greeker Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 το θέμα μου μοιάζει με αυτό, αλλά έχει την εξής διαφορά.. με τον σκληρό δίσκο που έχει το πρόβλημα συνδεδεμένο δεν Boot-άρει τίποτα.. αναλυτικά: έχω δυο σκληρούς δίσκους και εχω και στους δυο εγκατεστημενα τα winxp pro για περιπτωση απωλειας του ενος (όχι raid). μια μερα σκεφτηκα να αλλαξω λιγο τις διαμερισεις στον εναν δισκο και ανοιξα το partition magic. με το που ανοιγει μου λεει οτι ο σκληρος δισκος που ετρεχε εκεινη τη στιγμη τα windows μου εχει ενα προβλημα στο partition table και οτι η εφαρμογη θα μπορουσε να το φτιαξει.. περιεργο σκεφτηκα, αλλα (κακος) το εμπιστευτηκα. πατωντας λοιπον αποδοχη των αλλαγων φανηκε να λυνεται το προβλημα... αλλα..... οταν εκανα επανεκκινηση, τιποτα! κολλουσε η εκκινηση στην οθονη εκκινησης των windows... με αφηνε να κανω (θεωρητικα παντα) επαναφορα στις πιο προσφατες ρυθμισεις, επανεκκινηση σε msdos κλπ κλπ.. αλλα παντα κολουσε στην οθονη εκκινησης των windows (τον αφησα μαλιστα και 4-5 ωρες μηπως και ξεκολλησει, αλλα τιποτα). το κακο ειναι οτι ουτε ο αλλος δισκος που ειχε windows δεν Boot-αρε... τελικα ο μονος τροπος να εκκινησει ο υπολογιστης μου ηταν ξεσυνδεοντας των ελαττωματικο πλεον δισκο.. ουτε σαν slave ξεκιναει πλεον ουτε τιποτα... το μονο που καταφερα ειναι να τον δω με ενα Live-cd των ubuntu.. αλλα εκει βλεπω 10 partitions των windows που δεν με ενδιαφερει να επαναφερω... αυτο που θελω να επαναφερω ειναι στην αλλη διαμεριση... καμια προταση απο τους guru εδω μεσα?
nske Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 το μονο που καταφερα ειναι να τον δω με ενα Live-cd των ubuntu.. αλλα εκει βλεπω 10 partitions των windows που δεν με ενδιαφερει να επαναφερω... αυτο που θελω να επαναφερω ειναι στην αλλη διαμεριση... Από το live-cd του Ubuntu, μπορείς να εξετάσεις τα αποτελέσματα τις εντολής: >$ sudo fdisk -l /dev/sda και να εντοπίσεις το partition που σε ενδιαφέρει εκεί μέσα; Σε αυτό ίσως σε βοηθήσει η cfdisk που υπολογίζει το μέγεθος κάθε partition σε bytes: >$ sudo cfdisk /dev/sda (αν sda είναι ο άλλος δίσκος, αντικατάστησε με sdb) Αφού το εντοπίσεις, μπορείς να δοκιμάσεις να προσπελάσεις το filesystem που βρίσκεται διαμορφωμένο πάνω του, μέσω της mount. Π.χ., έστω ότι το partition που σε ενδιαφέρει είναι το sda2: >$ sudo mkdir /mnt/otinane $ sudo mount /dev/sda2 /mnt/otinane
NOTIOS1981 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Χρησιμοποίησε κάποιο boot-cd σαν το paragon για να σώσεις τυχόν αρχεία που χρειάζεσαι Docs,Videos,Songs κτλ. μετά αφού σώσει τα αρχεία σε άλλον δίσκο (οπτικό ή Σκληρό) Κάνε format τον προβληματικό ή δοκίμασε ελέυθερα tools που ισχυρίζονται Partition Recovery. Συνηστώ ιδιαίτερη προσοχή με τα drive Letters Δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχουν την ίδια σειρά με τα Windows.
greeker Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 λοιπόν παιδιά, σας ευχαριστώ πολυ καταρχην για τη βοηθεια σας... αυτη τη στιγμη σας γραφω "μεσα" απο το live-cd του ubuntu.. λοιπον βλεπω ειπαμε 10 φορες το πρωτο partition (που ειναι τα παλια μου windows, 10 φορες το ιδιο)... με copy-paste καταφερα και πηρα πισω τα αρχεια απο Επιφανεια Εργασιας και καποια αλλα μεχρι εδω ολα καλα... οταν χρησιμοποιησα την εντολη sudo fdisk -l /dev/sda9 πηρα το ακολουθο μηνυμα... το βαζω σε quotes να ξεχωριζει ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l /dev/sda9 Disk /dev/sda9: 76.0 GB, 76001554944 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 9239 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes This doesn't look like a partition table Probably you selected the wrong device. Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda9p1 ? 13578 119522 850995205 72 Unknown Partition 1 does not end on cylinder boundary. /dev/sda9p2 ? 45382 79243 271987362 74 Unknown Partition 2 does not end on cylinder boundary. /dev/sda9p3 ? 10499 10499 0 65 Novell Netware 386 Partition 3 does not end on cylinder boundary. /dev/sda9p4 167628 167631 25817+ 0 Empty Partition 4 does not end on cylinder boundary. Partition table entries are not in disk order επισης με την εντολη sudo cfdisk /dev/sda9 πηρα αυτο FATAL ERROR: Bad primary partition 0: Partition begins after end-of-diskPress any key to exit cfdisk το δευτερο και το τριτο partition που ειναι και τα πιο σημαντικα δεν τα βλεπω ;-(
nske Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 οταν χρησιμοποιησα την εντολη >sudo fdisk -l /dev/sda9 πηρα το ακολουθο μηνυμα sda' date=' όχι [b']sda9[/b]. Το sda9 κανονικά δεν περιέχει κάποιο partition table, αντιπροσωπεύει το 5ο ( ! τόσα πολλά partitions έχεις;;! ) logical partition του σκληρού δίσκου sda.
greeker Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 το μεγαλο μηνυμα που εχω σε παραθεση δεν ειναι ευαναγνωστο.. πως μπορω να ανεβασω μια φωτο (screenshot) να το δειτε καλυτερα? ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 22:34 ---------- sda, όχι sda9. Το sda9 κανονικά δεν περιέχει κάποιο partition table, αντιπροσωπεύει το 5ο ( ! τόσα πολλά partitions έχεις;;! ) logical partition του σκληρού δίσκου sda. εχεις απολυτο δικαιο.. δικη μου παρανοηση.. οκ, εκανα την σωστη εντολη.. εχω 60!!! partitions υποτιθεται... η εικονα ειναι η εξης: ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l /dev/sdaWarning: omitting partitions after #60. They will be deleted if you save this partition table. Disk /dev/sda: 250.0 GB, 250059350016 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 2 30401 244188000 f W95 Ext'd (LBA) /dev/sda5 2 9241 74220268+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda6 2 9241 74220268+ 7 HPFS/NTFS μετα την τελευταια εγγραφη ακολουθουνε καποιες /dev/sda7 μεχρι και /dev/sda60 πανομοιοτυπες με τις 5 και 6 που εχω παραπανω.. απο οτι φαινεται απο το αρχικο μηνυμα ειναι πανω απο 60, αλλα τις αγνοει.. κατι μου λεει οτι η λυση δεν ειναι μακρια...
nske Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Το Partition Magic φαίνεται να έχει ικανοποιήσει κάποιες διαστροφικές ορέξεις πάνω στο MBR. Προσωπικά δε θα έκανα οτιδήποτε πριν πάρω ένα αντίγραφο του σκληρού δίσκου όπως είναι σε κάποια ασφαλή τοποθεσία. Έτσι όπως είναι, φοβάμαι να σου προτείνω οτιδήποτε, γιατί είναι πολύ εύκολο χωρίς backup να επιδεινώσεις την κατάσταση. Θεωρητικά, είναι ασφαλές να κάνεις backup κάπου μόνο τα 512 πρώτα bytes του sda ("sudo dd bs=512 count=1 if=/dev/sda of=/path/to/somewhere/sda-mbr-backup") και να πειραματιστείς με την fdisk, διαγράφοντας τα διπλά partitions που υπάρχουν στο partition table. Δηλαδή τα partitions που ξεκινούν και τελειώνουν στο ίδιο block. Επίσης υπάρχει και ένα bootable cd που συγκεντρώνει κάποια εργαλεία που μπορούν ίσως να κάνουν αυτόματα επιδιόρθωση του partition table. Το CD λέγεται "Hiren's Boot CD" και μπορείς να το βρεις με λίγο ψάξιμο στο google. Αλλά επειδή δε μπορείς να είσαι σίγουρος και είναι εύκολο να γίνει κάποιο λάθος, προτείνω να μην κάνεις οτιδήποτε πριν πάρεις πλήρες backup image του sda, για το οποίο θα χρειαστείς 250GB ελεύθερα κάπου. Αν έχεις τον χώρο, είναι απλό να πάρεις το backup από ένα linux boot cd. Π.χ. από το Ubuntu: >$ sudo dd if=/dev/sda of=[color="RoyalBlue"]/path/to/somewhere[/color]/sda-full-backup Όπου /path/to/somewhere αντικαθιστάς με την τοποθεσία όπου έχει γίνει mount το αποθηκευτικό μέσο στο οποίο θα αποθηκευτεί το backup.
greeker Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 οταν επαθα την ζημια αυτη αγορασα εναν εξωτερικο 500GB οποτε εχω απλετο χωρο... θα κανω το backup που προτεινεις... οσο για το Hiren's Boot CD το εχω και το δοκιμασα... δεν καταφερα τιποτα με αρκετα εργαλεια που δοκιμασα απο εκει.. δεν βλεπουν τον δισκο.. ισως ξερεις εσυ ή κανενας αλλος καποιο συγκεκριμμενο απο τα εργαλεια στο CD για να δοκιμασω? μολις κατεβασα ενα windows live cd και θα προσπαθησω να boot-αρω απο εκει.. θα προσπαθησω να κανω κανενα chkdsk ... μολις backup τι κανω στη συνεχεια απο ubuntu? σε ευχαριστω πολυ (και παλι)
nske Δημοσ. 30 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2009 ... μολις backup τι κανω στη συνεχεια απο ubuntu? Μετά το backup εγώ θα δοκίμαζα αρχικά να διαγράψω με την fdisk, την cfdisk ή την parted τα διπλά partitions, αυτά που αναφέρουν ίδιο start και end block με το sda5. Με την cfdisk διαλέγεις 1-1 partition με τα βελάκια και πατάς "d", και στο τέλος επιλέγεις "write". Με την fdisk, δίνεις πρώτα π.χ. "p" για να εμφανίσεις τη λίστα με τα partitions (τα 60 πρώτα έστω), και μετά δίνεις "d 6" για να διαγράψεις π.χ. το sda6. Στο τέλος πατάς "w" για να γραφτούν οι αλλαγές στο MBR. Με την parted, δίνεις πρώτα "print" για να εμφανίσεις τη λίστα με τα partitions και μετά δίνεις "rm 6", για να διαγράψεις π.χ. το sda6. Έπειτα βλέπεις αν (ίσως με reboot), μειώθηκαν τα partitions, ή εμφανίστηκε το partition που θέλεις. Βέβαια δε ξέρω τι έχει γίνει, απλά μια ιδέα ρίχνω! Μπορεί οι πληροφορίες του MBR να έχουν αλλοιωθεί εντελώς και να μην ωφελήσει. Αλλά αν έχεις κάνει το backup μπορείς να δοκιμάζεις άφοβα οτιδήποτε, τελικά κάτι μπορεί να δουλέψει.
greeker Δημοσ. 30 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2009 ωραια εχω στον εξωτερικο αρκετο χώρο, μολις εκανα ενα partition 280GB... αλλα ειναι ntfs και δεν με αφηνει να γραψω απο ubuntu... επισης σε fat32 δεν μπορω να το μετατρεψω γιατι ειναι πολυ μεγαλο λεει... ισχυει αυτο ή εγω ξεχναω κατι?
nske Δημοσ. 30 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2009 Ναι, σε fat32 δε μπορείς να γράψεις αρχεία μεγαλύτερα από 4GB. Ο driver για να γράψεις νέα αρχεία στο NTFS νομίζω δεν περιέχεται στο Ubuntu live cd. Αφού ούτως ή άλλως και το backup και το restore γίνεται από το Ubuntu, μπορείς να το κάνεις format σε ext3. Πρώτα ορίζεις ότι το partition θα περιέχει Linux filesystem ως εξής: (έστω ότι /dev/sdc ο εξωτερικός δίσκος) >$ sudo cfdisk /dev/sdc επιλέγεις το partition των 280GB, μετά την επιλογή "Type" και δίνεις "82" και τέλος "Write" για να γραφτούν οι επιλογές. Ύστερα κάνεις format ένα ext3 partition πάνω σε αυτό το partition. Έστω ότι το 280ρι partition είναι το /dev/sdc3: >$ sudo mkfs.ext3 /dev/sdc3 (πρόσεξε να δώσεις το σωστό partition)
greeker Δημοσ. 30 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2009 δεν με αφηνει να γραψω στο ext3... σε αυτο: sudo dd if=/dev/sda of=/media/disk/sda-mbr-backup.bin bs=512 count=1 μου απανταει με αυτο: dd: opening `/media/disk/sda-mbr-backup.bin': Read-only file system ειναι δυνατον? παιζει ρολο που ειναι εξωτερικος? αν και πριν σε ενα μικροτερο fat32 που ειχα εγραφε μια χαρα.. απλα χρειαζομαι μεγαλυτερο για το full backup.. μπορω βεβαια να στειλω με mail στον εαυτο μου το partition table αλλα αν δεν καταφερω να γραψω στο ext3 το full backup μπορει να τα χαλασω ολα τελικα...
nske Δημοσ. 30 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2009 Είσαι σίγουρος ότι το ext3 filesystem του partition με τα 280GB είναι mounted στο /media/disk ; Αν ναι, η >$ sudo mount πρέπει να επιστρέψει κάτι σαν: >/dev/sdc3 on /media/disk type ext3 (rw,noatime) και η >$ sudo df -h κάτι σαν: >/dev/sda1 280G 0G 280G 0% /media/disk (αν π.χ. το partition του εξωτερικού δίσκου είναι το /dev/sdc3) Αν δεν είναι mounted, μπορείς να το κάνεις mount δίνοντας: >$ sudo mount -t ext3 -o rw /dev/[color="RoyalBlue"]sdc3[/color] /media/disk Το rw δηλώνει ότι το filesystem θα έχει δικαιώματα read-write.
greeker Δημοσ. 30 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2009 τις δοκιμασα τις εντολες.. απο οτι φαινεται ευθυνεται το "παλιο" Live cd που εχω (εκδοση 7.0.4) κατεβαζω τωρα την 8.1 και επανερχομαι.. λογικα θα καταφερω και το Backup... ΥΓ: να ειναι καλα η forthnet με τα 24 Mbps... αυτη τη στιγμη κατεβαζω με 700K... :-D
nske Δημοσ. 30 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2009 Δε χρειάζεται να κατεβάσεις 700MB βέβαια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πιο minimal που είναι γύρω στα 100MB, όπως το Finnix.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.