Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

[...]Μηδενικος ελεγχος/αποδοση φορων/after sales/εστω και ενα πιστοποιητικο για το τι θα εισπνεει ο χρηστης. Ολα βασιζονται στο τι θα πει ο Μπαμπης ο ελεκτροτσιγαρακιας στον υποψηφιο πελατη. Κι οτι πει γινεται κανονας.[...]

Όχι πια ;)

Περι ασφάλειας και ελέγχου τουλάχιστον έχουν βγεί δεκάδες έρευνες:

http://www.nobacco.gr/pdf/nobacco_certification.pdf

http://www.nobacco.gr/images/stories/FAMELabeCigStudy.pdf

http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1471-2458-11-786.pdf'>http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1471-2458-11-786.pdf

http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1471-2458-11-786.pdf

http://www.patris.gr/articles/213917/

Και καποιες συγκεντρωμένες εδώ και εδώ.

Στο after sales τώρα επίσης έχουν βελτιωθεί αρκετά τα πράγματα, όχι οτι δεν υπάρχουν κομπογιαννίτες αλλά γενικώς η εξυπηρέτηση στην πλειοψηφία των καταστημάτων και e-shop είναι πολύ καλή εως άριστη. Στα περι φορολογίας φαντάζομαι ισχύει πάνω-κάτω ό,τι και στα άλλα καταστήματα :P

(μέχρι να το φορολογήσουν κατακέφαλα και αυτό)

• Απαντ. 71
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

μιλησα για την δικη μου εμπειρια.εσεις αναφερατε εμπειριες τριτων.

σουπε κανεις να δεσεις κομπο την δικη μου γνωμη;;;

αυτα που περιγραψατε για το τι παθαν οι "φιλοι σας"σε εμενα ακουγοντε αερολογιες.-

Οσο αερολογιες μας ακουγονται κατα τον ιδιο τροπο και αυτα που λες εσυ.

Δε θα λεμε οι φιλοι μας, θα λεμε ο sabpaxa στο insomnia πλεον, οπως σωστα ειπωθηκε και παραπανω.

τωρα εαν θελετε να πιασετε κουβεντα του στυλ;

-εχεις λινκ;

-το λεει το wiki;

κτλκτλκτλ μαλλον βρηκατε το λαθος ανθρωπο.

Ανεμενομενη απαντηση.

Δεν υπαρχει κατι που να στοιχειοθετει οσα λες κατ'απολυτο τροπο, αρα που θα το ριξουμε? Στο τσαμικο. "βρηκατε λαθος ανθρωπο" κλπ.

@akpe. Θα τα δεχομουν ολα αυτα ως δεδομενα ΑΝ υπηρχαν μαρκες/ποιοτητες/υγρα συγκεκριμενα. Εδω μιλαμε οτι καθε μερα ακουω αλλο κατασκευαστη και αλλον προμηθευτη υγρου/φιλτρων κλπ. Καταλαβαινω οτι τα λινκς που παραθετεις βασιστηκαν πανω σε συγκεκριμενο υλικο (πχ την ταδε μαρκα), αλλα ακριβως εκει ειναι το δικο μου ποιντ με το θεμα του ηλεκτρονικου τσιγαρου.

Οτι δεν υπαρχουν περιορισμοι, ο καθεις πουλαει οτι επιθυμει. Ο ελεγχος αφορα την Α εταιρεια και στην αγορα υπαρχουν αλλες τοσες για τις οποιες δε φτανει το αλφαβητο μιας γλωσσας. Δε μπορω να θεωρησω de facto οτι ισχυει για ολα τα ηλεκτρονικα τσιγαρα το ιδιο.

(Για να φορολογηθει κατακεφαλα υπαρχουν ενα σωρο προυποθεσεις..που προς το παρον δεν ισχυουν, αρχης γενομενης απτην εμπορικοτητα του. Πιο πολλοι ειναι αυτοι που πουλανε παρα αυτοι που αγοραζουν,αρα.. :-) )

Δημοσ.

Οσο αερολογιες μας ακουγονται κατα τον ιδιο τροπο και αυτα που λες εσυ.

Δε θα λεμε οι φιλοι μας, θα λεμε ο sabpaxa στο insomnia πλεον, οπως σωστα ειπωθηκε και παραπανω.

Ανεμενομενη απαντηση.

Δεν υπαρχει κατι που να στοιχειοθετει οσα λες κατ'απολυτο τροπο, αρα που θα το ριξουμε? Στο τσαμικο. "βρηκατε λαθος ανθρωπο" κλπ.

ναι πες μου ομως που θες να καταληξεις;;γιατι δε σε πιανω.

γραφεις κατι που για μενα δεν ισχυει και σου απαντω οτι εισαι λαθος.-

ΤΕΛΟΣ.

Δημοσ.

@akpe. Θα τα δεχομουν ολα αυτα ως δεδομενα ΑΝ υπηρχαν μαρκες/ποιοτητες/υγρα συγκεκριμενα. Εδω μιλαμε οτι καθε μερα ακουω αλλο κατασκευαστη και αλλον προμηθευτη υγρου/φιλτρων κλπ. Καταλαβαινω οτι τα λινκς που παραθετεις βασιστηκαν πανω σε συγκεκριμενο υλικο, αλλα ακριβως εκει ειναι το δικο μου ποιντ με το θεμα του ηλεκτρονικου τσιγαρου.

Οτι δεν υπαρχουν περιορισμοι, ο καθεις πουλαει οτι επιθυμει. Ο ελεγχος αφορα την Α εταιρεια και στην αγορα υπαρχουν αλλες τοσες για τις οποιες δε φτανει το αλφαβητο μιας γλωσσας. Δε μπορω να θεωρησω de facto οτι ισχυει για ολα τα ηλεκτρονικα τσιγαρα το ιδιο.

Έχεις απόλυτο δίκιο αλλά από τη στιγμή που κάθε εταιρία χρησιμοποιεί διαφορετική συνταγή, ένας οικουμενικός έλεγχος δεν είναι εφικτός. Τουλάχιστον τα κύρια συστατικά των υγρών (νικοτίνη, pg και vg) καθώς και η γεύσεις έχουν ελεγθεί (δεν θυμάμαι συγκεκριμένες έρευνες, κάπου ανάμεσα σε αυτές που παρέθεσα). Μεμονωμένα οι μεγαλύτερες εταιρίες στον χώρο έχουν δώσει στην δημοσιότητα έρευνες αποκλειστικά για τα υγρά τους. Εμένα μου αρκεί αυτό, προσωπικά σαν πελάτης αγοράζω μόνο από αυτές όπως θα έπρεπε να κάνουν όλοι, ανεξαρτήτως προϊόντος.

Το οτι ο κινέζος πάει και φτιάχνει υγρά αμφιβόλου ποιότητας είναι μεν μεγάλο θέμα, εκεί όμως το μπαλάκι πάει στον καταναλωτή, με την έννοια της σωστής έρευνας αγοράς και της δοκιμής. Το μόνο καλό με τα 3-4 καταστήματα ανα περιοχή που ανέφερες είναι ακριβώς αυτό, οτι στην πλειοψηφία τους φέρνουν υγρά από συγκεκριμένες μάρκες. Χίλιες φορές να προτιμήσω υγρά που φέρνει το Χ κατάστημα από τα no-name που φέρνει ο περιπτεράς.

Οι κινεζιές πάντως δεν ισχύουν μόνο στα υγρά, ισχύουν στα πάντα από μπαταρίες που σου σκάνε στη μούρη μέχρι ατμοποιητές που καίνε το πολυεστέρα και καταλήγεις να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου χειρότερα από το τσιγάρο.

Που θέλω να καταλήξω: Αυτό που χρειάζεται το η.τ. σαν concept είναι η ενημέρωση. Ακούγαμε τον Μπεχράκη να το βγάζει επικίνδυνο ακόμα και στο παθητικό, ακούς για πνευμονολόγους που συνιστούν τρία πακέτα τη μέρα αντί αυτού (φίλε δώσε τηλέφωνο, πραγματικά θέλω να μάθω που βασίζει τις συμβουλές του!) και κατα συνέπεια έχουμε ατάκες του τύπου "δεν ξέρω τι θα μου κάνει, θα μείνω με το κανονικό που ξέρω τι θα μου κάνει" (true story).

Από την άλλη σιγά σιγά ξεμυτίζουν αντικρουόμενες έρευνες και ο κλασσικός Ελληνάρας το πάει στο άλλο άκρο, θεωρόντας το μαγκιά ή gadget, ακόμα και δεκαπεντάχρονα που ποτέ τους δεν κάπνιζαν μπαίνουν στα καταστήματα και να ρωτάνε.

Ε όχι.

Το η.τ. καλώς η κακώς δεν είναι ούτε NRT, ούτε gadget, oύτε μαγκιά. Ένας τρόπος εναλλακτικού καπνίσματος είναι που με θέληση και σωστή χρήση μπορεί να βοηθήσει στην διακοπή του. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν επιτίθεμαι στον σκεπτικισμό σου, αυτός είναι φυσιολογικός δεδομένων των συνθηκών. Επιτίθεμαι όμως και θα συνεχίσω να επιτίθεμαι σε όσους με κλειστά μάτια το δαιμονοποιούν ή (ακόμα χειρότερα) το παίρνουν στο χαλαρό και φτάνουν σε σημείο να αγοράζουν για τα παιδιά τους επειδή φοβούνται μην ξεκινήσουν το κάπνισμα...

Αλλά μιλάω για ενημέρωση σε θέμα υγείας στην Ελλάδα, joke's on me. :P

Δημοσ.

ναι πες μου ομως που θες να καταληξεις;;γιατι δε σε πιανω.

γραφεις κατι που για μενα δεν ισχυει και σου απαντω οτι εισαι λαθος.-

ΤΕΛΟΣ.

Εγω δε θελω να καταληξω πουθενα. Εγραψα τη γνωμη μου με βαση οσα βλεπω γυρω μου και ηρθες εσυ να μιλησεις και να χαρακτηρισεις αερολογιες τα δικα μου λογια, επειδη σε σενα ισχυει κατι διαφορετικο.

Και σου ξαναλεω, οσο αερολογια βλεπεις εσυ αυτο που λεω εγω (ετσι το χαρακτηρισες), αλλο τοσο αερολογια βλεπω κι αυτο που λες εσυ χρησιμοποιωντας τη δικη σου λογικη (αν δε δειτε κατι με τα ματια σας ειναι ψεμα. Συνεπως οσα λες για εσενα, εγω δε τα χω δει με τα ματια μου, αρα μπαινει στη σφαιρα της αερολογιας αυτοματως, με τη λογικη σου). Αρα λεμε αερολογιες και οι 2, ο ενας για τον αλλον, συμφωνησαμε, τα βρηκαμε, τελος συζητησης.

@akpe, Συμφωνω σε οσα λες, εξαλλου σε κανενα ποστ μου δεν συμφωνησα με οσους το δαιμονοποιουν. Διαφωνω με αυτους που το δαιμονοποιουν a priori, οπως και με αυτους που σπευδουν να το βγαλουν πεντακαθαρο, οταν η κατασταση γυρω απο το η.τ ειναι τοσο ρευστη! Η πλακα ειναι οτι το ενα ακρο κατηγορει το αλλο ακρο περι κομπογιανιτισμου..Οτι ειπες περι Ελλαδας...

Δημοσ.

Εγω δε θελω να καταληξω πουθενα. Εγραψα τη γνωμη μου με βαση οσα βλεπω γυρω μου και ηρθες εσυ να μιλησεις και να χαρακτηρισεις αερολογιες τα δικα μου λογια, επειδη σε σενα ισχυει κατι διαφορετικο.

Και σου ξαναλεω, οσο αερολογια βλεπεις εσυ αυτο που λεω εγω (ετσι το χαρακτηρισες), αλλο τοσο αερολογια βλεπω κι αυτο που λες εσυ χρησιμοποιωντας τη δικη σου λογικη (αν δε δειτε κατι με τα ματια σας ειναι ψεμα. Συνεπως οσα λες για εσενα, εγω δε τα χω δει με τα ματια μου, αρα μπαινει στη σφαιρα της αερολογιας αυτοματως, με τη λογικη σου). Αρα λεμε αερολογιες και οι 2, ο ενας για τον αλλον, συμφωνησαμε, τα βρηκαμε, τελος συζητησης.

τζαμπα Internetικο σαλιο χαλασα και σημερα. :mrgreen:

τελος παντων,δε βγαζω ακρη με την παρτη σου.

Αντε Γεια.

ποιος μλκς αθηναιος σου βαζει τα +1; ;p

Δημοσ.

3-4 φιλοι ξεκινησαν το ηλεκτρονικο, στην αρχη ηταν κατενθουσιασμενοι και τελικως ο πιο καλος αντεξε 3 βδομαδες.

Καταλαβαινεις οτι προκειται περι φουσκας απο αυτους που το εμπορευονται, δε θελει περισσοτερη σκεψη. Αν ηταν σοβαρο προιον δεν θα ειχε 5 "αντιπροσωπους" ανα γειτονια η καθε "μαρκα".

Επειδη το εχω απο αρχες Σεπτεμβρη, κι επειδη προσπαθησα να κανω και αρκετους φιλους να το ξεκινησουν, θα σου πω το εξης: Κανεις καπνιστης που δε νιωθει εστω δυσφορια (οχι άλλα σημαντικοτερα προβληματα), δεν προκειται να γυρισει στο η.τ. Το ιδιο προφανως ειναι και οι φιλοι σου (οπως και σχεδον ολοι οι δικοι μου). Αν καποιος απο τους 3 αυτους, αρχισει να εχει πχ. προβλημα με το λαιμο και δεν μπορει να παρει ανασα (οπως επαθα εγω), τοτε να δεις τι καλα που θα αντεξει, οχι 3 βδομαδες, αλλα 3 αιωνες.

Οσον αφορα τους "αντιπροσωπους" αυτα γινοταν παλιοτερα. Σημερα υπαρχουν κανονικες και νομιμοτατες αντιπροσωπειες, οι οποιες εχουν εγγυημενα προιοντα. Τωρα αν ο αλλος θελει να συτνεχισει να πηγαινει στο μαγαζακι της γειτονιας που πουλαει πισι και παραλληλα φερνει και η.τ και υγρα κατευθειαν απο Κινα, τοτε το τπροβλημα ειναι δικο του.

Αν και το μεγαλυτερο προβλημα δεν ειναι η συσκευη, αλλα το υγρο. Η συσκευη, καλως η κακως απο Κινα ξεκινησε, κινεζικη πατεντα ειναι, και κινεζικα ειναι ολα οσα κυκλοφορουν, απλα με αλλαγμενο brand name, αυτο που πρεπει να κοιταει ο καθενας ειναι τα υγρα, η προελευση τους, και η ποιοτητα που σου δινει η εταιρια που τα παιρνεις.

Μην ξεχναμε οτι και στο κανονικο τσιγαρο, τα ιδια γινονται, ανα καιρους κυκλοφορουν του κοσμου οι μαρκες, και μη μου πει κανεις οτι ξερουμε την προελευση και την ποιοτητα του καπνου τους...

Δημοσ.

Κανεις καπνιστης που δε νιωθει εστω δυσφορια (οχι άλλα σημαντικοτερα προβληματα), δεν προκειται να γυρισει στο η.τ. Το ιδιο προφανως ειναι και οι φιλοι σου (οπως και σχεδον ολοι οι δικοι μου). Αν καποιος απο τους 3 αυτους, αρχισει να εχει πχ. προβλημα με το λαιμο και δεν μπορει να παρει ανασα (οπως επαθα εγω), τοτε να δεις τι καλα που θα αντεξει, οχι 3 βδομαδες, αλλα 3 αιωνες.

+1000000

Το αυτό.

Δημοσ.

Πολύ βασικά είναι και τα συμπτώματα της διακοπής.

Πολλοί γνωστοί μου που το γύρισαν στο ηλεκτρονικό "τρόμαξαν" όταν άρχισαν να έχουν πολλαπλάσια φλέματα, να ματώνουν τα ούλα τους κ.λπ. και το παράτησαν. Βέβαια αυτό που δεν ήξεραν είναι οτι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το ηλεκτρονικό, είναι συμπτώματα της διακοπής του συμβατικού.

Είπαμε, ενημέρωση :)

Δημοσ.

Τυχαια σημερα επεσα σε αυτο το αρθρο (το οποιο δημοσιευτηκε σημερα). Αν μη τι αλλο δειχνει αυτο το καθεστως αναρχιας που ελεγα οτι επικρατει στην "αγορα" ΗΤ. Θελει λοιπον ιδιαιτερη προσοχη. Το παρακατω το παραθετω για οσους ηταν απολυτοι 1000% σε οσα γραφανε, μιλουσαν για τις αερολογιες των αλλων κλπ.

Προειδοποιήσεις για τα προϊόντα υγρής νικοτίνης

Καμπανάκι κινδύνου για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Προϊόντα υγρής νικοτίνης, τα οποία θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους, έχουν εντοπισθεί στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με προειδοποίηση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας προς το καταναλωτικό κοινό.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται στις συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων (υποκατάστατα του καπνίσματος).

Σημειώνεται ότι η υγρή νικοτίνη και τα μείγματα που την περιέχουν ταξινομούνται ως πολύ τοξικά για την ανθρώπινη υγεία και επικίνδυνα για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην Τροφίμων (RAPEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν εντοπιστεί στην Ευρωπαϊκή Αγορά προϊόντα υγρής νικοτίνης χωρίς την απαιτούμενη από την νομοθεσία συσκευασία και σήμανση επικινδυνότητας.

Στη συνέχεια παρέχονται πληροφορίες τέτοιων προϊόντων που εντοπίστηκαν στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Ειδικότερα, στη συσκευασία των μειγμάτων υγρής νικοτίνης που προορίζεται για χρήση από το ευρύ κοινό στις συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων, πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία σύμβολα κινδύνου «Πολύ Τοξικό» και «Επικίνδυνο για το Περιβάλλον», και οι υποχρεωτικές ενδείξεις «Τοξικό σε περίπτωση καταπόσεως», «Πολύ τοξικό σε επαφή με το δέρμα», «Τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς», και «Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον».

Επίσης τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να φέρουν τριγωνική ανάγλυφη σήμανση και πώμα ασφαλείας για παιδιά.

Επισημαίνεται ότι όλες οι ενδείξεις κινδύνου θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως τα μείγματα υγρής νικοτίνης δεν πρέπει να προσομοιάζουν με προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως τρόφιμα, φαρμακευτικά ή καλλυντικά προϊόντα και τα οποία μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και ειδικότερα τα παιδιά (εικόνες φρούτων ή άλλων τροφίμων, λουλουδιών κλπ).

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στα προϊόντα που αγοράζει.

Θα πρέπει ο καταναλωτής να μελετά με προσοχή τις επιμέρους πληροφορίες που αναγράφονται στη συσκευασία των προϊόντων και σε περίπτωση που εντοπίζει προϊόντα για τα οποία υπάρχουν αμφιβολίες για την ασφάλειά τους ή διαπιστώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στις πιο πάνω απαιτήσεις, τότε να ενημερώνονται σχετικά οι αρμόδιοι λειτουργοί του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας

Περιγραφή προϊόντος

Υγρή νικοτίνη μάρκας «Halo» για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα «Tribeca». Το προϊόν είναι Αμερικάνικης προέλευσης και εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας χωρίς να φέρει την απαιτούμενη από τη νομοθεσία σήμανση επικινδυνότητας και πώμα ασφαλείας.

Υγρή νικοτίνη μάρκας «Dekang» για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα «Pineapple». Το προϊόν είναι Κινέζικης προέλευσης και εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας χωρίς να φέρει την απαιτούμενη από τη νομοθεσία σήμανση επικινδυνότητας και πώμα ασφαλείας.

Υγρή νικοτίνη μάρκας «Halo» για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα «Coolmist». Το προϊόν είναι Αμερικανικής προέλευσης και εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας χωρίς να φέρει την απαιτούμενη από τη νομοθεσία σήμανση επικινδυνότητας και πώμα ασφαλείας.

Υγρή νικοτίνη μάρκας «Dekang» για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα «Desert ship». Το προϊόν είναι Κινεζικής προέλευσης και εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας χωρίς να φέρει την απαιτούμενη από τη νομοθεσία σήμανση επικινδυνότητας και πώμα ασφαλείας.

Υγρή νικοτίνη μάρκας «Halo» για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα «Prime 15». Το προϊόν είναι Αμερικανικής προέλευσης και εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας χωρίς να φέρει την απαιτούμενη από τη νομοθεσία σήμανση επικινδυνότητας και πώμα ασφαλείας.

Υγρή νικοτίνη μάρκας «Esco Technology» για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα «Turkish Tobacco Med» και «Strawberry Low». Το προϊόν είναι Κινέζικης προέλευσης και εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας χωρίς να φέρει την απαιτούμενη από τη νομοθεσία σήμανση επικινδυνότητας και πώμα ασφαλείας.

http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/105089/kampanaki-kindynou-gia-to-ilektroniko-tsigaro

Δημοσ.

Πολύ κακό για το τίποτε κατά τη γνώμη μου. Στέκονται στις λεπτομέρειες.

Καλά κάνουν μεν, αλλά δεν νομίζω ο πελάτης να πάει να πιεί το υγρό με την νικοτίνη ή να το ραντίσει στην σούπα του. Πιο σωστούς θα τους έβρισκα αν παράλληλα ερευνούσαν τα προϊόντα που πουλάνε (για πιστοποίηση ή/και ποιότητα) καθώς και τα μαγαζάκια που πουλάνε υλικά για DIY υγρά και τα αποθηκεύουν σε άθλιες συνθήκες (μαγαζί στο κέντρο π.χ. είχε τα υλικά παρασκευής υγρών στη βιτρίνα και είχανε φάει ΤΟΝ ήλιο).

Θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει μια παρόμοια έρευνα και εδω στην Ελλάδα. Τα δυο παραδείγματα που ανέφερα, θα γίνουν χιλιάδες και για αυτό δεν θα φταίει κανένα ηλεκτρονικό τσιγάρο και καμία κινέζικη εταιρία, θα φταίει η κουτοπονηριά του Ελληνάρα έμπορα. Ευτυχώς από όσες από τις παραπάνω μάρκες έχω αγοράσει (Halo) έχουν τόσο σωστή σήμανση όσο και πώμα ασφαλείας. Το μοναδικό αρνητικό που έχω παρατηρήσει είναι οτι πολλά πωλούνται μέσα σε πλαστικά μπουκαλάκια, τα οποία από όσο ξέρω δεν είναι και τα πιο κατάλληλα για χρόνια αποθήκευση υγρών.

Υπενθυμίζω πάντως πως προς το παρόν τα υγρά με νικοτίνη θεωρούνται παράνομα!

Όχι τόσο λόγω επικινδυνότητας (έχουν ίδια ή μικρότερη περιεκτικότητα νικοτίνης με άλλα εγκεκριμένα σκευάσματα διακοπής όπως τσίχλες και τσιρότα) αλλά επειδή δεν έχουν -ακόμα- ελεγθεί από τον ΕΟΦ.

Γιατί άραγε;

Hint: φαρμακοβιομηχανίες ;)

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Πάρτε ποπκόρν και καθίστε αναπαυτικά.

Η ανακοίνωση:

Πρόεδρος ΕΟΦ για ηλεκτρονικά τσιγάρα

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος - 31 Μαΐου 2012, ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κ. Γιάννης Τούντας δήλωσε μεταξύ άλλων:

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο επειδή κυκλοφορεί λίγα μόνο χρόνια, δεν έχει ερευνηθεί πλήρως ως προς τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία. Τόσο η τοξική δράση της νικοτίνης, όσο και τα αρωματικά έλαια και ορισμένα άλλα έκδοχα που περιέχει, αποτελούν απειλή για την υγεία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων σχετικών μελετών(*). Είναι γι’ αυτό ανάγκη η Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν τον έλεγχο παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων αυτών.

Για το λόγο αυτό ο ΕΟΦ εισηγείται στην ηγεσία και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο τα ακόλουθα :

· Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (νικοτινούχο ή μη), με προτεινόμενη ένδειξη «για τη διακοπή ή μείωση του καπνίσματος» να χαρακτηρισθεί ως φαρμακευτικό προϊόν, για την κυκλοφορία του οποίου απαιτείται χορήγηση άδειας κυκλοφορίας από τον Ε.Ο.Φ., μετά την υποβολή στοιχείων τεκμηρίωσης της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας από τη χρήση του.

· Το νικοτινούχο ηλεκτρονικό τσιγάρο (χωρίς την προαναφερόμενη ένδειξη) να συμπεριληφθεί στην ισχύουσα νομοθεσία περί καπνίσματος, δηλαδή στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής - Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής) (Προϊόντα Καπνού).

· Το μη νικοτινούχο ηλεκτρονικό τσιγάρο (χωρίς την προαναφερόμενη ένδειξη) να υπαχθεί στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

· Να συσταθεί Επιτροπή με εκπροσώπους από τους εμπλεκόμενους φορείς: Ε.Ο.Φ., Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Γενικό Χημείο του Κράτους και Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να εξετασθεί το νομικό καθεστώς για την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων, να καθορισθούν οι προδιαγραφές για την κυκλοφορία τους, καθώς και των αναγκαίων υποδομών για τον εργαστηριακό έλεγχο τους (είτε στο Γενικό Χημείο του Κράτους είτε στο Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υφιστάμενη Κοινοτική Οδηγία (2001/37/ΕΚ) για τα Προϊόντα Καπνού τελεί υπό αναθεώρηση με αναμενόμενες εξελίξεις ενδεχομένως μέσα στο β’ εξάμηνο του 2012, δηλαδή επί Κυπριακής Προεδρίας και ως εκ τούτου, συνιστάται η συνεργασία της Ελλάδας με τις Κυπριακές Αρχές, καθώς και η συστηματική παρακολούθηση των κοινοτικών εξελίξεων από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Ο κ. Τούντας, επίσης, τόνισε ότι η χρήση βοηθημάτων ή υποκατάστατων όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο διακοπής καπνίσματος, διότι όπως αναφέρει αναλυτικά στο πρόσφατο βιβλίο του «Ζήσε χωρίς τσιγάρο», οι περισσότεροι καπνιστές που δυσκολεύονται να διακόψουν το κάπνισμα έχουν πρωτίστως την ανάγκη συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών που παρέχονται από τα οργανωμένα Κέντρα Διακοπής του καπνίσματος.

Μάλιστα.

"Αποτελούν απειλή για την υγεία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων σχετικών μελετών". Ποιά ακριβώς είναι η απειλή για την υγεία; Που και ποιές είναι οι ανάλογες μελέτες; Γιατί όσες έχουν ήδη διεξαχθεί σε εσωτερικό και εξωτερικό λένε ακριβώς το αντίθετο;

Πέρα από το θέμα του ελέγχου παραγωγής και διακίνησης του η.τ. (εντελώς συμπτωματικά αυτό θα έχει άμεση σχέση με την φορολογία του), η όλη ουσία της προπαγάνδ... εεερμ, "ανακοίνωσης" βρίσκεται στο τέλος της:

"οι περισσότεροι καπνιστές που δυσκολεύονται να διακόψουν το κάπνισμα έχουν πρωτίστως την ανάγκη συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών που παρέχονται από τα οργανωμένα Κέντρα Διακοπής του καπνίσματος".

Ο Κος Τούντας έχει κάτσει να ψάξει τα στατιστικά επιτυχίας στα παραπάνω "οργανωμένα" κέντρα;

Και η επίσημη απάντηση:

Δελτίο τύπου του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου με αφορμή δημοσιεύματα.

Με έκπληξή μας διαβάσαμε στον Τύπο σημερινή δήλωση του Προέδρου του ΕΟΦ κ. Γιάννη Τούντα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, η οποία είχε σαν θέμα όχι το κάπνισμα, αλλά το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο να σημειώσουμε ότι αφορά στο άτμισμα και όχι στο κάπνισμα. Προφανώς θεωρεί ότι η υγεία του Ελληνικού λαού δεν κινδυνεύει από το κάπνισμα, αλλά από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Θυμίζουμε όμως ότι ο ίδιος είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή τον Φεβρουάριο του 2012 ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι «σαφώς λιγότερο βλαβερό από το κανονικό τσιγάρο». Πως συμβαδίζει η πεποίθησή του, με την ανακοίνωση αυτή?

Επί της ουσίας όμως.

Α. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα διότι ο ΕΟΦ, έστω και μετά από τέσσερα χρόνια, αναγνωρίζει ότι η από 31/7/2008 απόφασή του, ότι όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη πρέπει να διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου είναι λανθασμένη. Και συμπληρώνουμε ότι ήταν και κατάφορα παράνομη, όπως σειρά δικαστηρίων σε όλο τον κόσμο έχουν αποφασίσει. Ενημερώνουμε δε, ότι η υπόθεση αυτή θα εκδικαστεί σύντομα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Διότι αν ένα προϊόν είναι φάρμακο ή όχι ορίζεται σαφώς από την νομοθεσία. Δηλώνουμε επίσης, ότι επιφυλασσόμαστε και για την οικονομική ζημία που έχουμε υποστεί από την παράνομη αυτή απόφαση.

Β. Αντιστοίχως προσδιορίζεται με σαφήνεια από την νομοθεσία ποια είναι τα προϊόντα καπνού. Δεν είναι δυνατόν να προτείνει ο ΕΟΦ στην Ελληνική Κυβέρνηση, να παρανομήσει και πάλι. Δεν είναι δυνατόν, κατά παράβαση κάθε λογικής να προσδιορίζεται ως προϊόν καπνού, ένα προϊόν που δεν περιέχει καπνό. Αντίστοιχα θα μπορούσαν να θεωρούνται προϊόντα καπνού και οι ντομάτες και οι μελιτζάνες που περιέχουν νικοτίνη.

Γ. Η συγκεκριμένη εισήγηση είναι γεμάτη αντιφάσεις. Με βάση αυτήν την εισήγηση θα μπορούσαμε στο μέλλον να βλέπουμε το ίδιο προϊόν να πωλείται και από τα φαρμακεία σαν φάρμακο και ταυτόχρονα από τα περίπτερα σαν επιβλαβές τσιγάρο.

Δ. Για μια ακόμα φορά, διαπιστώνουμε ότι ο ΕΟΦ προτρέχει των αποφάσεων των Ευρωπαικών οργάνων, αλλά μόνο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Γιατί συμβαίνει αυτό? Γνωρίζει κάτι ο ΕΟΦ που δεν το γνωρίζουν οι «αδαείς» Ευρωπαίοι? Τόσο άσχετοι είναι οι αντίστοιχοι με τον ΕΟΦ Γερμανικοί, Γαλλικοί, Άγγλικοί, Ολλανδικοί Οργανισμοί και Φορείς Υγείας? Ή μήπως κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτό? Αν όλα αυτά γίνονται γιατί θέλουν να φορολογήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο (όπως κατ ‘ επανάληψη έχουν ζητήσει οι καπνοβιομηχανίες) δεν είναι αναγκαίο να εφευρίσκουν θεωρίες.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αν και δεν είναι ιατρική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, είναι ένα απολαυστικό, εναλλακτικό, υγιεινότερο προϊόν που απευθύνεται σε καπνιστές. Δεν το λέμε εμείς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα κάθε παγκόσμιας επιστημονικής συγκριτικής έρευνας που έχει δημοσιευθεί. Είναι ένα προϊόν που αλλάζει συνήθειες δεκαετιών. Για αυτόν τον λόγο δυσφημείται ασύστολα. Γιατί υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν τον καπνιστή χωρίς διεξόδους, προσφέροντας του μόνο ανεπαρκείς θεραπείες διακοπής του καπνίσματος.

Ο ΣΕΕΗΤ, σεβόμενος τους καταναλωτές, έχει ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση του μεγαλύτερου και πιο εμπεριστατωμένου προγράμματος πιστοποίησης και ελέγχου των υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου παγκοσμίως, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Κρήτης. Τα σημαντικά και αποκαλυπτικά αποτελέσματα του προγράμματος αυτού θα ανακοινωθούν από τους Επιστημονικούς υπεύθυνους του προγράμματος, σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 7/6/2012.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...