billdj Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2009 Έχω 3 WD 74G ραπτορες. Τι raid πρέπει να χρησιμοποιήσω για να εκμεταλευτώ στο έπακρο την ταχύτητά τους? Αν όχι και τους 3 τότε τους 2. Η μητρική μου είναι μία Albtron 915 socket 478 με 4 σατα υποδοχές και έχω και pci σατα της Silicon image.
ntinos19 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2009 raid 0: είναι σαν να τους κάνεις έναν... αυξάνετε ο χόρος (αναλόγος τους σκληρους) και η ταχήτητα. raid 1: είναι κάτι σαν κλόνος. ότι γράφει στον έναν γράφει και στον άλλο. (αφτά είναι για 2 σκλιρους σε διάταξη raid 0 και 1) για τα υπόλοιπα raid δεν ξέρω τι παίζει.
billdj Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2009 thank you. Έχω κάποια άλλη επιλογή?
ntinos19 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2009 http://en.wikipedia.org/wiki/Redundant_array_of_independent_disks μπορείς να δείς στη wiki περισότερα για raid και ποιό αναλυτικά. σκέψου το raid 5
nikoskon Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2009 1. Κάνε τους 2 Raid0 και τον τρίτο βάλ'τον στο κομοδίνο για ντεκόρ ή μόνο για linux! 2. Πούλα τους και τους 3. Πάρε 2 150άρηδες Raptor και κάνε τους Raid0.
Sorath Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2009 Εφώσον μπορείς να κρατάς κάποιο backup αλλού (DVD ή εξωτ. δίσκο) βάλε τους και τους τρεις σε Raid 0. (Δεν υπάρχει περιορισμός ώστε να το κάνει μόνο με τους 2) Αν δεν έχεις δυνατότητα για backup, τότε το Raid 5 είναι επίσης πολύ καλή ιδέα. Το πρώτο θα σου προσφέρει μέγιστη ταχύτητα και μέγιστη χωρητικότητα, ενώ το δεύτερο ασφάλεια δεδομένων, αυξημένη ταχύτητα σε σχέση με απλό δίσκο αλλά λιγότερη σε σχέση με το Raid 0 και 75%(? δεν είμαι σίγουρος, αλλα σίγουρα λιγότερη) της συνολικής χωρητικότητας των δίσκων.
nikoskon Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2009 (Δεν υπάρχει περιορισμός ώστε να το κάνει μόνο με τους 2) Στη μητρική του, το είπες;! Raid5 με onboard controller δε συνίσταται. Raid0 και Raid 1, αμφότερα με 2 σκληρούς, ναι. "Δουλεύει".
billdj Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2009 OK παίδες, σας ευχαριστώ, προσανατολίζομαι για raid0, αξίζει να βάλω και τον τρίτο δίσκο? Θα υπάρχει σημαντική/αισθητή διαφορά? Επίσης τι πρέπει να κάνω για να "στήσω" το raid0?
atrias Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2009 με μετρήσεις που έχω κάνει προσωπικά διαπίστωσα ότι σε raid0 έχει μεγάλη διαφορά η μέση ταχύτητα μεταφοράς (average data transfer όπως λέει το hdtune) αλλά δεν έχουν διαφορά τα ms που χρειάζεται για αναζήτηση. οι μετρήσεις έγιναν στο ίδιο ακριβώς pc με μόνη διαφορά το raid0 στη μια περίπτωση και τον δίσκο μόνο του στην άλλη
Sorath Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2009 Ίσως ο nikoskon να είδε για την δικιά σου μητρική οτι δεν υποστηρίζει Raid 0 με παραπάνω απο 2 δίσκους. Ομολογώ οτι προσωπικά δεν το τσέκαρα, απλά μίλησα γενικότερα τι μπορείς να κάνεις με Raid. Δες καταρχήν αν γίνεται να το κάνεις και με τους τρεις δίσκους. Αν γίνεται, κάντο. Η ταχύτητα θα αυξηθεί ακόμα παραπάνω. Για το πως γίνεται: Θα πρέπει πριν φτάσεις στο σημείο που το pc bootάρει για το λειτουργικό να μπεις μεσα στο Bios του raid controller. Εκεί θα σου δείχνει τους δίσκους σου. Τους επιλέγεις και ορίζεις να είναι σε raid 0. Προσοχή! Κατά την διαμόρφωση του array, θα σβηστούν όλα τα data στους δίσκους που συμμετέχουν στο raid. Μετά απο αυτό το λειτουργικό θα βλέπει ένα δίσκο. Μιας και θα το κάνεις εκγατάσταση, μην ξεχάσεις να έχεις ήδη έτοιμη μια δισκέτα με τον driver του raid controller μιας και είναι πιθανόν να χρειαστεί.
billdj Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2009 Δεν έχω βρει ακόμα χρόνο για να φτιάξω το ραιδ. Σήμερα όμως διαπίστωσα ότι η μητρική μου δεν υποστηρίζει καθόλου ραιδ... Οπότε θα το κάνω υποχρεωτικά στην pci sata controller που έχω...
billdj Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2009 Ξεκινάω την επιχείρηση, wish me luck... Αν όλα πάνε καλά σε καμιά ωρίτσα θα έχω νέα.
billdj Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2009 Τελικά οκ με το "ρειντ 0". Μπορώ να πω ότι υπάρχει βελτίωση αλλά όχι ότι απογειώθηκε και τρελά το σύστημά μου.
1000 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Σε raid 0 έχει σημασία οι δίσκοι να έχουν την ίδια χωρητικότητα;
Vatos_locos Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 ναι και να είναι και το ίδιο μοντέλο γιατί αν κάνεις raid 0 με έναν 80αρη και έναν 160άρη θα έχει 160Gb usable τα 80 του 160άρη πάνε άκλαυτα
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.