν οι γονείς σου όταν πήγαινες σχολείο? Και σε ντύναν και σου πληρώναν το ποτό. Ε γιατί να μην το κάνουν και τώρα (οι δικές τους ανάγκες μειώνονται) και οι δικές σου αυξάνονται. Προσωπικά εμένα μου κάνουν τη συγκοινωνία και το φαγητό. Ρουχα έχω να παρω 2-3 χρόνια. Μου φτάνουν περί τα 7-8 παντελόνια (μεγ 50 ευρώ) και άλλα τόσα φούτερ και κολεγιακά (που σταδιακά αρχισα να αγοράζω από γυμνάσιο). Περισσότερα δλδ σκάγαν στο σχολείο (καφέ κάθε μέρα, φροντιστήριο) παρά τώρα (5 χρόνια μετά). Α έχω το παλιό αμάξι της μάνας μου. Μήπως να μου ζήταγε λεφτά? Τώρα που το σκέφτομαι πάω να της πληρώσω το ενοίκιο. :P

Η καλύτερη ιστορία είναι του θειου σκρούτζ. Αυτός σύμφωνα με το ρόσα που μελέτησε τις μαρτυρίες του μπάρκς 17 χρόνια βολόδερνε μέχρι να βγει το γνωστό σβώλο. Μετά έγινε το πιο πλούσιο παπί του κόσμου. Μένει στη Λιμνόυπολη, μια πόλη της Καλισότα.

Δημοσ.

Έγραψα όμως:

Αφού τα έχουν, καλά κάνουν και τα δίνουν.

Και δεν αναφερόμουν σε εκείνους που πηγαίνουν σχολείο, αλλά σε όσους έχουν τελειώσει είτε αυτό είτε την σχολή τους.

Προσωπικά δουλεύω από το καλοκαίρι που τελείωσα το σχολείο και δεν έχω ζητήσει ούτε λεφτά για εισιτήρια. Το είπα και πριν, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι αλλά δεν φταίνε τα παιδιά για την νοοτροπία τους και τον τρόπο σκέψης τους. Αυτοί που τους μεγάλωσαν φταίνε.

Αν κάποια μέρα ο γιος σου γυρίσει και σε πει μ@λ@κ@, πιθανόν και να σου άξιζε.

Δημοσ.
Έγραψα όμως:

Και δεν αναφερόμουν σε εκείνους που πηγαίνουν σχολείο, αλλά σε όσους έχουν τελειώσει είτε αυτό είτε την σχολή τους.

Προσωπικά δουλεύω από το καλοκαίρι που τελείωσα το σχολείο και δεν έχω ζητήσει ούτε λεφτά για εισιτήρια. Το είπα και πριν, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι αλλά δεν φταίνε τα παιδιά για την νοοτροπία τους και τον τρόπο σκέψης τους. Αυτοί που τους μεγάλωσαν φταίνε.

Αν κάποια μέρα ο γιος σου γυρίσει και σε πει μ@λ@κ@, πιθανόν και να σου άξιζε.

Και τι κατάλαβες που δούλεψες? Γιατί δε νομίζω ότί ξεκίνησες από ένα χ ποστο με μισθό και τώρα είσαι στην ίδια δουλειά με 2χ? Γιατί οσο εσύ δούλευες, εγώ κοιμόμουνα (ξύπναγα στις 2 και όχι στις 6), πήγαινα βόλτες τα σ/κ, δεν είχα άγχος μην αργήσω. Και θα μου πεις κάποια στιγμή θα το χεις. Ναι σωστός, όμως εγώ μέχρι τα 21 που μαι τώρα πέρναγα ζωή κ κότα. Πρόσεξε, δεν έλεγα στους γονείς μου δώστε μου ένα πορτοκαλί τη μέρα. Ξόδευα ελάχιστα σε σχέση με αυτά που ξόδευαν για μένα στο σχολείο. Και μεταξύ μας δε νομίζω ότι στα 17 και 364 μέρες είναι ανέυθυνος, ενώ την επόμενη μέρα είσαι πλέον ολοκληρωμένο άτομο. Οπότε μάλλον εσύ δεν έχεις καλές σχέσεις με τους γονείς σου για να μην τους ζητάς ούτε το εισιτήριο του αστικού τα 50 λεπτά για τους φοιτητές. Η και μάλλον οι γονείς σου θα πρεπε από μόνοι τους να σου τα δίναν αυτά.

Ολα αυτά ισχύουν εφόσον οι γονείς σου είναι οι μέσοι κλασσικοί γονείς. Γιατί υπάρχουν και γονείς που ναι σατράπηδες για τα παιδιά τους. Ξέρω 2 τέτοιες οικογένειες. Μια ενός πολύ καλού μου φίλου (που δίναμε εμείς φράγκα για να ρθει διακοπές και πενταήμερες) διότι η κυρία τα ελάχιστα που είχε τα τρωγε στα κομμωτήρια και μια άλλης που πήδαγα που ήταν το παιδί για τα θελήματα. Αλλά όλοι οι άλλοι που χω γνωρίσει, είναι φυσιολογικοί

Δημοσ.
Και τι κατάλαβες που δούλεψες? Γιατί δε νομίζω ότί ξεκίνησες από ένα χ ποστο με μισθό και τώρα είσαι στην ίδια δουλειά με 2χ? Γιατί οσο εσύ δούλευες, εγώ κοιμόμουνα (ξύπναγα στις 2 και όχι στις 6), πήγαινα βόλτες τα σ/κ, δεν είχα άγχος μην αργήσω. Και θα μου πεις κάποια στιγμή θα το χεις. Ναι σωστός, όμως εγώ μέχρι τα 21 που μαι τώρα πέρναγα ζωή κ κότα. Πρόσεξε, δεν έλεγα στους γονείς μου δώστε μου ένα πορτοκαλί τη μέρα. Ξόδευα ελάχιστα σε σχέση με αυτά που ξόδευαν για μένα στο σχολείο. Και μεταξύ μας δε νομίζω ότι στα 17 και 364 μέρες είναι ανέυθυνος, ενώ την επόμενη μέρα είσαι πλέον ολοκληρωμένο άτομο. Οπότε μάλλον εσύ δεν έχεις καλές σχέσεις με τους γονείς σου για να μην τους ζητάς ούτε το εισιτήριο του αστικού τα 50 λεπτά για τους φοιτητές. Η και μάλλον οι γονείς σου θα πρεπε από μόνοι τους να σου τα δίναν αυτά.

Ολα αυτά ισχύουν εφόσον οι γονείς σου είναι οι μέσοι κλασσικοί γονείς. Γιατί υπάρχουν και γονείς που ναι σατράπηδες για τα παιδιά τους. Ξέρω 2 τέτοιες οικογένειες. Μια ενός πολύ καλού μου φίλου (που δίναμε εμείς φράγκα για να ρθει διακοπές και πενταήμερες) διότι η κυρία τα ελάχιστα που είχε τα τρωγε στα κομμωτήρια και μια άλλης που πήδαγα που ήταν το παιδί για τα θελήματα. Αλλά όλοι οι άλλοι που χω γνωρίσει, είναι φυσιολογικοί

Για μερικούς η ανεξαρτησία είναι θέμα αξιοπρέπιας και καμία σχέση δεν έχει με το πως είναι οι σχέσεις με τους γονείς.

Δημοσ.

Ο καθένας θα ήθελε να μπορεί να ξυπνάει στις 2 και όχι στις 6 και να ζει ζωή και κότα. Μακάρι να μπορείς να το κάνεις για το υπόλοιπο της ζωή σου.

Μπορεί όμως να μην σου πέρασε από το μυαλό ότι μερικοί γονείς μπορεί να μην έχουν να δώσουν ούτε τα 50 λεπτά για το εισιτήριο. Οπότε μέχρι να χρειαστεί να δουλέψεις για να φας, συνέχισε να ρωτάς τον άλλο "Και τι κατάλαβες που δούλεψες?".

Δημοσ.

χωρις να θελω να φανω απαισιοδοξος αν μεχρι τωρα ο αδερφος ειναι σε αυτη τη φαση, στις πανελληνιες δεν προκειται να κανει απολυτος τιποτα. πιστεψε με.μακαρι να βγω ψευτης αλλα.....

τα φροντιστηρια οπως ειπες δεν προκειται να τα σταματησει γαιτι η ψυχολογια των γονεων ειναι οπως την περιεγραψες.. παρτο αποφαση και αυτοι και εσυ οτι θα χρειαστει για λογους ευθυξιας να δαπανησετε ενα σημαντικο ποσο μεχρι τα τελη μαιου, οποτε και οι πανελληνιες.

τωρα αν θες τη γνωμη μου απο εκει και περα, αν ο αδερφος δεν ειναι καποιου ειδους διανοια, θα πρεπει να αποφυγεται να δωσετε στο μικρο αλλη μια ευκαιρια (του χρονου, 2η φορα) γιατι παλι τζαμπα θα πανε τα χρηματα.

τωρα απο κει και περα αρχιστε να ψαχνεστε για εξωτερικο, καμια αγγλια πχ (γιατι η αλλαγη περιβαλλοντος απο μονη της και η αποσταση απο το σπιτι σε κανουν να ωριμασεις αποτομα) να μπει το παιδι καπου να παρει μεσα σε 2-3 χρονια ενα χαρτι, εστω και τυπικο. δεν ειμαι κολλημενος στην ελληνικη-πανεπιστημιακη αντιληψη, αλλα τα πτυχια μεχρι ενος σημειου ειναι κατι σα τα γλυκα που πας οταν εισαι καλεσμενος σε ενα σπιτι.( αν πας με αδεια χερια σε λενε γυφτο, αν πας εστω και τουλουμπες(που δε τρωγονται ειναι η αληθεια) θα σου πουνε και ευχαριστω και ας μη τις φανε!).

τωρα απο κει και περα αν το λεει λιγο η ψυχουλα του και σταθει τυχερος, ειτε βρισκει καμια δουλεια εκει, ειτε γυριζει πισω ελλαδα. κανει αιτησεις σε απειρες εταιριες με το πτυχιο του(κυριως business+management τετοιου προσανατολισμου πτυχιο να παρει)και αν δε του κατσει, ε στην τελικη κανει μεταφρασεις και βγαζει τα προς το ζειν χωρις να επιβαρυνει πολυ τους γονεις σου.

παντος αυτο που σου λεω, ψαξτο αν το βρισκεις καλη σαν ιδεα, γιατι αγγλια για να ξεκινησεις την νεα ακαδημαικη χρονια πρεπει να εισαι "μαχιμος" απο τον αυγουστο. και αν βρεις καμια δυσκολια ψαξε ρωτα στειλε πμ οτιδηποτε. εξαλλου καθε χρονο charters ολοκληρα φευγουνν για αγγλια(Brighton πχ)πως νομιζεις οτι ζει η easyjet???!!!!

Δημοσ.
χωρις να θελω να φανω απαισιοδοξος αν μεχρι τωρα ο αδερφος ειναι σε αυτη τη φαση, στις πανελληνιες δεν προκειται να κανει απολυτος τιποτα. πιστεψε με.μακαρι να βγω ψευτης αλλα.....

τα φροντιστηρια οπως ειπες δεν προκειται να τα σταματησει γαιτι η ψυχολογια των γονεων ειναι οπως την περιεγραψες.. παρτο αποφαση και αυτοι και εσυ οτι θα χρειαστει για λογους ευθυξιας να δαπανησετε ενα σημαντικο ποσο μεχρι τα τελη μαιου, οποτε και οι πανελληνιες.

τωρα αν θες τη γνωμη μου απο εκει και περα, αν ο αδερφος δεν ειναι καποιου ειδους διανοια, θα πρεπει να αποφυγεται να δωσετε στο μικρο αλλη μια ευκαιρια (του χρονου, 2η φορα) γιατι παλι τζαμπα θα πανε τα χρηματα.

τωρα απο κει και περα αρχιστε να ψαχνεστε για εξωτερικο, καμια αγγλια πχ (γιατι η αλλαγη περιβαλλοντος απο μονη της και η αποσταση απο το σπιτι σε κανουν να ωριμασεις αποτομα) να μπει το παιδι καπου να παρει μεσα σε 2-3 χρονια ενα χαρτι, εστω και τυπικο. δεν ειμαι κολλημενος στην ελληνικη-πανεπιστημιακη αντιληψη, αλλα τα πτυχια μεχρι ενος σημειου ειναι κατι σα τα γλυκα που πας οταν εισαι καλεσμενος σε ενα σπιτι.( αν πας με αδεια χερια σε λενε γυφτο, αν πας εστω και τουλουμπες(που δε τρωγονται ειναι η αληθεια) θα σου πουνε και ευχαριστω και ας μη τις φανε!).

τωρα απο κει και περα αν το λεει λιγο η ψυχουλα του και σταθει τυχερος, ειτε βρισκει καμια δουλεια εκει, ειτε γυριζει πισω ελλαδα. κανει αιτησεις σε απειρες εταιριες με το πτυχιο του(κυριως business+management τετοιου προσανατολισμου πτυχιο να παρει)και αν δε του κατσει, ε στην τελικη κανει μεταφρασεις και βγαζει τα προς το ζειν χωρις να επιβαρυνει πολυ τους γονεις σου.

παντος αυτο που σου λεω, ψαξτο αν το βρισκεις καλη σαν ιδεα, γιατι αγγλια για να ξεκινησεις την νεα ακαδημαικη χρονια πρεπει να εισαι "μαχιμος" απο τον αυγουστο. και αν βρεις καμια δυσκολια ψαξε ρωτα στειλε πμ οτιδηποτε. εξαλλου καθε χρονο charters ολοκληρα φευγουνν για αγγλια(Brighton πχ)πως νομιζεις οτι ζει η easyjet???!!!!

Δηλαδή στην Αγγλία δε πληρώνεις? Μη σου πω σκας πιο πολλά.

Για σένα η λύση είναι να πάρει ένα όποιο να 'ναι πτυχίο business+management και στη χειρότερη να μεταφράζει? Υποτίθεται σπουδάζεις κάτι που γουστάρεις.

Δημοσ.
Ο καθένας θα ήθελε να μπορεί να ξυπνάει στις 2 και όχι στις 6 και να ζει ζωή και κότα. Μακάρι να μπορείς να το κάνεις για το υπόλοιπο της ζωή σου.

Μπορεί όμως να μην σου πέρασε από το μυαλό ότι μερικοί γονείς μπορεί να μην έχουν να δώσουν ούτε τα 50 λεπτά για το εισιτήριο. Οπότε μέχρι να χρειαστεί να δουλέψεις για να φας, συνέχισε να ρωτάς τον άλλο "Και τι κατάλαβες που δούλεψες?".

Θα μπορούσες απλά να έλεγες πως οι γονείς μου δεν τα βγάζαν πέρα έυκολα. Οχι είμαι αξιοπρεπής και δεν τους ζητάω φράγκα.

Δηλαδή στην Αγγλία δε πληρώνεις? Μη σου πω σκας πιο πολλά.

Υποτίθεται σπουδάζεις κάτι που γουστάρεις.

Πλάκα κάνεις φαντάζομαι. 1ον δε ξενιτεύεσαι, σπουδάζεις στην πόλη σου. 2ον μενεις με τους γονείς σου και όχι σε μια εστία 1*1 με βρωμιάρηδες αγκαλιά.

Δημοσ.
Πλάκα κάνεις φαντάζομαι. 1ον δε ξενιτεύεσαι, σπουδάζεις στην πόλη σου. 2ον μενεις με τους γονείς σου και όχι σε μια εστία 1*1 με βρωμιάρηδες αγκαλιά.

Αφού μίλησε για εξωτερικό τι δεν ξενιτεύεσαι? Στο κάτω κάτω φοιτητής πας,έχεις την απαίτηση να μείνεις σε βίλα με τζακούζι και γήπεδο γκολφ?

Δημοσ.
Οχι είμαι αξιοπρεπής και δεν τους ζητάω φράγκα.

Πού ακριβώς έγραψα ότι είμαι αξιοπρεπής; Απλά είπα ότι δουλεύω από τα 18.

Δημοσ.

Ναι, καλά.

Και συνεχίζεις να ζείς σε μια λανθάνουσα σχολική/εφηβική κατάσταση,

(στην οποία απαιτείς να είσαι ανεξάρτητος και να κάνεις ο,τι γουστάρεις γιατί είσαι φοιτητής πλέον, παρόλα αυτά δε δουλεύεις και ζητάς μεγαλύτερο χαρτζηλίκι γιατί "δε χαλάω λεφτά μωρέ, σπουδάζω στην πόλη μου και δεν πληρώνω νοίκι και φαγητό, και πάρτε μου κι ένα αμαξάκι ε μιας και δεν πληρώνετε πια φροντιστήρια", ενώ παράλληλα η μαμά σου πλένει τα σώβρακα και σου έχει ζεστό φαί έτοιμο κάθε μέρα και ο μπαμπάς σου κάνει παρατήρηση για τί ώρα γύρισες το βράδι και ποιά ήταν η γκόμενα που έφερες στο δωμάτιό σου) ,

(τουλάχιστον) μέχρι να αποφοιτήσεις.

Καλύτερα να πήγαινα φοιτητής στη Σιβηρία και να έμενα σε γκούλαγκ αγκαλιά με 30 ετοιμοθάνατους λεπρούς, παρά έτσι.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...