Προς το περιεχόμενο

Τα έχασα όλα??? χάθηκα! data recovery

greeker

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Δε χρειάζεται να κατεβάσεις 700MB βέβαια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πιο minimal που είναι γύρω στα 100MB, όπως το Finnix.

βασικα αρχισα να κατεβαζω την μεγαλη εκδοση (4,3GB) για να τα εγκαταστησω κιολας αργοτερα.. καιρο εχω να παιξω με τα Linux ... σκουριασαν αυτα που ηξερα..

οσο για το finnix το κατεβαζω και αυτο.. πολλα υποσχομενο μου φαινεται.. οτι πρεπει και για αλλες περιπτωσεις ... ;)

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 21:07 ----------

μεχρι τωρα καλα.. εβαλα το ubuntu 8.1 και ολα ρολοι και χωρις ρυθμισεις.. γραφει-διαβαζει τα παντα.. κανω backup αυτη τη στιγμη και μετα δομιμαζω αυτα

υπαρχει μηπως καμια καλυτερη ιδεα...?

απο οτι ψιλιαζομαι μονο το partition table θα φταιει.. αχ και να ηξερα μονο λεπτομερειες πως καταχορουνται τα στοιχεια εκει, με το χερι θα τα διορθωνα.. αλλα το ntfs ειναι ακομα κλειστο φορμα, ετσι δεν ειναι? ή μηπως τωρα που τα διαβαζουν τα linux οχι πλεον? (παλιοτερα θυμαμαι δεν γινοταν αυτο)

Δημοσ.

Το partition table είναι απλά ένας κωδικοποιημένος πίνακας με τα partitions του σκληρού δίσκου που βρίσκεται στα τελευταία bytes του MBR (το MBR καταλαμβάνει τα 512 πρώτα bytes του σκληρού δίσκου). Είναι ανεξάρτητος από το filesystem που μπορεί να υπάρχει σε κάποιο partition. Απλά ορίζει που ξεκινάει και που τελειώνει κάθε partition και αναφέρει μια μη δεσμευτική ετικέτα για το τι filesystem φιλοξενεί, ώστε το λειτουργικό ή κάποιο πρόγραμμα να ξέρει σε ποια περιοχή θα βρει το filesystem και ποιον filesystem driver θα χρησιμοποιήσει. Οπότε το ότι η δομή του NTFS είναι κλειστή (αν και έχουν γίνει reverse engineer αρκετά κομμάτια της για να μπορούν να διαβαστούν αρχεία και κατάλογοι) δεν έχει σημασία για το partition table.

Η δομή του partition table είναι συγκεκριμένη (και γνωστή), μπορείς αν θέλεις να πειράξεις τις καταχωρήσεις "με το χέρι" (π.χ. με έναν Hex Editor), αλλά δεν υπάρχει λόγος αφού υπάρχουν έτοιμα εργαλεία για αυτή τη δουλειά, όπως είναι το fdisk, το parted και το partition magic (καλή ώρα :-)).

Αν οι πληροφορίες για το πού βρισκόταν το partition εκείνο έχουν χαθεί οριστικά από το partition table, το οποίο μάλλον θα φανεί αν διαγραφούν οι προβληματικές καταχωρήσεις, τότε το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιο πρόγραμμα το οποίο ψάχνει σε ολόκληρο τον δίσκο για filesystem structures και από αυτά μαντεύει τι partitions υπήρχαν πού και ανακατασκευάζει το partition table. Ή, ψάχνει για filesystem structures και επιτρέπει να διαβάσεις κατευθείαν τα αρχεία ώστε να τα αντιγράψεις κάπου.

Αυτή η λειτουργικότητα υπάρχει στο parted του Linux και σε διάφορα προγράμματα των Windows -κάποια από τα οποία τα έχει και το Hiren's Boot CD-.

Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που χρησιμοποίησα κάποια τέτοια recovery εφαρμογή οπότε δε θυμάμαι συγκεκριμένα ονόματα, όμως, αν το μόνο που έχει πειραχτεί είναι το MBR, σχεδόν σίγουρα τέτοιες εφαρμογές θα τα καταφέρουν.

Δημοσ.

έχοντας ως δεδομενο αυτο

ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l /dev/sda

Warning: omitting partitions after #60.

They will be deleted if you save this partition table.

Disk /dev/sda: 250.0 GB, 250059350016 bytes

255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders

Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Disk identifier: 0x2a174ade

Device Boot Start End Blocks Id System

/dev/sda1 2 30401 244188000 f W95 Ext'd (LBA)

/dev/sda5 2 9241 74220268+ 7 HPFS/NTFS

/dev/sda6 2 9241 74220268+ 7 HPFS/NTFS

οτι δηλαδη ο δισκος ειναι 250 gb και με τα 60+ partitions που απο το 5 και κατω ειναι ιδια ΚΑΙ με δεδομενο οτι κανοντας mount σε ενα απο τα /dev/sda5 έως /dev/sda60 τα δεδομενα (αφου τα πηρα) ειναι αυτα που υπηρχαν στο πρωτο partition δεν μπορουμε να βρουμε πως θα επρεπε να ειναι το partition table για το δευτερο partition? αλλο ενα εχει και το οποιο ειναι που θελω στην ουσια...

Δημοσ.

Ναι, αν υπάρχει μόνο άλλο ένα partition τότε λογικά θα παίξει αν διαγράψεις όλα τα partitions μετά το sda5 και προσθέσεις ένα νέο partition, με type "07", το οποίο να ξεκινάει από το block 74220269 και να τελειώνει στο τελευταίο block του σκληρού δίσκου.

Αρκεί το sda5 να τελειώνει πράγματι στο block 74220268 (να είναι έγκυρη αυτή η πληροφορία).

Δημοσ.

με ανησυχει το + στο 74220268.. μηπως σημαινει οτι ειναι μετα απο αυτο?

πως θα βρω το τελευταιο μπλοκ?

βρηκα οτι το hiren's boot cd εχει το partition table doctor το οποιο υποσχεται πολλα... θα δουμε.. σε λιγο τελειωνει και το backup

Δημοσ.

Τελικά οι αριθμοί Start και End δηλώνουν sectors. Οπότε το partition που θέλεις θα ξεκινάει στον sector 9242 και τελειώνει στον 30401 που είναι ο τελευταίος.

Για το + που με προβλημάτισε πριν, άκυρο, δεν διάβαζα σωστά τον πίνακα επειδή χάλασε η στοίχισή του μέσα στο quote. Αναφερόταν στο σύνολο των blocks, όχι στον End sector.

Δημοσ.

nske, σε παρακαλω αν εισαι ακομα μεσα... μου λες πως μπορω να επαναφερω το partition table αν κατι δεν παει καλα? και πως το πληρες backup..

τελειωσε το backup και αρχιζω πειραματα

σε ευχαριστω

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 00:14 ----------

απιστευτο!!!!!!!!!!!

εκανα τις αλλαγες που ειπαμε και βλεπω τα αρχεια μου.....!!!!!!!!!!!!!

το μονο που αναρωτιεμαι ειναι αν πρεπει να ανησυχω για αυτο:

οταν κανω verify partition table μου λεει:

21291 unallocated sectors

να ανησυχήσω ή να αρχίσω να ψαρεύω τα δεδομένα μου? φοβάμαι μην ειναι λάθος, υπάρχει τέτοια περίπτωση?

με μια πρωτη ματια νομιζω τα βλεπω ολα!

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 00:24 ----------

επίσης αυτο το μηνυμα ειναι περιεργο:

The number of cylinders for this disk is set to 30401.

There is nothing wrong with that, but this is larger than 1024,

and could in certain setups cause problems with:

1) software that runs at boot time (e.g., old versions of LILO)

2) booting and partitioning software from other OSs

(e.g., DOS FDISK, OS/2 FDISK)

Δημοσ.
πως μπορω να επαναφερω το partition table αν κατι δεν παει καλα? και πως το πληρες backup..

Έστω ότι τα backups βρίσκονται στην τοποθεσία /mnt/disk/sda-mbr-backup και /mnt/disk/sda-full-backup. Για να επαναφέρεις π.χ. το πρώτο στον sda, θα δώσεις:

>sudo dd if=/mnt/disk/sda-mbr-backup of=/dev/sda

Αντίστοιχα και για το δεύτερο.

να ανησυχήσω ή να αρχίσω να ψαρεύω τα δεδομένα μου? φοβάμαι μην ειναι λάθος, υπάρχει τέτοια περίπτωση?

Αν το filesystem έχει το σωστό μέγεθος ("df -h"), όλα τα αρχεία πρέπει να είναι μια χαρά. Εκτός δηλαδή αν έχει συμβεί κάτι και στο filesystem, άσχετα από το πρόβλημα στο partition table.

επίσης αυτο το μηνυμα ειναι περιεργο:

Όχι απλή προειδοποίηση είναι, ότι κάποιοι πολύ παλιοί (10+ χρόνων) boot loaders και λειτουργικά έχουν προβλήματα συμβατότητας με τόσο μεγάλους δίσκους.

Δημοσ.

...σόρι που χώνομαι στη φάση...."σας" (μια και αν κατάλαβα σωστά, μετά από ΓΡΗΓΟΡΗ ανάγνωση, ο nske παίζει τη λινουξοκατάσταση στα δάχτυλα), αλλά, greeker, τί ακριβώς προσπαθείς να κάνεις ;

Διότι αν αυτό που επιθυμείς είναι να επαναφέρεις WINDOWS, θα σου πρότεινα να τα ξεχάσεις...

Έχεις ήδη πάρει image backup του δίσκου, αν κατάλαβα καλά, οπότε τα όποια αρχεία σ' ενδιαφέρουν, βρίσκονται στην..."ασφάλεια" του εξωτερικού.

Στη θέση σου, το αμέσως επόμενο βήμα που θα έκανα θα ήταν ένα ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΟ zero filling τον κερατά που σε ταλαιπώρησε, μετά ένα full scan (κα'να 2 ωρίτσες θα πάρει, όσο δλδ εσύ θα πας για καφέ, περνώντας ένα ευχάριστο απόγεμα μακρυά απ' το πισι) με το διαγνωστικό της εταιρίας του, και ΑΝ ο δίσκος βγει "υγιής" από αυτό, συνέχισε να τον χρησιμοποιείς.

Αλλιώς, είτε RMA, είτε αν είναι εκτός εγγύησης, έχε τον πρόχειρο κάτω απ' το κρεββάτι για την περίπτωση που πετύχεις κανένα διαρρήκτη...

Αυτά από 'μενα, συγγνώμη αν ενόχλησα, συνεχίστε :-)

* btw, υπάρχουν floppy diskette-based file/partition recovery apps, τα οποία δουλεύουν με GUI, πράγμα που κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία ανάκτησης...(όπως καλή ώρα το deletion of overlapping partitions - δεν εννοώ πρόγραμμα)

Δημοσ.

σε ευχαριστώ πάρα πολύ nske!!! :-):-):-):-):-):-):-) και ολα τα παιδια που βοηθησαν!:-D

τελικα επρεπε να σβηστουν οι 60 εγγραφες απο το partition table και μετα απο αυτο το hiren's boot cd καταφερε (επιτελους) να διαβασει τον δισκο μου, οποτε εκει εκανε το partition table doctor το θαυμα "του" και ναι 'μαι!! σας γραφω μεσα απο τα παλια μου windows και ΟΛΑ τα δεδομενα μου ειναι ΟΚ.. τουλαχιστον ειμαι αρκετα σιγουρος μια και δοκιμασα πολλααααα να δω αν δουλευουν (εγγραφα, πολυ σημαντικα βιντεο απο τηλεδιασκεψεις κλπ κλπ)... :-):-D:-):-D:-):-D

ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας πραγματικα..

απο εδω και περα το insomnia.gr ειναι η νεα μου σελιδα εναρξης.... :-):-):-)

Δημοσ.

...κι από 'μενα ένα μπράβο στον NSKE που σε καθοδήγησε τόσο αναλυτικά - αλλά εγώ ας πω για μια ακόμη φορά πως "τέτοια" windows, δεν θα τα πολυεμπιστευόμουν πια...

Δημοσ.
...κι από 'μενα ένα μπράβο στον NSKE που σε καθοδήγησε τόσο αναλυτικά - αλλά εγώ ας πω για μια ακόμη φορά πως "τέτοια" windows, δεν θα τα πολυεμπιστευόμουν πια...

εχεις δικαιο.. θα ακολουθησω οσα προτεινες μιο πανω :-):-):-)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...