Προς το περιεχόμενο

Το πιο συγκλονιστικο ντοκυμαντερ που εχω δει

ondoin

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
mezger, επειδή πραγματικά από ένα σημείο και μετά είσαι υπερβολικός, θα σου πω μόνο πως αμφιβάλλω πάρα πολύ αν έχεις δει ποτέ αγελάδα ή άλλο ζώο από κοντά, ενώ είμαι σίγουρος πια πως αγαπημένο σου φαγητό είναι τα ρεβίθια και οι μπάμιες (κάτι πρόβλημα πρέπει να έχεις με το κρέας, δε μπορεί!).

Στο σημείο αυτό με αφορμή τις απόψεις σου περί κτηνοτροφικών μονάδων, να σε ενημερώσω πως τυγχάνει να είμαι σχετικός με το θέμα(όχι, δεν είμαι παραγωγός), αλλά το πως και το γιατί δεν αφορά το forum τούτο.

Έχω δει μια φορά σε εκδρομή :P. Τρώω κρέας σχεδόν καθημερινά, και το αγαπημένο μου είναι τα παιδάκια. Αλλά δεν αισθάνομαι και υπερήφανος γι'αυτό. Η εικόνα που έχω για φάρμες και εκτροφεία είναι αυτή της βιομηχανίας/γραμμής παραγωγής. Ζώα στριμωγμένα σε κλουβιά, πολλές φορές συνδεδεμένα σε μηχανήματα. Όσο ευγενικά και αν το κάνεις αυτό σε ένα ζώο παραμένει άσχημο. Αν κάνω λάθος διόρθωσέ με, αλλά από τη στιγμή που το κρέας "ελευθέρας βοσκής" αποτελεί τη μειοψηφία του κρέατος που διατίθεται, σημαίνει ότι το υπόλοιπο παράγεται από ζώα που δεν βόσκουν ελεύθερα, έτσι δεν είναι?

Λέγοντας "κανονική" εννοώ όπως προβλέπει η φύση. Εϊναι γνωστό πως όταν παρακάμπτουμε τις φυσικές διαδικασίες τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα (μην το ρίξουμε στη Βιολογία τώρα). Γι αυτό και είμαι διστακτικός στο να καταναλώσω το όποιο αποτέλεσμα εργαστηριακών πειραμάτων.

Μια παρεξηγησούλα, δεν αμφιβάλλω για το αν η κατανάλωση οπωροκηπευτικών είναι ωφέλιμη, αμφιβάλλω για τα συμπεράσματα περί καρκίνου. Για την αναγκαστική χρήση φαρμάκων συμφωνώ, από όσα έχω δει τουλάχιστον γιατί δεν είμαι τεχνολόγος τροφίμων.

Η "φύση" δεν είναι κάποια καλοπροαίρετη οντότητα. Το φυσικό δεν είναι απαραίτητα καλό -υπάρχουν πάμπολα φυσικά δηλητήρια και καρκινογόνες ουσίες- και επίσης δεν ορίζεται σαφώς. Εσύ θεωρείς φυσική την εκτροφή και τη σφαγή αγελάδων. Εγώ σου λέω ότι η κατανάλωση επιλεκτικά διασταυρωμένων ζώων τα οποία εκτρέφονται σε κλειστές μονάδες παραγωγής, λαμβάνωντας ειδική τροφή και φαρμακευτική αγωγή, δεν είναι ούτε κατά διάνοια φυσική. Η διαφωνία αυτή όμως είναι άτοπη - όταν φτάσουμε στο σημείο να φτιαχτεί κρέας σε εργαστήριο, θα δοκιμαστεί όπως δοκιμάζεται κάθε άλλη τεχνητή ουσία, και όταν υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη βεβαιότητα ότι δεν έχει βλαβερές επιπτώσεις θα μπορείς να την καταναλώσεις χωρίς φόβο.

Να σου θυμίσω ότι α)η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει με εξαιρετικά μεγάλη βεβαιότητα την πιθανότητα εμφάνισης καρδιοαγγειακών προβλημάτων και καρκίνου και β)κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιείς ήδη πάμπολλα πράγματα που είναι φτιαγμένα στο εργαστήριο :)

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Ανοίγεις τόσα πολλά θέματα μαζί ώστε δεν είναι δυνατόν να κάνουμε συζήτηση μέσω πληκτρολογίου. Τουλάχιστον προσωπικά αποφεύγω να μετέχω στις αόριστες συζητήσεις των forum διότι με αηδιάζουν. Το λοιπόν ας μην διαπραγματευόμαστε πράγματα που γι άτομα με στοιχειώδεις ειδικές γνώσεις είναι δεδομένα.

B)

Δημοσ.

mezger αν ολες οι φαρμες γινοντουσαν βιολογικες και ελευθερας βοσκης οι τιμες θα πεφτανε...

Όχι, δεν θα πέφτανε. Δεν είναι σαν τα προϊόντα που φτιάχνονται σε εργοστάσια (πχ επεξεργαστές) που όσο ποιο πολλά κομμάτια φτιάχνεις τόσο μειώνεται το κόστος.

Αν όλα τα τρόφιμα ήταν βιολογικά και τα ζώα ελευθέρας βοσκής η παραγωγή δεν θα έφτανε ούτε για ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού του πλανήτη, χώρια ότι οι περισσότεροι δεν θα είχαν λεφτά να τα αγοράσουν.

Γι αυτό και οι ειδικοί προτείνουν (στον τομέα των φυτικών προϊόντων) ένα τρόπο καλλιέργειας ανάμεσα στο βιολογικό και στον κλασικό, όπου χρησιμοποιούνται φυσικές τεχνικές και φυτοφάρμακα πολύ περιορισμένα (στη βιολογική καλλιέργεια απαγορεύονται εντελώς). Αυτά τα προϊόντα λέγονται ήπιας καλλιέργειας και υπάρχουν σε αρκετές χώρες όπως η ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ δεν το είδα (δεν θέλω), έχω δει άλλα όμως (και αυτό με το foie gre) και δυστυχώς φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Πάντως μέρος από τα βασανιστήρια που υπόκεινται τα ζώα θα μπορούσε να αποφευχθεί χωρίς μεγάλη αύξηση του κόστους, ας απαιτήσουμε τουλάχιστον καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και συμπεριφοράς από το προσωπικό.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...