SpyrosR Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Έχουμε όλοι περάσει φάσεις που κυνηγούσαμε την ισχύ. Που είμασταν όλη την ώρα με πάστες στο χέρι, άλλοι με νερά, άλλοι με... βαντιλατέρ ψυγείων (ναι, το 'χω δει κι αυτό ). Αυτή τη φάση την πέρασα πριν μερικά χρόνια, γιατί απλά μου κά***νε να λέω στα φιλαράκια ότι έχω O/Ced PC. Πέρασε ο καιρός, ασχολήθηκα με web development, κι είδα το PC λίγο διαφορετικά. Αργότερα εγκατέληψα οριστικά και τα αγαπητά Windows και βρήκα την υγειά μου με το GNU/Linux. Μπήκα στο τρυπάκι λοιπόν, να έχω ένα όσο γίνεται "διακριτικό" PC, ίσως και αθόυρυβο, για να κάνω τη δουλειά μου. Αυτό σημαίνει λίγα γραφικά, αρκετό γράψιμο, IM, surfing, μουσική... και πολύ σπάνια καμιά ταινιούλα (720p πάντοτε ). O Pentium D όμως, των 166W δεν είναι αυτό ακριβώς που θα αποκαλούσα "energy efficient", και δε με βοήθησε πολύ στη διαδικασία. Οι όσες ενέργειές μου μέχρι τώρα είναι οι εξής: - αντικατάσταση της ATi X800GTO μου με NVIDIA 8400GS παθητικής ψύξης, - αντικατάσταση της τρακτερο-ψύκτρας της CPU (μια Thermaltake) με την παθητική Thermalright 120 TB, - καλύτερο κουτί (αλουμινένιο Lian Li PC7FB αντί "no-name" τσίγκινου). Στο μέλλον σκοπεύω να αφαιρέσω όλους τους Seagate που φοράει, και να βάλω έναν Mtron 16GB για το OS και τα προγράμματά μου, και κάποιον 5.2K (ή και πιο αργόστροφο) για τα δεδομένα μου. Επίσης σκέφτομαι να βγάλω τον πίσω ανεμιστήρα του κουτιού (140mm) και να βάλω αντ' αυτού, έναν 120mm πάνω στην ψύκτρα γιατί σηκώνει ΜΕΓΆΛΕΣ θερμοκρασίες με τον Pentium. Η δουλειά του ανεμιστήρα τώρα είναι να ρίχνει κρύο αέρα απ'το περιβάλλον στην ψύκτρα, και η επιθυμητή κατάσταση είναι να περνάει τον αέρα του κουτιού απ'τα fins της ψύκτρας, και μετά να τον πετάει έξω. Κι ακόμα, να αλλάξω το PSU με άλλο παθητικής ψύξης... και φτάνουμε στο ζητούμενο. Το τώρα PSU μου έχει διάφορα προβληματάκια (δε μπορεί π.χ. να τροφοδοτήσει ODDs, τα κλασσικά molex connectors δεν έχουν ρεύμα στην άκρη) και σκοπεύω να το σουτάρω πρώτο. Έχω δει το Passive των 300W της Silverstone. Το ερώτημα είναι, θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο παρών σύστημά μου; Δε θεωρώ πως τραβάει πολύ (πέραν της CPU), αλλά δε μπορώ να υπολογίσω μικροδιαφορές (όπως π.χ. τα DIMM της μνήμης) που ίσως το φέρουν στο όριο. Με no-name 360W πήγαινε μια χαρά... αλλά αφενώς είχε ανεμιστήρα (και μάλιστα θορυ-βόδι) κι αφετέρου... 60W παραπάνω. Εννοείτε πως θέλω και κάποια κριτική για τις μετέπειτα σκέψεις μου (SSD, αλλαγή στον πίσω ανεμιστήρα, κλπ) από όσους κατέχουν το άθλημα (Dante ακούς; ). Παρακαλώ μόνο μην αρχίσετε να μου λέτε ακριβοί οι SSD, λίγος ο χώρος, με passive κάρτα δε παίζεις τίποτα, και λοιπά. Προφανώς, για να κινούμαι προς αυτή την κατεύθυνση, σημαίνει πως δε παίζω παιχνίδια, δε χρειάζομαι πολύ χώρο και είμαι διατεθειμένος να δώσω κάτι παραπάνω για να "έχω το κεφάλι μου ήσυχο" (κυριολεκτικά ).
parsifal Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Καλημέρα. Αρχικά, θα έλεγα να δεις πόσο αθόρυβο μπορείς να κάνεις το σύστημα με πιο συμβατικές μεθόδους, πριν να καταφύγεις σε λύσεις όπως Passive PSUs. Προτείνω να: 1. Αφήσεις τον πίσω ανεμιστήρα του κουτιού στη θέση του 2. Βάλεις έναν 120άρη ανεμιστήρα χαμηλών στροφών στην Thermalright 3. Αντικαταστήσεις το noname (και γηρασμένο, κατά τα λεγόμενά σου) τροφοδοτικό με ένα high-efficiency επώνυμο που να έχει έναν 120άρη ανεμιστήρα. Π.χ. το 350άρι της Seasonic Ενδεικτικά, σε ένα Heroichi case με 2x120mm case fans + 1x120mm fan της ψύκτρας + Enermax PSU, πρακτικά ο μόνος θόρυβος που αντιλαμβάνομαι είναι από τους σκληρούς δίσκους σε seeking ή μεγάλα reads/writes και το κεφάλι μου ησύχασε σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα που είχα φτιάξει. Κάπου εδώ όμως μπαίνει και ο υποκειμενικός παράγοντας: πόσο αθόρυβο είναι το «αθόρυβο»; Όταν φτάσεις σε τέτοιο σημείο, να σε ενοχλεί δηλαδή μόνο ο θόρυβος των σκληρών δίσκων, εκεί μάλλον αρχίζουν να ξεχωρίζουν αυτοί που έχουν πιο ευαίσθητα αυτιά από τους υπόλοιπους PC users. Αν είσαι στους πρώτους, θα πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι και άλλους τρόπους για περαιτέρω ησυχία (ελαχιστοποίηση του αριθμού HDDs αλλάζοντας με λιγότερους και μεγαλύτερους, λαστιχένιες «βίδες» η ανάρτηση των HDDs από «ιμάντες», ηχομονωτική επένδυση στο κουτί, SSDs κ.ά.)
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Moderators Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Κατ αρχας να σου πω πως η TB 120 δεν ειναι σχεδιασμενη για passive χρηση, καθως τα fins ειναι πολυ κοντα μεταξυ τους, με αποτελεσμα να χρειαζεσαι μια υποτυπωδη εστω υποβοηθηση η ροη του αερα. Στο θεμα μας τωρα. Αναζητας απλα το ΑΠΟΛΥΤΑ αθορυβο, ή σου κανει σε αποσταση 3 μετρων να μην ακουγεται και οταν εισαι πανω στο pc (~1μετρο μακρυα το case απο τα αφτια σου) και παντα με απολυτη ησυχια να το ακους ιιισα ισα (και το περισσοτερο απ αυτο που ακους να ειναι ο σκληρος δισκος)? Μπορω να σου πω ακριβως τι εκανα εγω για να εχω αθορυβο pc. Αλλα αφου μου απαντησεις πρωτα το απο πανω. Edit: (parsi ακομα να δουμε oc απο σενα ε )
Overseer486 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 SpyrosR σκέφτηκες να βάλεις το πισι σε κάποιον άλλο χώρο που να μη σε ενοχλεί η φασαρία και να το δουλέυεις μέσω vnc απο κάποιο thin client (τελείως αθόρυβο)? Έχω την εντύπωση οτι σηκώνει να δεις και HD ταινίες έτσι.
SpyrosR Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Parcifal, παρεξήγηση. Δεν έχω το no-name στο PC, έχει αλλαχθεί εδώ και καιρό. Τώρα έχω ένα ZALMAN 600W (αυτό έχει το πρόβλημα). Το άλλο ήταν πολύ θορυβώδες για να το ανεχτώ. Λαστιχένια δαχτυλίδια, κλπ, υπάρχουν ήδη. Thanks to Lian Li, είχε από μόνο του κουτί τέτοια καλούδια. Δηλαδή τσάμπα έδωσα 59€ για την ψύκτρα; Είχα δαβάσει κάπου στο net ότι μπορεί να τρέξει passive, και την πήρα μ'αυτό το σκεπτικό. Ναι, ψάχνουμε το ΑΠΌΛΥΤΑ αθόρυβο. Το PC είναι ακριβώς δίπλα μου, αλλά κι από απόσταση 5 μέτρων ακόμα μ'ενοχλεί. Γενικώς δε τα πάω καλά με το συνεχόμενο θόρυβο.
giorgis4886 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Για το κουτακι παντως [Lian Li PC7FB ] που θες να παρεις το αγορασα γι' αυτον τον λογο πριν 1 μηνα. Ωραιο στιλατο σε λογικες διαστασεις με μεγαλο ανεμιστηρα μπροστα για καλο airflow and low noise [14 cm] και 12αρι πισω. Αλλα μου βγηκε πιο θορυβωδης απο το το φτηνο asus mini atx case με 8αριδες ανεμιστηρες που ειχα..βεβαια το προβλημα των θερμοκρασιων που ειχα εξαφανιστηκε λογο μεγαλυτερου χωρου και καλυτερου πραγματικα airflow. Επισης εχω και κατι προβληματα συντονισμου καμια φορα απο το dvd αλλα δεν ξερω μπορει να φταιω και γω ..
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Moderators Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Δηλαδή τσάμπα έδωσα 59€ για την ψύκτρα; Είχα δαβάσει κάπου στο net ότι μπορεί να τρέξει passive, και την πήρα μ'αυτό το σκεπτικό. Εγω με 125W TDP επεξεργαστη (οχι 166, αλλα ουτε και 45/65 που εχουν οι energy efficient), ΔΕ μπορω να τρεξω passive τελειως. Χρειαζεται εστω ενας αθορυβος ανεμιστηρας ρυθμισμενος στις lowest rpm (~450) για να τον κραταει. Βεβαια σε cpu 62W που δοκιμασα, τη κραταγε εστω και οριακα εντελως Passive. Εν πασει περιπτώσει αφου θες να βγαζει το σκασμο εντελως, δε μπορω να βοηθησω. Παντως επειδη εμενα μου εφερνε πονοκεφαλο το ανεμιστηρακι της καρτας γραφικω, ειπα να το προσεξω λιγο: Και τι εκανα? Αλλαξα ανεμιστηρα στο τροφοδοτικο, κι εβαλα αλλον εναν ιδιο (τετοιο: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.650125 ) στον επεξεργαστη. Επισης εβαλα μια passive ψυκτρουλα στη vga (και αλλον εναν τετοιο fan) και ησυχασα. Τους συνδεσα σε ενα fan controller που ειχα ηδη,και τους εβαλα σε lowest rpm. (στη vga παιζει 24/7 off, μονο σε 3d τον αναβω και δυναμωνω λιγο και τους αλλους). Οταν λεμε ησυχασα, το εννοω. Μονο ο θορυβος απο τους σκληρους ακουγεται πλεον (και ειναι τρεις οι ατιμοι). Τωρα ειναι καπως ετσι το fileserver: VGA πριν -> μετα. Arctic Cooling fan στο PSU Αποψη κουτιου 1 Αποψη κουτιου 2. Στη περιπτωση μου, η ψυκτρα ειναι ετσι τοποθετημενη αναγκαστικα (δε γινεται να μπει αλλιως σε AMD συστηματα), αρα ο fan του psu παιζει και ρολο exhaust fan, γιαυτο και δεν εχω αλλους ανεμιστηρες στο πισω μερος του κουτιου. Στη περιπτωση σου (intel- ψυκτρα τοποθετημενη κατακορυφα), ισως και να παιξει passive (με αλλη cpu), αν βαλεις εναν μονο fan ειτε μονο στο πισω μερος του κουτιου ειτε μονο στη ψυκτρα (και να βγαζει αερα προς τα πισω). Edit: Επισης με λαστιχακια στους δισκους, καθως και μειωση του αριθμου τους πιστευω οτι ακομα και αυτοι οι μικροσυντονισμοι και ο ψιλος (αλλα και ψηλος= υψηλων συχνοτητων) ηχος που βγαινει θα εξαφανιστουν τελειως. Αλλα μιλαμε πλεον για λεπτομερειες.... Αυτη τη στιγμη που σου μιλαω και με απολυτη ησυχια μπορω να ακουσω το κουτι μονο οταν δε πληκτρολογω.
SpyrosR Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Εμένα η CPU σε idle χτυπάει 65+ C (!) άνετα. Σε load δε ξέρω... δε κάνω κάτι που να στρεσάρει τη CPU ποτέ, ούτε έχω όρεξη να τρέχω benchmarks. Θα αντέξει αν την κρατήσω έτσι ή θα "μυρίσει" καμιά μέρα; Έχω σκεφτεί να κοιτάξω για κάποιον πιο energy efficient επεξεργαστή, αλλά δε ξέρω αν θέλω να δώσω τα λεφτά αφού με καλύπτει αυτός ακόμα. Για το θέμα του τροφοδοτικού; Λες να αποφύγω το passive; Εγώ όπου βλέπω ανεμιστήρα κάτι με πιάνει.
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Moderators Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Οχι με αυτα που σου προανεφερα (και Arctic Ceramique παστουλα), εμενα ο Athlon X2 6000+ (με τα 125W tdp που λεγαμε...), ειναι αυτη τη στιγμη (downloading, browsing) στους 36 βαθμους. Με το fan στις 450 στροφες ομως, αντεχει full load (= 100% που ουτε σε games δεν υπαρχει) για περιπου 15 συνεχομενα λεπτα, μεχρι να φτασει τους 75 βαθμους. Οχι οτι γινεται κατι στους 75, αλλα για καθαρα ψυχολογικους λογους. Αρα (και επειδη για μενα οτιδηποτε πανω απο 65 βαθμους ειναι απαραδεκτο): Οταν θελω να κανω κατι πολυωρο με συνεχες load πανω απο 70% -οπως π.χ. κανα παιχνιδακι- απλα δυναμωνω το fan , καθως και του τροφοδοτικου, και αναβω αυτο της καρτας γραφικων. Την ωρα που παιζω δε με ενοχλει βεβαια. Οταν ειναι idle (που παντα ετσι ειναι), απλα ολα τα ρυθμιστηρια στο lowest. Τροφοδοτικο απεφυγε το Passive. Επισης, επειδη εχω κι εγω ενα Modular 600W Zalman με heatpipe cooling, απορω πραγματικα γιατι σου κανει θορυβο... Εμενα πρεπει να στησεις αφτι για να το ακουσεις. Παντως 2 ειναι τα δεδομενα: 1) Pentium D και passive cooling ΔΕΝ υπαρχει. 2) Onboard vga = μια χαρα για σενα. Αληθεια, για τι χρηση ειναι το pc? (απανταω ξανα σε ~μιση ωρα).
parsifal Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Είναι μεγάλη η θερμοκρασία για idle, ακόμη και για Pentium D. Αν κάνεις αυτό που είπε ο GeorgeMan (fan έστω και σε χαμηλές στροφές), θα δεις σημαντική βελτίωση. Επίσης, να ξέρεις ότι ο κάθε ανεμιστήρας μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά του ήχου του (όχι μόνο ένταση, αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά) συναρτήσει του ρυθμού περιστροφής του. Στους 120άρηδες που έχω δοκιμάσει, υπάρχει ένα threshold κάτω από το οποίο γίνονται εντελώς αθόρυβοι (στα δικά μου αυτιά τουλάχιστον) και δεν καταλαβαίνεις επιπλέον διαφορά μειώνοντας περαιτέρω τις στροφές. Π.χ. για τους Arctic Cooling PWM 400-1500rpm βρήκα το όριο αυτό να είναι κάπου στις 750-800rpm.
PCharon Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Παρένθεση, οι Pentium D 130W TDP έχουν, άσε τις χαζομάρες που γράφει εκεί. Το τί μέτρησε αυτός είναι πρόβλημά του. Το TDP είναι συγκεκριμένο τεχνικό χαρακτηριστικό και δεν αφορά την κατανάλωση ρεύματος, αλλά ωφέλιμου έργου που θα παράγει η ψύκτρα προκειμένου να βρίσκεται ο επεξεργαστής στη μεγιστη αποδεκτή θερμοκρασία (προφανώς η τιμή ισχύει για λειτουργία σε θερμοκρασίες δωματίου, αλλά δε μας το λένε πουθενά).
madjim1984 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Πριν 4 μηνες αποφασισα να φτιαξω ενα αθορυβο pc πηρα τα εξης 1 το psu passive που που γραφεις 2 ssd ocz 32gb 3 ψυκτρα Xigmatek HDT-S1283 παρομοια με την ΤΤ και ειχα cpu amd sempron 3000 και gf6600 passive Δοκιμασα το συστημα χωρις κανεναν ανεμιστηρα αλλα ανεβαζε συνεχεια θερμοκρασια ωσπου εσβηνε χρειαζεται οπωσδηποτε ανεμιστηρα στο πισω μερος ωστε να βγαζει το ζεστο αερα Πηρα SCYTHE SFF21F S-FLEX τον εβαλα στα 5ν στις 500 rpm και πραγματικα για να τον ακουσεις πρεπει να βαλεις το αυτι σου πανω στο fan. Απο τοτε δουλευει περιπου 7-10 ωρες τη μερα χωρις κανενα προβλημα και με θερμοκρασιες 45-50 βαθμους κι αν το εχω πολυ ωρα full load αντε να παει 55. Το μονο πουμε χαλαει ειναι το cpu γιατι οταν βαλω HD υλικο,βλεπω και δορυφορικη HD και παω και να σερφαρω δεν τα σηκωνει οχι οτι με χαλαει πολυ αλλα αν μπορουσατε να μου προτεινεται καποιον με την ιδια θερμικη συμπεριφορα? Φιλε μου κανε το ιδιο και πραγματικα δε θα καταλαβαινεις αν ειναι ανοιχτος ο υπολογιστης κι οσο για το κουτι μη σε νοιαζει αφου ετσι κι αλλιως ενα fan πισω θα βαλεις και τελειωσες
Vasilisxd Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Το μόνο πραγματικά αθορυβο μηχανημα που περασε απο τα χερια μου είναι το iMac, απο εκει +περα το χαος
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Moderators Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Είναι μεγάλη η θερμοκρασία για idle, ακόμη και για Pentium D. Αν κάνεις αυτό που είπε ο GeorgeMan (fan έστω και σε χαμηλές στροφές), θα δεις σημαντική βελτίωση. Επίσης, να ξέρεις ότι ο κάθε ανεμιστήρας μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά του ήχου του (όχι μόνο ένταση, αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά) συναρτήσει του ρυθμού περιστροφής του. Στους 120άρηδες που έχω δοκιμάσει, υπάρχει ένα threshold κάτω από το οποίο γίνονται εντελώς αθόρυβοι (στα δικά μου αυτιά τουλάχιστον) και δεν καταλαβαίνεις επιπλέον διαφορά μειώνοντας περαιτέρω τις στροφές. Π.χ. για τους Arctic Cooling PWM 400-1500rpm βρήκα το όριο αυτό να είναι κάπου στις 750-800rpm. Tip: Σε low rpm, οι L της ιδιας εταιρειας συμπεριφερονται καλυτερα απο τους PWM. Παρένθεση, οι Pentium D 130W TDP έχουν, άσε τις χαζομάρες που γράφει εκεί. Το τί μέτρησε αυτός είναι πρόβλημά του. Το TDP είναι συγκεκριμένο τεχνικό χαρακτηριστικό και δεν αφορά την κατανάλωση ρεύματος, αλλά ωφέλιμου έργου που θα παράγει η ψύκτρα προκειμένου να βρίσκεται ο επεξεργαστής στη μεγιστη αποδεκτή θερμοκρασία (προφανώς η τιμή ισχύει για λειτουργία σε θερμοκρασίες δωματίου, αλλά δε μας το λένε πουθενά). Οντως, και μου εκανε εντυπωση αυτο το νουμερο (166). Γιατι ακομα και extreme editions κατα καιρους δε θυμαμαι να περναγανε ευκολα τα 130W. Πριν 4 μηνες αποφασισα να φτιαξω ενα αθορυβο pc πηρα τα εξης 1 το psu passive που που γραφεις 2 ssd ocz 32gb 3 ψυκτρα Xigmatek HDT-S1283 παρομοια με την ΤΤ και ειχα cpu amd sempron 3000 και gf6600 passive Δοκιμασα το συστημα χωρις κανεναν ανεμιστηρα αλλα ανεβαζε συνεχεια θερμοκρασια ωσπου εσβηνε χρειαζεται οπωσδηποτε ανεμιστηρα στο πισω μερος ωστε να βγαζει το ζεστο αερα Πηρα SCYTHE SFF21F S-FLEX τον εβαλα στα 5ν στις 500 rpm και πραγματικα για να τον ακουσεις πρεπει να βαλεις το αυτι σου πανω στο fan. Απο τοτε δουλευει περιπου 7-10 ωρες τη μερα χωρις κανενα προβλημα και με θερμοκρασιες 45-50 βαθμους κι αν το εχω πολυ ωρα full load αντε να παει 55. Το μονο πουμε χαλαει ειναι το cpu γιατι οταν βαλω HD υλικο,βλεπω και δορυφορικη HD και παω και να σερφαρω δεν τα σηκωνει οχι οτι με χαλαει πολυ αλλα αν μπορουσατε να μου προτεινεται καποιον με την ιδια θερμικη συμπεριφορα? Φιλε μου κανε το ιδιο και πραγματικα δε θα καταλαβαινεις αν ειναι ανοιχτος ο υπολογιστης κι οσο για το κουτι μη σε νοιαζει αφου ετσι κι αλλιως ενα fan πισω θα βαλεις και τελειωσες Sempron και HD υλικο δε πανε μαζι. Παντως 62W sAM2 sempron η ultra 120 μου κραταγε οριακα εντελως passive (με το ανεμιστηρι του τροφοδοτικου μαλλον κατι παιζοταν χεχε! ). Αλλα οι ερωτησεις σου καλο θα ηταν να πανε σε αλλο thread
SpyrosR Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2009 Αυτό που λέει ο PCharon ισχύει, as per Wikipedia [Thermal Design Power]. Λάθος τα ξέραμε οι περισσότεροι φαίνεται. Οπότε σε τι καταλήξαμε γιατί ψιλομπλέχτηκα; Βάζω ΑΚΌΜΑ ΈΝΑΝ ανεμιστήρα πάνω στην ψύκτρα κι αφήνω τον 140mm in place; Ή τους ρίχνω και λίγο τις στροφές με καμιά αντιστασούλα;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.