Προς το περιεχόμενο

HP Pavilion dv6000 HDD DATA LOSS !!!

orasis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαίρετε

Μου παρουσιάστηκε ένα τεράστιο πρόβλημα στο laptop και θα ήθελα τη βοήθεια σας.

HP Pavilion dv6000 / CPU-2ghz / 1024RAM

Triple Boot:

> Ubuntu 8.04.1, kernel 2.6.24-21-generic

> Ubuntu 8.04.1, memtest86+

> Windows XP Professional

> Windows XP Professional

Χθες καθώς δούλευα σε ένα πρόγραμμα για μια εργασία μου, άρχισε να τρώει κωλύματα, έκλεισα τα υπόλοιπα προγράμματα που τρέχανε σκεπτόμενος πως είναι θέμα ram. Ιδια συμπεριφορά ώμος, και λέω θα κάνω restart. Μου πέταξε ένα πρωτοφανές παράθυρο κλείνοντας, κάτι για "dummy winidow error" (όχι window αλλά winidow) δε θυμάμαι τι άλλο έγραφε. Αντί για σωστό restart τα Windows κόλλησαν στο “saving your settings”, το αφίσα μπας και τα καταφέρει για περίπου 10 λεπτά αλλά τίποτα. Οπότε το έκανα shut down. Εκεινη την ώρα έκανα ένα search στο Google από το desktop που σας γράφω τώρα, και βρήκα διάφορα post σχετικά με το “dummy winidow” με υποψίες για virus η spy κλπ. Οπότε σκέφτηκα του τύπου, OK, θα μπω στα Windows και θα περάσω κάποιο software να το καθαρίσω το ρημάδι. Ξεκινάει το laptop λοιπόν και πάλι, βγαίνουν οι επιλογές του Grub. Καμιά από τις 2 Windows επιλογές δε μπαίνουν πλέον, καθυστερούν στο "Starting up ..." που συνήθως παίρνει λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο. Μετά λέει:

Starting up ...

A disk read error occurred

Press Ctrl+Alt+Del to restart

Προσπάθησα να μπω στο Ubuntu, τα κατάφερα κατά το 35% της μπάρας του loading, μετά γύρισε σε text, πέρασε αρκετά με [ OK ] αλλά μόλις ήρθε σε επαφή με το σκληρό δίσκο άρχισε τα error. Καπάκια restart, κάνω memory test, δείχνει μια χαρά η ram (βιαστικά πάντα). Ξανά restart, δοκιμάζω να μπω με Live Linux DVD, συγκεκριμένα με το "Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope)". Για “καλή μου τύχη”, (μερικές φορές) αφού μπει, τα βλέπει όλα τα partition του δίσκου του laptop στο μενού “places” όμως δε μπορεί να μπει σε αυτά. Για παράδειγμα, επιλέγοντας το “DATA” partition από το places μενού, κάνει περίπου 1 με 2 λεπτά για να μου πετάξει το εξής μήνυμα:

Cannot mount volume.

Unable to mount the volume 'DATA'.

Details

The disk contains an unclean file system (0, 0). The file system wasn't safely closed on Windows. Fixing. ntfs_attr_pread_i: ntfs_pread failed: Input/output error Failed to read NTFS $Bitmap: Input/output error NTFS is either inconsistent, or there is a hardware fault, or it's a SoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windows then reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is very important! If the device is a SoftRAID/FakeRAID then first activate it and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g. /dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentation for more details. Failed to sync device /dev/sda4: Input/output error Failed to close volume /dev/sda4: Input/output error

Το σκεπτικό μου μέχρι στιγμής με τέτοια θέματα είναι όσο γίνετε να μην ακουμπήσω αυτά τα partition η αυτούς τους δίσκους γενικά που παρουσιάζουν ένα παρόμοιο πρόβλημα, αλλά να προσπαθήσω να επανακτήσω τα δεδομένα με κάθε τρόπο πρώτα. Σε αυτή την περίπτωση είδα πως μάλλον το επόμενο βήμα θα ήταν να δοκιμάσω το recovery console από windows cd. Boot με windows cd, και αφού πέρασα περίπου (χωρίς υπερβολή) 1 ώρα περιμένοντας σε μια μαύρη οθόνη (πριν την μπλε), όταν έφτασα στις επιλογές και πάτησα R για recovery console, βλέπω το εξής μήνυμα:

Windows XP Professional Setup

========================

Setup did not find any hard disk drives installed in your computer.

Make sure any hard disk drives are powered on and properly connected to your computer, and that any disk-related hardware configuration is correct. This may involve running a manufacturer-supplied diagnostic or setup program.

Setup cannot continue. To quit Setup, press F3

Στο BIOS του laptop και μέσα στο System Configuration υπάρχει η εξής επιλογή:

SATA Native Support [Enable/Disable]

και λέει:

Item Specific Help: Enabling SATA Native Support will improve the HDD performance. Disabling SATA Native Support may be necessary when a legacy OS, such as Win2000 and Win9x, is used.

Αυτό το είχα πάντα στο Disable διαφορετικά δε μπορούσα να κάνω install Windows XP.

Το θέμα είναι το εξής. Έχω πολύ σημαντικά δεδομένα σε κάποια από τα partition του δίσκου που δεν έχω κάνει backup. Οπότε το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να έρθω σε επαφή με κάποιο τρόπο με τα αυτά και να τα αντιγράψω, η μέσω LAN, η σε κάποιο άλλο δίσκο, η να τα κάψω σε dvd. Το σημαντικότερο όλων είναι πως έχω χρονικό deadline επιστροφής της εργασίας.

Αν υπήρχε κάποιος τρόπος επανάκτησης δεδομένων μέσω κάποιου software θα ήταν το καλύτερο. Όμως δε μπορώ να το κάνω με ένα τέτοιου είδους δίσκο και με βάση τις γνώσεις μου σε αυτή τη φάση. Αν μπορούσα να τον πάρω εξωτερικά αυτό το δίσκο θα ήταν εύκολο αλλά σκούρα τα πράγματά.

Σίγουρα πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος να διορθώσω μέρος του προβλήματος μπας και επανακτήσω έστω και μέρος των data, κατά τα άλλα το laptop πλέον και σε αυτή τη φάση δε με ενδιαφέρει η τύχη του.

Αν κάποιος από σας μπορεί να δώσει κάποια ιδέα η μπορεί να βοηθήσει καθώς παιδεύομαι να βρω λύση θα το εκτιμούσα πολύ. Σαφώς και θα επιστρέψω με post για την εξέλιξη.

Ευχαριστώ πολύ.

Δημοσ.

το εχεις μπουκωσει το μηχανακι :)

,[προσταση: boot με καποια live διανομη γιατι το filesystem δεν γινεται unmount, παρε το backup σου, κανε ενα scandisc

με #fsck -y και #fcsk -f .

θα μπορεσεις ετσι να κανεις ενα check τους δισκους σου για κατεστραμενα διαμερισματα.]

πιστευω να σε βοηθησα λιγακι.. γιατι εχεις σοβαρο προβλημα σε ενα απο τα παρτισιον σου. αν οχι ελπιζω καποιος αλλος φιλος να μπορεσει να σου δωσει μια αλλη λυση. γιατι "μυριζομαι" Ταλαιπώρια! :o)

Δημοσ.

Αν δεν βγάλεις άκρη με live cd linux, παίζουν σε διάφορα "λημέρια" και Xp live Cd.

Aν πάλι δεν βγάλεις άκρη, ανοίγεις το laptop, ξυλώνεις τον σκληρό και τον βάζεις σε ενα desktop ως δευτερο.

Δημοσ.

Εντελώς ,HARDCORE!!! o Liopyr! :o) αλλα απο τι φενεται εκει παει το θεμα!!! δυστυχώς ..

Δημοσ.

Γεια χαρά και πάλι, μετά από αρκετή καθυστέρηση επανήλθα με νέα. Καταρχήν σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση και βοήθεια σας. Μάγκες την έχω ψωνίσει να πούμε. Περιττό να σας πω πως έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα, σχεδόν ότι data recovery software υπάρχει. Την 2η μέρα της συντέλειας του δίσκου και αφού δοκίμασα αυτά τα software δίχως αποτέλεσμα, είπα να αφήσω το ubuntu μπας και bootαρει. Με μεγάλη ευτυχία παρακολουθούσα την εξής οθόνη (μάλιστα είχα και τον απεριόριστο χρόνο να τα πληκτρολογήσω σε ένα txt στο desktop):

ata1.00: status: { DRDY }

ata1: softreset failed (device not ready)

ata1: comreset failed (errno=-16)

init: Unable to execute "/sbin/getty" for tty1: Input/output error

init: Unable to execute "/sbin/getty" for tty6: Input/output error

init: tty2 main process (4874) terminated with status 255

init: tty2 main process ended, respawning

init: tty3 main process (4872) terminated with status 255

init: tty3 main process ended, respawning

init: tty6 main process (4873) terminated with status 255

init: tty6 main process ended, respawning

init: tty1 main process (4875) terminated with status 255

init: tty1 main process ended, respawning

init: tty2 respaqning too fast, stopped

init: tty3 respaqning too fast, stopped

init: tty6 respaqning too fast, stopped

init: Unable to execute "/sbin/getty" for tty1: Input/output error

init: tty1 main process (4876) terminated with status 255

init: tty1 main process ended, respawning

init: tty1 respawning too fast, stopped

[ 236.411861] Buffer I/0 error on device sda6, logical block 655400

[ 236.411950] Buffer I/0 error on device sda6, logical block 655413

[ 236.412033] Buffer I/0 error on device sda6, logical block 655473

[ 236.412115] Buffer I/0 error on device sda6, logical block 1

[ 236.412181] Buffer I/0 error on device sda6, logical block 1015810

[ 236.412248] Buffer I/0 error on device sda6, logical block 1179649

.. αφού λοιπόν γέμισε η ψυχή μου ικανοποίηση, αποφάσισα να ανοίξω το laptop, να βγάλω τον δίσκο, και επίσης να εγχειρήσω έναν εξωτερικό Maxtor USB που είχα πάρει από Ολλανδία σκεπτόμενος να βάλω στον controller του τον δίσκο του laptop, μήπως και δουλέψει. Με έκπληξη παίρνω μέσα σε λίγα λεπτά στα χέρια μου 2 Seagate δίσκους, που στο μόνο που διαφέρουν είναι τα GB. Ναι, ο Maxtor είναι Seagate.. anyway. Κανω το swap λοιπον και βάζω το usb στο desktop. Τον εμφάνισε σαν Drive F: στα windows αλλά μέχρι εκεί. Στα προγράμματα δίσκων αλλά και μέσα στο Computer Manager δεν υπάρχει σαν δίσκος. Στο ubuntu του desktop τίποτα. Αφαίρεσα όλους τους δίσκους από το desktop εκτός από τον boot με τα λειτουργικά, έβαλα τον seagate του laptop στην θέση sata1 και πήγα στο bios και γύρισα στην επιλογή Legacy τους δίσκους. Ο δίσκος εμφανίστηκε στα windοws όμως κανένα data recovery software δε μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τα περιεχόμενα του. Φυσικά ούτε partition ούτε τίποτα στο my computer. Στο ubuntu ίδια συμπεριφορά με του live cd.

Αποφάσισα λοιπόν να τον βάλω πάλι πίσω στο laptop και να τρέξω το spinrite. Επιλογή 2 (Recover unreadable data), κάνει καμιά ώρα να πάρει μπρος, έγραφε “186 hours remaining”, και τρώει ένα τρελό πέταγμα στο 21% και είδα να λέει “0hrs 44 min remaining”. Θα πρέπει να βρισκόταν στον sector 5 η 6 όταν έφτασε εκεί, το λέω διότι από εκείνη την στιγμή (2ης μέρας) μέχρι και σήμερα το laptop δουλεύει non-stop με το spinrite κολλημένο στο 21% και με μοναδικό progress το γεγονός ότι φτάσαμε στον sector 35 !!! εξακολουθεί και λέει “0hrs 44 min remaining” … ρε τι πάθαμε.

Κάποιες πληροφορίες από το spinrite σε σχέση με τον δίσκο:

ecc corrected: 2,578

realloc event: 0

seek errors: 141,051 (δεν άλλαξε από την ώρα που το πρωτοείδα)

recal retries: 0

cabling errors: 0

uncorrectable: 0

write errors: 0

Data Error Sector Analysis

0 : ecc correctable

0 : dynastat recovery

0 : not correctable

0 : sectr never found

Total Bytes Read/Written

2,284,472,320

Operating Location

4,451,328 : drive

4,451,265 : item

70,655 : track

277 : cyl

21 : head

35 : sectr

hey Susi, ευχαριστώ για το help !!

το εχεις μπουκωσει το μηχανακι :)

Μάλιστα σκέφτομαι να το βάψω με λαδομπογιά και να το φουντάρω στον θερμαικο.

boot με καποια live διανομη γιατι το filesystem δεν γινεται unmount

Όπως ήδη έγραψα στο 1ο post, δοκίμασα με το Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) χωρίς επιτυχία

Ξανά restart, δοκιμάζω να μπω με Live Linux DVD, συγκεκριμένα με το "Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope)". Για “καλή μου τύχη”, (μερικές φορές) αφού μπει, τα βλέπει όλα τα partition του δίσκου του laptop στο μενού “places” όμως δε μπορεί να μπει σε αυτά. Για παράδειγμα, επιλέγοντας το “DATA” partition από το places μενού, κάνει περίπου 1 με 2 λεπτά για να μου πετάξει το εξής μήνυμα:

Cannot mount volume.

Unable to mount the volume 'DATA'.

Details

The disk contains an unclean file system (0, 0). The file system wasn't safely closed on Windows. Fixing. ntfs_attr_pread_i: ntfs_pread failed: Input/output error Failed to read NTFS $Bitmap: Input/output error NTFS is either inconsistent, or there is a hardware fault, or it's a SoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windows then reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is very important! If the device is a SoftRAID/FakeRAID then first activate it and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g. /dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentation for more details. Failed to sync device /dev/sda4: Input/output error Failed to close volume /dev/sda4: Input/output error

liopyr, σε ευχαριστώ για την βοήθεια, θα το ψάξω αμέσως τώρα. Αν και χλωμό μιας και ήδη δοκίμασα το δίσκο και εξωτερικά και εσωτερικά, αλλά και μέσω μιας pci κάρτας επέκτασης των sata, που την έβαλα δοκιμαστικά.

Εχει κανεις να προτηνει κατι σοφο ; Σημειωση: Ο seagate του laptop σε σχέση με τον άλλο seagate έχει μια διαφορά στις θερμοκρασίες ακόμη και όταν τους testαρα ως εξωτερικούς και τους 2 στο desktop. Ο 2ος είναι πάντα κρύος. Από την 1η μέρα που είχα πάρει αυτό το φορητό computer είχα παρατηρήσει να έχει αρκετά ζεστό δίσκο. Κανείς με HP laptop ;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...